Tom Dumoulin: “De olympische wegwedstrijd is geen training voor de tijdrit”

Tom Dumoulin: “De olympische wegwedstrijd is geen training voor de tijdrit”

foto: Raymond Kerckhoffs

donderdag 22 juli 2021 om 21:56
Interview

Het summum van de sport, dat zijn voor Tom Dumoulin de Olympische Spelen. Als jongetje zag hij de Amstel Gold Race in zijn achtertuin, stond thuis soms de televisie aan tijdens de Tour de France, maar de meeste indruk maakten de Olympische Spelen op hem. Geen klassieker, geen Tourrit, noch een WK-prestatie, maar de olympische medailles heeft hij steeds als het hoogste gehonoreerd. Al heeft zijn favoriete sportevenement hem nog niet gebracht, wat hij ervan hoopte.

In Rio de Janeiro zagen we hem geregeld met een gezicht zo zuur als een citroen rondlopen. De polsbreuk opgelopen bij een valpartij in de Tour de France precies twee weken voor de openingsceremonie van Rio 2016 gooide roet in de tot dan perfecte voorbereiding. In de wegwedstrijd rond de Copacabana kneep hij al na 13 kilometer in de remmen, omdat de medische staf van Team NL het verstandiger achtte om de spieren rond zijn geplaagde pols niet over te belasten. Maar een wielrenner stapt nooit graag af.

Vier dagen later verbaasde Dumoulin in het natuurreservaat Grumari velen door de zilveren medaille te winnen achter Fabian Cancellara. Zelf leek hij voorbij de finish echter meer te balen van de gemiste kans op goud dan dat er enige blijdschap om het gewonnen zilver in zijn lijf was. Pas ’s avonds laat, bij de huldiging in het Holland Heineken House, verscheen er voor het eerst een glimlach op zijn gelaat en overheerste enigszins het besef dat hij gezien zijn blessure een puike prestatie had neergezet.

Tom Dumoulin in de tijdrit in Rio. foto: Cor Vos

Corona-Spelen

Nu tijdens de Corona-Spelen van Tokio zitten de wielrenners ver verwijderd van alle andere sporters. Vlakbij Mount Fuji in de stad Gotemba is er een hotel afgehuurd waar vrijwel het gehele peloton verblijft. “Het is hier nu zeker een heel ander olympisch gevoel dan in Rio”, erkent Dumoulin wanneer we hem spreken via een video-call vanuit Japan. “Destijds zaten we in het olympische dorp en waren er natuurlijk geen corona-maatregelen. Nu zitten alle wielrenners samen in een groot hotel. Dit geeft meer een WK-gevoel dan dat het de olympische sfeer heeft. Iedereen is echter wel echt met de Olympische Spelen bezig. Dat voel je zeker.”

Dat er momenteel veel corona-besmettingen onder olympische sporters zijn, waaronder drie Nederlanders die zaterdag op dezelfde vlucht als Dumoulin zaten, houdt hem nauwelijks bezig. “Het is hier tot dusver geen onderwerp van gesprek. Inderdaad is het in het olympisch dorp wel een probleem aan het worden, maar ik heb in het wielrennershotel nog niets gehoord over positieve gevallen. We moeten hopen dat we het hier ‘schoon’ houden.”

Enkele uren na dit interview werd echter bekend dat de Tsjechische wielrenner Michal Schlegel positief testte. Dumoulin voelde zich desondanks veilig in het rennershotel in Gotemba. “De maatregelen die we nemen zijn goed. Meer kunnen we er ook niet aan doen. Het is net als topvorm. Dat is ook iets dat je niet kunt vastpakken. Daar heb je ook geen grip heb. Dat is ook met Corona zo. Tot zekere hoogte kun je je wapenen door je aan de basismaatregelen te houden. Meer kun je er ook niet aan doen.”

Uitmuntend

Over die vorm is Dumoulin na twee hoogtestages in Livigno wel te spreken. “Ik kan alleen pas woensdag na de tijdrit aangeven of mijn vorm goed, héél goed of uitmuntend was. De voorbereiding is heel goed gegaan en ik sta waar ik wil staan. Daarbij spreekt het parcours me aan. De belangrijkste punten hebben we al verkend. Zoals de klim van Mount Fuji, de Mikuni Pass en de finale richting in de finish. Het deel rond Mount Fuji is ook het tijdritparcours. Een mooi traject. Lastig, maar niet té lastig. Het is een parcours waar ik normaal goed uit de voeten kan.”

De medaillewinnaars op de tijdrit in Rio de Janeiro 2016. Foto: Cor Vos

Hoewel hij dit seizoen nog geen tien wedstrijddagen in de benen heeft, wil de Maastrichtenaar er zaterdag in de wegwedstrijd wel echt voor gaan. Ook de tweehonderd kilometer grens heeft hij in een koers nog niet geslecht, terwijl er rondom Mount Fuji 234 kilometer moeten worden afgelegd. Zijn langste rit in de Ronde van Zwitserland ‘slechts’ 182 kilometer bedroeg.

“Het is een supermooi parcours. De warmte ligt mij normaal wel. Ik heb mij voornamelijk voorbereid op de tijdrit, omdat dit mijn grote doel is. Ik denk echter dat een lange inspanning vier dagen voor de tijdrit zeker niet slecht zal zijn. Ik ben er klaar voor en heb ook de mindset om zaterdag tot het uiterste te gaan.”

Wat hoop je met het oog op de tijdrit eerst zaterdag in de wedstrijd te kunnen doen?
“Het zijn twee losse wedstrijden voor mij. Ik heb al eens op een WK een hele slechte tijdrit en een heel goede wegwedstrijd gereden en andersom. Ik trek zeker geen conclusies uit het resultaat van de wegwedstrijd. Ik ben nu nog niet met de tijdrit bezig, maar hou tot en met zaterdag de focus helemaal op de wegwedstrijd.”

Heb je met zo weinig wedstrijden dit jaar in je benen niet voor die tijdrit juist de prikkel nodig om zaterdag nog eens heel diep te gaan?
“Die prikkel is zeker niet slecht. Zeker in deze hitte kan dat alleen maar goed zijn. Daarom wil ik er wel voor gaan. Ik hoop een goede koers te rijden. Maar zelfs als ik zaterdag tegenvallend presteer, dan laat dat me niet van de wijs brengen voor de tijdrit.”

Foto: Cor Vos

Over de rolverdeling binnen de Nederlandse ploeg is Dumoulin duidelijk. “Bauke Mollema is de uitgesproken leider, terwijl Dylan van Baarle, Wilco Kelderman en ik een vrije rol hebben. Alle drie hopen wij ook zo ver mogelijk in de finale te komen. We proberen Bauke bij te staan waar het kan, maar kunnen ook zelf anticiperen op het wedstrijdverloop. Onze vijfde man, Yoeri Havik die de baan en de weg combineert, zal vooral in het eerste deel zijn werk doen. We hebben een sterke ploeg, maar niet het team om de koers te dragen. Dat hoeft ook niet omdat wij niet een afmaker in het team hebben, die een zekerheid op de overwinning is.”

Tour een noodzaak

Of het rijden van de Tour een noodzaak is om goed op deze Olympische Spelen te presteren, vindt Dumoulin moeilijk in te schatten. “De meeste toprenners die hier aan de start staan hebben de Tour gereden. Daarom is het straks nog steeds moeilijk om te beoordelen of je wel of niet de Tour moet hebben gereden. Wanneer ik een normaal seizoen had gehad, dan was het rijden van de Tour ook mijn eerste keuze qua voorbereiding geweest.”

“Dus ja, ik ben er wel van overtuigd dat de Tour-renners hier goed gaan zijn. Datzelfde geldt ook voor de tijdrit, ook al hebben Filippo Ganna, Remco Evenepoel en Rohan Dennis dat nu niet gedaan. Ik ben eigenlijk richting de tijdrit ook helemaal niet bezig wat mijn concurrenten hebben gedaan. Het is een individuele beproeving en zo benader ik het ook. Ik moet alleen met mezelf bezig zijn.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Rufusvb 22 juli 2021 om 22:05

Ik zou het simpelweg knap vinden als hij de wegwedstrijd uit gaat rijden. Voor de tijdrit denk ik dat hij tevreden moet zijn met een top 10, blij met een top 5 en euforisch met een podiumplaats. Neemt niet weg dat ik het hem van harte gun.

Dr op en dr over 22 juli 2021 om 22:29

Hij mag me verbazen. Zou zo graag de “oude” Dumoulin weer eens in actie willen zien.

Dat hij maar eens een “bommetje gooit” op de Fuji Sanroku, lekker aanvallen met nog 100 km te gaan en dan maar eens zien wat er daarachter gebeurd.

Bolle Maukema 22 juli 2021 om 22:58

Ik kijk er wel naar uit om Tom weer te zien fietsen, daar kan ik alleen al van genieten.

Turtlehead 22 juli 2021 om 23:18

Fijn interview, hij lijkt er weer mee bezig te zijn.
Maar ff afwachten lijkt me…

Groetjesaandevoetjes 22 juli 2021 om 23:33

Hij is bezig met de tijdrit ja. Zie nog niet echt dat hij bezig is met andere koersen.

girardengo 23 juli 2021 om 00:17

Dat is op dit moment ook helemaal niet aan de orde toch?

eppie_steppie 23 juli 2021 om 00:34

De titel komt nergens terug in de tekst. Ik vind ook nergens een uitspraak die erop lijkt. Integendeel, Tom zegt: “Die prikkel is zeker niet slecht”.

Beetje vreemd, toch?

platteprijs 23 juli 2021 om 08:02

edit wf: laat onzin achterwege

Bontempi1962 23 juli 2021 om 19:29

Als je een reactie plaatst is het wel handig als de lezers begrijpen wat je bedoelt

D.Koch 23 juli 2021 om 06:15

Is de fietskeuze voor renners vrij op de OS eigenlijk?

Guushovd 23 juli 2021 om 07:41

Daar liggen allemaal contracten onder. En zo de relatie met sponsoren en werkgevers. Het antwoord zal meestal dus nee zijn.

Sassenees 23 juli 2021 om 10:14

Heeft Tom eigenlijk een customised stuur op zijn Cervelo? Bij zijn laatste tijdrit leek hij dit niet te hebben. Schijnt toch een behoorlijk verschil te maken.

WoutMathieu 23 juli 2021 om 10:16

Die gaat zich echt niet helemaal tot het gaatje leegtrekken zaterdag. Zeer benieuwd hoe ver hij woensdag komt.
En zaterdag Bouke. Was niet handig om die tourrit te winnen, nu heeft iedereen weer haarscherp dat als er één renner is die je 30 km van de streep niet moet laten tijdens het die molenmaler is.
#gemalenmollen

Navardauskas 23 juli 2021 om 13:45

Haha, dat is wel lekker optimistisch. Ik denk dat Bauke wel blij was met de vorm en de tourrit.
Ik hoop dat hij met de toppers mee kan, en dan weer zijn moment kiezen. Classica San Sebastian style top 10, met podiumkansen?

Nillus 23 juli 2021 om 13:20

Ik denk eerlijk gezegd niet dat Tom of Bouke goud zal winnen..
Ze horen wel bij de smaak makers !
Ik verwacht we een zeer, zeer intressante race op alle 3 de onderdelen, wegrit, tt, mtb !

Joost Mehrtens 23 juli 2021 om 14:43

Hoelaat is de finish van de wegwedstrijd ongeveer?

Killco 23 juli 2021 om 15:43

zal tussen 10 en 11 zijn

zacht 23 juli 2021 om 18:42

Dumoulin zat in hetzelfde vliegtuig als drie positieve gevallen lees ik net bij het AD. En een vierde geval (Florijn). De heren hockey ploeg zat er ook in. Als dat maar goed gaat.

Headlines

Materiaalzone

Populair