Thomas een ‘gebroken man’ na Giro d’Italia: “Ik kon maar een half biertje op”
foto: Cor Vos
woensdag 31 mei 2023 om 10:00

Thomas een ‘gebroken man’ na Giro d’Italia: “Ik kon maar een half biertje op”

Voor Geraint Thomas kende de Giro d’Italia een hartverscheurend einde. De Brit leek lange tijd op weg naar de eindzege en begon als leider aan de allesbeslissende klimtijdrit naar de Monte Lussari, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Primož Roglič.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In zijn podcast Watts Occuring blikt hij, samen met zijn ploeggenoot, vriend en medepresentator Luke Rowe, nog een keer terug op de voorbije dagen. “Ik ben om eerlijk te zijn een gebroken man. Het is niet dat we een gekke nacht hebben gehad, maar het lichaam zegt gewoon stop. Ik kon maar een half biertje op omdat mijn maag zo omgekeerd was van alle gels in de laatste week van de Giro.”

Thomas zag de eindzege in extremis nog door zijn vingers glippen. “De klimtijdrit? Ik voelde het anderhalve kilometer voor de top, ik kon niet blijven pushen. Dat was wel een moment dat ik even dacht: shit.” De 37-jarige Brit kwam uiteindelijk 14 seconden te kort om de Giro te winnen.

Thomas heeft echter wel genoten van zijn drieweekse avontuur. “Ik heb nog nooit in zo’n goede ploeg gezeten, en dan vooral qua vibe. Alle acht de jongens waren geweldig. Daar was ik nog het meest teleurgesteld over: dat ik het niet heb kunnen afmaken. Laurens De Plus heeft, omdat hij er gereden heeft, veel respect voor Jumbo-Visma. Hij zei tegen me: Rohan Dennis wordt beter. Maar toen vertelde ik hem: hij kan jou nog niet aan.”

Volgende doelen
Nu volgt er voor Thomas een korte rustperiode, maar de ervaren ronderenner kijkt ook alweer vooruit naar komende doelen. “De Britse kampioenschappen zijn mijn volgende koersen. Ook het WK is een groot doel, omdat het in Groot-Brittannië (Glasgow, red.) is. Mogelijk volgt ook de Vuelta a España nog. Maar dat zien we nog wel.”

 
9 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2023 10:09
Het verschil tussen nipt winnen en nipt verliezen: G: Slopend zo'n grote ronde, ik ben helemaal op! Rogla: Het was leuk, he? Volgende week Zwitserland? Zin in!
    31 mei 2023 11:05
    Toch wel iets genuanceerder: ook Roglic stond te trappelen om even naar huis te kunnen voor wat decompressie met de familie. Die zat gisteravond ook op een plek waar hij liever niet zat (hoewel hij heel netjes iedereen te woord stond en bedankte voor de support) Maar ik denk inderdaad dat hij wel weer sneller en makkelijker op te lappen is dan Thomas, zowel mentaal als fysiek.
31 mei 2023 10:08
Als je de buzz twee maanden gaande wil houden kun je ook maar beter rustig beginnen en gestaag opbouwen.
31 mei 2023 10:17
Dat moet vreselijk zijn, maar een half biertje. Hopelijk gaat het snel weer beter.
31 mei 2023 10:42
In principe heeft de ploeg van Thomas Roglic in een zetel naar de overwinning gebracht. Ik kan me goed voorstellen dat je daar als kopman even goed ziek van bent.
31 mei 2023 11:09
Enorm veel respect voor de Giro van Thomas, ondanks dat hij eeuwig niet naar waarde geschat wordt door figuren als Wuyts e.d. - bewijst hij keer op keer dat hij een meester is in het pieken naar het juiste moment. En de afgelopen 2 jaar heeft hij de GC ambities van INEOS gered op zijn oude dag. Leuk om te lezen dat hij niet uitgedoofd is voor de rest van het seizoen, maar het zou me verbazen als hij nog straffe prestaties zal laten zien. Volgend jaar nog 1x pieken naar de Giro, zonder Roglic/Pogacar/Vingegaard/Remco gaat hij gewoon nog altijd kans hebben om te winnen.
31 mei 2023 12:27
Te veel getreuzeld om te koersen.
    Zijn uitspraken doen geloven dat hij ontzettend diep is gegaan. Dat leidt (bij mij) tot de conclusie dat (nog harder) koersen er nooit in zat. Heeft niets met treuzelen te maken, lijkt me.
1 juni 2023 11:20
Ik dacht dat Thomas ondanks dat hij het roze verloor toch helemaal nog niet zo'n slechte tijdrit had gereden. Roglic had gewoon de dag van z'n leven, en Thomas is ook al een stuk ouder. Vele renners zijn dan al met pensioen, maar hij doet het nog steeds heel goed voor zo'n (oude) knakker

Reacties zijn gesloten.