Theo Bos (36) gaat zich omscholen voor laatste kans op Tokio: “Compleet anders trainen”

Theo Bos (36) gaat zich omscholen voor laatste kans op Tokio: “Compleet anders trainen”

foto: BEAT Cycling Club

donderdag 9 april 2020 om 18:00

Theo Bos heeft de Olympische Spelen van 2021 nog lang niet uit zijn hoofd gezet. De inmiddels 36-jarige sprinter moet zich daarvoor wel omscholen, want hij focust vanaf nu op de rol als startrenner in de teamsprint. “Dat is het enige wat ik nog kan rijden. De Sprint- en de Keirin-plekken zijn al vergeven voor de Spelen”, zegt hij tegen WielerFlits.

Op het afgelopen WK baanwielrennen reed Bos nog de Keirin en de Kilometer-tijdrit, maar zonder succes. Daarna werd vanwege het coronavirus een streep gezet door zijn wereldrecordpoging op de Kilometer, die eind april gepland stond in Bolivia.

Het volgende piekmoment in de agenda van Bos was de testdag, waarop de starter van de olympische teamsprint bepaald zou worden. Roy van den Berg lag daarvoor (na zijn deelname aan het WK) in pole position, maar de KNWU had die positie nog niet bevestigd. Nils van ’t Hoenderdaal, Sam Ligtlee en Theo Bos wilden ook een gooi doen naar die plek, maar de bike-off is uitgesteld vanwege het coronavirus.

Niveau Roy van den Berg benaderen
“Ik had nog één doel op korte termijn, dat was die testdag op 26 juni. Daar wilde ik goed voor de dag komen en het Roy moeilijk maken. De kans was klein dat ik het zou halen, maar ik ging er wel vol voor. Dat wordt dus vooruitgeschoven met een jaar”, aldus Bos, die uitkomt voor BEAT Cycling Club. “Misschien doen ze dat volgend jaar weer een maand voor de Spelen. Daar zal ik mij op richten.”

Bos probeert het uitstel van de Olympische Spelen in zijn voordeel om te buigen. “In principe komt het voor mij niet ongunstig uit dat het langer duurt. Ik kan mij er nu beter op voorbereiden. Ik moet namelijk compleet anders trainen. Ik ga het zeker proberen, maar ik heb werkelijk geen idee hoe het uit gaat pakken. Ik kan goed starten en denk dat ik in de buurt kan komen van Roy.”

Vooral wat betreft kracht zal Bos zich moeten verbeteren. “Op de Sprint en de Keirin zal ik mij niet richten, want als je voor de start van de teamsprint wil gaan, moet je alleen daar op focussen. Dat kan je niet combineren met andere onderdelen”, vertelt hij.


Lees vanaf zaterdag een uitgebreid interview met Theo Bos op WielerFlits, waarin hij spreekt over zijn huidige situatie in coronatijden, het selectiebeleid van de KNWU en zijn eerdere ervaringen met Japan.

Dit artikel delen:

5 Reacties

TJ 9 april 2020 om 19:13

Zou zuur zijn voor Roy van den Berg, maar zou het stiekem wel super leuk vinden.

0
krypton 9 april 2020 om 19:26

Mooi dat hij zo gemotiveerd is om dat te doen. Ik denk niet dat hij het gaat winnen van Van den Berg, maar ik vind het wel top om te zien dat hij er nog alles aan wil gaan doen.

0
HoofdIsVrij 9 april 2020 om 19:58

De meest sierlijke baansprinter van de afgelopen 15 jaar. Maar het lijkt mij juist dat je als starter heel explosief moet zijn en bulk moet hebben. Ik zie het niet gebeuren.

0
Pedalo 9 april 2020 om 21:14

Nul kans lijkt me. Kan zich beter focussen op het omnium.Sprint en inhoud moet hem liggen.

0
Nick Doup 9 april 2020 om 21:37

Voor het Omnium is Jan-Willem van Schip de logische Nederlandse deelnemer, was al twee keer tweede op het WK. Had wel nog officieel moeten worden, maar was in principe geen punt van discussie.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone