Thibaut Pinot toont veerkracht en wint slotrit Tour of the Alps, Bardet eindwinnaar

vrijdag 22 april 2022 om 15:22
Thibaut Pinot toont veerkracht en wint slotrit Tour of the Alps, Bardet eindwinnaar

foto: Cor Vos

Thibaut Pinot heeft op de laatste dag van de Tour of the Alps veerkracht getoond. Gisteren vocht de Franse klimmer nog tegen de tranen, nadat hij op het laatste moment was overvleugeld door Miguel Ángel López en een felbegeerde overwinning door zijn vingers zag glippen. Vandaag ging hij opnieuw in de aanval en was hij wél succesvol. In Lienz klopte hij zijn medeaanvaller David De la Cruz in de sprint. Romain Bardet legde beslag op de eindzege. Ploegmaat Thymen Arensman mocht als nummer drie mee het podium op.

De Tour of the Alps was toegekomen aan de laatste etappe, een korte rit over 114,5 kilometer met start en finish in Lienz. Onderweg moest de Bannberg van twee kanten worden beklommen en in de finale, op tien kilometer van de finish, lag nog de beklimming van de steile Stronach – een klim van 3,1 kilometer aan 12,4%. Ondanks de korte afstand, moest zo’n 2300 meter hoogteverschil worden overwonnen. Omdat het ook nog eens slecht weer was, waren de ingrediënten aanwezig voor een spectaculair sluitstuk van de ronde.

Met Pello Bilbao in de groene leiderstrui, werd even na het middaguur de koers op gang gebracht. Het was een stormachtig begin, waarin het tempo meteen zeer hoog lag. In het eerste uur kwam een omvangrijke kopgroep tot stand met onder anderen David De la Cruz (Astana Qazaqstan) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Daarnaast hadden INEOS Grenadiers, Movistar en Team DSM, ploegen die er nog goed voor stonden in het algemeen klassement, een mannetje meegestuurd in de ontsnapping.

Paraplu’s waren vandaag geen overbodige luxe in de omgeving van Lienz – foto: Cor Vos

De la Cruz en Pinot de sterksten vooraan
De aanvallers, bij wie niet direct een gevaarlijke renner voor het klassement zat, kregen de ruimte van het peloton, waar Bahrain-Victorious controleerde. Op de Assling, een niet-gecategoriseerde klim na de eerste keer de Bannberg, toonden De la Cruz en Pinot zich de sterksten vooraan en deze twee klimmers pakten snel een gat op de andere vluchters. Pinot liet zien over de nodige veerkracht te beschikken. Na afloop van de vierde etappe vocht hij nog tegen de tranen, nadat hij in de laatste kilometer de dagzege door de vingers had zien glippen.

De la Cruz en Pinot werkten goed samen en kwamen gezamenlijk boven na de tweede keer de Bannberg. In de natte afdaling beschikte de Spanjaard over de beste stuurvaardigheden en reed even alleen vooruit. Eenmaal beneden zag hij zijn Franse vluchtkompaan echter weer aansluiten. Daarna was het de kilometers aftellen naar de Stronach. Met het peloton op ruim twaalf minuten achterstand, konden we ons opmaken voor een strijd op twee fronten: een om de dagzege en een om het klassement.

Pinot probeert De la Cruz te lossen
Op de eerste oplopende meters van de Stronach kampte Pinot met mechanische pech. Eventjes meldde hij zich bij de volgauto, daarbij verloor hij zijn bril, maar daarna kon hij weer aanhaken bij De la Cruz. Op de steile klim probeerde Pinot weg te komen. Meerdere keren probeerde hij De la Cruz van zich af te schudden. In eerste instantie klampte de Spanjaard nog aan, daarna moest hij zijn Franse medevluchter laten gaan. Pinot kwam met een voorsprong van twaalf seconden over de top van de klim.

Pinot en De la Cruz waren de beste vluchters in de regenachtige slotetappe – foto: Cor Vos

De la Cruz reed echter een sterke afdaling en kon terugkeren bij Pinot. Beide renners begonnen samen aan de lastige laatste kilometer, die nog licht omhoog liep. Ze reden zij aan zij de laatste 200 meter in, waarbij Pinot zich in het wiel van De la Cruz zette. Waar het kopstuk van Groupama-FDJ gisteren nog de zege aan een Astana Qazaqstan-renner moest laten, bleef hij die deze keer de baas. Voor Pinot was het zijn eerste overwinning sinds zijn etappezege op de Col du Tourmalet tijdens de Tour de France van 2019.

DSM pleegt coup op Stronach
De Stronach bleek ook bepalend in de strijd om het algemeen klassement. Het peloton dunde op de steile klim snel uit tot een elitegroep. Leider Bilbao kwam daarbij in de problemen en moest eraf. Team DSM maakte veel indruk. Romain Bardet, tweede in de stand, en Thymen Arensman, de nummer zeven, kwamen samen met Michael Storer van Groupama-FDJ (tiende) over de top en begonnen gezamenlijk aan de afdaling. Bilbao kon in de afdaling zijn achterstand niet meer goed maken, waardoor de mannen van DSM alleen nog moesten uitkijken voor Storer.

Bardet en Arensman vieren hun eerste en derde plek in het eindklassement – foto: Cor Vos

Bardet en Arensman hadden de zaken echter onder controle, waarna de Franse klimmer zich van de eindoverwinning verzekerde. Storer mocht het sprintje winnen, maar de DSM-renners kwamen in (vrijwel) dezelfde tijd binnen. Voor het klassement betekende het dat Storer tweede eindigde en Arensman derde.

Dit artikel delen:

65 Reacties

martini151 22 april 2022 om 15:28

Jumbo Visma, kijken we mee. Een groot nieuw Nederlands rondetalent ;)

0
ChefSpijker 22 april 2022 om 15:41

Lekker laten groeien bij DSM. Kan over 3 jaar altijd nog naar een topploeg als ie gearriveerd is a la Dumoulin destijds. Zou zonde zijn als ie nu naar een knechtrol voor Roglic/Vingegaard gaat, waar ie nu alle vrijheid krijgt om zelf klassementen te rijden in grote rondes.

0
kleomantre 22 april 2022 om 15:57

Heeft er meer weg van dat Vingegaard de weg naar kopmanschap nog niet helemaal heeft gevonden, maar die komt zelf ook pas net kijken.

0
Gladiool 22 april 2022 om 15:58

Kan me herinneren dat 2 maanden geleden hier iemand nog riep dat Arensman al achterliep en was gefaald als talent.

0
Bimbo Visma 22 april 2022 om 15:33

Arensman MVP

0
Renaissance 22 april 2022 om 15:33

Arensman fenomeen

0
Tpinotfan 22 april 2022 om 15:35

Geweldig dat deze twee Franse helden weer van zich laten horen.

0
Craig Vanderswag 22 april 2022 om 15:36

Die versnelling van Bardet op dat slotklimmetje had eigenlijk niet gehoeven, dan had Arensman wellicht nog wat langer kunnen aanhaken. Maar goed, op twee paarden wedden is altijd risicovol, dus het was begrijpelijk dat ze voluit voor de eindoverwinning van Bardet gingen.

0
Limal 22 april 2022 om 15:37

Op alle fronten een heerlijke rit!

0
Fenno de Groot 22 april 2022 om 15:37

Geweldig hoe gedreven Pinot was om te winnen. Bleef maar gaan en kopwerk verrichten, is hem erg gegund. Verder is Arensman wel echt aan het doorkomen dit jaar. Voor mijn gevoel heeft hij echt veel aan Bardet. Hij kan veel van hem leren en ze lijken echt een goede band te hebben. Mooi om te zien dat allebei voor elkaar door het vuur willen gaan tot nu toe. Die 2 blijven hopelijk nog een tijdje samen fietsen, dan kunnen ze mijns inziens echt leuke resultaten rijden.

0
Wheely 22 april 2022 om 15:37

Wat een prachtige rit met een geweldig resultaat. Twee broodnodige zeges die alles goed maken.

DSM nu echt aan de inhaalslag begonnen, zin in de Giro!

0
Franco Ballerini 22 april 2022 om 15:43

Roze en wit voor DSM in de Giro? Zou zo maar kunnen. Of is Bardet daar inmiddels te oud voor?

0
Baukema Tomoulin 22 april 2022 om 16:16

Volgens PCS staan voormalige GT winnaars Nibali, Dumoulin, Carapaz, S Yates, Valverde en Geoghagan Hart aan de start komende Giro. Dat klinkt veel, maar van dit rijtje zullen er maar 1 of 2 meedoen voor eindwinst. Arensman voor de witte trui + positie 6 tm 10 in AK? Bardet voor p. 3 tm 6?

0
Franco Ballerini 22 april 2022 om 16:23

@Baukema: lijkt me een goede inschatting.

0
Fenno de Groot 22 april 2022 om 16:45

@baukema met carapaz, yates, almeida, mal, landa en bardet heb je al 6 goede namen. Dan heb je het blok bora nog. Martinez gaat ook vgm? Foss kan ver komen net als ciccone. Top 10 gaat hem nog niet worden voor Arensman denk ik. Is nog te vroeg. Denk ook dat hij liever gaat aanvallen zoals hij tot nu toe deed in de gts. En lekker rijden voor Bardet. Verder is het nog niet zeker dat hij de giro doet toch?

0
FDJ 22 april 2022 om 17:23

@Fenno op basis waarvan Ciccone in dat rijtje zou moeten weet ik niet. Die valt of uit of staat op grote afstand. Is eigenijk in niets een echte man voor een klassement gebleken.

0
Fenno de Groot 23 april 2022 om 09:57

@fdj laatste 2 grote rondes was hij op weg naar een prima top 10. Alleen 1x viel hij uit (giro vorig jaar) je hebt niet elke gt pech. Ciccone heeft op dit moment mijns inziens meer aangetoond top 10 te kunnen rijden dan arensman.

0
Geit in mijn Kelderman 22 april 2022 om 15:37

Leuk voor zowel Bardet en Pinot. Sympathieke renners wat mij betreft.

Arensman heeel sterk. Daar gaan we nog wat van horen. Deed in z’n eentje al het werk in die laatste 10 kilometer en Bilbao kwam geen meter dichterbij. Wordt een leuke Giro voor NL met Dumo, Kelderman, Arensman en Mollema (?).

0
Guushovd 22 april 2022 om 16:05

Helemaal mee eens

0
FDJ 22 april 2022 om 17:23

Bardet deed ook echt wel zijn werk hoor.

0
Pedalo 22 april 2022 om 15:37

Doen goeie zaken mbt tot promotie/degradatie…,,

0
Deel Koeper 22 april 2022 om 15:46

DSM kon sowieso niet degraderen, daarvoor was 2020 te goed.

0
Tool 22 april 2022 om 15:37

Gaaf voor Pinot. En leuk DSM zien te presteren.

0
Bimbo Visma 22 april 2022 om 15:38

Clean sweep voor de Vuelta-ploeg van DSM van 2021 in het klassement

0
thorsen 22 april 2022 om 15:39

Storer duidelijk geen vriend gebleven…

0
AnderJ 22 april 2022 om 15:53

Of juist wel een vriend gebleken. Hij draaide mee op het vlakke. Dat hij vervolgens in het laatste stukje bergop voor de 2e plek ging, lijkt me logisch.

0
Anton van Valouwe 22 april 2022 om 15:56

Het eerste dat Storer deed, was Bardet feliciteren.

0
AnderJ 22 april 2022 om 15:38

Mooie prestaties van DSM!

0
IlPirata 22 april 2022 om 15:39

Erg leuk en verdiend voor Pinot na veel malheur afgelopen jaren. Arensman komt er wel, stap voor stap.

0
Kartouche 22 april 2022 om 15:40

Arensman!! Het is lang geleden dat ik weer een Nederlandse wielrenner zo omhoog heb zien gaan.

0
Jean Dumas 22 april 2022 om 15:42

Die vloog werkelijk op dat laatste vlakke stuk. Bilbao heeft ook na de klim nog tijd verloren.

0
Kartouche 22 april 2022 om 15:51

Bijzonder om te zien dat hij ondanks zijn lengte ook explosieve klim aan kan.

0
Edwin Jansen 22 april 2022 om 15:43

Oei Ineos. Zichzelf compleet opgeblazen.

0
Lalsacien 22 april 2022 om 15:43

Ondanks de blessure en ziekte van Gaudu dit seizoen laat Groupama FDJ mooie dingen zien dit seizoen. De winst van Pinot zal de ploeg een extra boost geven. Hij is een renner naar mijn hart.

0
josi 22 april 2022 om 15:44

Prachtige zeges voor Pinot en Bardet, en een zeer indrukwekkende Arensman. Die lijkt nu echt zijn belofte in te gaan lossen. Dit weertype ligt hem ook wel, geloof ik. Presteerde hij vorige ook niet goed in Romandië onder dit soort omstandigheden?

0
Baukema Tomoulin 22 april 2022 om 16:57

Ja, hij werd daar 11de in het eindklassement

0
klootje kriekeljon 22 april 2022 om 15:45

Erg knappe prestatie van Arensman! Mooi en terecht enthousiasme.
Misschien kan de vader van Thymen even toelichten of hij goed tegen koud en/of warm weer kan?

0
Martijn Arensman 22 april 2022 om 15:58

Dat kan ik, maar concurrentie leest mee en moet je nooit wijzer maken dan nodig :-)

0
Anton van Valouwe 22 april 2022 om 16:00

@Martijn:
Van harte!

0
Marik 22 april 2022 om 16:26

Hahaha Martijn je hebt gelijk. Van harte gefeliciteerd met de podiumplek van je zoon!

0
madeinstars 22 april 2022 om 16:27

Thymen is een echte slecht weer rijder. Deed het in Romandië vorig jaar ook heel goed in de regen.

0
Wildebert 22 april 2022 om 20:46

Van harte met deze prachtige prestatie van je zoon!

0
Kartouche 22 april 2022 om 15:46

Als je naar de top 20 van het algemeen klassement kijkt, dan zie je heel veel jonkies: Thijmen, Cian, Attila, Santiago, Lenny, Sean en Natnael allemaal 22 jaar en jonger!

0
de nieuweMerckx 22 april 2022 om 16:15

Weer een heel klad leeftijdsgenoten van Evenepoel die uiteindelijk beter blijken te zijn?

0
11 na 11 22 april 2022 om 16:25

Tuurlijk Merckx. Want wanneer Evenepoel op 4 minuten finisht van Pogacar of op 20 seconden van Martinez kan hij er niks van, maar wanneer Tesfatsion op 9 minuten eindigt van Bardet is hij beter dan Evenepoel.

Brilletje afzetten of gewoon geen onzin meer uitkramen.

0
Kartouche 22 april 2022 om 16:33

Uiteindelijk moeten we nog gaan zien hoe de jonkies zich gaat ontwikkelen. Sommige komen snel en blijven hangen. Anderen blijven zich ontwikkelen en worden beter. Het is nog te vroeg om te zeggen dat ze Evenepoel gaat overvleugelen. Hij is ook nog jong en kan nog grote stappen maken. Wat hij tegen heeft, is dat hij al een grote naam heeft en dat er heel erg op hem gelet wordt. En hij heeft vooralsnog eigenlijk geen echt groot wapen om onderscheid te maken behalve dat hij hele hoge wattages voor een lange tijd kan trappen. Daar kan je goed als tegenstander en ploeg heel goed op instellen. Dat wordt al lastiger als het sterk en explosief bergop gaat.

0
Jacco van Stierop 22 april 2022 om 15:55

Mooi hoor! Pinot heeft vandaag een fraai staaltje karakter getoond. Bergop ziet het er weer goed uit bij hem, maar het afdalen zal nooit zijn grootste specialiteit worden. Hopelijk gaan we hem in de grotere wedstrijden weer zien strijden, blijft een mooie renner.
Aardige etappe wel, mede dankzij het weer. DSM prima gereden, Bardet uitstekend de winst naar zich toegetrokken, Arensman sterk gereden.
Het rondje zelf miste wat zout en peper dit jaar.

0
Comments 22 april 2022 om 15:59

Was geniete. Bardet en Arendsman sleurden elkaar de berg over. Dat belooft voor de toekomst. Pinot zo gegund. Wat n arbeit.

0
Romāns Vainšteins 22 april 2022 om 16:02

Zo kennen we Pinot weer !

Ik weet nog wel die crashtour, crashen, huilen, net niet winnen, doorzetten en toch de laatste bergetappe winnen. 2015 was dat. Dat vond ik persoonlijk een mooiere dan zijn andere tourzeges of de ronde van Lombardije ,…,

0
Jacco van Stierop 22 april 2022 om 16:24

Mwoa, de strijd met Nibali in Lombardije was toch bijzonder indrukwekkend, elkaar op de pijnbank smijten en kijken wie als eerste moet plooien. Hogere krijgskunst was dat.

0
Anton van Valouwe 22 april 2022 om 16:13

Indrukwekkende Arensman gezien, 3e plek en de jongerentrui. DSM sterk gereden, Bardet zijn kans gegrepen, top dag!

0
Kopinkas 22 april 2022 om 16:15

Veerkracht én vuurkracht bij de Fransen!

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone