Thibaut Pinot: “Eind mei zullen we weten of de Tour echt door kan gaan”
Thibaut Pinot - foto: Cor Vos
maandag 20 april 2020 om 17:38

Thibaut Pinot: “Eind mei zullen we weten of de Tour echt door kan gaan”

Thibaut Pinot was een van de renners die zijn programma voor dit seizoen rond de Tour de France had gebouwd. Het uitstel van La Grande Boucle verandert niets aan zijn plan. De wedstrijd blijft zijn hoofddoel.

Het coronavirus kwam voor de 29-jarige Fransman de afgelopen periode erg dichtbij. “Mijn beide ouders zijn besmet. Mijn vader testte 25 dagen geleden positief en hij is nog altijd ziek”, vertelde hij aan L’Equipe. Zijn vader – burgemeester van Mélisey – verbleef twintig dagen in het ziekenhuis, maar mocht inmiddels naar huis. “Een kwart van de 2.000 inwoners in ons dorp is ziek geweest. Dus als je boodschappen gaat doen, kan je enkel hopen dat je zelf niet ziek wordt”, aldus Pinot.

De lockdown in Frankrijk duurt nog in ieder geval tot 11 mei. Daarna hoopt hij zijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk te kunnen hervatten. Dat de Tour nu twee maanden later op de kalender staat, is voor Pinot geen probleem. “Eerlijk gezegd verandert er voor ons renners weinig door de nieuwe datum voor de Tour de France”, vertelt hij op de site van zijn ploeg. Vooralsnog kan hij enkel afwachten. “Iedereen weet dat de komende weken doorslaggevend zullen zijn”, stelt hij. “Eind mei zullen we weten of de Tour echt kan doorgaan. Ik ben niet pessimistisch en wacht gewoon af hoe het evolueert. Sowieso blijft de Tour mijn grootste doel.”

Thibaut Pinot

Pinot won vorig jaar de Touretappe op de Tourmalet- foto: Cor Vos

Desalniettemin houdt hij ook rekening met een worst case scenario. “Als de Tour niet eind augustus kan starten, dan zal hij dit jaar niet worden verreden,” verwacht Pinot. “Dat zou betekenen dat de crisis nog niet voorbij is en dat we dit jaar helemaal niet meer kunnen koersen. Dat zit in mijn achterhoofd, maar ik probeer er niet aan te denken.”

Totdat het zover is, zal hij nog wel zijn conditie moeten onderhouden. In Frankrijk is het momenteel niet toegestaan om buiten te trainen. “Op de rollen trainen is echt niet mijn ding”, bekent hij. “Het heeft niets te maken met het gevoel dat ik normaal gezien op de fiets heb.”

Ook van virtuele wedstrijden is Pinot geen fan. “Dat heeft me twee weken kunnen boeien, maar nu is het genoeg geweest. Ik ben liever in iets mindere vorm als de lockdown afgelopen is, dan dat ik mij nu mentaal uitpers.”

Geen dopingcontroles
Een van de negatieve gevolgen van de Franse lockdown, is dat er momenteel ook geen dopingcontroles plaatsvinden. Pinot geeft aan al sinds oktober niet meer getest te zijn. “Dat is lang geleden. Ik hoop dat het weer op gang komt, want het is geen goed nieuws voor renners die het eerlijk proberen te doen. Ik hoop dat er snel weer controles zijn, zodat we goed kunnen starten”, geeft hij aan.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
20 april 2020 18:25
“Eind mei zullen we weten of de Tour echt kan doorgaan."

Dit slaat nergens op Thibaut.
    20 april 2020 18:37
    Ja wel.
    Hij weet het nu ergens al dat de tour niet door gaat.
    Pas eind mei geloofd hij het echt.
20 april 2020 18:37
Er kan nog zoveel gebeuren, zelfs al zouden ze starten kan hij nog halverwege afgebroken worden.
20 april 2020 19:50
Ik heb vandaag voor het eerst het gevoel bij de cijfers dat het virus in Europa op zijn retour is, afgezien van Rusland die wat laat in de epidemie zijn terechtgekomen.
20 april 2020 20:47
Ja besmettingen in Spanje Italië Nederland omlaag Oostenrijk en Zwitserland ook al een week veel beter Scandinavië al heel goed.
Frankrijk lijkt ook over de piek heen .Engeland nog niet helemaal.
Rusland ook niet .maar algemeen beeld is duidelijk veel beter als medio vorige week. Vanaf begin mei zal het snel gaan. En ...... De Bundesliga begint 9 mei weer .zal een psychologische oppepper voor de gehele sportwereld zijn.
20 april 2020 22:51
Nee niet bij opstaan.De nieuwste cijfers komen gedurende de hele dag binnen.om een uur of 8 savonds heb je een idee over de ontwikkeling in de Europese landen.
20 april 2020 23:19
Hier in Europa beginnen de besmettingen te dalen. Goed nieuws dus. Minder goed nieuws is dat in ZO-Azië het aantal besmettingen weer begint toe te nemen na de grote afbouw van de lockdown maatregelen.
Dus de exit zal heel traag moeten afgebouwd worden. Bij ons in België kan of wil nu al 10% van de bevolking zich niet eens aan de regels houden. Discipline zit blijkbaar niet in hun genen. Die 10% zorgt jammer genoeg wel voor 90% van de problemen.
20 april 2020 23:25
“ Die 10% zorgt jammer genoeg wel voor 90% van de problemen.”

Is dat aangetoond of schrijf je maar wat?
    20 april 2020 23:53
    Nee, helaas, ik schrijf niet zomaar wat. Het zijn cijfers die ik vandaag vernomen heb vanuit de politie zelf.
    21 april 2020 00:08
    Wat zeiden ze dan precies van de politie?
    21 april 2020 09:41
    Het is net als met epo tussen 1990 en 2010... O wacht... ;)
    21 april 2020 10:16
    @RV Ze zeiden bij de politie dat jij een van die 10% zou kunnen zijn.
    21 april 2020 11:49
    kweetnie hoe de Belgische politie z'n statistiek doet.

    Maar de Nederlandse verkondigde afgelopen decennium graag dat de criminaliteitscijfers daalden. In feite deden vooral veel minder mensen aangifte, omdat aangifte doen niet simpel/tijdrovend was, er algemeen bekend was dat kleinere criminaliteit toch geen prio kreeg (laat staan onderzoek) en in sommige gevallen de burger zelfs ontmoedigd werd door politie zelf om aangifte te doen. Dan kun je mooie cijfers overleggen die van geen kant kloppen.
    21 april 2020 11:57
    @Kleomantre Het is altijd fijn dat er deskundigen zijn die weten hoe het werkelijk is. .
    21 april 2020 12:54
    Voor de dummies onder ons ter verduidelijking (en dat stond ook letterlijk in mijn reactie) : het gaat hier niet over criminaliteitscijfers (statistiek is misschien dezelfde, zou kunnen) maar over mensen die de opgelegde (corona)regels van de overheid niet willen volgen.
    21 april 2020 14:14
    @guyremgabdel: ik bedoelde niet dat die cijfers die ik aanhaal horen bij de cijfers die jij aanhaalt.

    Het is een weergave van selectieve statistiek die bij de Nederlandse politie is toegepast. Er is kortom niks gelogen, maar het volledige beeld is ook niet geschetst. Een beeld waar volgens mij niemand een zeer accuraat beeld van heeft, dat terzijde. Bij de lokale alsmede de landelijke politietop vermoed ik dat criminaliteitscijfers een kpi waren, waar ze direct op werden aangesproken, dus die cijfers moesten 'verbeteren' zeg maar.

    Dus even oppassen wat het belang is van de politie om zulke cijfers te verkondigen. Vooral als ze moeilijk verifieerbaar zijn. Hoewel m'n gevoel zegt dat dit best wel eens richting de waarheid kan gaan (ook oppassen dan als het je eigen wereldbeeld bevestigt :D)
    21 april 2020 14:57
    Die Guyremgabdel is wel een fenomeen. Wielerploegen vertellen hem dat er personeel na Parijs-Nice Corona heeft opgelopen en de politie vertelt hem alles over het naleven van Coronaregels en criminaliteit. Maar verder mag hij niets zeggen hoor!!!

Reacties zijn gesloten.