Thibaut Pinot eindwinnaar Tour of the Alps, slotrit voor Mark Padun

Door , vrijdag 20 april 2018 om 15:12
Thibaut Pinot eindwinnaar Tour of the Alps, slotrit voor Mark Padun

foto: Sirotti

Thibaut Pinot heeft de Tour of the Alps gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ hield stand in de slotrit naar Innsbruck. De ritzege ging, na een etappe van 164 kilometer over gedeeltes van het aanstaande WK-parcours, naar neoprof Mark Padun van Bahrain Merida. George Bennett (LottoNL-Jumbo) werd andermaal tweede in de daguitslag.

Kopgroep draait als eerste WK-parcours op
Na een mooi eerbetoon aan Michele Scarponi voorafgaand aan de etappe, begon het peloton aan een generale repetitie van het WK-parcours in Tirol. Negen vroege vluchters draaiden met een voorsprong van drie minuten het lokale circuit rond Innsbruck op: Bidard, Bagioli, Rodríguez, Anton, Gavazzi, Adreeeta, Senni, Niv en Mosca. De maximale voorgift was negen minuten.

De ronde rond Innsbruck werd ingeleid met de beklimming van Gnadenwald (2,6 km á 10,5%), waarop Sky het peloton uit elkaar trok. Het zwaartepunt van de lokale ronde volgde daarna nog met de klim naar Igls (7,8 km aan 5,7%) – omgedoopt tot Olympia Climb – die drie keer op het programma stond. Sky en Bahrain Merida zetten klassementsleider Thibaut Pinot onder druk, door David De la Cruz en Giovanni Visconti naar de kopgroep te sturen.

López met ultieme poging op slotklim
Op de tweede klim trok Astana de gashendel open, maar Pinot counterde bijna elke aanval. Ondertussen mocht Óscar Rodríguez van Euskadi-Murias de bergpunten pakken en zo het nevenklassement winnen. In de afdaling sloegen Miguel Ángel López en Giovanni Visconti een gat. De Colombiaan liet de Italiaan direct achter zich op de slotklim. Het gat met de groep-Pinot was toen al een halve minuut.

López, die in het klassement een achterstand van vijftien tellen begon aan de slotrit, liep alleen maar uit. Toen Pinot dat doorkreeg, viel hij zelf aan. Froome zat even te slapen en wist met moeite het gat op de groep-Pinot (met Visconti, Elissonde, Pozzovivo en Hirt) te dichten, met in zijn wiel George Bennett. Ritwinnaar Ben O’Connor ontbrak op dat moment op de voorposten; hij reed aan het begin van de slotklim lek.

Drietal met voorsprong laatste afzink in
Een nieuwe demarrage leek de definitieve genadeslag voor Froome te worden. Pozzovivo versnelde met Pinot in zijn wiel, waarna de twee nog voor de top de aansluiting vonden bij López. Bennett, Elissonde, Hirt en Ciccone volgden op een tiental seconden, maar de samenwerking verliep niet goed. Froome kon terugkeren, maar het verschil was toen al opgelopen tot twintig seconden. Het koptrio had daardoor vrij spel in de afdaling richting Innsbruck.

Koplopers vallen stil, Padun ziet kans schoon
Na de afdaling waren nog enkele vlakke kilometers richting de finish. Op het vlakke viel de kopgroep stil, waardoor de achtervolgers terug konden keren. Dat gebeurde op vijf kilometer van de meet. In de bochtige straten (met hier en daar tramrails) van Innsbruck schoot Mark Padun weg. De jonge Oekraïner sloeg een gat van tien seconden. Bennett ging nog in de achtervolging, maar de Nieuw-Zeelander strandde op de tweede plaats. Hirt sprintte achter hem naar de derde plek.

De leidende positie in het algemeen klassement van Pinot kwam niet meer in gevaar, omdat de bonificaties naar ‘ongevaarlijke’ renners gingen. Pozzovivo eindigde als tweede, voor López. Froome moest genoegen nemen met de vierde plek in de eindrangschikking, voor Bennett.

Dit artikel delen:

40 Reacties

Jean Dumas 20 april 2018 om 17:56

Bennett lijkt altijd van achteruit te komen, alsof hij de explosieve aanzet niet heeft. Zou een ideale meesterknecht zijn, maar kan ook zomaar een groteronderit winnen zoals Geschke destijds.

Sauerpraum 20 april 2018 om 18:02

Warrig geschreven verslag. Er wordt melding gemaakt van een koptrio, maar er is niet uit op te maken wie dat dan waren. En waar komt Padun dan opeens vandaan? Daar wordt in het inleidende gedeelte evenmin over gesproken. Nee, ik geef dit verslag een 4-…

Col du Bramont 20 april 2018 om 18:09

@zuurpruim, verslag is volstrekt helder, geen misverstand over de samenstelling vh leidende trio en waar de winnaar vandaan komt.
Prima verslag. Niets mee mis.

Col du Bramont 20 april 2018 om 18:15

Oja, kan iemand misschien melden dat we de goede prestaties van TLJ vooral niet te positief moeten waarderen :)?
Of wacht, de TLJ bashing brigade heeft zich al gemeld zie ik, gelukkig maar!

Sauerpraum 20 april 2018 om 18:39

Ok, dat trio is wel te herleiden, maar Padun komt helemaal uit het niets. Nee, ik geef dit verslag een 5,5…

mooiman 20 april 2018 om 19:08

Wel een cijfer wat bij een zuurpruim past overigens

mooiman 20 april 2018 om 19:12

Rahimns, kan jij niet zorgen voor copie van de loonstroken van alle TLJ renners? Zal een hoop discussie schelen

ProfrondeZevenbergen 20 april 2018 om 21:18

On
Mooie zege voor Pinot. Froome is in vorm, net als Lopez en Bennett.
Aru moet zijn vorm nog een beetje bijschaven, maar die zie ik wel goed zijn.

En hoe zou het met onze Tom zijn?

Punchagan 20 april 2018 om 22:06

Mooie rit weer, TLJ op koers richting de Giro! Bahrein heeft haar portie klimmers goed op orde. Maar Aru er wel af. Die blijft zo wisselvallig

IlPirata 21 april 2018 om 08:26

Altijd kritiek op TLJ is ook niet terrecht. Persoonlijk vind ik Boom en Gesink al jaren onder de maat preseteren, qua talent. Maar met Roglic en Bennett hebben ze wel degelik goed gescout.
Waarom ze Ciccone niet gehaald hebben is een fout, ik roep dat al 4 jaar. Hij is nu te duur wss.

sooike 21 april 2018 om 08:50

@rahimns
Een tijdje geleden opperde iemand dat het jaarsalaris van Gesink tussen de acht ton en 1 miljoen zou liggen. Jij zei toen stellig dat dat bedrag een stuk lager lag en toen heb ik jou gevraagd hoe jij dat kon weten en heb je om meer informatie gevraagd. Daarna zweeg je, vandaar mijn herhaald verzoek.

rahimns 21 april 2018 om 09:06

@Sooike ik kan me dat niet herinneren… maar je kan toch zelf ook wel bedenken dat een ploeg met een budget van net 10 miljoen geen 8 ton betaald voor Gesink. Robert is jarenlang de vaandeldrager geweest van het Nederlandse wielrennen maar ondertussen toch ingehaald door andere renners. En natuurlijk heb ik geen bewijs maar wel een normaal denkend vermogen om te weten dat het salaris ook is op basis van prestaties en die zijn nu eenmaal minder dat 7 jaar geleden. Hij zal best nog een leuk inkomen hebben maar echt niet meer dan 4 ton, en dan denk ik dat ik hiermee al aan de hoge zit.

DeLuiaardVanLimburg 21 april 2018 om 09:28

Ik denk dat tlj zelf ook wel maandelijks een regressie-analyse draait van salaris op behaalde wt punten:)

sooike 21 april 2018 om 16:17

@rahimns
De bedragen van 8 ton tot 1 miljoen kwamen niet van mij. Ik had wel informatie dat het salaris met bepaalde premies rond de 6 ton zou liggen. Omdat jij destijds mij de indruk gaf dat je beter op de hoogte was van interne regelingen bij TLJ, was ik nieuwsgierig naar jouw visie. Het zou kunnen dat er nieuwe bedragen aan het begin van een nieuw seizoen zijn afgesproken op basis van prestaties , maar zo ver gaat mijn TLJ-achtergrondinfo niet. Het was maar een vraag…

rahimns 21 april 2018 om 16:28

@Sooike geen probleem verder … Ik weet serieus niet wat voor salarisafspraken er zijn. Ik weet in ieder geval dat Robert een paar jaar geleden als een salaris had ingeleverd zodat er een extra renner kon worden gehaald dat was toen met Van Winden volgens mij, maar toen had hij al flink ingeleverd toen het budget was gehalveerd vanuit het Rabotijdperk. Misschien dat hij nog bonussen krijgt bij een overwinning maar dat weet ik verder niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair