Thomas De Gendt: “Ik wil wel naar de Tour, maar combinatie met Ronde van Zwitserland wordt moeilijk”

Thomas De Gendt: “Ik wil wel naar de Tour, maar combinatie met Ronde van Zwitserland wordt moeilijk”

foto: Cor Vos

dinsdag 17 mei 2022 om 07:30
Interview

“Dit zou wel eens mijn laatste Tour de France kunnen zijn”, vertelde Thomas De Gendt vorige zomer. Toch zegt de breakaway king ook dit jaar geen neen tegen La Grande Boucle. “Maar ik moet ook de Ronde van Zwitserland doen. Giro-Zwitserland-Tour, dat wordt wellicht van het goede te veel. Dus heb ik voor juli al een hotel in Livigno geboekt.”

“Ja, vorig jaar was het enthousiasme voor de Ronde van Frankrijk wat weg”, vertelt De Gendt ons. “Maar ik heb rond de jaarwisseling toch aangegeven opnieuw kandidaat te zijn, dat ik interesse heb. Ik sta ook op de longlist van elf namen, maar het is maar de vraag of ik bij de acht zal zijn.”

De Gendt vreest dat de combinatie met de Giro én de Ronde van Zwitserland moeilijk wordt. “Of ik Zwitserland moét doen? Ik stond er ineens op. En dat begrijp ik. Op dat moment zijn er drie koersen tegelijkertijd. Er is bijvoorbeeld de Baloise Belgium Tour. En de Dauphiné eindigt op de dag dat Zwitserland begint. We willen uiteraard met volledige selecties van start.”

De Gendt won deze Giro d’Italia de etappe rond Napels – foto: Cor Vos

“Als ik reken, dan kom ik tegen dan aan 60 koersdagen. Dat wordt van het goede teveel. Ik heb in elk geval al mijn stage in Livigno geboekt. Een dubbel gevoel wordt dat dan, want het blijft toch de grootste koers van het seizoen. Ook al beleefde ik er vorig jaar niet mijn beste momenten, je wil daar toch weer bij zijn. Anderzijds, ik reed de Tour al negen keer. Het is niet dat het een groot gemis zal zijn. En ik vraag de ploeg dan wel om van start te gaan in de Vuelta”, aldus de 35-jarige renner.

‘In 2025 op de Stelvio mijn fiets aan de haak hangen’
De Gendt vertelde ons overigens ook dat hij er graag nog een paar jaar zou bij doen. “Ik heb begrepen dat de Giro 2025 op de Stelvio zou eindigen. Mocht dat kloppen, dan wil ik daar wel mijn fiets aan de haak hangen. Symbolischer kan niet, toch. Op de plek waar ik mijn mooiste zege ooit geboekt heb. Ik zie het al voor mij”, lacht hij. “Samen met mijn vrouw en kinderen. Dat wordt sowieso emotioneel.”

Maar dan moet De Gendt eerst nog ergens onder contract geraken. “Er is nog niet echt over gesproken, nee. Momenteel wordt vooral onderhandeld met renners die dit voorjaar goed gepresteerd hebben. Voor mij is het nog wat vroeg. Panikeren doe ik niet. Ik blijf daar rustig onder. Al hoop ik wel dat Lotto Soudal zelf snel duidelijk maakt of zij nog geïnteresseerd zijn. Indien niet, heb ik dan nog tijd uit te kijken naar een alternatief.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

Thoin 16 mei 2022 om 10:31

Mooi interview, lekker rustig en down to earth.
Thomas is een geweldige mens!

0
Kopinkas 16 mei 2022 om 10:40

The Strive for Twenty-Twenty-Five, dat klinkt toch als gesneden koek voor Lotto. Al lijkt Wanty me ook nog een team waar hij zou kunnen floreren.
Hij heeft me eergisteren aangenaam verrast. In de Giro van vorig jaar – waar hij zelfs uitstapte – en de Tour van de voorbije twee jaren was hij matig, dus het vet leek me van de soep wat de grote rondes betreft.
Overigens in 2019, jaar van zijn top-TdF met ritwinst en podium in de tijdrit in Pau, in totaal 94 koersdagen – maar dat waren er dan nog maar 48 vòòr aanvang van de Tour. Lijkt me dan wel logisch om de Tour dit jaar te skippen.
De vraag is echter ook: wat kan hij in Zwitserland gaan uitrichten, behalve de selectie vullen.
Als hij de Tour overslaat en naar de Vuelta gaat, acht ik hem in staat om zijn tiercé van twee ritten in elke grote ronde te vervolmaken.
Ik dacht dat hij ook nog droomde van ritwinst in het Baskenland, de enige rittenkoers met naam waar hij dat kunstje nog niet klaarde.

0
JensVdB 16 mei 2022 om 10:46

Ik hoop dat hij bij Lotto blijft tot 2025

0
Cochise 16 mei 2022 om 11:13

Giro 2025, dat is nog 3 jaar? Voor iemand die vorig jaar aangaf dat hij niet meer kon volgen en misschien beter zou stoppen is dat toch een groot risico.

Bij Lotto hebben ze blijkbaar ook nog niet met Vanhoucke en Moniquet gepraat die ook einde contract zijn. Met die laatste zou ik toch niet te lang wachten, leuk profiel.
Benieuwd wie die renners zijn die het goed gedaan hebben dit voorjaar waar ze wel mee praten. Ik kan enkel De Lie bedenken maar die ligt nog vast voor 2023. Van Moer en Beullens ook 2023 en Vermeersch/Campenaerts zelfs 2024. Van Gils dan waarschijnlijk, die is einde contract.

0
Alfons Haavers 16 mei 2022 om 11:25

Je zou denken dat deze Giro-zege (qua symboliek kan dat al tellen, die Stelvio hoeft niet zo nodig) een mooi moment is om dit seizoen zijn carrière in schoonheid af te sluiten na enkele mindere jaren. Nee hoor, 3 jaar erbij plakken graag!

Wielrenners… Al zal zijn bankier het graag lezen. Mag hopen dat ze bij Lotto eindelijk eens gaan nadenken en hier niet op ingaan.

0
Kopinkas 16 mei 2022 om 11:53

@Alfons
De disruptie die Covid betekend heeft, gekoppeld aan de ongekend sterke opkomst van zo’n Pogacar en andere Hirschi’s, heeft zeker zijn impact gehad. Maar dan zie je dat niet iedereen zich even sterk doorzet, en dat er achter de ongenaakbare Pogacar weer meer nivellering lijkt te komen.
En zo lijkt het me dat een aantal renners die al even achter de feiten aanholden – Pinot, in wat mindere mate Bardet (duidelijk toch weer een hogere vormcurve dat vorig jaar toen hij Kwiatkowski zelfs (die in 2020 enkel een Tourrit won als doekje voor het bloeden) – opnieuw kunnen aanknopen bij het succes.
Het was ook niet allemaal slecht bij De Gendt, die vorig jaar wel weer op grandioze wijze de slotrit in Catalonië meekaapte. Hij heeft zo zijn dagen.

En bij De Gendt viel me in de rit naar Potenza op dat hij lange tijd vlot bleef meepeddelen vooraan de favorietengroep en er pas vrij laat doorzakte om dan binnen te komen op een minuut of negen. Dan zie je dat hij goed is, en de dat werd dan meteen onderstreept in de rit naar Napels.
En verder zal hij in die drie jaar die hem mogelijk nog resten, waarschijnlijk met zijn grote motor meer en meer de rol van ‘breakaway killer’ gaan vervullen, nu in opdracht van Ewan, over een jaar of twee misschien nog in functie van De Lie.
Tel daarbij de marketingwaarde van De Gendt op, en ik acht de kans groot dat hij nog een contract voor twee jaar in de wacht sleept. Of snoept Hilaire hem af? Als je ziet hoe Bakelants nog herleeft bij Wanty in de rol van wegkapitein, dat is een rol waarin De Gendt hem kan opvolgen.
2025, De Gendt op de Stelvio, ik vind het een prachtig verhaal, maar de weg is nog lang, dat zeker.

0
Alfons Haavers 16 mei 2022 om 13:00

Ik vermoed dat het wat mindere algemene niveau in deze Giro ook wel een rol speelt in het weer komen bovendrijven van een paar krasse knarren.

De 3 beste ronderenners van de afgelopen jaren zijn hier niet, met Pogacar, Roglic en Bernal. Maar ook naast die gevestigde top mis ik wat coming men zoals Vlasov, Martinez, Vingegaard, Mas, etc. Ook in de breedte is dit verre van Tour-niveau. Weinig echte wereldtoppers (niveau top-10 Vélo d’or) aanwezig en zelfs van de rij erachter is een grote ronde wel eens beter gestoffeerd geweest.

Ligt het dááraan of zijn de oudjes eindelijk weer bij na het ontregelende coronaseizoen? We gaan het (wellicht al in de Tour) zien.

En tuurlijk heeft De Gendt nog zijn waarde maar ik voorspel eerder vooral weer veel frustratie de komende jaren dat zijn generatie overvleugeld is. Lotto zou weer betalen voor zijn naam en prestaties uit het verleden i.p.v. voor zijn huidige potentieel, iets dat hen net in het huidige lastige parket heeft gebracht.

0
Cochise 16 mei 2022 om 13:21

Zien jullie een type Bakelants in De Gendt? Ik kan ernaast zitten maar lijkt me eerder een type dat graag z’n eigen zin doet (wat oké is, zolang het voor hem werkt, maar dat wil niet zeggen dat het voor andere renners ook zo werkt) en daarom minder geschikt is voor die rol. Hij zou het zelf waarschijnlijk ook niet graag lezen want het zijn niet bepaald de beste vrienden.

0
Kopinkas 16 mei 2022 om 13:37

Bakelants is bij uitstek toch ook het type renner dat zijn eigen zin doet?
Heeft nu de rol van wegkapitein op papier, maar kiest zijn momenten. Aanvallen in de prefinale is een typische manier voor Bakelants om zelf nog eens in the picture te komen, maar eigenlijk vaak op een kansloze manier.
Zijn aanval in de Waalse Pijl van dit jaar bijvoorbeeld, kon je als ‘anticiperen’ bestempelen, maar het mocht duidelijk zijn dat er geen andere Wanty-renner zijn karretje zou komen aanhaken.
De Gendt is enerzijds stukken eigenzinniger, anderzijds makkelijker in het geheel in te schuiven op dagen dat alle ballen op een Ewan gezet worden bijvoorbeeld.
Los daarvan heeft De Gendt ook gewoon een veel grotere motor, veel meer inhoud dan Bakelants.
Kijk naar de rit in de Tour vorig jaar waar Konrad won. Daar waren met Rota en Bakelants twee man van Wanty mee in de vroege vlucht, maar je zag geen duidelijke afspraken, en uiteindelijk was Bakelants ook niet sterk genoeg om zijn karretje aan te haken, en hij finishte 8ste, waarna hij aangaf dat hij niet naar de Tour was gekomen om niet in beeld te rijden. Maar hij kwam zelfs niet in de buurt van succes.
Als De Gendt zijn momenten uitkiest, is het een heel ander verhaal.
De vergelijking met Bakelants was er dan ook vooral om aan te geven dat De Gendt ook bij uitstek in een team als Wanty moet kunnen meedraaien in die rol van ‘wegkapitein’, maar nog zoveel meer.

0
Thoin 16 mei 2022 om 14:43

Met Moniquet hebben ze wel al gepraat of er ook een voorstel is geweest, weet ik niet. Inderdaad niet te lang mee wachten, al is Cofidis (die interesse zouden hebben) niet meteen de stap die je wil zetten als je Lotto verlaat natuurlijk.

0
Kopinkas 16 mei 2022 om 17:34

@Alfons
Interessant punt nog over het mindere niveau van het Giro-deelnemersveld dat een aantal renners de kans zou geven om extra te shinen. Benieuwd om de bevestiging of ontkrachting ervan te zien in de Tour, maar dat zal dan waarschijnlijk wel zonder De Gendt zijn.

0
Cochise 16 mei 2022 om 17:55

@kopinkas: uiteraard zijn het andere types renner, maar op vlak van wegkapitein en jonge renners op de juiste manier wegwijs maken in het peloton zie ik meer heil in Bakelants dan in De Gendt. Moest ik gewoon sportief gezien moeten kiezen zou ik wel eerder De Gendt een jaar vastleggen dan Bakelants.

0
tvm 16 mei 2022 om 12:04

Benieuwd of Lotto in 2025 de giro uberhaupt nog mag rijden. Wat dat betreft zou het slim zijn om De Gendt te behouden i.vm. de Stelvio, dan zullen ze de ploeg wel uitnodigen, vermoed ik.

0
Jean Dumas 16 mei 2022 om 12:39

In deze vorm zou ik zeker de rest van de Giro blijven, en dan lekker Baloise en de Tour.

0
Pietspeed 16 mei 2022 om 13:20

Ga ik in mee.

0
Ronellenfitsch 16 mei 2022 om 12:54

Wat doet zo’n Lelangue eigenlijk de hele dag, behalve zichzelf complimenteren? Is hij ook bezig met ploegsamenstelling ofzo? Weinig van te merken …

0
Al Phila 16 mei 2022 om 20:28

Blijkbaar weet hij weinig van de geplande trainingskampen van zijn renners …

0
Pietspeed 16 mei 2022 om 13:19

De Gendt is een redelijk aparte, eigenzinnige renner en persoon. Gaat veel z’n eigen weg en koerst vaak op zijn gevoel. Een soort Mollema, wars van allerlei toeters en bellen. En dat hebben beiden geen windeieren gelegd.
Context, tijdsgeest, motivatie en keuzes zijn belangrijk voor hen, en vooral hun vrijheid daarin. Voor nu lijkt alles weer rozengeur en maneschijn, maar het kan snel omslaan. Misschien toch Tour, daar uitpakken met een mooie zege. En een nieuw contract is getekend.

0
Poeksel 16 mei 2022 om 13:29

Hij legt keurig uit waarom.

0
Adorni 16 mei 2022 om 14:02

Ik denk dat De Gendt zijn naam niet op de shortlist voor de Tour stond, mede omdat hij had aangegeven dat de Tour te snel ging voor hem. De Gendt was afgelopen 2seizoen ook minder, dus begrijpelijk dat ze eerder dachten aan Giro+Zwitserland.
Na zijn ritzege lijkt het weer helemaal top, maar kan nog 2 grote rondes na elkaar op topniveau aan tegen het deelnemersveld in de Tour?
Misschien beter richten op Zwitserland en Vuelta en daar voor ritzeges proberen gaan. Zijn kansen in de Tour zullen kleiner zijn.

Wat zijn contract betreft: ik hoop dat Lelangue nu in alle euforie geen dik 3jaar contract klaar legt. Lefevre biedt zijn oudere renners ook maar een jaarlijkse verlenging aan. Niet dat ik Thomas dat contract niet gun ;) maar stel dat je voelt dat het teveel wordt, denkt de meerderheid: ik heb nog een contract, ik die verder..

0
Pietspeed 16 mei 2022 om 18:38

Beter om juist na Giro gas terug te nemen en dan Tour. Rijdt anders misschien voor spek en bonen rond in Zwitserland. Vuelta zal dan zeker nog een optie zijn, maar voor z'n imago en contractverlenging is de Tour wrs beter. Komt ook tijdiger.

0
Wieler Fanaat 16 mei 2022 om 15:07

Wat mij betreft mag deze man gewoon naar de Tour hoor, hij kan prima als rittenkaper fungeren en Lotto-Soudal zo aan heel wat UCI-punten helpen.

0
Ronellenfitsch 16 mei 2022 om 18:06

Beetje de omgekeerde wereld hoor, een Tourrit winnen zelf is belangrijker dan de puntenobsessie in de Vlaamse kranten en de wielerflitscomments … Een rit in de Tour is een rit in de Tour.

0
11 na 11 17 mei 2022 om 04:19

Die puntenobsessie draait natuurlijk om hun WT licensie. Als ze hun WT licensie niet halen omdat ze te weinig punten hebben (ze hebben punten nodig om nog 2 ploegen in te halen), dan volgt er in de toekomst mogelijk geen Tour meer voor Lotto.

Dus ja, in dit geval zijn die punten even veel belangrijker dan de overwinning op zich.

0
koos1 16 mei 2022 om 20:23

De Gendt in deze vorm altijd meenemen naar de Tour zou ik zeggen. Kan en wil kilometers op kop rijden en op een ‘de Gendt dag’ zijn er maar weinig die hem kunnen kloppen na een lange vlucht.
Bij Lotto hebben ze in de Tour meer aan een De Gendt die in vorm is en wil rijden, dan aan bv Gilbert of Wellens (die ik niet kilometers op kop zie rijden)

0
Romāns Vainšteins 16 mei 2022 om 21:13

Ik raad de Gendt aan om lekker Belgie te doen en daarna de vuelta weer mooie sier te maken met ontsnappen en op een rit jagen. Tour is een stuk lastiger wat dat betreft, de helft van de tijd moet je Ewan beschremen en hij is al een stukkie ouder. Tour kan dan wellicht volgend jaar nog eens.

Heeft hij nog kleine rondjes waar ie ritten mist? Veel zullen het er niet zijn. Waanzinnig goed coureur met een natuurlijke aanleg om lang mee te kunnen. Ik zou hem dat contract wel geven als er toch een of ander rijkstinkgeval of brandinggeile sponsor voor dokt.

0
Kopinkas 16 mei 2022 om 22:15

Baskenland is de belangrijkste lacune in zijn palmares op rittenkapersgebied (en dan heb je natuurlijk nog Tour Down Under, UAE Tour e.d.)
En zijn collectie bergtruien kan na de Vuelta, Paris-Nice (3x), Romandië, Catalonië (2x), en Tour Down Under nog uitgebreid worden, maar Baskenland en Dauphiné lijken mij daarvoor net de lastigste races.
En stiekem hoop ik dat hij toch ook eens een medaille meepikt in een BK tijdrijden.
WVA past er weer eens voor dit jaar, dus dat vergroot de kansen voor De Gendt.
Winst zal hij waarschijnlijk niet eens willen, omdat het haast een smet op zijn blazoen zou zijn als rittenkaper, dat lijstje van zeventien ritzeges.

0
11 na 11 17 mei 2022 om 04:24

Medaille op BK is dit jaar mogelijk gezien hij op enkele honderden meters van het circuit woont. Maar dan zal hij Lampaert en Campenaerts achter zich moeten houden, wat op zich niet onmogelijk is als hij de wegen daar kent zoals Lampaert dat deed vorig jaar. Ik denk dat de twee Quickstep jongetjes met goud en zilver gaan lopen, net zoals ze dat bij de junioren enkele keren deden.

0
Kopinkas 17 mei 2022 om 07:42

@11 na 11
Evenepoel – Van Wilder – Lampaert, een clean sweep zou ook zomaar kunnen.
Maar als De Gendt ergens zijn zinnen op gezet heeft… (geen idee of dat zo is, overigens)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone