Tim Wellens: “Olympische Spelen? Te veel gedoe”

Tim Wellens: “Olympische Spelen? Te veel gedoe”

foto: Cor Vos

donderdag 14 januari 2021 om 07:00
Interview

Tim Wellens stond begin deze week vanuit Spanje – online – de pers te woord. Op zijn Wellens’: rechttoe, rechtaan. “Tokio? Geen interesse. Rio was leuk, vooral omdat Greg won. Maar dit jaar komen de Spelen ongelegen. Te kort na de Tour, te dicht bij wedstrijden die erna komen, een mogelijke quarantaine…” Wellens focust in eerste instantie op de klassiekers. Een mix van Vlaamse en Waalse.

Tim, hoe kijk je terug op 2020? 
“Het is een moeilijk jaar geworden. Maar 2020 was voor iedereen speciaal. Ik heb twee zeges in de Vuelta geboekt en op die manier kon ik met een goed gevoel de winter in. Mentaal zeer belangrijk. Maar als ik in een normaal seizoen geen resultaten had behaald tot en met de Ronde van Spanje, was het een slecht jaar geweest. Nu is het lastig om dat te evalueren. Je kan het niet vergelijken.”

Zag jouw winter er anders uit dan anders?
“Mijn rustperiode was identiek aan die van de voorbije jaren. Ik ben acht of negen dagen van de fiets gebleven. Andere renners nemen meer rust, maar voor mij volstaat dat. Ik ben in goede conditie die rustperiode ingegaan, daardoor was ik sneller dan normaal weer op niveau toen ik de trainingen hervatte, maar verder heb ik niet veel veranderd.”

Vorig jaar reed je de Ronde van Algarve als voorbereiding op de Omloop Het Nieuwsblad. 
“Dit jaar zal ik mijn seizoen wellicht starten in Frankrijk, met de GP La Marseillaise en de Ster van Bessèges. Daarna volgt of de Ruta del Sol of Algarve. De Omloop wordt mijn eerste sleutelmoment. Na het Belgische openingsweekend wordt het kiezen tussen Parijs-Nice en Strade Bianche-Tirreno Adriatico. Dat ligt nog open.”

Javea – Wellens in gesprek met John Degenkolb – foto: Cor Vos © 2021

Hoe ziet de rest van je voorjaar eruit?
“Ik wil de Vlaamse en de Waalse klassiekers combineren. Als je niet het volledige lijstje afwerkt, denk ik dat die combinatie haalbaar is. Sowieso de Ronde van Vlaanderen en de Waalse klassiekers, al twijfelen we nog over de Waalse Pijl.”

Omdat je voelt dat het in de Waalse Pijl moeilijker is om te winnen?
“Vooral omdat ik zo fris mogelijk aan de start wil staan van Luik-Bastenaken-Luik. Misschien helpt dat om daar echt goed te zijn. Maar dat is dus nog niet definitief.”

Vorig jaar combineerde je Tour en Vuelta. Zijn jouw goede prestaties in Spanje een motivatie om er terug te keren?
“Ik houd inderdaad alleen maar goede herinneringen over aan de Vuelta, maar jammer genoeg overlapt die ronde met andere mooie koersen. Kiezen is verliezen, maar ik heb besloten om dit jaar de Ronde van Frankrijk als enige grote ronde te doen. Dat is ook al niet slecht.”

“Nee, ik doe ook geen Giro, dit jaar. Het zou teveel worden. Dan blijf ik liever nog in conditie in de wedstrijden die na de Tour komen. Zoals de Ronde van Polen en de BinckBank Tour.”

Wellens won vorig jaar twee etappes in de Vuelta – foto: Cor Vos © 2020

Word jij stilaan een type renner als Thomas De Gendt? Met specialisatie in ritzeges in het rondewerk? Of blijf je nog steeds mikken op die klassieke zege?
“Zoals heel veel renners blijf ik dromen van een grote klassieke zege. Dat blijft een groot doel voor mij. Al ben ik uiteraard ook wel blij met ritzeges in het rondewerk. Maar als ik mag kiezen, dan toch maar een triomf in een klassieker. Welke? Liefst een monument. Moeilijk kiezen welke. Ik durf al eens andere antwoorden te geven, als ik die vraag meerdere keren krijg. Doe dan maar Luik-Bastenaken-Luik, al ben ik niet echt kieskeurig.”

Wat zijn de andere doelen? We denken aan eindzeges in kleinere rittenkoersen. Of is dat moeilijk combineerbaar met jouw klassieke ambities?
“Ik won ooit al de BinckBank Tour en de Ronde van Polen. Op een nog iets hoger niveau moet ik misschien ooit eens Parijs-Nice proberen winnen. Dit jaar lijkt wel een editie waarin dat haalbaar zou kunnen zijn. Maar ik wil ook de Strade Bianche rijden. Het ligt nog open welke van beide ik zal rijden straks. Of dat combineerbaar is met mijn klassieke ambities? Jawel. Dat gaat hand in hand.”

Hoe sta je tegenover het WK in eigen land?
“Bondscoach Sven Vanthourenhout is net aangekomen in ons hotel hier om daarover te praten. Het parcours is zeer aantrekkelijk. Ik denk dat elke Belg er wil bij zijn. Ik ook, ja. We zullen zien wat de coach erover zegt, maar ik ben geïnteresseerd. Het Belgische team heeft winstkansen, zeker met Wout van Aert zoals die vorig jaar reed. Mijn taak zal dan zijn om de ploeg te helpen.”

Op stage in Javea – foto: Cor Vos © 2021

Ga je met Vanthourenhout ook over de Spelen praten?
“Ik zal hem zeggen dat ik geen interesse heb. Ik was in Rio in 2016. Dat was een leuke ervaring, vooral omdat Greg toen Olympisch kampioen werd. Maar dit seizoen komt het ongelegen. Te kort na de Tour, te dicht bij wedstrijden die erna komen, een mogelijke quarantaine, een verre reis met jetlag…  Bovendien zijn er maar vijf plekjes en twee daarvan liggen al vast (Evenepoel en Van Aert, red). Dan blijven er al maar drie tickets over. Nee, ik ga passen. Het lijkt me de moeite niet waard.”

Over de Tour de France… Denk je aan geel in de openingsweek?
“De gele trui dragen is uniek. En de eerste week ziet er aantrekkelijk uit, met een aantal mooie kansen. Het grote probleem is dat 150 renners met dat idee in het achterhoofd rondrijden, dus zo eenvoudig is het niet. Maar als de kans zich voordoet, zal ik er alles aan doen.”

“Ook wat een gooi naar ritwinst betreft. Ik won al in de Giro en de Vuelta. Succes in de Tour zou mooi in dat rijtje passen. Al lijkt het wel de moeilijkste van de drie om daarin te slagen.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Marik 13 januari 2021 om 13:47

Lekker Tim, je hebt gelijk ook. Mooie nuchtere benadering van hem.

0
ThorHushovd 13 januari 2021 om 16:46

+1 Tim is fijne gozer met ontzettend veel power, attractief koersend. De vergelijking met De Gendt snap ik wel, maar tegelijk denk ik dat die overlap qua type renner bij 80% wel ophoudt. Zo is Wellens inderdaad potentieel kandidaat voor PN bij een gunstig parcours en dat zou ik over De Gendt nooit zeggen.

0
jooprioolpijp 13 januari 2021 om 14:04

Verstandige keuze. Als wielervolger moet ik ook zeggen dat ik de OS de laatste tijd een beetje overschat vind worden. Het halve peloton lijkt daar echter anders over te denken, dus het niveau zal wel knap hoog liggen – en veel renners die er een doel van gemaakt hebben gaan dus op z’n best ’tevreden’ zijn.

0
Gitan 13 januari 2021 om 14:05

De taalnazi in mij schiet even wakker: ‘teveel’ moet ‘te veel’ zijn. Groetjes.

0
CechRepublic 13 januari 2021 om 14:28

Wacht maar tot Romans hier verschijnt, dan kan je je lol op :)

Verstandige woorden van Tim. Wie weet er buiten België en wat wielerfanaten om nog wie er in Rio won? Zag tot mijn verbazing met dat Bettini ooit ook Olympisch kampioen was. Was me totaal ontschoten terwijl ik zijn monumenten allemaal nog wist (bleek er wel een RVV bij verzonnen te hebben, maar das een detail).

0
Romāns Vainšteins 13 januari 2021 om 14:37

Vino & Uran, onvergetelijk. Vooral ook vanwege het domme gejank van tevoren mbt de ethiek binnen de sport vanuit de OS-bobo's.

0
CechRepublic 13 januari 2021 om 14:39

Zeker, maar voor de totaal verkeerde reden.

0
Joachim 13 januari 2021 om 15:13

Bettini weet ik nog, ik herinner me zelfs nog dat Paulinho 2e was en (minder verrassend als Belg zijnde) dat Axel Merckx brons pakte, terwijl vader Eddy met tranen in de commentaarcabine zat. :)

0
Vinyakke 13 januari 2021 om 15:08

Ik zei het al: doe daar nog de strade bianche en eventueel tirreno bij en hij heeft het perfecte programma op zijn maat. Wellens weet ook dat wanneer alle toppers er zijn hij weinig kans maakt, maar als alle puzzelstukjes vallen is hij wel een echte afmaker. Kan met veel geluk op een superdag wel een topkoers winnen.

0
Cochise 13 januari 2021 om 15:57

Maar dat hij dan vooral blijft focussen op LBL en de Tour vind ik vreemd. LBL is een wedstrijd waarvoor ik denk dat hij altijd tekort zal schieten als klimmer, een wedstrijd waar er altijd een pak betere renners aan de start zullen staan.

0
Vinyakke 13 januari 2021 om 16:25

Wat wil je in een Belgische ploeg, logisch toch? En voor de tour zullen de sponsors wel de best betaalde (en normaal ook de beste renners) aan de start willen.

0
ThorHushovd 13 januari 2021 om 16:43

Ik ben ook verbaasd over zijn LBL-ambitie, ik zie hem in de AGR en RvV een stuk eerder z’n triomf vieren. Sterker, ik denk dat ik hem niet bij de eerste vijftien kanshebbers van LBL reken.

0
Cochise 13 januari 2021 om 18:42

@vinyakke: je zegt zelf dat hij weinig kans maakt als alle toppers er zijn. Je vindt zelden meer toppers in het deelnemersveld van een klassieker dan in LBL. Dus in dat opzicht begrijp ik niet dat hij die er dan uitkiest nee.
Hij werd daar intussen toch ook al een paar x genadeloos naar huis gereden.
Dat de sponsors in de Tour hun beste renners willen meesturen snap ik, maar dat hij die zelf dan ook als enige grote ronde wil rijden begrijp ik dan weer minder. Hij is ook daar niet genoeg puncher, klimmer of baroudeur om veel kans te maken op ritwinst in dat deelnemersveld. Waarom dan niet op Giro of Vuelta mikken voor ritwinst?

Dus ik vind dat hij zichzelf nog te hoog inschat als klimmer. Dat hij in de Tour 2019 dacht een reeele kans te maken om de bollen te behouden in het hooggebergte en Benoot hem zelfs moest opwachten uit de kopgroep is daar voor mij een bewijs van. Er waren die Tour minstens 60 renners die sneller omhoog reden.

0
Vinyakke 13 januari 2021 om 19:02

Ik denk dat hij er overal al wel eens afgereden is. Maar je hebt gelijk: in Luik heeft hij niet veel kans op de zege. In de ronde of een andere topklassieker even min trouwens. Met dat verschil dat ze bij Lotto voor Luik geen alternatieven hebben, voor de ronde heb je nog Degen en Gilbert. Je kan ook moeilijk in januari zeggen dat je alles op dwars door Vlaanderen zet toch? Ik denk dat hij dat allemaal goed genoeg weet.

0
Davide Lappartiente 13 januari 2021 om 15:12

Hij zou toch nooit geselecteerd worden. Evenepoel en van Aert kopmannen, De Plus en Bennoot als superknechten, aangevuld met een Teuns/Hermans/Devenyns al zou die laatste liever zijn land in de steek laten om niet tegen Alaphillipe te rijden.

0
Shinzawai 13 januari 2021 om 17:33

Logisch dat hij niet zijn halve seizoen overhoop gaat gooien om te knechten op de Olympische Spelen, zeker wanneer de kopmannen niet uit zijn eigen ploeg komen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone