Thor Hushovd: “Een wereldtopper zou het Noorse wielrennen extra boost geven”
© Cor Vos
Nico Dick
vrijdag 12 augustus 2022 om 11:00

Thor Hushovd: “Een wereldtopper zou het Noorse wielrennen extra boost geven”

Interview Deze week staat in Noorwegen de Arctic Race op de kalender. Het publiek vindt er steeds vlotter de weg naar het wielrennen, maar van een boost zoals in Denemarken is nog geen sprake. “We hebben dan wel Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff, maar we missen een echte topper”, zegt Thor Hushovd, ambassadeur van de vierdaagse. “Dan bedoel ik iemand die monumenten wint, of meedoet voor een topnotering in de Tour de France.”

Thor Hushovd is intussen 44. In 2013 won hij de allereerste editie van de Arctic Race. Twee jaar later werd hij officieel ambassadeur van de wedstrijd. “Mijn taak? Doorheen het jaar praten met – potentiële – sponsors, af en toe wat lobbywerk op politiek vlak, soms mijn visie geven op het parcours. Tijdens de vierdaagse ben ik het gezicht van de wedstrijd. Zeg maar het aanspreekpunt voor gasten, partners en journalisten.”

De voormalig winnaar van de groene trui woont al sinds jaar en dag in Monaco, maar is afkomstig van Grimstad, een stad in het zuiden van Noorwegen. Naar eigen zeggen ziet hij de Arctic Race elk jaar groeien. “De laatste jaren hebben we best mooie winnaars gehad. En ik hoor van renners dat ze, als hun team van de partij is, graag naar deze wedstrijd komen. Waarom? De Arctic Race is ‘anders’ dan veel andere koersen. De regio is aantrekkelijk en, niet onbelangrijk, dit is geen WorldTour-wedstrijd. De druk is met andere woorden een pak minder an in het WT-circuit.”

ASO voor 60% eigenaar
De plaatselijke organisatoren hebben ook niet meteen de ambitie om verder door te groeien, weet Hushovd. “Je weet nooit wat de toekomst brengt. Als je juiste mensen of partners een stap hogerop willen zetten, dan kan dat zomaar gebeuren. Maar momenteel zijn we hier tevreden met de manier waarop nu gewerkt wordt.”

Belangrijk voor het voortbestaan van de wedstrijd is het partnership met ASO, organisator van onder meer de Tour de France. “Amaury Sports (ASO) is voor 60 procent eigenaar”, zegt Hushovd. “De lokale organisatie bezit de resterende 40 procent. Het is goed ASO aan boord te hebben. We moeten niet onder stoelen of banken steken dat het dankzij hen is dat deze wedstrijd op de kalender staat.”

Thor Hushovd schreef in 2013 de eerste editie van de Arctic Race op zijn naam – foto: © A.S.O./S.Boue

“We misten hier in Noorwegen vooral de infrastructuur. Denk aan de dranghekken voor start en finish. Wij zouden die moeten huren in Oslo, wat het verhaal weer wat duurder maakt. Dankzij de financiële injectie van ASO hebben we die zelf kunnen aankopen. Die zijn gedurende de rest van het jaar gestockeerd in de regio en kunnen dan weer door andere events gebruikt worden. Zo geven we iets terug aan de maatschappij.”

Hushovd ziet jaar na jaar ook de publieke belangstelling in deze Noorse regio toenemen. “Het is gegroeid. Uiteraard niet te vergelijken met wat jullie bijvoorbeeld in België gewoon zijn. Bij jullie is het wielrennen sowieso een A-sport, zelfs in jaren dat er geen wereldtoppers zijn. In Denemarken zien we nu een boost dankzij Tourwinnaar Jonas Vingegaard. Dat is wat we hier missen om de populariteit nog meer te zien toenemen. We hebben hier toppers zoals Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen. Maar om die echte boost te krijgen, hebben we iemand nodig die monumenten wint of meedoet voor een topnotering in het eindklassement van de Tour de France.”

Voor puncheurs
In de huidige editie van de Arctic Race rekenen de Noren op Andreas Leknessund, Tobias Johannessen en Edvald Boasson Hagen om de Noorse eer hoog te houden. Alexander Kristoff is er dan weer niet bij. “Jammer, maar we mogen niet klagen. Alexander was de voorbije jaren wel steevast van de partij. En volgend jaar, als hij bij Uno-X rijdt, verwachten we hem opnieuw aan de start.”

Dit jaar wordt de eindwinnaar volgens Hushovd absoluut geen pure klimmer. “Het is een rondje voor puncheurs. Dag drie (zaterdag, red.) wordt belangrijk. Met aankomst na een zware klim, maar wel eentje in trappen. Ideaal voor puncheurs dus. Vandaar ook dat ik Boasson Hagen als een van de favorieten zie.”

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2022 13:05
In de regio’s rondom Stavanger zoals Sola en Sandnes word de infrastructuur al wel steeds meer op fietsers ingericht. Dat is dan wel wat zuidelijker als waar de Arctic Race word verreden natuurlijk.
Als ze dit in heel Noorwegen meer gaan toepassen, is Noorwegen echt een prachtig fietsland in de dop!
11 augustus 2022 13:17
Edit redactie: Bedankt, het is aangepast!
11 augustus 2022 13:19
Mooi dat hij ook het stukje over de ASO benoemd want dat is precies hetgeen ze wel goed doen daar. Er world veelal gezegd dat ze bij de Tour belachelijk veel winst maken maar met dat geld houden ze dit soort koersen overeind die heel belangrijk zijn onder de WT koersen. Uiteraard maken ze winst maar daar is het ook een commerciële organisatie voor en uiteraard is er ook heel veel op hen aan te merken maar dit doen ze goed.

Jammer dat Foss niet echt door lijkt te groeien want dat was toch een coming man een paar jaar geleden maar wie weet zit de nieuwe topper onder de jonge Noren bij TJV.
11 augustus 2022 14:25
Kristoff is inmiddels natuurlijk over zijn top heen, maar die heeft natuurlijk wel monumenten gewonnen... Zou het dan toch om een topklassering in de Tour gaan?
    11 augustus 2022 14:30
    Wilde hetzelfde zegge .
    11 augustus 2022 19:36
    Same here. Trouwens heeft Kristoff ook top prestaties in de tour geleverd met meerdere etappes,, zelfs in één jaar meerdere wel eens. Maar goed wel alweer tijdje terug. Edvald boasson hagen trouwens ook wereldtop in z'n jongste jaren in week rondes zonder hooggebergte met een tijdrit
    11 augustus 2022 21:51
    Kristoff heeft ook niet zo heel lang geleden nog podium gereden in RVV (zowel 2019 als 2020). En GW in 2019 gewonnen. Dus die heeft ook nog vrij recent gepresteerd in de monumenten/grote klassiekers. Denk dat er toch helaas echt in de Tour gepresteerd moet worden om nieuwe wielerfans te genereren. Maar dan blijft de vraag waarom dit niet in Noorwegen is gebeurd nadat Kristoff & EBH dit in de Tour hebben gedaan. Zou t dan toch echt om algemeen klassement gaan?
11 augustus 2022 14:35
Kristoff is toch een wereldtopper? De wereldtitel in Bergen had hem onsterfelijk kunnen maken maar zelfs dit palmares is toch weinigen gegeven in het peloton.
    11 augustus 2022 15:19
    Uiteraard, maar ik bedoel het ook niet als sneer naar Kristoff dat hij geen wereldtopper is. Integendeel. Alleen om nu de jeugd en het volk helemaal mee te krijgen, is een Pogacar, Van der Poel, Van Aert, Alaphillipe of Vingegaard inderdaad wel andere koek.
    11 augustus 2022 15:52
    Fijn dat u zelf antwoordt Thor Hushovd!
    11 augustus 2022 19:37
    Goed Nederlands hoor Thor, beter dan Google translate. M'n complimenten
11 augustus 2022 14:48
ik denk wel dat het over wereldtoppers in het huidige wielrennen gaat.
Jonge noorse renners kijken nu naar het wielrennen en gaan miss wel weten dat Kristoff de ronde v.Vl en Sanremo heeft gewonnen, maar denk niet dat ze nu superhard naar hem opkijken

Net zoals in belgie mensen wel respect hebben voor Gilbert/Van Avermaet, maar er zijn maar weinigen die ze nu nog als wereldtoppers beschouwen. Daarvoor hebben ze nu Van Aert en Evenepoel ( en Philipsen/Merlier)
    11 augustus 2022 15:08
    Het palmares van Gilbert is groter dan dat van Van Aert, Evenepoel, Philipsen en Merlier samen.
    11 augustus 2022 17:02
    Dat statement is met het palmares van Van Aert inmiddels echt wel onzin. Gilbert heeft echt wel een indruk palmares, maar het rijtje van Van Aert, met oa 9 etappes in de Tour, groene trui, etappes in de gele trui, Strade Bianchi, AGR, MSR etc is inmiddels even indrukwekkend, zeker aangezien het in kortere tijd is behaald.
    11 augustus 2022 17:32
    Eens dat van Aert op korte tijd een zeer knap palmares bijeen heeft gefietst. Hij behoort de laatste 3 seizoenen tot de 3 beste renners ter wereld. Maar het uitzonderlijke aan Gilbert zijn carrière is dat ze enorm lang geduurd heeft. In zijn 'nadagen' won hij bv. nog Vlaanderen en Roubaix. En zo'n seizoen als 2011 heeft van Aert nog niet gehad wat mij betreft.

    Als je beide palmaressen op dit moment met elkaar vergelijkt, steekt dat van Wout er voor mij nog schril tegen af. Tuurlijk is hij nog een stuk jonger, maar je mag er niet zomaar vanuit gaan dat hij nog een jaar of 5-7 op dit niveau blijft rondrijden en elk jaar grote koersen wint.

    Toegegeven, in de Tour doet Wout beter met zijn 9 ritoverwinningen en groene trui. Phil won maar 1 rit, hoewel hij ook 3 etappes pakte in de Giro en 7 in de Vuelta. Maar op vlak van grote rondes heeft van Aert al meer indruk gemaakt, dat moet gezegd.

    Wat eendagswerk betreft is er evenwel geen vergelijk wat mij betreft. Wout won MSR, Phil won de 4 andere monumenten waarvan Lombardije 2x. Hij werd ook wereldkampioen. Strade wonnen ze allebei, Amstel is het 4-1, Omloop 2-1. Wout won Gent-Wevelgem en E3, Gilbert de Waalse Pijl, San Sebastian en 2x Parijs-Tours en de Brabantse Pijl. Van Aert werd Belgisch kampioen op de weg en in het tijdrijden, maar Gilbert óók.

    Phil won dubbel het aantal koersen van Wout en met 4/5 monumenten en een wereldtitel doet hij iets wat in moderne tijden bijna onmogelijk lijkt geworden. Tuurlijk kan Wout er ook nog een paar grote eendagskoersen aan toevoegen, maar win maar eens het WK, Luik, Lombardije en Vlaanderen of Roubaix.

    Van Aert is natuurlijk iets later ingestapt vanwege zijn (ook zeer succesvolle) crossjaren maar beide palmaressen nu al gelijk zetten aan elkaar is voor mij onzinnig. Al vind ik wel dat Wout als renner de klasse heeft om ooit op het niveau van Gilbert te komen, misschien zelfs nog een categorie hoger omdat hij nog veelzijdiger is. Maar eerst nog maar eens wat grote overwinningen pakken voor hij in de buurt kan komen van Phil. Kúnnen winnen is nog iets heel anders dan die zeges ook daadwerkelijk pakken.
    11 augustus 2022 19:43
    Grappig dat je dat zegt want Gilbert heeft natuurlijk juist ook een tour etappe, maar daarnaast meerdere in de andere rondes. Ook strade en toevallig maar liefst 4x van aert, waarbij hij ook nog eens daadwerkelijk als eerste over de finish kwam. Ook op hetzelfde parcours wereldkampioen geweest. Milan San Remo niet gewonnen, maar wel podium dacht 2x en wel alle andere monumenten gewonnen. Alle anderen, niemand in peloton komt daar in de buurt. Der zitten monumenten bij waar van aert nog nooit vooraan de finale heeft gereden. Oohja Gilbert natuurlijk ook nog San Sebastián, wat voor evenepoel een grootse prestatie is maar bij Gilbert meestal niet eens genoemd wordt omdat hij zoveel meer gewonnen heeft. Van aert dit voorjaar leek goed op weg, maar hij lijkt altijd te vroeg in vorm en casht nooit echt. Terwijl Gilbert de amstel gold race nog wint met een gebroken knieschijf, die killer mentaliteit als ie aan de start staat, dat zie ik vvam aert nog niet evenaren.
    11 augustus 2022 20:28
    Los van zijn fantastische prestaties in de Tour is het palmares van Van Aert inderdaad nog niets in vergelijking met dat van Gilbert. Beetje Vlaamse reflex om Gilbert te downgraden
    Net zoals de reflex om Van Avermaet in een adem te noemen met Gilbert. Vernederend voor die laatste.
    12 augustus 2022 10:36
    Eens dat Gilbert een imposante carrière heeft hoor. Maar bij Van Aert vergeet je ook nog dat hij ook al een indrukwekkend veldpalmares heeft.
    12 augustus 2022 10:54
    Dan vergeet jij waarschijnlijk dat Gilbert meervoudig kampioen is van het gerenommeerde Jeu-de-boules-kampioenschap van Cagnes sur mer.
    12 augustus 2022 11:38
    @Cochise
    Dat jeu-de-boulen was bij Gilbert overigens uit nood geboren. Nadat hij daar enkele keren 35 euro af had moeten tikken wegens te hard fietsen, heeft hij in Cagnes-sur-Mer maar een andere sportieve tijdsbesteding opgezocht.
    https://kijkzuidfrankrijk.com/2012/09/13/geen-grap-beboet-voor-te-hard-fietsen/
11 augustus 2022 15:08
Ik denk dat het Noorse wielrennen niet te klagen heeft over het talent dat eraan komt. Met een Tobias Johannesen, zijn broer(tje) en een Staune- Mittet komt er wel degelijk veel talent aan… Geef het tijd Thor! Binnen 5 jaar staat er een / meerdere monumenten op Noors conto!
11 augustus 2022 15:16
Met de Johannessens lijken ze toch een mooie kans te hebben op zo'n wereldtopper. Als die met UNO-X naar de top kunnen doorgroeien (beetje zoals Alpecin met MVDP) krijgt het Noorse wielrennen wel een extra boost
    12 augustus 2022 05:55
    Ja, qua lange termijn planning zit het wel goed denk ik met een ploeg zoals Uno-X - als die willen doorgroeien naar WT niveau en daarna met een CT opleidingsploeg de WT ploeg blijven vullen.

    Dat gezegd zijnde is er voorlopig wel geen nieuwe naam die echt in het oog springt die Hushhovd, EBH en Kristoff kan opvolgen.

    Maar Kristoff die bij UNO-X aan de slag gaat om zijn ervaringen te delen met de nieuwe generatie is wel een goeie zet natuurlijk.
11 augustus 2022 17:05
Odd Eiking was ook maar 1 plek verwijderd van top 10 in een grote ronde ;)
    11 augustus 2022 18:23
    Foss heeft al top 10 gereden toch? 9e in de Giro dacht ik.
11 augustus 2022 18:24
Edvald Boasson Hagen? Vind ik toch van een heel ander kaliber dan Kristoff. EBH mag de veters van Kristoff nog geeneens strikken
    Dat klopt. Kristoff en Hushovd staan op eenzame hoogte.
    Boasson Hagen is een beetje trendsetter geweest voor Noorse toptalenten die bij de profs toch niet hun belofte niet wisten in te lossen. Skjerping, Holst Enger, Halvorsen en Bystrøm om maar wat te noemen.

    Benieuwd of zegmaar de lichting Foss wel echt kunnen gaan doorbreken.
    11 augustus 2022 20:50
    Boasson Hagen heeft natuurlijk gewoon een prima carrière gehad, totaal niet vergelijkbaar met die Noren die nooit echt zijn doorgebroken bij de profs.
    11 augustus 2022 21:15
    Vind je?
    Een fantastisch begin van zijn carrière ja. Daarna toch eigenlijk niks meer?
    Hagen leek de nieuwe Thor te gaan worden ja maar het mocht niet zo zijn, blame Sky.
    11 augustus 2022 22:25
    Bo Hagen kwam heel snel binnen, maar uiteindelijk is dat nooit helemaal geworden wat je er na zijn eerste jaren van zou verwachten. Had eigenlijk alles, van een goede tijdrit tot een prima sprint, en kon ook een klein heuveltje over.

    Veelbelovend, maar een beetje uitgegaan als een nachtkaars.
11 augustus 2022 22:55
Vergeet Knud Knudsen niet
11 augustus 2022 23:19
Misschien wel het meest dramatische verhaal van een Noorse renner is dat van Jaanus Kuum. Fraai verteld door Frank Heinen:
https://hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-kuum-jaanus/
    11 augustus 2022 23:49
    Prachtig, Frank Heijnen de allerbeste.
    12 augustus 2022 08:19
    Bedankt voor het delen @Jacco. Wat een verhaal!
    Geweldig stukje, wat een verhaal inderdaad!
    12 augustus 2022 09:36
    Bedankt Jacco voor dit verhaal. Zijn naam zei me helemaal niks.
    Nochtans ondanks alle demonen best wel wat mooie resultaten bij elkaar gefietst. 14de in de Vuelta, top-10 noteringen op het WK, in het Baskenland, Parijs-Nice en Parijs-Brussel.
    En maakte ook deel van de ADR-ploeg in de fameuze Tour van 1989.
12 augustus 2022 00:16
Kan me nog herinneren dat Hushovd voorgesteld werd als megatalent op tv. Ergens bij de start van een tijdrit WK voor espoirs of junioren.

Boasson Hagen blijft natuurlijk eerlijk zonde. Wat een prachtrenner was dat voordat hij de voorloper van Kwiat werd bij Sky,

Reacties zijn gesloten.