Thibaut Pinot over parcours Tour de France: “Ik ben alvast fan”

woensdag 16 oktober 2019 om 09:34
Thibaut Pinot over parcours Tour de France: “Ik ben alvast fan”

foto: Cor Vos

Thibaut Pinot is verheugd over het gepresenteerde Tour de France-parcours, dat dinsdag in Parijs werd bekendgemaakt. “Het is een Tour die gemaakt is op maat van de klimmers, niet enkel op mijn maat. Ik ben alvast fan van het parcours”, zo laat de Fransman weten. 

“Natuurlijk is het duidelijk dat het een parcours voor mij is, maar andere coureurs moet dit parcours ook liggen”, gaat Pinot, die in 2014 de Tour de France als derde besloot, verder. “Ik denk dat dit bijvoorbeeld ideaal is voor Egan Bernal.”

Toch heeft de Fransman wel degelijk een voordeel de aankomende Tour. In de slotweek zal Pinot namelijk over thuiswegen rijden. De klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles gaat van start in Lure, zijn geboorteplaats. “Die route ken ik uit het hoofd. Het wordt een moeilijke tijdrit die de klimmers uitstekend moet liggen.”

De explosieve coureur is daarnaast tevreden met de toevoeging van enkele onbekende beklimmingen in het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen. Deze zijn misschien iets korter dan de beklimmingen in de Alpen of de Pyreneeën, maar zijn wel steiler: “Daardoor wordt het elke dag een gevecht. Op deze beklimmingen kun je het verschil maken.”

In kansrijke positie moest Pinot dit jaar gedesillusioneerd opgeven in de Tour de France met knieproblemen. Sindsdien reed de Fransman geen wedstrijd meer.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Secondant 16 oktober 2019 om 09:56
Quote:
Ik ben alvast fan van het parcours

Ja gek he.. ze maken al 3 jaar lang een parcours dat steeds beter aansluit op wat je kunt. Of juist niet kunt (tijdrijden).

Geen proloog, geen individuele vlakke tijdrit, geen ploegentijdrit en geen kasseien. Dat laatste is geen vereiste, maar er is wel erg weinig variatie.
Hoe spectaculair de heuvel- en bergritten dan ook mogen zijn.. de Tour is incompleet.

Jowinho 16 oktober 2019 om 09:58

Tijdrijden is nu niet het grote probleem van Pinot. Werd ook gewoon 7de in de tijdrit dit jaar en in de Dauphiné werd hij 12de. Bernal, Bardet en de andere Colombianen hebben een groter probleem dan Pinot.

Secondant 16 oktober 2019 om 10:35

Feit is dat Pinot nooit tijd pakt op Roglic, Dumoulin, Thomas en Froome in een tijdrit. Soms weet hij zijn verlies te beperken, maar hij heeft ook meermaals meer dan een minuut verloren.

wiebipedia 16 oktober 2019 om 10:47

Het mag dan zo zijn dat Dumoulin, Roglic, Froome, Thomas een snellere tijdrit rijden dan Pinot, maar je doet hem te kort door hem als matige tijdrijder te kwalificeren. Is ook ‘gewoon’ frans ITT kampioen geweest

Secondant 16 oktober 2019 om 10:51

Laat ik het zo stellen: zou de kans dat Pinot de Tour wint toenemen of afnemen met meer tijdritkilometers in het parcours (individueel of ploegentijdrit)?

I rest my case.

Ab Normaal 16 oktober 2019 om 11:57

Hij is een korte periode een acceptabele tijdrijder geweest, maar vaak verliest hij het nodige.
Het is gewoon een feit dat de organisatie er alles aan doet om een parcours te maken op maat van de Fransen. Alles om een een Fransman te laten zegevieren, al jarenlang.
En omdat de concurrentie een betere tijdrit heeft dan de Fransen zullen ze de komende jaren dat onderdeel gewoon niet in het parcours stoppen. Daarom een klimtijdrit nu.

Ik snap niet dat mensen er nog verbaasd over zijn.
Als Alaphilippe aangeeft in 2021 wel voor het AK gaat, zal er weer een soortgelijk parcours gemaakt worden.
Pas als er een Franse tijdrijder komt of er geen serieuze Franse kanshebber meer is komt er een lange vlakke tijdrit in.

Jean Dumas 16 oktober 2019 om 10:00

Er wordt dan wel hoera gekraaid door Bernal en de Fransen, maar die poepen in hun broek voor de zware tijdrit, terwijl Dumoulin, Froome en/of Roglic echt niet hoeven te vrezen voor het gebergte.

Gladiool 16 oktober 2019 om 10:28

Denk dat dat wel meevalt. Het zijn 13KM vlak, 15KM heuvels en dan nog een flinke klim waar je echt nog wel wat tijd kan terugpakken.

Die schijten in de broek voor een vlakke TT van 50km, hier rijdt een Bernal gewoon top tien hoor. De beste klimmer wint hier, en als tijdrijder heb je nauwelijks een voordeel.

NDI22 16 oktober 2019 om 13:00

@Gladiool
Betwijfel ik toch. Renners als Dumoulin, Roglic en Froome zijn juist gespecialiseerd in tijdritten met het nodige klimwerk. Kijk anders naar de verschillen in Bergen, waar Dumoulin won op een vergelijkbaar profiel, en weet dat deze nog veel zwaarder is.

kampie 16 oktober 2019 om 10:55

Ja duuuuh. Hebben ze het parcours bij Pinot thuis aan de keukentafel zitten uittekenen ofzo?

Chaba 16 oktober 2019 om 14:14

hahaha ja inderdaad

west 16 oktober 2019 om 11:01

Minder standaard etappes, dus wel meer kansen voor Pinot om op een knullige manier onnodig tijd te verliezen.

Marik 16 oktober 2019 om 12:05

Korte steile klimmen, wat denkt Kruijswijk hier in hemelsnaam uit te kunnen richten.
Dit is toch ook een fijn parcours voor Roglic hoor

EricV 16 oktober 2019 om 12:16

Ik denk dat iedereen wel weet uit welk team de winnaar zal komen ongeacht het parcours

Panache 16 oktober 2019 om 12:35

Zijn er echt mensen die denken dat vanwege de prestaties van Pinot/Alaphilippe de ASO nog even snel in augustus/september het parcours voor 2020 in elkaar gezet heeft?
Even naar de feiten kijken: Pinot heeft de laatste jaren meerdere keren de Tour overgeslagen of als rittenkaper gereden. Alaphilippe was tot deze Tour geen man voor het klassement en de verwachting is dat hij in 2020 eerder goed wil zijn in Tokio dan een klassement ambieert.
Of is het nu dan ineens “op maat van Bardet” om de eigen vooringenomen mening alsnog bevestigd te zien?

VDB44 16 oktober 2019 om 12:54

Helemaal mee eens, trouwens Bardet werd ooit tweede in een Tour met 2 individuele tijdritten en Pinot derde met een individuele tijdrit van 54km. Dus blijkbaar waren ze in de verkeerde jaren top. Denk dat het terugschroeven van de tijdritkilometers vooral gedaan is om de wurggreep van INEOS op het verloop van de wedstrijd te verkleinen, probleem is dat ze natuurlijk ook gewoon de beste klimmers hebben. Maar los daarvan, was de Tour van 2019 een prachteditie en verwacht ik hetzelfde voor die van 2020. En als Pinot tot de laatste dag kan meestrijden voor de overwinning dan zijn niet de Fransen alleen de winnaar van dit parcours, maar alle koersfans lijkt me, want dat betekend dat we wss. weer een mooie wedstrijd zien.

miguelon 16 oktober 2019 om 13:07

Eerste en enige zinnige reactie op dit item

Peter Lippens 16 oktober 2019 om 13:12

zo is dat maar de aversie voor de Fransozen begint bij sommigen hier hilarische vormen aan te nemen, mij niet gelaten, altijd lachen

Romāns Vainšteins 16 oktober 2019 om 14:06

En ook al maken ze wat op maat voor de Fransen dan nog is het hun goed recht als tour de France zijnde. Alleen maar beter want de Franse toppers zijn bovengemiddeld aantrekkelijke coureurs ook.

VerstandOpNul 16 oktober 2019 om 12:47

“Natuurlijk is het duidelijk dat het een parcours voor mij is”
Wow.. wat velen al vermoedden..

debarreman 16 oktober 2019 om 13:06

De Vuelta is de proeftuin voor de Tour, want zelfde eigenaar (ASO). Vandaar de vele beklimmingen (nu korter en steiler) op Franse wijze vorm gegeven. Kan spektakel opleveren, kan ook uitstel gedrag veroorzaken richting de klimtijdrit.

Als de Giro-organisatie slim is, maken ze er een mooi allround parcours van. Met de Olympische Spelen zo kort op de TdF moet het mogelijk zijn enkele GC-toppers naar Italie te lokken.

Kosmonaut 16 oktober 2019 om 13:55

Het is natuurlijk ook potsierlijk wat hier gebeurd. Zeuren op de Fransen dat ze een parcours in elkaar zetten dat in het voordeel is van de Fransen…. En ondertussen ook zaniken dat er meer tijdrit kilometers in horen. Niet geheel toevallig in het voordeel van Dumoulin en Roglic.

Iets met pot en ketel.

Tijmuh 16 oktober 2019 om 16:15

Gaat er meer om dat er een dissonantie is met het aantal tijdritkilometers in de tour nu ten opzichte van vorige jaren. Denk bijvoorbeeld aan aan de tours die Wiggins reed en won. Deze tour is duidelijk gericht op Pinot gezien de profiel van de beklimmingen, regio's en het feit dat de tour ook door zijn woonplaats komt. Bovendien is het beperkte aantal kilometers op hoogte een nadeel voor de Colombinanen natuurlijk. Deze tour is op maat van Pinot gemaakt. Kortom: er zijn genoeg redenen om vragen te stellen bij dit parcours.

Secondant 16 oktober 2019 om 16:29

Ben ik niet met je eens. Een grote ronde moet variatie bevatten. Dat is er nu nauwelijks. Echt zonde.

Sonsbach Allstars 16 oktober 2019 om 15:20

Meer op maat voor Pinot dan dit gaat t niet worden. Als er dan toch een tijdrit in moet zitten dan is die van 2020 echt wel ideaal voor Pinot.
Bernal wordt misschien ook wel terecht weer als de favoriet bestempeld. Er is echter 1 belangrijk voordeel dat hij deze keer niet echt kan uitspelen; beklimmingen van 2000+ meter.

Ward 16 oktober 2019 om 18:27

Altijd lachen met die zogenaamde parcours op maat van… Wie na 3 weken de Tour wint zal het niet gestolen hebben. Dan mag je nog 100x de Planche opgereden zijn, als de benen niet willen koop je er niets mee!

Headlines

Materiaalzone

Populair