Timo Roosen: “Het plan was om met Dylan te sprinten”

maandag 24 februari 2020 om 18:05
Timo Roosen: “Het plan was om met Dylan te sprinten”

foto: Cor Vos (archief)

Jumbo-Visma hoopte met Dylan Groenewegen voor de zege te sprinten op Hatta Dam, maar de tweede etappe van de UAE Tour bleek uiteindelijk te zwaar voor de 26-jarige renner. “Het plan was om met Dylan te sprinten”, zo vertelde Timo Roosen na afloop, die zelf als 21e over de streep kwam.

Groenewegen wist de klimmetjes in aanloop naar de Hatta Dam te overleven, maar de snelle Nederlander bleek onderweg te veel energie te hebben verbruikt om nog een gooi te doen naar de overwinning. “Dylan zat er nog bij na de twee klimmetjes. De mannen zaten goed van voren en ik heb wat ingehouden om Dylan op te halen”, zo schetst Roosen.

“Helaas viel het niet meer stil en Dylan zat aan zijn limiet. Om dan nog goed voorin te raken was erg lastig.” Roosen slaagde er uiteindelijk nog wel in om enkele plekken op te schuiven. “Het is mij met een paar tussensprintjes uiteindelijk nog gelukt om naar voren te rijden, met dank aan mijn ploeggenoten.”

Roosen: “Ik had geen overschot meer”
“Maar omdat ik van ver kwam, zat ik aan mijn limiet in de laatste kilometer. In het gedrang had ik geen overschot meer om in een goede positie de bochten in te gaan. Daardoor zat ik dus wat te ver bij het opdraaien van het steile stuk van de Hatta Dam”, zo concludeert Roosen.

“We zouden voor Dylan gaan. Toen de finale te zwaar bleek voor hem, hebben we de kaart van Timo getrokken”, zo vult ploegleider Grischa Niermann aan. Morgen zijn de klimmers aan de beurt met een aankomst op Jebel Hafeet, maar Groenewegen krijgt normaal gesproken nog drie kansen om een etappe te winnen.

Dit artikel delen:

23 Reacties

r525 24 februari 2020 om 18:09

Tja ondanks dat het een van de beste sprinters ter wereld is, kan je het geen echt complete renner noemen.

Matxin 24 februari 2020 om 18:10

Dit moet wel een slechte grap zijn toch? Ik kan me oprecht niet voorstellen dat de ploegleiding zo dom is om te denken dat Groenewegen ook maar 1% kans maakte op Hatta Dam.

Groningen 24 februari 2020 om 19:38

Ze hebben op tactisch vlak de laatste paar jaren een behoorlijke vooruitgang geboekt, maar af en toe sta je inderdaad mog versteld van de keuzes die gemaakt worden. Dit scenario had 99% van de wielervolgers waarschijnlijk wel voorspeld.

tvm 24 februari 2020 om 18:15

Ik kon ze op voorhand ook wel vertellen dat Groenewegen geen schijn van kans zou hebben met deze aankomst.

Fort 24 februari 2020 om 18:24

Zonde dat ze Timo niet bij voorbaat uit hebben gespeeld.

VerstandOpNul 24 februari 2020 om 18:31

Toch opmerkelijk dat Ewan die klimmetjes zoveel beter verteert en qua topsnelheid ook niet voor Groenewegen hoeft onder te doen..

jappe666 24 februari 2020 om 22:15

Ik wou zeggen vrij logisch gezien het verschil in lichaamsgewicht, maar tot mijn grote verbazing zou Groenewegen maar 3kg meer wegen, ondanks z’n 12cm extra in lengte…

Romāns Vainšteins 24 februari 2020 om 23:05

Dat klopt dan natuurlijk niet

josi 24 februari 2020 om 19:10

Ze hadden beter Roosen kunnen sparen en uitspelen. Niet dat hij dan gewonnen had, maar op deze aankomst is Groenewegen sowieso kansloos.

Tuubke 24 februari 2020 om 19:38

Toch wel vreemd: hier wist iedereen bij voorbaat (of achteraf?) dat Groenewegen geen kans zou hebben. Maar de ploegleiding, die dagelijks met hem optrekt, zette toch alle kaarten op hem. Zou het niet gewoon een test kunnen zijn om te zien hoever hij zou raken? Juist om te proberen hem een completere renner te maken? Hij kwam vandaag in elk geval de heuvels over en dat is al wel eens anders geweest.

Sebas 24 februari 2020 om 20:31

Zou zeker kunnen, maar om daar Timo voor op te offeren terwijl hij hier al een x podium heeft gereden .. onnodig.

assen 24 februari 2020 om 19:40

Jammer, Timo sprintte hier ooit al beter dan top-5.

skylimit 24 februari 2020 om 20:24

Echt waar ? Dit is wel een heel vroege 1 april grap! Ze zijn bij TJV in sprookjes aan het gaan geloven deze winter. Ze willen de Tour winnen en nu denken ze ook dat Groenewegen een puncher is geworden. Hebben ze hem in de winter niet een paar keer de Cauberg op laten sprinten i.p.v. een viaductje in A’dam?
Dit is echt wel een flater. Sorry, TJV schoenmaker blijf bij je leest en laat Groenewegen eerst maar eens in dit veld deze week een vlakke sprint winnen.

bommie 25 februari 2020 om 09:49

Zou me verbazen als hij geen etappe wint. Sinds Parijs-Nice 2017 wint Groenewegen in nagenoeg iedere meerdaagse koers waar hij start minimaal één rit. Enige uitzondering is de Binckbank Tour.

kelderfan 24 februari 2020 om 21:04

Ik denk dat het niet verkeerd was om de kaart Groenewegen te trekken, maar om Timo Roosen daarvoor op te offeren, was jammer genoeg een verkeerde zet.

skylimit 24 februari 2020 om 21:33

Op basis van welke heuvelsprint in het verleden zou het gerechtvaardigd zijn hier de kaart Groenewegen te trekken? Ik heb Groenewegen nog nooit een heuvelsprint zien winnen, maar ja misschien heb ik toch wat wedstrijden gemist, waarin dat wel het geval is geweest…..

S. Morgenstern 24 februari 2020 om 21:41

Parijs-Nice tegen Demare enkele edities geleden en vorig jaar in Engeland tegen MvdP. Daarnaast was zijn beste uitslag in zijn eerste Tour een heuvelsprint. Wellicht minder lastig dan vandaag, maar genoeg aanleiding om hier iets nieuws te proberen.

Het is niet dat Roosen in dit veld (veel sterker dan enkele jaren terug) een serieuze kandidaat was op een interessante ereplaats. Hij had hier wel een vrije rol verdiend, maar nieuwe dingen proberen met één van de kopmannen van de ploeg is in dit geval geen slecht idee.

Prima test om te zien hoe hij die klimmetjes in zo'n finale verteert, wanneer hij er voor gaat omdat de ploeg voor hem rijdt en niet (zoals normaal) rustig zou laten lopen.

Barry Batsbak 25 februari 2020 om 10:16

Dat je Groenewegen nog nooit een heuvelsprint hebt zien winnen is geen reden om het niet een keer te willen proberen. Tot vorige week hebben we REV ook nog nooit op een pittige klim explosief bij de verzamelde tegenstand weg zien rijden. Tot vorig jaar hebben we MvdP en WvA ook nog nooit een WT-koers/etappe zien winnen. Die overschatte Vocsnor zou het werelduurrecord ook niet pakken. Ik bedoel maar, verandering van spijs doet eten. Aangezien Groenwegen toch niet naar de Tour gaat kan hij dit jaar net zo goed eens wat andere kunstjes proberen. Laat onverlet dat ze Roosen niet hadden moeten opofferen.

Derierre de la course 24 februari 2020 om 22:19

Was het niet gewoon een test voor MSR? Van Emden gaf eerder aan dat Groenewegen dan in het taaiheid op beklimmingen echt nog wat stappen zou moeten maken deze winter. Wellicht was dit om te kijken hoe het stond met de progressie?

Plan Groenewegen van tafel voor MSR en 100% voor WvA. Of Dumoulin als dark horse.

skylimit 25 februari 2020 om 10:13

@s.morgenstern In Parijs-Nice van 2018 won Demare in de 1e etappe een heuvelsprint en werd Groenewegen 134e op 3,24min. Verder geen heuvelsprints in Parijs-Nice waar Groenewegen kort is geeindigd, alleen overwinningen in vlakke sprints.

Groenewegen gaat echt never nooit een rol spelen in MSR zolang de Poggio erin blijft en de afstand naar de finish zo kort is.

S. Morgenstern 25 februari 2020 om 10:23

De rit die hij daar wint was een oplopende sprint, zeker niet vlak.

skylimit 25 februari 2020 om 11:39

@S.Morgenstern een oplopende sprint is toch heel wat anders dan de Hatta Dam, maar ja laat maar.

Pietspeed 25 februari 2020 om 12:57

Ook Groenewegen kan zich ontwikkelen. Mss zelf aangeven dat hij mogelijkheid zag. En waarom dan niet uitproberen? In principe is Roosen ook kansloos voor overwinning, toch?

Headlines

Materiaalzone

Populair