Tiesj Benoot: “We houden rekening met het stilleggen van Parijs-Nice”

zondag 8 maart 2020 om 12:24
Tiesj Benoot: “We houden rekening met het stilleggen van Parijs-Nice”

foto: Cor Vos (archief)

De 78e editie van Parijs-Nice gaat – ondanks de verdere verspreiding van het coronavirus in Europa en de afgelasting van de Italiaanse voorjaarswedstrijden – ‘gewoon’ door, maar Tiesj Benoot houdt een slag om de arm. “We houden er nog altijd rekening mee dat de wedstrijd zal worden stilgelegd”, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

De wielerwereld is nu ook bezig met het coronavirus, zo vertelt Benoot vlak voor de start van de openingsetappe van en naar Plaisir. “Wellicht zeggen ze vanavond al dat we niet meer mogen koersen. De berichten uit Italië zijn echt verontrustend, als je ziet wat er in één week allemaal is gebeurd. We praten daar als renners natuurlijk over.”

“We doen het vaak met een glimlach, maar het leeft onder de coureurs. Zeker nu het ook een impact heeft op de wielersport”, aldus de renner van Team Sunweb, die wel uitkijkt naar de Franse rittenkoers. “Als Parijs-Nice niet was doorgegaan, was ik vermoedelijk weer op trainingskamp getrokken. Maar ik wil nu gewoon weer koersen.”

Als hem wordt gevraagd naar zijn sportieve ambities, zegt Benoot het volgende: “Ik bekijk het dag per dag, maar ik ga me zeker niet inhouden. In de eerste dagen kan er door de wind zoveel gebeuren. Je moet in Parijs-Nice een complete renner zijn, nog meer dan in Tirreno-Adriatico. Hier heb je wind, explosiviteit, hellingen, een lastige tijdrit en het echte gebergte.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Jan Blokland 8 maart 2020 om 12:48

De kans is natuurlijk heel groot dat de koers stilgelegd wordt, naarmate ze steeds dichter bij Nice komen.

KnightBiker 8 maart 2020 om 13:20

Hm, volgens mij zijn de meeste gevallen van Corona rond Parijs.. als ze niet naar een besmettingshaard toe fietsen zie ik niet in waarom er gecancelde moet worden. (Als zou wellicht een alternatief voor finishen en verblijven in Nice wel verstandig zijn..)

ProfrondeZevenbergen 8 maart 2020 om 13:27

“Je moet in Parijs-Nice een complete renner zijn, nog meer dan in Tirreno-Adriatico. Hier heb je wind, explosiviteit, hellingen, een lastige tijdrit en het echte gebergte.”

Precies! En dat maakt PN een prachtkoers.

Gilberto 8 maart 2020 om 13:28

‘als je ziet wat er in 1 week allemaal is gebeurt’
Zoals?

EricV 8 maart 2020 om 13:31

De winkels liggen weer vol met paaseieren

Emergo 8 maart 2020 om 13:32

Weleens een krant gelezen, het nieuws gevolgd, misschien dan enig idee wat er is gebeurd (met een d) ??

Ligthning 8 maart 2020 om 13:39

Niet meer dan bij een ernstige griepepidemie. Waarbij veel meer doden vallen, maar dat nieuws haalt nauwelijks de pers.
Als je daarvoor ook al P-N zou moeten stilleggen, dan kan over de hele wereld geen enkele manifestatie, meeting, sportwedstrijd, vergadering, eredienst, (familie)feest nog doorgaan. Scholen, kantoren en werkplaatsen moeten sowieso dicht. Want het virus zit zowat overal, naargelang de regio, volop woedend, toenemend of afnemend.
Laat het gewone leven zijn gang gaan. Zieken zieken uit en blijven thuis, of stappen uit wielerwedstrijden. Maar we leggen het hele land (hele wereld) niet plat omwille van incompetente overheden, sensatiepers (= tegenwoordig ook de gewone pers) en platbroeken zoals ook terug te vinden zijn op WF.

Gilberto 8 maart 2020 om 15:06

Dat is dus precies mijn punt Ligthning. Elke dode is er 1 te veel, maar elke week vallen er wereldwijd doden door griep. Dus dan ken je altijd wel zeggen wat er allemaal gebeurT is in een week.
Nogmaals, elke dode is er 1 te veel, maar nu ook weer 2 doden erbij van 82 en 86, die al veel meer mankeerden, en waaruit dus echt niet blijkt hoe erg corona dan wel niet zou zijn…
Emergo mag overigens wijsneuzerige spellingscorrecties achterwege laten

leegloper 8 maart 2020 om 15:07

He Lightning, behoort Benoot nu ook tot de paniekzaaiers en doemdenkers?

andre77 8 maart 2020 om 15:17

Altijd verbazend dat mensen schrijven alsof ze ergens alles van weten, terwijl ze er de ballen verstand van hebben. Of zijn jullie allemaal virologen die alles weten over de verspreiding van virussen?

Pietspeed 8 maart 2020 om 15:30

@lightning
Zo is idd de situatie. Echter velen verliezen de realiteit uit het oog, en laten zich meevoeren in een veronderstelde pandemie, angst en alsof de mensheid op uitsterven staat.
Men vergeet dat wereldwijd jaarlijks veelvoud aan 'normale' griep lijdt en daaraan overlijdt. De statistieken zijn per overheid of WHO na te gaan. Afgezien dat de media slechts bericht dat er griep heerst, verneem je niet wat er nu allemaal over het coronavirus wordt bericht. Vooralsnog is dat gering, ook bezien dat inmiddels bijna 3 maanden na de uitbraak zijn verstreken.

Actuele situatie vlg WHO:
https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

andre77 8 maart 2020 om 18:28

@Pietspeed: het heeft helemaal niets met de realiteit uit het oog verliezen of andere door jou bedachte scenario’s te maken, maar met een overheid die maatregelen moet nemen die gezien de situatie het meest verstandig zijn, waarbij ze gebruik maken van het advies van mensen die er verstand van hebben.
Het ergert mij dat mensen van achter de computer er meer verstand van denken te hebben dan deskundigen die er jarenlang mee bezig zijn en deze deskundigen zelf als paniekzaaiers uitmaken.
En om toch even aan te geven dat het geen gewoon griepje is: bij een normale seizoensgriep overlijdt ongeveer 0,1% van de mensen, bij het Corona virus is dat tot nu toe: 3658 / (60660+3658) = 5,7%.
Uiteraard moet nog blijken hoe het virus zich verder verspreid in Nederland, maar de overheid moet gezien deze cijfers alert zijn en de juiste maatregelen treffen, je hebt volkomen gelijk dat paniek zaaien daarbij niet nodig is. De kan is ook heel klein dat jij zelf nadelige gevolgen van het virus ondervindt.

Emergo 8 maart 2020 om 18:56

@Gilberto Oh, shid

Thijs Van Schoonlandt 8 maart 2020 om 22:22

Wat een waanzin in de reacties! Niet meer dan een erge griepepidemie? Dus in landen als Italië, China en Zuid-Korea zitten ze regelmatig met een schrijnend tekort aan materiaal om de toevloed aan patiënten aan te kunnen? Die hebben onder andere beademingsapparatuur nodig om te kunnen overleven? Dat ze hotels opvorderen en andere creatieve oplossingen bedenken om de crisis het hoofd te bieden, is daar ook dagelijkse kost?

Dit virus is agressiever voor de longen en er zijn geen geneesmiddelen, alleen hulpmiddelen. En dan zijn er nog de onbekenden. Een virus evolueert. Dat de lente soelaas brengt is dus zelfs nog geen zekerheid.

Da’s niet panikeren. Da’s rationaliteit. En bezorgdheid, voorzorgsmaatregelen, beperkingen… zijn dus echt wel op zijn plaats.

Het is mede daardoor dat de mortaliteit laag ligt. Er zijn trouwens al genoeg jongere mensen genezen die die apparatuur ook eerst nodig hebben. Die is niet oneindig beschikbaar…

Waarom is er zo weinig vertrouwen in wetenschap?

SnellePelle 9 maart 2020 om 07:52

@Thijs

Omdat de meeste het leed enkel bij zichzelf zoeken, en vrezen dat ze geen koers hebben om af te zeiken.

Dat hun familielid met onderliggende chronische ziekte dit virus naar alle waarschijnlijkheid niet aankan en letterlijk stikt door bloedende longen hebben we het maar niet over.

Wat stel je voor dat je iets over hebt voor je medemens.

john 8 maart 2020 om 14:20

ik denk niet dat ze P-N stil leggen zo lang er geen Fransman op 1 staat

Bikeage 8 maart 2020 om 17:09

Alaphilippe na de tijdrit. Daarna snel afgelasten!

WernerFranke 8 maart 2020 om 14:32

Hij laat alvast geen kans onbenut voorlopig.

Fred Postma 8 maart 2020 om 17:21

Nice is nog ver

FritsvanHoefelen 8 maart 2020 om 17:44

Daarom kan je maar beter vroeg vooraan staan in het klassement

Ultras100 8 maart 2020 om 21:06

133 mensen overleden vandaag in Italië…
Maar hier blijven sommigen overheden “adviseren” het als een gewoon griepje te zien…?

Ligthning 8 maart 2020 om 22:32

@Ultras100 en Andre77

In Italië zijn er jaarlijks gemiddeld meer dan 5.000.000 (5 miljoen) personen ziek ten gevolge influenza. Vorig seizoen waren er dat zelfs meer dan 8.000.000. Dit waren dan nog enkel zij die geregistreerd werden, omdat ze medische verzorging nodig hadden. In werkelijkheid zijn het er nog veel meer.
Tijdens de winter 2016-2017 overleden in Italië zo’n 25.000 mensen aan influenza. Ongeveer in dezelfde orde van grootte dan vorig seizoen.
En hoeveel personen in Italië zijn er momenteel besmet (is dan nog niet gelijk aan het aantal zieken) t.g.v. het Coronavirus ? En hoeveel doden telt Italië momenteel t.g.v. het Coronavirus ?
Ultras100 en Andre77, ik wacht met ongeduld op jullie antwoord.

SnellePelle 9 maart 2020 om 07:57

Coronavirus wordt gekenmerkt door meer agressiviteit en mortaliteit.

Jouw statistiek gaat dus moeiteloos overschreden worden.
WHO claimt 60% infectie van een bevolkingsgroep met een mortaliteit van 3% wanneer geen adequate maatregelen genomen worden.

Dit soort cijfers zou in Nederland duiden op meer als 300.000 doden.

girardengo 8 maart 2020 om 23:56

Wie veel weet van wielrennen, weet ook veel over virussen. Het bewijs? Zie alle reacties op deze site over het virus dat iedereen in de ban houdt. Quod Erat Demonstrandum;-).

Ligthning 9 maart 2020 om 08:42

@SnellePelle
We zullen hierop terugkomen als, zoals je claimt, in Nederland de kaap van 300.000 doden in zicht komt. Al vrees ik dat de kans dat je dan al lang in de psychiatrie beland bent, veel groter is.
Overigens zullen er ook geen 30.000 doden, misschien zelfs geen 3.000 doden vallen. Al kan dat laatste wel, want in Nederland vallen jaarlijks sowieso tussen 250 en 2.000 doden door de griep (influenza). Ook dit jaar. En dat is zonder die enkele doden van het Coronavirus gerekend.

Fred Postma 9 maart 2020 om 09:43

Dat komt girardengo omdat velen het wielervirus hebben, dan krijg je toch wat mee van de materie

Ligthning 9 maart 2020 om 09:47

Nog enkele nieuwe cijfers wereldwijd over dit ziekteseizoen (winter 2019-2020). Momenteel al meer dan 80.000 doden ten gevolge van influenza (seizoensgriep). Momenteel nog geen 4.000 doden ten gevolg van het coronavirus. Om een en ander in perspectief te plaatsen, kan dit toch wel tellen.

harryjohan71 9 maart 2020 om 10:07

Het heeft geen toegevoegde waarde om steeds hetzelfde op te schrijven. De impact van coronavirus is veel groter dan de seizoensvirus. Het is niet nodig om dit steeds weer te proberen te weerleggen. Ook voor de sponsors van de wielerploegen heeft dit grote effecten. Het zal mij niet verbazen als sponsoren noodgedwongen zich moeten terugtrekken uit het wielrennen, omdat ze het financiële plaatje niet meer rondkrijgen. Ook de sponsoren van DQS hebben nu wel andere zaken aan het hoofd dan wielrennen. Oftewel welke impact heeft het coronavirus op mijn bedrijf.

Thijs Van Schoonlandt 9 maart 2020 om 10:37

Het griepvirus heeft al lang een plaats in de samenleving. Dat helemaal proberen uit te bannen zou de samenleving meer schade opleveren. Da’s net zoals we verkeersdoden aanvaarden. Je probeert dat wel te voorkomen, maar het helemaal uitbannen kan op dit moment alleen door alle wagens te verbieden. Geen goed idee.

Dit virus is nieuw, met nog veel onbekenden en vooral geen vaccin of geneesmiddelen en te weinig hulpmiddelen. Dat is het verschil. Het maar laten woekeren zoals jij eigenlijk voorstelt, is wat ze in China eerst gedaan hebben. Strak plan!

Fred Postma 9 maart 2020 om 11:32

Ze noemen het Sars 2 – Cov 19 , klinkt al wat anders dan griep.

Headlines

Materiaalzone

Populair