Tim Merlier sprint naar winst in openingsrit Parijs-Nice, Olav Kooij vierde

zondag 5 maart 2023 om 16:53
Tim Merlier sprint naar winst in openingsrit Parijs-Nice, Olav Kooij vierde

foto: Cor Vos

De vermakelijke openingsrit van Parijs-Nice 2023 is gewonnen door Belgisch kampioen Tim Merlier. Na bijna 170 kilometer rond La Verrière was de kopman van Soudal Quick-Step de beste in een massasprint. In de finale probeerde Tadej Pogačar nog die sprint te voorkomen, maar Jonas Vingegaard neutraliseerde die aanval.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Na een vijftiental kilometer reed de vlucht van de dag werd. Het waren Paul Ourselin (TotalEnergies) en Jonas Gregaard (Uno-X) die namens hun wildcardploegen ten aanval trokken. Zij pakten al snel een voorsprong tussen de drie en vier minuten op het peloton, waar Tour de France-kemphanen Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar elkaar voor het eerst dit jaar troffen.

In het peloton waren het echter Lotto Dstny, Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck die achtervolgden. Die ploegen hoopten er een sprint van te maken in de lastige rit naar La Verrière, die toch bijna 1.500 hoogtemeters kende. In de laatste twintig kilometer lagen met de zeer steile Côte de Milon-la-Chapelle (500 meter aan 12%) en de Côte des Dix-Sept Tournants (1,3 km aan 5,7%) nog twee gevaarlijke heuveltjes.

foto: Cor Vos

Op 40 kilometer van de finish meldden Jumbo-Visma en UAE Emirates zich van voren in het peloton om hun kopmannen uit de problemen te houden. Dat zorgde ervoor dat Ourselin en Gregaard ruim 30 kilometer voor de finish werden ingerekend. Het werd in die fase erg nerveus op de smalle wegen rond Parijs.

Versnelling Powless en Pogačar
Op de steile Côte de Milon-la-Chapelle was het Neilson Powless die flink versnelde met Tadej Pogačar in zijn wiel. De Sloveen nam even over en zorgde mede daardoor voor een breuk in het peloton. Een groep van 27 seconden had zich losgemaakt, waaronder Jonas Vingegaard, Sam Bennett en Arnaud Démare.

Onder meer Simon Yates had de slag gemist, waardoor Jayco AlUla het gat dicht reed op een van de lange rechte wegen richting La Verrière. Vlak voor de aansluiting besloot Powless opnieuw aan te vallen. Hij pakte 20 seconden, maar de sprintersploegen hadden snel de controle weer in handen. Alexander Kristoff had pech; hij kreeg acht kilometer voor de finish een lekke band.

foto: Cor Vos

Zes bonificaties voor Pogačar
De Côte des Dix-Sept Tournants werd door UAE Emirates gebruikt om wat tempo te maken. Op de top waren 6, 4 en 2 bonificatieseconden te rapen. Pogačar won en pakte er zes. Vingegaard deed ook mee, maar werd vierde en greep naast de boni’s. Pierre Latour sprintte ook mee en draaide op de top mee met Pogačar en Vingegaard. Die laatste draaide niet mee, omdat Jumbo-Visma ook Olav Kooij mee had voor de sprint.

Pogačar zag in dat Vingegaard niet mee ging rijden en liet dus lopen. Latour spartelde nog even op kop, maar Soudal Quick-Step wist het gat te dichten in de laatste drie kilometer. Florian Sénéchal sloeg in de slotfase nog een gaatje, maar BORA-hansgrohe dichtte dat gaatje. Sam Bennett kon het echter niet afronden, want hij werd in de laatste rechte lijn nog gepasseerd door Tim Merlier.

De Belgische kampioen van Soudal Quick-Step rekende af met Bennett en Olav Kooij, die in extremis nog werd gepasseerd door Mads Pedersen. De vijfde plaats was voor Arnaud De Lie, die zich vanuit slechte positie nog naar voren wist te rijden.

Dit artikel delen:

50 Reacties

wielerlover 5 maart 2023 om 17:00

Jakobsen zal toch wat moeten laten zien in Tirreno, want Merlier rakelt de overwinningen vlot op, tegen een sterk deelnemersveld telkens. Merlier ook met wat minder echte loodsen hier (wel serieuze hardrijders, voor de TTT neem ik aan), terwijl Jakobsen Van Lerberghe en Pedersen krijgt.

6
ozziepix 5 maart 2023 om 17:27

Merlier is op het moment zeker sneller. Alleen heeft Merlier last van het Mareczkosyndroom, zodra er een echte bergetappe komt is hij DNF.

0
Gebruikersnaam 5 maart 2023 om 17:29

Merlier reed vorig jaar de Vuelta uit en dat ging vrij moeizaam, maar desalniettemin minder krampachtig dan hoe Jakobsen de Tour uitreed. Op dat vlak zijn die 2 gelijkwaardig.

8
ozziepix 5 maart 2023 om 18:36

In de vuelta heb je bijna geen bergritten. Dat is vooral veel Spaans-vlak met aan het eind een stijle berg. Dat is toch veel makkelijker uit te rijden als de Tour met meerdere Marmotte achtige bergritten.

-5
thenewGOAT 5 maart 2023 om 20:58

Quote:”in de Vuelta heb je bijna geen bergritten, alleen op het eind een (komt ie) stijle berg”…Wat is dit toch een heeeerlijk forum…

4
Geit in mijn Kelderman 5 maart 2023 om 17:31

Merlier wel in vorm zeg. Knap en dat zal in huize Jakobsen toch met wat mixed feelings worden aanhouwd. Belgen blijven maar winnen, indrukwekkend dat ze zoveel verschillende winnaars hebben en dat moet WvA nog aan z’n seizoen beginnen.

Kooij zit er iedere dichtbij, maar toch ook weer niet. Positionering is top, maar de echte topsnelheid lijkt bij een paar mannen hoger te liggen.

5
Romāns Vainšteins 5 maart 2023 om 17:46

Kooij gaat ook best heftig tekeer op zijn fiets. Misschien is ie gewoon net net net net net niet snel genoeg voor een Massaspurter? Wie weet toch?

0
Geit in mijn Kelderman 5 maart 2023 om 18:24

Nouja, die knakker is 21. Vaak zit je dan nog niet aan je top. Geldt ook voor de Lie die een paar maandjes jonger is nog.

0
zietemgaan 5 maart 2023 om 16:57

Merlier gewoon dominant, én clever, hoe ze dat gaatje lieten voor Sénéchal, heel slim. Hij doet het bij Soudal QS veeeeeel beter dan bij Alpecin! En als De Lie zich nog wat beter kan positioneren, dan geraakt die er ook wel :)

4
Handige Harry 5 maart 2023 om 18:24

Want bij Alpecin won Merlier nooit…

1
thenewGOAT 5 maart 2023 om 20:32

Toch wel Harry, maar niet aan dat tempo. Zijn seizoen is 14 wedstrijddagen oud, en hij heeft al 4x gewonnen. Bij Alpecin kon hij enkel dromen van zulke cijfers.

1
djerkson 5 maart 2023 om 16:59

Merlier naar de Tour, kan haast niet anders. Fabio einde contract en volgend jaar een andere ploeg?

4
Reutemeteut 5 maart 2023 om 17:01

Nou nou nou, maar Jakobsen moet aan de bak, dat is zeker.

1
zietemgaan 5 maart 2023 om 17:01

Dat is heel luidop wensen, niet vergeten hoe hij uit de dood is kunnen en mogen opstaan binnen de ploeg, die verzorging en dat geloof in hem daar, zorgt voor een loyaliteitsgevoel, misschien niet meer van deze tijd, maar het is er wel. Dus Jakbobsen blijft wel een tijdje.

1
fietsvriend 5 maart 2023 om 17:02

Het is 5 Maart, Djerkson. Maar vooruit, wat zou eigenlijk een goede ploeg voor Jakobsen zijn? Ik kan me er zo weinig bij voorstellen, een andere ploeg.

1
djerkson 5 maart 2023 om 17:06

Ja, maar ik heb het al eens gepost. Soudal is erbij gekomen en zij willen een meer Belgische koers varen. Soudal is nu hoofdsponsor en in dat kader is de komst van Merlier te zien. Ik wil er zelfs geld om verwedden dat Merlier in de tourploeg zal zitten.

2
De Zeboe van de Zoncolan 5 maart 2023 om 17:11

Het idee van Soudal om over te stappen naar Lefevere was toch juist de meer internationale koers? Dat ze meer uitstraling buiten België wilden?

3
Chippen 5 maart 2023 om 17:16

als jakobsen vertrekt, zal dat eerder komen doordat de aanwezigheid van evenepoel ervoor zorgt dat de tour vanaf 2024 waarschijnlijk sowieso geen optie meer is

0
thenewGOAT 5 maart 2023 om 17:23

Fabio zal inderdaad de borst eventjes nat mogen gaan maken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hij dat ook gaat doen. Geen idee waarom hij naar een andere ploeg zou moeten. Ik weet niet eens zo zeker of Fabio en/of Merlier wel écht zo staan te springen om de Tour te gaan rijden trouwens. Er zijn nog grote en minder grote ronden en rondjes over om ze beiden aan het werk te houden. Toptransfer voor Soudal Quickstep in ieder geval met Merlier dit jaar.

1
Oblomov 5 maart 2023 om 17:23

Waarom zou Soudal een meer Belgische koers willen varen? Dat lijkt me nou juist bij uitstek een bedrijf dat een multinationale ploeg wil, om de naamsbekendheid van hun lijmen en kitten te vergroten in de landen van herkomst van die renners.

Merlier gaat ze niet helpen om iets te doen aan de dominantie van Bison in Nederland.

0
zietemgaan 5 maart 2023 om 17:33

Cf vive le vélo vorige zomer: Soudal is erbij gekomen om n belgische topploeg mogelijk te maken, niét om QS Belgischer te maken. Dat is dus wishfull thinking;)

0
djerkson 5 maart 2023 om 17:46

Nee hoor, Een ploeg rond Evenepoel voor de rondes, een ploeg rond Merlier voor de sprints en het openlijke geflirt met De Lie voor 2025. Dat lijkt me toch een Belgische koers?
Hoe het ook uitdraait, het zal sowieso een laatste sprinttourploeg zijn als Evenepoel bevestigt.

3
lo squalo dello Stretto 5 maart 2023 om 17:24

Het is nog lang maar mij lijkt het dat Merlier moeilijk uit de Tour-ploeg gehouden kan worden. Jakobsen Vuelta wellicht?

4
Wheely 5 maart 2023 om 17:00

Pogi lekker bezig gezien al, dat belooft.

3
Wildebert 5 maart 2023 om 17:02

Zekers. Zag er sterk uit wat UAE even liet zien bij die 6 secondensprint. Jumbo werd daar even weggereden.

2
Dave Dubbeldammer 5 maart 2023 om 17:18

Tja, de eerste pannenkoeken zijn al eerder uitgedeeld

1
thenewGOAT 5 maart 2023 om 17:27

Klopt, best indrukwekkend. Zo indrukwekkend dat Vingegaard het vertikte om mee te spelen. Verstandig? Zou kunnen. Kon hij niet beter en zat hij helemaal á bloc? Zou ook kunnen. De volgende dagen gaan ons wijzer maken, zoveel is zeker.

0
meqadon 5 maart 2023 om 17:24

Merlier toont jakobsen hoe het moet

3
Ivanoviclover 5 maart 2023 om 19:02

Spijtig dat Vingo het tegendeel deed van zieltjes winnen. Koers toch gewoon lekker door, kerel.

1
De Zeboe van de Zoncolan 5 maart 2023 om 19:42

Hij wil wedstrijden winnen, geen zieltjes.

1
Lars Maden 5 maart 2023 om 17:11

Sprinters zijn noodzakelijk kwaad in het wielrennen. Geen idee wie je hier een plezier mee doet.

0
zietemgaan 5 maart 2023 om 17:34

Zoals 100 m spurters in de atletiek bedoel je?

2
Polleke 5 maart 2023 om 18:16

Af en toe een sprintje mag maar dat er een overvloed aan sprint-etappes met voorspelbaar verloop is, daar heb je gelijk in…

1
de adelaar 5 maart 2023 om 17:19

Sprinten is niet mooi.

0
Albeijing Feeniks 5 maart 2023 om 16:54

De Lie had hier altijd gewonnen met een beter team.

-2
YogiBear 5 maart 2023 om 16:58

Altijd wil ik niet zeggen, omdat hij wel het langst in de luwte kon sprinten. Hij moet echter wel heel veel terrein goed maken en doet met een verbazingwekkende snelheid.

1
wielerlover 5 maart 2023 om 17:06

De Lie begint te sprinten vanuit het wiel van Matthews en Coquard, die allebei nog geen beetje in de buurt komen van Bennett, Pedersen enz. Om maar te zeggen dat het inderdaad serieus sterk was. Winnen is natuurlijk nooit zeker

1
meqadon 5 maart 2023 om 17:28

De lie wat een baas is het toch

3
Romāns Vainšteins 5 maart 2023 om 17:26

Wel leuke, klassieke opener van PN. Omgeving lag er heerlijk vroeglentes dood bij.

Merlier zeer puike spurtwinst, zou idd wel eens de ultieme kans kunnen gaan krijgen om een tourposter zonder achterlijk vingertje in de wacht te gaan slepen.

-2
Federico Bahamontes 5 maart 2023 om 16:57

Kooij wéér volledig alleen in de laatste 2 kilometer waardoor hij meerdere keren zelf een gat moest dichten en niks meer over had voor de daadwerkelijke sprint. Bijna hetzelfde verhaal voor de Lie die dan weer veel te ver zat.

De 2 snelste sprinters van het peloton, maar ook de 2 met zowat de slechtste sprinttreintjes. Heb medelijden met ze.

-8
YogiBear 5 maart 2023 om 17:01

Het treintje is hier inderdaad niet goed, maar dat wisten ze toen Laporte uitviel. Eigenlijk is daar nog geen goede backup voor. Idee is volgens mij dat Tim van Dijke die rol moet gaan oppakken.

2
Wheely 5 maart 2023 om 17:06

Kooij mist ook nog wat body in vergelijking met mannen als Merlier, De Lie en Pedersen. Als je dat rijtje ziet gaan vind ik het niet gek dat hij het af moet leggen.

5
Geit in mijn Kelderman 5 maart 2023 om 17:09

Vind juist z’n positionering wonderbaarlijk goed. Hij zit eigenlijk perfect voor de sprint in het wiel van Bennett en Van Poppel. Iedereen moest hard werken om vooraan te raken vandaag.

3
fietsvriend 5 maart 2023 om 17:13

Ja, ben ook onder de indruk van zijn plaatsing zonder loods.

1
Chippen 5 maart 2023 om 17:20

de 2 snelsten van het peloton zou ik ze zeker nog niet noemen, maar je vraagt je wel af waar ze zouden uitkomen als ze iemand als van poppel hadden

0
Dave Dubbeldammer 5 maart 2023 om 17:20

Kooij is de snelste, hoezo dan wel?? Door z’n bijenpakje zeker?

0
Federico Bahamontes 5 maart 2023 om 17:21

Zijn positionering is inderdaad uitstekend. Alleen kost het natuurlijk wel kracht om jezelf zo goed in positie te houden. Dat is nou precies de kracht die hij tekort komt in de daadwerkelijke sprint.

Als hij lekker krachten kan sparen in zijn treintje en pas de laatste paar honderd meter een eerste echte inspanning moet doen wint hij.

0
Gebruikersnaam 5 maart 2023 om 17:26

Kooij zat constant in de wielen van Merlier en Bennett, wat gewoon de juiste wielen waren. Geen idee welke inspanningen die heeft gedaan die de rest niet moest doen.

3
Sjonge Jonge 5 maart 2023 om 19:27

Dave,
Hij noemt ook de Lie, waarom daar geen reactie op? Past zeker niet in je straatje

0
Dave Dubbeldammer 5 maart 2023 om 23:21

Sjonge jonge: beantwoord zelf je vraag maar, ze is niet zo moeilijk, toch?

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone