Terpstra over driestrijd in de Ronde: “Dicht Van Aert en Van der Poel net iets meer kans toe”

woensdag 29 maart 2023 om 11:00
Terpstra over driestrijd in de Ronde: “Dicht Van Aert en Van der Poel net iets meer kans toe”

foto: Cor Vos (archief)

Niki Terpstra blikt in zijn column voor Het Nieuwsblad vooruit op de Ronde van Vlaanderen. De oud-winnaar van Vlaanderens Mooiste staat uitgebreid stil bij de winstkansen van de drie topfavorieten: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogačar.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Terpstra schuift Van der Poel en Van Aert naar voren als de twee grootste kanshebbers. “Zij zijn de echte specialisten: explosief op de korte klimmetjes, voldoende uithoudingsvermogen én ze hebben allebei een sprint in de benen. Van Aert is meer de diesel van de drie. Hij wordt beter en beter. Dat kon je overduidelijk zien in Gent-Wevelgem. De korte, explosieve sprintjes van Mathieu waren zijn achilleshiel geworden. Dat probleem heeft hij in de E3 mooi getackeld door vroeger aan te gaan. Daar vond hij de sleutel.”

“Van der Poel liet in Milaan-San Remo al zien dat hij bizar goed in vorm is”, vervolgt Terpstra. “Hij is gemaakt voor de Ronde. Alles wat erin zit, kan hij goed. Een ander voordeel dat Van der Poel heeft, is dat hij de koers al twee keer op zijn palmares heeft staan. Dat kan toch spelen als ze straks met z’n drieën naar de meet zouden gaan. Dan heeft hij de beste kaarten om te pokeren. Mathieu koerst meer op instinct. Hij is onvoorspelbaarder dan Wout, die toch vaker vertrouwt op het plannetje dat vooraf is uitgekiend. Mathieu durft daar van af te wijken en zijn eigen koers te rijden.”

Lees ook:
Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2023 – Van der Poel, Van Aert of toch Pogacar?

“Als iedereen tegen zijn limiet zit, kan Pogačar voor de afscheiding zorgen”
En dan hebben we nog Pogačar, die vorig jaar in zijn eerste Ronde van Vlaanderen indruk maakte, maar na een knotsgekke laatste kilometer genoegen moest nemen met een vierde plaats. “Hij moet toch rekenen op een zware koers”, denkt Terpstra. “Als de favorieten fris aan de tweede keer Oude Kwaremont komen, dan zie ik hem daar Van Aert en Van der Poel niet losrijden. Als je nog energie over hebt, poef je daar zomaar naar boven.”

“Maar als iedereen daar al tegen zijn limiet zit, dan lijkt het wel Alpe d’Huez waarbij je van steen naar steen hotst. Dan kan Pogačar zijn klimvermogen aanspreken en voor de afscheiding zorgen. Hij sleept tenslotte een tiental kilo minder mee. Al dicht ik Van Aert en Van der Poel in Vlaanderen toch nog net iets meer kans toe.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

dikkechaap 29 maart 2023 om 11:18

Pogacar heeft de pech dat Van Aert en Van der Poel zo aan elkaar gewaagd zijn in de sprint, ze denken allebei dat ze kunnen winnen. Hoewel ik verwacht dat Pogacar het sterkst zal zijn op de hellingen (dat was hij vorig jaar ook), zullen die twee samenwerken mocht er een gaatje vallen.

2
kelderfan 29 maart 2023 om 11:29

Helemaal eens met de analyse van Terpstra. Go, go Wout Van Aert.

1
Romāns Vainšteins 29 maart 2023 om 14:42

Wat nog mee kan in Terpstra’s voordeelanalyse, parcourskennis. Ik zie Pogi nog erg veel kasseibochten, betonplaten etc met verbaasde blik opdenderen. Altijd een beetje de angst dat hij eens om de paddestoel van Plopsaland gevouwen zijn ronde besluit.

0
mokum the best 29 maart 2023 om 11:28

Erik Dekker wordt een lang verhaal dan als die net zo schrijft als hij praat tenminste.

-2
Silent Hill 29 maart 2023 om 11:24

Nu nog de mening van Erik Dekker en we hebben ze allemaal gehad ?

-6
Groetjesaandevoetjes 29 maart 2023 om 11:54

Ik wil de mening van Erik Breukink nog horen

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone