Teleurgestelde Bol: “We hebben een paar verkeerde beslissingen genomen”

dinsdag 8 september 2020 om 17:53
Teleurgestelde Bol: “We hebben een paar verkeerde beslissingen genomen”

foto: Cor Vos

De trein van Team Sunweb oogde ook vandaag indrukwekkend, maar de Duitse formatie slaagde er op het moment suprême niet in om sprintkopman Cees Bol op ideale wijze te piloteren. “Dit is echt klote. We hebben vandaag een paar verkeerde beslissingen genomen, maar iedereen draagt daar aan bij”, zo reageert Bol bij de NOS.

Bol moest na een zeer nerveuze etappe genoegen nemen met de achtste plek. “We hebben het voor de wedstrijd over iets gehad en dat doen we verkeerd in de finale. Als je niet in de ideale positie zit, is het onmogelijk om langs het peloton te gaan. Het gevolg is dat de vijfde man in de wind komt te zitten en dat gebeurde dus ook.”

“Ik zat in de laatste kilometer constant in de wind. Ik zat dus niet goed en toen ik aanging was ik al naar de klote. Ik ben wel boos, maar ben ook wel iemand die hier snel overheen stapt. We zullen straks, over een halfuurtje, ook wel de goede dingen zien. Dit is nog eens een bevestiging van de goede benen van iedereen. We zijn goed genoeg om een finale te rijden.”

Toch overheerst de teleurstelling, zo vlak na de finish. “Ik ben boos, maar wel boos op ons allemaal. Iemand die in volle inspanning een fout maakt, maakt die fout misschien omdat hij niet gecoacht wordt. We zijn allemaal verantwoordelijk. Wielrennen bestaat eigenlijk uit het maken van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint de koers. Het is ook normaal om fouten te maken.”

Dit artikel delen:

50 Reacties

Chris Van Uden 8 september 2020 om 17:54

Het leek mij vooral een geval van gewoon niet goed genoeg. Helaas.

xistnc 8 september 2020 om 17:56

De trein zag er indrukwekkend uit, maar dit soort treinen leveren de laatste jaren niet meer op in de Tour. Twee, drie man max.

En dan moet je als sprinter bovendien sterk genoeg zijn, dat kan de trein niet compenseren.

Romāns Vainšteins 8 september 2020 om 18:39

Dat is het gewoon ja.

Man, van die treinen die Cipollini en Petacchi hadden, dat is alweer van even geleden.

Hein-Jan 8 september 2020 om 18:44

@RV De trein van Kittel met Curvers, Dumoulin, Degenkolb, De Kort en Veelers vond ik ook behoorlijk indrukwekkend.

Fred Postma 8 september 2020 om 19:09

Ja toen reden de treinen in Italië nog op tijd.

Ouwe Taaie Bask 8 september 2020 om 17:59

Wat mij betreft al iets te veel praatjes voor iemand die (nog net) te kort komt.
De renners die hem telkens verslaan hebben geen betere trein.

Romāns Vainšteins 8 september 2020 om 18:40

Ik snap die hele verbinding met praatjes en prestaties niet zo, losstaande zaken.

Fred Postma 8 september 2020 om 19:12

Je bedoelt dat Cees het wat te hoog in zijn Bol heeft voorlopig?

Franco Ballerini 8 september 2020 om 18:02

Niet zoveel praatjes, Cees! Wees blij dat de ploeg zich zo inzet voor een sprinter die het op een vlakke sprint altijd moet afleggen tegen Ewan, Ackerman, Groenewegen, Jakobsen etc, en zelfs van Aert of van der Poel klop je niet op snelheid.

Arry1337 8 september 2020 om 19:14

Omdat hij weet en durft te verwoorden wat er fout gaat heeft hij praatjes :/

Franco Ballerini 8 september 2020 om 19:24

Lijkt me wel. Als je een palmares van hier tot gunter hebt, heb je recht van spreken. Dat is hier niet het geval, dus binnenskamers kritiek uiten lijkt mij de gepaste weg.

xistnc 8 september 2020 om 19:30

Franco moet een fors palmares hebben.

detac 8 september 2020 om 20:17

Daarom werd hij nipt 2e achter Wout eerder in de ronde ofniet? Misschien moet jij niet zoveel praatjes hebben. Cees verwoord precies waarom het niet gelukt is, enkel kans op verbetering.

Miko1983 9 september 2020 om 08:04

En als hij in het interview niets zegt is het ook niet goed.
Dan zij het saaie renners met teveel media training.
Hij roept toch niet dat hij anders wel even gewonnen had wel?
Prima uitspraak van Cees in dit geval

Murcia 8 september 2020 om 18:05

Is gewoon nog niet goed genoeg, Bennett en Ewan zijn beter en als je nagaat wat voor kwaliteit aan sprinters hier niet eens meedoet gaat het ook niet makkelijker worden volgend jaar als bv Demare er nog bij komt en Ackermann.

Turtlehead 8 september 2020 om 18:07

Vaag verhaal. Wel leuk dat ie altijd een babbel heeft. En een woordje van respect voor die trein is op z’n plek, toch knap aangetrokken.
Bol is als renner gewoon nog lang niet sterk genoeg. Gewoon nog ff wachten, Bennet was vijf jaar terug van de categorie Cocquard, en zie nu eens zijn palmares.

En met n keer geluk scoort ie morgen wel.

KennyKlimmen 8 september 2020 om 18:13

Sunweb koerst wel met hun hart. Uitvoering en resultaat… Tsja daar komt soms ook wat geluk bij kijken….

52voor11achter 8 september 2020 om 18:17

Sunweb heeft de enig en dus beste trein. Bol moet ook kunnen erkennen dat hij gewoon niet zo snel is als Bennett en Ewan op dit moment.. Het is flauw en contraproductief om een deel van deze gemiste kans op de ploeg af te schuiven.

boenk 8 september 2020 om 18:19

Ik heb een andere finale gezien, Cees.

Poeksel 8 september 2020 om 18:19

Treurig dat er mensen zijn (OTB, FB, Veloburto ) die het nodig vinden een jonge teleurgestelde sprinter neer te sabelen na een mindere uitslag.

Veloburto 8 september 2020 om 18:25

Mwah, Cees blaast wel erg hoog van de toren. Niet alleen vandaag, ook dat akkefietje vorige week. Wordt tijd dat ie een keer gaat winnen ipv alleen maar praten

KevinK1986 8 september 2020 om 19:28

Ik ben het helemaal met Veloburto eens.
Hij heeft inderdaad praatjes voor een 5 voudig tourrit winnaar. Ik denk dat Cees God op de blote knietjes mag danken dat er 5 mensen zijn die zich het snot voor ogen rijden voor hem.
Eerlijk is eerlijk, hij komt momenteel gewoon te kort tegen de echte sprinttop.

Ouwe Taaie Bask 8 september 2020 om 18:23

Volgens mij zegt OTB expliciet dat hij nog net te kort komt, dat iets anders dan neer sabelen toch?

Poeksel 8 september 2020 om 18:39

Je had je waardering kunnen uitspreken dat hij na een mindere prestatie een analyse geeft in plaats van journalisten te ontwijken.

Merlinappa 8 september 2020 om 18:24

De trein was grotendeels goed, maar het mannetje voor hem verloor inderdaad gewoon de aansluiting en dat was fataal. Daardoor reed Bol zichtbaar veel in de wind en moest hij zich iets laten afzakken om nog wat te schuilen. Bol maakt gewoon de juiste analyse, ondanks dat het misschien wat arrogant klinkt. Gelukkig komen er nog meer kansen, morgen bijvoorbeeld.

martini151 8 september 2020 om 23:26

Mannetje voor hem? Hij verliest zelf de aansluiting. Hij is gewoon nog niet sterk genoeg voor zo’n etappe. Groenewegen had dat in het begin ook, vaak slecht geplaatst ondanks een goede trein. Komt wel, heeft gewoon tijd nodig

David Janssens 8 september 2020 om 18:34

Het is een verademing dat er nog renners zijn die gewoon zeggen waar het op staat. Natuurlijk heeft Cees gelijk: het ging niet goed. Dat was ook duidelijk te zien, het ligt niet aan de inzet maar de uitvoering is gewoon niet goed. Ze begonnen er te vroeg aan en op het einde zat de sprinter te vroeg in de wind. Van fouten leren ze hopelijk, het is nog een jonge ploeg. Er zullen nog kansen komen en Cees zal aan winnen toekomen!

tvm 8 september 2020 om 18:39

“Wielrennen bestaat eigenlijk uit het maken van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint de koers. Het is ook normaal om fouten te maken.”

Cruyffiaans.

Chris Van Uden 8 september 2020 om 18:58

Cruyff heeft dit ook precies zo gezegd, maar dan over voetbal natuurlijk.

Fred Postma 8 september 2020 om 19:01

Ja Italiaanse sprinters,
Ze kenne niet van je winne ,
Maar je ken wel van ze verlieze.
Maar da's logies he.

Gladiool 8 september 2020 om 18:39

Ik snap helemaal niet dat Bol hier in de commentsectie wordt neergezet als een arrogante gast met een grote muil. Hij geeft aan dat iedereen fouten heeft gemaakt, en steekt ook hand in eigen boezem dat ie niet goed coachte. Verder zegt ie dat ze mee kunnen doen in de finale. Iets wat gezien dat zij vaak de sprint aantrokken deze Tour en dat Bol al 2x podium reed gewoon waar is.

Hij zegt toch niet dat ie had moeten winnen en de beste is? Wat is het probleem? Bol? Of de gemiddelde Nederlandse supporter die alles afmaakt als diegene niet wint, of als ie zichzelf goed vindt als ie wel wint?

KevinK1986 8 september 2020 om 19:35

Ik vind dat hij zichzelf overschat. Hij kletst alsof hij al 5x een Touretappe heeft gewonnen. Laten we even zijn podiumplaatsen in het juiste perspectief plaatsen. De eerste etappe komt hij pure snelheid te kort (zie hoe Pedersen hem voorbij vliegt), de waaierrit wordt hij perfect afgezet tegen een geruïneerd sprinterspeloton. Nu moet hij zijn meerdere erkennen in Wout van Aert…

Ik denk dat hij ontzettend blij mag zijn met zijn 2 podiumplaatsen.
Dat hij zo’n sprinttrein krijgt, is een absoluut voorrecht.
Excuses zoeken zijn niet nodig. Hij had deze etappe ook zonder wind op neus niet gewonnen

Deel Koeper 8 september 2020 om 19:50

Het is de manier waarop hij het brengt. Hij zegt dat het een gedeelde schuld is, maar uit alles blijkt dat hij de schuld toch vooral zeer zwaar wil laten overhellen naar zijn trein en zeker niet naar zichzelf.

Terwijl hij er toch zelf voor kiest om dommig in de wind te blijven opschuiven i.p.v. in te schuiven achter een andere sprinter. Hij wordt nog altijd beter afgezet dan 80% van zijn concurrenten en die hoor je niet klagen over hun trein.

bobby bobsma 8 september 2020 om 19:00

De hele ploeg als sprinttrein en het nog niet kunnen afmaken…

jv88 8 september 2020 om 19:05

Dat laatste denk ik. Je bent hier makkelijk van zero naar Hero. Andersom gaat echter nog sneller! Heb t idee dat dat cryptisch Nederlands is!

Laatste man 8 september 2020 om 20:52

Nee hoor. Gewoon figuurtjes met weinig reacties die in de Tourperiode een beetje komen klieren hier. Jaarlijks fenomeen. Beetje alles groots afzeiken.

jv88 8 september 2020 om 19:06

Cryptisch = typisch

Turtlehead 8 september 2020 om 19:18

Wie was die man voor hem? Pedersen die gevallen was eerder?

bobby bobsma 8 september 2020 om 19:41

Als je de laatste km vol in de wind blijft rijden dan ben je inderdaad niet zo slim

luukje1100 8 september 2020 om 19:46

Er is al veel gezegd in de comments, maar wil er graag nog iets aan toevoegen; Ik ben van mening dat de trein té lang was, waardoor Bol al gauw diep in het peloton terecht komt. Hierdoor is de kans veel groter, wat later ook blijkt, dat zijn trein ergens ontspoord. Oplossing kan tweeledig zijn, ofwel werken met een kleinere trein en later proberen op te komen (zie Morkov-Bennet), ofwel Cees Bol niet op de laatste plek plaats te laten nemen, maar een ploeggenoot.

Dit geldt overigens enkel wanneer de etappe vlak of rustig verloopt. Wanneer de etappe zwaarder is qua terrein, zie etappe 5, dan kan een langere trein wel sneller productief zijn.

Pietspeed 8 september 2020 om 22:33

Eens. De trein is te lang om op de rit te houden. Zeker bij betrekkelijk smalle wegen, aankomsten. Het is tegenwoordig zo’n gevecht voor de juiste positionering van alle sprinters(teams), dat zo’n trein onmogelijk in tact kan blijven. Dat Bol als sprintkopman aangeeft dat ze met z’n allen een fout maakten; wat is daar mis mee? Is waarschijnlijk gewoon juiste constatering. Misschien handiger geweest om intern te bespreken of anders te uiten. Maar so what?
Sprint geeft mi wel aan dat Sagan toch nog wel erg goed is. Knapt bijna alles alleen op en is eigenlijk geen pure massasprinter meer.

EricV 8 september 2020 om 19:47

Cees krijgt het wel een beetje hoog in zn bol

Dr op en dr over 8 september 2020 om 19:52

Bolle Kaas zat perfect in het wiel van z'n teamgenoten tot 600 meter van de finish. (Net even de laatste kilometer uitgebreid teruggekeken.)

Maar mijnheertje laat zich zelf uit het wiel van zijn ploeggenoten kwakken (Door de latere ritwinnaar Bennet en diens ploeggenoot Morkov). Vervolgens rijden tussen 600meter en 450 meter zo'n 6 à 7 renners hem voorbij aan z'n linkerzijde.

Ik vindt dat hij het erg goed doet hoor, maar vandaag moet hij even in de spiegel kijken als hij een oorzaak zoekt voor het mislukken van z'n sprint. Hij laat zichzelf uit het wiel van z'n ploeggenoten drukken, en daar kunnen de mannen die voor hem uit rijden uiteraard niets aan doen.

Maar oefening baart kunst, dus wie durft hij morgen iets meer van zich af te bijten.

jv88 9 september 2020 om 10:38

Maar dan moet zijn trein alsnog aan de andere kant rijden. En niet doortrekken als je je sprinter verliest en die te ver zit. Dan stuur je weg om tempo te drukken/ concurrenten te vroeg de kop op te dringen. En zelf idd t wiel houden!

chasse patat 8 september 2020 om 20:20

Ik lees hier nergens het inhoudelijke verhaal over de positie van de trein in het peloton. Ze reden constant rechts in het peloton aan de kant waar de wind vandaan kwam. Het gaat dus vooral over het verhaal van de laatste 20km toen ze al in slagorde reden en constant in de wind reden en daarmee bovendien anderen uit de wind hielden.

Lennimator 8 september 2020 om 21:46

Noord-Hollanders hebben nu eenmaal een uitgesproken mening. Ik kan het weten…

Vandaag een gemiste kans voor de jonge Bol.

Desalniettemin na een 2e en 3e stek weer een top 10 plaats voor de Nederlander.

Dat is de jaren voor Groenewegen wel eens anders geweest…

Veloburto 8 september 2020 om 21:56

Als een top10 plaats in een sprintetappe als iets bijzonders wordt gezien….

Barry Batsbak 9 september 2020 om 09:08

Velo, nog niet zo heel lang geleden kregen we daar in NL nog een behoorlijk stramme plasser van. Net als toen we 5 jaar geleden heel vreemd opkeken dat we in het shorttrack ook prijzen konden pakken. Inmiddels is het bijna raar als Schulting of Knecht géén goud wint. De weelde went erg snel.

Los daarvan is het voor Bol en zijn bij elkaar geraapte Sunweb-trein best een aardige Tour. Nee, de winst is er nog niet maar ze zitten er steeds goed bij. Soms akelig dichtbij.

Headlines

Materiaalzone

Populair