Tiesj Benoot: “Voel me perfect gelukkig binnen de structuur die Team Sunweb aanreikt”

woensdag 29 juli 2020 om 10:39
Tiesj Benoot: “Voel me perfect gelukkig binnen de structuur die Team Sunweb aanreikt”

© Cor Vos

Niet iedereen aardt bij Team Sunweb. Het is een item dat al meermaals werd aangekaart. Tiesj Benoot, die er sinds dit jaar in dienst is, voelt zich er naar eigen zeggen wél prima in zijn vel. “Ik ben punctueel van aard en ik vind het aangenaam dat deze ploeg een stevige structuur aanreikt”, klinkt het in een interview met Het Nieuwsblad.

Morgen rijdt Tiesj Benoot (26) na een hoogtestage van vier weken met de wagen vanuit de Alpen naar Toscane. Het Nieuwsblad zocht de winnaar van de Strade Bianche van­ 2018 op 2.200 meter hoogte op voor een gesprek over zijn eerste half jaar in dienst bij Team Sunweb. De ‘progressieve’ en gestructureerde werking binnen het team was een van de items.

Nederlandse mentaliteit
“Alles is perfect geregeld”, vertelt Benoot. “Ik ben punctueel van aard en vind het aangenaam dat deze ploeg een stevige structuur aanreikt (…) Je komt hier zelden voor verrassingen te staan. Ik hou ook van de Nederlandse directe mentaliteit. Je kan hard discussiëren, zonder dat het wordt opgevat als bedreigend. Eenmaal de discussie is afgerond, blijft dat ook niet hangen.”

Benoot geeft een concreet voorbeeld:”Tijdens de slotrit in Parijs-Nice had leider Schachmann nog maar twee ploegmaats bij zich, terwijl wij nog voltallig waren. Alaphilippe zat in de kopgroep en vormde een bedreiging. Schachmann raakte in paniek en vroeg aan Cees Bol of onze ploeg wou helpen om de achterstand te verkleinen. Cees meldde dat aan onze ploegleider Marc Reef, die toestemming gaf. Ik vond dat onnodig. Ik vond het prima dat Schachmann panikeerde en zei via de oortjes: Neen, dat gaan we niet doen. Marc draaide bij en gaf aan dat we mijn idee zouden volgen. Na de rit vroeg ik hem of hij het niet erg vond dat ik zijn gezag als ploegleider op dat moment ondermijnd had. Hij antwoordde: Neen. Jij zit op dat moment in koers en als leider mag je die input geven. Zaak gesloten. Dat moet je niet in elke ploeg proberen.”

Houdbaarheidsdatum
Toch beseft Benoot ook dat er karakters zijn die niet bij Team Sunweb passen. “Zo’n Alaphilippe bijvoorbeeld, aan hem zou je ook niet moeten vragen om elke dag een vragenlijst te beantwoorden met hoe je je voelt op training. Ikzelf heb daar totaal geen probleem mee. Ik vind het logisch dat je als ploeg wil weten hoe je renner zich voelt. Dat gebeurt trouwens in meerdere ploegen.”

Tom Dumoulin vertrok vorig jaar. Ook Sam Oomen en Wilco Kelderman zoeken straks andere oorden op. Dat vindt de Gentenaar jammer. “Dat zijn twee gasten met wie ik enorm goed overeenkom. Ik ken hun redenen niet, maar ik heb de indruk dat deze ploeg een houdbaarheidsdatum heeft. Misschien zal dat later ook bij mij het geval zijn, maar voorlopig voel ik mij perfect gelukkig. Wie weet, rijd ik hier binnen tien jaar nog.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Marik 29 juli 2020 om 10:59

Wat een leuke renner is dit

Krakowic 29 juli 2020 om 11:06

Mooie analyse en goed om ook eens dit tegengeluid te horen. Dat een ploeg een houdbaarheidsdatum heeft kan ik me goed voorstellen, zeker ook met de specifieke aanpak die Sunweb voorstaat.

Wat dat betreft blijft het wel strijdig met hun plan om over 6 jaar een tour te winnen, dan moet je toch echt aan een lange termijn ploeg kunnen werken. Tot nu toe zie je toch telkens dat kopmannen daar vertrekken na een x-aantal jaren. Overigens vaak wel jaren waarin ze progressie boeken. Het voelt soms toch alsof het een professionele opleidingsploeg is, maar dan één die in de world tour rijdt. Ben benieuwd hoe de ploegleiding daar zelf naar kijkt. Ook de hele bak aan nieuwe talenten zal toch echt voor langere tijd aan ze gebonden moeten blijven willen ze die voornoemde doelstelling behalen.

AWestie 29 juli 2020 om 11:09

Ik vind het fijn dat Tiesj hier zo nuchter in zit, nuanceert het harde beeld dat we als buitenstaanders van Sunweb hebben. Ik geloof dan ook in zekere zin in hoe Spekenbrink en co de boel aanpakken. Op één ding na misschien, wat bijvoorbeeld ook in LtD’s podcast links- en rechtsom is langs gekomen namelijk in de begeleiding van jongelingen. Zeker nu het team zo piepjong is.

Cyclinglife 29 juli 2020 om 13:06

Elke dag een vragenlijst invullen pfff moet er niet aan denken.

Panache 29 juli 2020 om 13:58

Pas als je snapt wat er met de ingevulde antwoorden gedaan wordt en hoe je plezier in training op die wijze beter kan combineren met effectiviteit, gaat die kleine moeite zich terug betalen.

wilco zolderman 29 juli 2020 om 13:06

Een van de weinige Belgen waar ik als Nederlander fan van ben. Leuk, relaxte gozer.

Samlambeej 29 juli 2020 om 14:22

Fijn om te weten dat je de meeste Belgen maar niks vindt. :s

boenk 30 juli 2020 om 02:47

Hij komt er tenminste voor uit, niet dat gezwets van “heeft niks met nationaliteit te maken”.

Wheely 29 juli 2020 om 13:20

Overwegend positief verhaal maar als hij de indruk heeft dat de ploeg een houdbaarheidsdatum heeft vind ik dat best een pijnlijke vaststelling. Wie weet kunnen ze daar zelf nog wat aan veranderen want het is ergens wel een ploeg die steeds vernieuwing brengt in het wielrennen.

Hoop verder op een mooie Strade voor Tiesj!

Baik-Baik 29 juli 2020 om 14:11

Elke ploeg heeft toch een bepaalde houdbaarheidsdatum? Niet iedereen is Gesink.

Wheely 29 juli 2020 om 14:17

Ja de hele aardkloot heeft uiteindelijk een bepaalde houdbaarheidsdatum maar op die manier bedoelt hij het volgens mij niet.

Samlambeej 29 juli 2020 om 14:16

Dit klopt gewoon. Het is niet toevallig iemand die doorstudeert (Benoot). Mensen die geloven in meer data = meer kennis en nieuwe kennis zullen goed gedijen bij deze aanpak.
Gevoelsmensen zullen zich niet op hun gemak voelen bij Sunweb.

Dit beperkt Sunweb natuurlijk in wie ze kunnen aanwerven. Renners die al veel bewezen hebben pakken een compleet nieuwe aanpak niet snel op.

Sammysosa 29 juli 2020 om 16:16

Interessante tegenstelling op structuur versus lossere aanpak die hier aangevoerd wordt. De aanpak van Sunweb is natuurlijk meer dan bewezen met onder meer TD, Kittel en SKA. Laatste jaar wat negatiever in het nieuws, in mijn ogen met name door de affaire rond Dumoulin, en verfrissend dat er eindelijk weer wat positief geluid te horen is. Hopelijk kan Benoot hier zijn belofte inlossen, altijd een mooie renner gevonden en ik gun het hem (en de ploeg) van harte.

Paul Bus 29 juli 2020 om 21:26

Tiesj mag van mij menig klassieker winnen,nooit te beroerd om eens lekker te vlammen

Polleke 29 juli 2020 om 22:47

Waarvan akte…interview opslaan en binnen een paar jaar nog eens teruglezen….

boenk 30 juli 2020 om 02:51

“Neen, dat gaan we niet doen.”

Leuk te zien dat Benoot ook bijleert. Vorig jaar was hij nog zo idioot om mee te rijden met iemand waarvan hij met 317,31% zekerheid wist dat hij er de sprint van ging verliezen.

SnellePelle 30 juli 2020 om 10:29

Ik vind het bijzonder dat hier voorgedaan wordt dat er enkel bij Sunweb renners uitgekeken zaken en elders niet.
Volgens mij is dit bij alle ploegen zo. Quintana > Movistar, Landa > Sky, Dennis > BMC, Gaviria > Quickstep zijn enkele voorbeelden van een stukgelopen huwelijk.
Toch wordt er bij geen van deze voorbeelden een link gemaakt met de policy’s van de ploegen.

Volgens mij is Spekenbrink super transparant richting zijn renners en media qua intentie en is het gewoon allemaal goed geregeld.

Overigens ben ik benieuwd hoe lang Groenewegen nog content gaat zijn bij TJV. Afgelopen tour was voor hem al veel negativiteit, dit jaar geen tour en volgens mij was hij daar niet heel erg blij mee.

Headlines

Materiaalzone

Populair