Tiesj Benoot: “Ik voel geen druk voor de Ronde”
foto: Marcel Koch
donderdag 30 maart 2017 om 10:24

Tiesj Benoot: “Ik voel geen druk voor de Ronde”

Voor Lotto Soudal loopt het voorjaar nog niet zoals gehoopt. Het is de Belgische formatie tot nu toe nog niet geluk zijn stempel op de voorjaarsklassiekers te drukken. De resultaten laten op zich wachten, maar daar hoopt de ploeg aanstaande zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen verandering in te kunnen brengen.

Tiesj Benoot is een van de kopmannen van de Belgische formatie. De Ronde van Vlaanderen is zijn hoofddoel van het voorjaar. “Uiteraard had ik graag vooraf al een topresultaat behaald, maar over mijn conditie kan ik niet anders dan tevreden zijn. Indien ik gespaard was gebleven van pech had ik telkens mee kunnen doen voor de ereplaatsen”, vertelt hij op de site van Lotto Soudal.

Hij deelt bij de Belgische formatie het kopmanschap met onder meer Tony Gallopin. “Ik ben niet de absolute kopman binnen de ploeg, we hebben verschillende ijzers in het vuur”, geeft hij aan. “We gaan naar de Ronde met een ploeg die heel sterk is in de breedte. Ik voel geen druk,” aldus de 23-jarige renner, die bij zijn debuut in 2015 als vijfde eindigde.

Benoot hoopt op een open wedstrijd. “Ik wil zondag de finale rijden en een dichte ereplaats veroveren. Het is moeilijk om er een exact resultaat op te plakken. Gilbert, Sagan en Van Avermaet zijn de sterkste renners op het ogenblik, met Sagan die de absolute topfavoriet is voor zondag. Na deze drie ligt het open. Ik hoop dat er aanvallend gekoerst wordt. Het zal ook nodig zijn om de grote drie het vuur aan de schenen te leggen.”

Benoot verkende woensdag met ploeggenoten Nikolas Maes, Jürgen Roelandts en Jelle Wallays de laatste 135 kilometer van het parcours, met onder meer de Muur van Geraardsbergen. Lotto Soudal heeft een voorselectie van negen renners voor De Ronde. Daarvan moet er nog één afvallen.

Voorselectie Lotto Souda voor Ronde van Vlaanderen:
flag-be Tiesj Benoot
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Jens Debusschere
flag-fr Tony Gallopin
flag-de André Greipel
flag-be Nikolas Maes
flag-be Jürgen Roelandts
flag-de Marcel Sieberg
flag-be Jelle Wallays

Update 17:15
Lotto Soudal heeft inmiddels de definitieve selectie bekendgemaakt. Jelle Wallays is afgevallen.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2017 10:32
Ik ben benieuwd naar Benoot. Toch misschien wel 'the best of the rest' na Van Avermaet, Sagan en Gilbert.

Gallopin heeft me nog weinig kunnen overtuigen. Vraag me af waarom hij mede-kopman is. Ik zou hem duidelijk een treetje achter Benoot zetten. Die jongen heeft op de Vlaamse wegen nog geen top-10 plaats gescoord.
30 maart 2017 10:37
Gallopin is in Gent-Wevelgem hard gevallen, die gaat er echt nog niet staan. Benoot zal om te winnen iets moeten verzinnen, als hij afwacht dan zit er niet meer in dan een mooie top 10 notering.
30 maart 2017 10:41
sagan absolute top favoriet? dat zou ik toch eerder GvA noemen. Hopelijk gaat Lotto soudal niet dezelfde fout als ettix maken met teveel kopmannen
30 maart 2017 10:46
Ik vond hem in bijv. dwars door vlaanderen niet echt sterk. Hij kon niet weg komen uit de groep van vanmarcke en oogde niet heel goed. Dat hij zonder pech met de besten mee had gedaan lijkt me dus niet helemaal waar.
30 maart 2017 10:47
Dat best of the rest heeft hij totaal niet laten zien. 1x niet meezitten noem ik pech. Maar tot nu toe komt hij gewoon iedere keer tekort. Zelfs in DVV zit ie niet mee met jongens als Durbridge, Lutsenko en Lampaert er wel bij.

Benoot heeft in niks laten zien dat hij hoger moet staan dan mannen als Degenkolb, Terpstra, Naesen etc. Sterker nog voor mij is Naesen na die drie tot nu toe de beste en komt dan een hele lange lijst met gasten die elkaar nauwelijks ontlopen: Benoot, Degenkolb, Terpstra, Stybar, Trentin, Lampaert, Felline, Stuyven, Keukeleire, Boonen, Rowe, Durbridge allemaal hebben ze geluk nodig om mee te zitten en krijgen ze het niet voor elkaar om een lastige situatie te herstellen.

Dat lukt tot nu toe alleen Sagan en van Avermaet en waarschijnlijk Gilbert en Naesen.
30 maart 2017 10:49
Op papier een sterke ploeg, maar tot dusver vallen ze behoorlijk tegen. Op dit moment zie ik eigenlijk alleen Benoot in staat een korte plaats te rijden in Vlaanderen.
30 maart 2017 10:52
@reusjen dat gevoel heb ik ook. Hij lijkt me dit jaar gewoon niet goed genoeg. Loopt steeds achter de feiten aan. Een top 10 plek is overigens nog steeds mogelijk, aangezien het achter de drie favorieten dringen is en niemand echt beter is (behalve als Vanmarcke volledig hersteld is en Degenkolb excelleert).
30 maart 2017 10:53
@Noud wat jij zegt inderdaad. Naesen staat er wellicht nog iets boven.
30 maart 2017 11:00
@noud, @ Laurent Jalabert,
4e in KBK
7e in Dwars door Vlaanderen
8e in Strade Bianchi

Als je zegt dat hij nergens thuis geeft dan sla je de plank werkelijk compleet mis. Naessen kun je inderdaad ook Best of the Rest noemen. Maar mannen als Trentin en Terpstra komen daar echt wel achter hoor. Die hebben pas 1 klassering laten zien en daarnaast amper echt voorin meegedaan.
30 maart 2017 11:06
@redactie
Gallopin is een Fransman, vlaggetje klopt dus niet.

On-topic: Ik verwacht eigenlijk niet zo veel van deze ploeg. Het lijkt altijd een iets minder sterke versie van QuickStep: een sterk blok, maar dan zonder die echte afmakers.
30 maart 2017 11:10
@secondant
Dat is scorebordjournalistiek. Als je kijkt naar hoe hij in de koersen reed was dat weinig overtuigend. dat hij dan in een grote groep aankomt en er dan nog een top 10 uit haalt is prima, maar niet direct een teken van sterker zijn dan bijv. Terpstra.
30 maart 2017 11:13
Hofland heeft zich helaas niet in de selectie gereden. Volgens verwachting wel, maar toch jammer.
30 maart 2017 11:14
Wat @reusjen zegt. Stybar, Trentin en Terpstra hebben vaak de benen stil moeten houden omdat Gilbert het kaas al van hun brood gegeten had (wat rijdt die gozer goed zeg). Die uitslagen zijn derhalve minder relevant. Benoot werd telkens als kopman uitgespeeld en kon uiteindelijk weer aansluiting vinden bij het achtervolgende groepje.
30 maart 2017 11:16
@Secondant

DVV is een veel minder bezette wedstrijd waarin Benoot in een groep met heel veel mannen naar een zevende plek rijdt omdat hij het interessant genoeg vind om mee te sprinten. Een groep trouwens die verder maar weinig namen bevat die ik aankomend weekend mee zie doen, dus de zevende plek van Benoot in DVV bewijst voor mij eerder dat het niet zo goed is dan dat hij best of the rest is.

In Kuurne was hij inderdaad mee met de beste groep, maar vond hem eerlijk gezegd zeker niet beter ogen dan Rowe, Trentin & Stuyven. Ook in de Strade was hij er echt telkens niet bij. Oke hij is alles blijven geven in de achtergrond en behaald daarmee een keurige 8ste plaats. Maar meer dan een paar keer op zijn tandvlees terug zien aansluiten heb ik hem niet zien doen. Een Durbridge bijvoorbeeld was daar veel dominanter aanwezig.

Ik kijk liever naar wie ik indruk heb zien maken dan naar een scorebord met wat ereplaatsen. En waar ik Benoot het hele voorjaar al achter de feiten aan zie koersen zie ik in met name Naesen, Terpstra & Durbridge mannen die meer indruk hebben gemaakt dan Benoot. In mindere mate geldt dat voor mij ook nog voor Stybar, Trentin, Felline, Stuyven en Degenkolb, die in ieder geval een heel aantal keur hun neus aan het kop van de koers hebben laten zien.

Benoot heb ik het hele voorjaar nog niet één keer in een positie gezien waarin hij kansrijk was. De andere genoemde mannen allemaal wel.
30 maart 2017 11:33
Het verschil tussen de Ronde en de wedstrijden vorige week, is dat de DDV, E3 en Gent-Wevelgem vooral als graadmeter telt. Enkel de subtop (of net-niet kopmannen genre Felline, Debusschere, Theuns, Groenewegen, Lampaert) maakt van (enkele van) die wedstrijden echt een hoofddoel. Voor de echte toppers is een resultaat niet zo belangrijk, maar vooral het gevoel (al kan iemand als GVA nu al spreken van een geslaagd voorjaar). Benoot mag, op basis van zijn talent en voorgaande jaren, mikken op die echte wereldtop. In die wedstrijden is duidelijk gebleken dat hij niet mee kan wanneer de 'grote renners' versnellen, maar dat zijn vorm ook niet echt slecht is. Zondag komt zijn hoofddoel, en weet hij dus wat te doen: anticiperen. Gespaard van pech rijdt Benoot zondag top 10, zonder twijfel, op een goede dag top 5. Zou ik niet echt een schande noemen voor een jongen van 23.
30 maart 2017 11:35
Op papier een sterke selectie, maar nog niet echt opvallend in beeld gereden (ja wel in OHN, KBK en SB).
30 maart 2017 11:36
'DDV, E3 en Gent-Wevelgem vooral als graadmeter telt'

Nee, Gent-Wevelgem is een op zichzelf staande topkoers
30 maart 2017 11:40
@RV
Gent-Wevelgem is natuurlijk een op zichzelf staande topkoers, daar kan/mag je niet over discussiëren. Een Van Avermaet, Sagan, Gilbert, Boonen, Kristoff of Degenkolb zal je echter nooit horen zeggen 'dat ze volledig toeleven, en willen pieken, richting Gent-Wevelgem'. En net dat is het verschil met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
30 maart 2017 12:00
Ik zie dat Thomas Degendt niet op de startlijst voor het Baskenland staat. Als ik Lotto Soudal was, had ik die als deus ex machina toegevoegd voor de Ronde, en samen met Greipel meegestuurd in een vroege vlucht.
De hellingen kan hij verteren, en twee jaar geleden deed hij het al goed in de Tour in de kasseienrit naar Cambrai.
Alles in het teken van: anticiperen, de status quo vermijden, verrassen, je niet als een lam naar de slachtbank laten leiden. Roelandts, Debusschere, Wallays, Benoot, Debuyst: allemaal mannen die (al dan niet) stiekem in hun eigen kansen geloven, en daarom zo lang mogelijk gaan willen inhouden.
Wielrennen is zo voorspelbaar geworden, iedereen specialist op zijn terrein. Steek daar eens een bom onder, voer de factor onvoorspelbaarheid terug in, zaai verwarring, kleur toch niet steeds binnen de lijntjes.
30 maart 2017 12:50
Sowieso verwacht ik dat Greipel weer lang mee zal zitten in de vroege vlucht. Net als verleden jaar.
30 maart 2017 14:09
@nederbelg
De Gendt houdt echt totaal niet van dat gedring in Vlaanderen. Is niet voor niets altijd ver voor of aan de staart van het peloton te vinden. Goede renner maar wel een brokkenpiloot.
30 maart 2017 15:33
@tykke
Daarom ook de vlucht vooruit natuurlijk. Een kamikaze-actie, maar wel één waarop gereageerd moet worden (ik zie hem namelijk verder komen dan een Greipel in zo'n vlucht)

Reacties zijn gesloten.