Teamsprintsters ontbreken door UCI-regel op WK baanwielrennen

dinsdag 12 oktober 2021 om 13:01
Teamsprintsters ontbreken door UCI-regel op WK baanwielrennen

foto: Cor Vos

De Nederlandse teamsprintsters, die vorige week nog glansrijk de Europese titel wisten te veroveren, zijn er later deze maand niet bij op het WK baanwielrennen. De teamsprintsters zijn het slachtoffer van een UCI-regel.

De internationale wielerunie houdt vast aan de regel dat kampioenen alleen welkom zijn als hun land heeft voldaan aan de eis om aan ten minste één wedstrijd uit de Nations Cup te hebben deelgenomen. Dat is niet gebeurd en dus zijn de teamsprintsters er eind oktober niet bij op het WK in Roubaix. Ook Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik, de kersverse Europese kampioenen op de koppelkoers, ontbreken door deze regel op het WK.

Directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse wielerunie KNWU lichtte de rensters en renners dinsdagochtend in. “We hebben lange discussies gevoerd met de UCI, maar ze houden vast aan hun standpunt”, klinkt het in gesprek met Nu.nl. Het is een bittere pil voor teamsprintsters Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet, die op het EK in Grenchen nog uitstekend op dreef waren.

Ook Van-Schip en Havik zijn er niet bij op de koppelkoers in Roubaix – foto: Cor Vos

Teamsprinters zijn er wel gewoon bij 
Ook de Nederlandse teamsprinters leken aanvankelijk te kunnen fluiten naar WK-deelname, maar later kwam er toch goed nieuws. Omdat de sprinters op het wereldkampioenschap van 2020 in Berlijn wereldkampioen werden, mogen zij op het komende WK starten omdat zij de titelverdedigers zijn. Dat kreeg WielerFlits eind september bevestigd.

Om op het WK baan te mogen starten, was een van de eisen van de UCI om aan minstens een van de Nations Cup-wedstrijden mee te doen. De KNWU heeft er bewust voor gekozen dat, mede vanwege de coronapandemie, niet te doen en dus mag Nederland maar een beperkt aantal renners sturen. Bij de mannen gaat het om twee renners op het sprinttoernooi en een renner op de keirin, de kilometer tijdrit, het omnium, de puntenkoers en de scratch. Bij de vrouwen mag Nederland een renster sturen voor de sprint, keirin, omnium, puntenkoers en scratch.

De wereldkampioenschappen baanwielrennen vinden van 20 tot en met 24 oktober plaats in Roubaix.

Dit artikel delen:

50 Reacties

dit is mijn voorwiel 12 oktober 2021 om 13:19

Slecht, man! Ben benieuwd wat de reden is voor het niet naleven van de regel.

thorsen 12 oktober 2021 om 13:26

Op Nu.nl gaan ze hier wat dieper op in. Komt er eigenlijk op neer dat alle Nations Cup wedstrijden niet zijn aangedaan vanwege corona/quarantaine gedoe.

ssj 12 oktober 2021 om 13:59

Dit geldt toch ook voor de Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders, toch?

Merlinappa 12 oktober 2021 om 13:29

De UCI maakt zichzelf wederom belachelijk.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 13:36

De KNWU bedoel je?

Deze regels waren vooraf bekend en de KNWU heeft er bewust voor gekozen ze te negeren en nergens een afvaardiging heen te sturen in de hoop dat de UCI voor Nederland wel even de regels terzijde zou schuiven.

De zoveelste keer dat ze compleet aan het blunderen zijn, net zoals met die plekken voor het WK junioren.

Mwielerfan 12 oktober 2021 om 13:43

Nee de uci

dit is mijn voorwiel 12 oktober 2021 om 14:10

De knwu heefy blijkbaar wel juryleden uitgezonden. Dat kon dan weer wel…

Boomie1 12 oktober 2021 om 14:17

Nee niet de UCI @ Mwielerfan. De regels waren duidelijk. Andere landen zijn ook “veilig” afgereisd naar 1 vd wedstrijden. Het neigt bijna naar arrogantie van de KNWU door niet te gaan en dan vervolgens met de UCI in conclaaf te gaan en daar de “schuld” weg te leggen.

Wheely 12 oktober 2021 om 13:38

Dit slaat natuurlijk weer helemaal nergens op. Er was een goede reden om die toernooien niet te rijden.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 13:41

Ah, dus er rijdt geen enkel land het WK?

Wheely 12 oktober 2021 om 13:47

Regeltjes geneuk, je weert nu gewoon kanshebbers, niet vanwege sportieve redenen.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 13:53

Dit is juist het summum van een sportieve reden. Je kwalificeert je als land als je minimaal één keertje meedoet aan een bepaalde wedstrijd. Doe je dat niet, dan heb je niet voldaan aan het sportieve criterium. Dan is vasthouden aan de regels meer dan terecht, de UCI negeert eigenlijk al veel te vaak de eigen regels.

Als de KNVB het Nederlands elftal niet zou inschrijven voor de WK-kwalificatiereeks vanwege het risico, maar dan wel gaat leuren om mee te mogen doen aan het WK, krijgen ze ook nul op het rekest.

Boomie1 12 oktober 2021 om 14:18

@SolitaryShell, zo is het en niet anders!

Panache 12 oktober 2021 om 13:39

Het lezen van de spelregels schijnt hier bij het NL team een groot probleem te zijn. Dit is al de derde kwestie in een jaar tijd die onder het kopje blunder, desinteresse of afschuiven geplaatst kan worden. Benieuwd naar de uitleg en hoeveel pagina’s (met super kleine letters!) het mailtje met de criteria was.

Henk van Bouw 12 oktober 2021 om 13:41

De criteria waren bekend, de KWNU hoopte er echter met de UCI uit te komen vanwege de coronapandemie. De UCI geeft hier nu uiteindelijk dus geen gehoor aan.

Wheely 12 oktober 2021 om 13:42

Ok, gegokt en verloren dan eigenlijk, blijft flauw natuurlijk.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 13:44

Het zou pas flauw zijn als de andere landen moeite hebben gedaan om wél aan de regels te voldoen en Nederland er dan zomaar even tussen mag komen fietsen.

Panache 12 oktober 2021 om 14:03

De vraag is natuurlijk of het ingecalculeerd is door de KNWU, of dat ze (om de blunder onder het tapijt te vegen) schade beperkend suggereren dat ze al die tijd op de hoogte waren. Dat de KNWU dit verhaal pas naar buiten brengt nu het te laat is (en niet bij het skippen van een Nations Cup wedstrijd) geeft mij te denken.

Boomie1 12 oktober 2021 om 14:20

De UCI hoeft toch niet altijd maar te buigen? Voor 1 keer zijn ze wel duidelijk in de regelgeving, je plaatst je voor het WK hetzij als titelverdediger, hetzij door minimaal 1x aan de Nations Cup mee te doen. Simpeler kan het niet.
Slordig bijna neigend naar arrogantie van de KNWU.

Panache 12 oktober 2021 om 14:44

Ik vertrouw ze voor geen meter Freddy. Hier staat “De KNWU-directeur wacht nog op een reactie uit Aigle” op het moment dat de laatste kans verkeken is. Nog steeds niet duidelijk of ze toen wakker zijn geworden of dat het bewust beleid was. Het zou natuurlijk kunnen dat ze het altijd geweten hebben, maar in zo’n geval verwacht ik gewoon ergens halfweg een statement als ‘we zijn op de hoogte van de reglementen en dienen een Nations Cup wedstrijd te rijden om bij het wk in aanmerking te komen op het onderdeel teamsprint. Wegend de aanhoudende pandemie hebben we besloten deze wedstrijden niet te rijden en we voeren overleg met de UCI voor dispensatie’. Wie weet duikt er nog een krantenartikel op van veel eerder waarin zoiets uiteengezet wordt, het zou wat mij betreft de geloofwaardigheid van team NL ten goede komen.

ssj 12 oktober 2021 om 14:49

@Panache, ze waren op de hoogte. Havik heeft het ze namelijk persoonlijk verteld: https://nos.nl/artikel/2401369-machtsspelletjes-kosten-baanrenners-wk-ik-vroeg-nog-zijn-de-regels-goed-gelezen

Zuur voor hem trouwens omdat hij wel wilde rijden en niet mocht van de KNWU.

Panache 12 oktober 2021 om 15:22

Dank voor het artikel. Wat een puinhoop…

Havik kende de regel. Hij waarschuwde de bond er ook voor, want hij was gebrand op WK-deelname. “Het is ergerlijk dat de bond nu de UCI de schuld wil geven. Want ik roep al een half jaar tegen de bond: laat me nou naar Cali gaan, dan heb ik in elk geval deelgenomen aan een Nations Cup en dan voorkom je deze situatie.”

In het Colombiaanse Cali stond er, begin september, nog een wedstrijd op het programma. Havik: “Maar de bond vond het vanwege corona onverantwoord. Terwijl er voor topsporters gewoon een uitzonderingsregel bestond. De KNWU probeert zich bij de UCI te beroepen op een negatief reisadvies van de Nederlandse overheid, maar dat houdt geen stand, want er was wel een Nederlands jurylid aanwezig bij de Nations Cup-wedstrijden. De UCI zegt dan: van jullie overheid mag het jurylid wel reizen, waarom topsporters niet?”

Lendilonus 12 oktober 2021 om 13:43

Is dit weer Venenberg die weer eens de regels niet kent? Wel schandalig dat renners nu voor de zoveelste keer de dupe zijn vanwege de incompetentie van de KNWU maar daar blijven ze de incompetente figuren verlengen. Hopen dat Wouter Bos een beetje voor een cultuuromslag kan zorgen want op dit moment wordt deze incompetentie nog verhuld door een generatie buitengewoon getalenteerde renners maar dat kan niet eeuwig blijven.

Murcia 12 oktober 2021 om 13:45

In dit geval kies ik de kant van de KNWU, ja de regels zijn bekend en dat levert je nu ontbrekende renners/rensters op maar in aanloop naar de OS wilde de bond en sporters geen enkel risico lopen op besmetting en ellenlange quarantaine situaties vermijden. Een OS is vele malen belangrijker dan een WK, hoe lullig deze uitkomst nu is.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 13:47

En dat geldt niet voor de andere landen?

Waarom zou Nederland moeten worden beloond dat ze dat ‘risico’ niet hebben genomen, terwijl andere landen dat wel hebben gedaan?

Murcia 12 oktober 2021 om 13:52

@Solitary Shell
Ik kies de kant van de KNWU wil voor mij zeggen dat ik begrijp waarom ze die wedstrijden links hebben laten liggen. Dat de UCI vasthoudt aan die regels is een zeer valide standpunt maar hier is de teneur dat de KNWU weer een gigantische blunder heeft begaan en dat is naar mijn mening niet zo. Men had gehoopt op coulance van de UCI en dat gebeurd kennelijk niet, dat is formeel juist maar gezien de wereldwijde situatie op dat moment had je ook een wat menselijkere maat kunnen aanhouden.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 13:58

Wellicht begrijpelijk dat ze niet mee hebben gedaan, maar onbegrijpelijk dat je de vooraf bekende gevolgen dan niet wil accepteren.

Het is ook niet zo dat ze per se de Braspenninckjes en de Haviks hadden moeten sturen, een groepje hongerige jongeren had ook volstaan. Maar dat kost dan weer te veel moeite en geld blijkbaar.

Fast Freddy 12 oktober 2021 om 14:17

@Murcia, eens. De knwu heeft tussen twee kwaden moeten kiezen en gekozen voor de gezondheid van renners. Sowieso was Tokio prio 1 en de situatie in Cali kunnen wij als buitenstaanders niet inschatten. De UCI heeft deze zomer aangegeven dat inderdaad dispensatie verleend zou worden. Alleen blijkt dit nu niet te gelden voor de teamonderdelen. Pure willekeur en treiterij.

Boomie1 12 oktober 2021 om 14:22

@ Fast Freddy, niet met je eens. Waarom wel naar Tokio gaan dan? Als het dan onveilig is vanwege de “pandemie”, moet je ook daar voor thuis blijven. Dus kiezen tussen twee kwaden is hier nicht im frage.

Fast Freddy 12 oktober 2021 om 14:28

Boom, als jij niet begrijpt wat het verschil is tussen een WB in St.Petersburg en de OS, weet ik het ff niet meer.

platteprijs 12 oktober 2021 om 18:08

@ Murcia en Freddy waarom dan wel een jurylid sturen? Weegt de gezondheid van zo iemand minder zwaar dan van een sporter? Als de KNWU consequent is, sturen ze niemand. En zoals Panache zegt, geven ze tijdig een statement uit van waarom ze niet gaan. Nee, dit is het zoveelste gesukkel van dat clubje onder leiding van de volkomen incompetente Veneberg.

Boomie1 13 oktober 2021 om 06:52

@FastFreddy, begrijp het maar al te goed. Namelijk het BELACHELIJKE excuus van de KNWU dat ONVEILIG was naar Cali te gaan.
Daar ter plekke GEEN publiek en enkele tientallen sporters. In Tokyo tienduizenden spotters. Waar is de kans groter besmet te raken?

Het is een krom vergelijk maar het duidt ook de onverklaarbare gedachten kronkel van de KNWU in deze zaak.

Mwielerfan 12 oktober 2021 om 13:46

Walgelijk van de UCI, alsof er geen pandemie is. Ja er waren andere landen wel, maar niet al die landen hadden dezelfde infectie graad op hetzelfde moment. Of dezelfde planning richting spelen waar quarantaine een groot risico voor zou zijn. Door deze belachelijke opstelling zorgt de UCI voor meer corona problemen en dus voor meer doden wereldwijd en voor meer onvrijheid doordat vrijheid beperkende maatregelen langer duren

Jaepa 12 oktober 2021 om 15:56

Wonderlijke redenatie die coronadoden en de onvrijheid op het bordje van de UCI schuiven. Vorig jaar vanaf de zomer waren er gewoon protocollen om veilig te kunnen reizen. Juryleden uit Nederland waren wel aanwezig. Als we de zero covid adepten zouden volgen zou er nu nóg niet gekoerst worden. Of heeft het afgelopen EK ook gezorgd ‘voor meer coronadoden en onvrijheid’?

testbeeld 12 oktober 2021 om 13:59

Tja, als je wel een jurylid naar Colombia stuurt maar de renners thuis laat dan snap ik de UCI wel een beetje. Wel zuur voor Havik. Die riep naar zeggen al een half jaar dat dit eraan zat te komen…

Koers 12 oktober 2021 om 14:02

Ik ben niet op de hoogte waar deze kwalificatieraces waren, maar in sommige landen was het vanwege corona natuurlijk wel lastig vertoeven: weken in quaraintaine, verplicht prik etc. En met het oog op de OS worden de keuzes dan wel wat lastiger, anders was NL er vast bij geweest, zijn normaliter kanshebbers, dus dan blijf je niet weg. Maar de UCI wil natuurlijk dat de toppers altijd aanwezig zijn omdat dat kaartjes verkoopt en zorgt voor tv geld. Daarnaast is de OS geen UCI race en het wk wel, de UCI wil het wk natuurlijk als grootste race profileren, en wil niet dat rensters voorkeur geven voor de OS.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 14:03

Ze hadden ook niet OS-renners kunnen sturen, dat is geen argument.

Koers 12 oktober 2021 om 14:22

Ik neem aan dat deze renners ook aanwezig waren op de OS. Daarnaast zijn er ook nog reserve renners voor de OS. Ik kan mij goed voorstellen dat de rij daarna helemaal geen zin had om in quarantaine te gaan, wellicht zelf kosten te maken enzo. Ik vermoed dat die 3e rij gewoon werk heeft en ook niet zomaar vrij kan nemen.

Boomie1 12 oktober 2021 om 14:24

Precies Nils van ’t Hoenderdaal, Sam Ligtlee, Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw, en zo zijn er nog wel meer te noemen.

Niet met het argument komen dat dat niet eerlijk is. De VS, Australie etc doen dat bv zwemmen net zo. Phelps zwom nooit een serie op een estafette, enkel de finale voor z’n medailleoogst.
Oftewel Sam Ligtlee had de weg kunnen plaveien voor Hoogland en Lavreysen

thorsen 12 oktober 2021 om 14:05

De KNWU had gewoon een team moeten afvaardigen naar een van die races. Het maakt dan in feite niet uit wie er in dat team zaten. Als de risicos voor de Olympische atleten te groot waren dan hadden ze een ander team kunnen sturen, puur om aan de selectie eis te voldoen.

Murcia 12 oktober 2021 om 14:11

Het probleem daarmee is dat je zegt dat andere atleten van je land die minder belangrijk zijn wel corona mogen krijgen of weken in quarantaine en dat bewijst dan weer dat je deze wedstrijden niet meedeed wegens oprechte zorgen over besmetting en dergelijke maar alleen om sportieve gronden. Dan sla je pas een pleefiguur, helemaal mocht er een talent of meerdere weggaan met naar later blijkt (Long)Covid. Dan ben je als bond nalatig in het gunstigste geval maar is je geloofwaardigheid echt naar de gallemiezen.

thorsen 12 oktober 2021 om 14:22

Dat goldt slechts voor 1 van de 3 races.

“De wielerbond wist eerder al dat Nederland op een aantal onderdelen ontbreekt bij de WK in het Franse Roubaix. Dat was de consequentie van het niet deelnemen aan de Nations Cup. Een wedstrijd in Hongkong werd gemeden vanwege quarantainedreiging, terwijl in Sint-Petersburg nog kort voor de Olympische Spelen werd gereden.

Begin september was er ook nog een wedstrijd in het Colombiaanse Cali. De medische staf oordeelde echter dat het door de coronasituatie in het Zuid-Amerikaanse land niet verantwoord was om renners af te vaardigen.”

Hongkong werd gemeden vanwege quarantaineplicht, dat is niet ideaal voor Olympische atleten, maar je had een ander team kunnen sturen. Sint-Petersburg werd overgeslagen vanwege te dicht bij de spelen, daar hadden ze dus ook een ander team naar toe kunnen sturen.

Ik snap je punt, maar dat was dus eigenlijk maar bij 1 van de 3 kansen het geval.

SolitaryShell 12 oktober 2021 om 15:28
Quote:
Het probleem daarmee is dat je zegt dat andere atleten van je land die minder belangrijk zijn wel corona mogen krijgen of weken in quarantaine en dat bewijst dan weer dat je deze wedstrijden niet meedeed wegens oprechte zorgen over besmetting en dergelijke maar alleen om sportieve gronden.

En die official die de KNWU wel gestuurd heeft, die mocht van ze de vinkecorona krijgen?

BigKanua 12 oktober 2021 om 14:14

Is Loes Gunnewijk overgestapt naar het baanwielrennen?

Poeksel 12 oktober 2021 om 14:27

Youri Havik meldt op nos.nl dat hij naar Colombia had willen gaan voor een Nations Cup, maar niet mocht van de bond. Er was wel een Nederlands jurylid aanwezig. Hij stoort zich eraan dat de Nederlandse bond nu de UCI de schuld wil geven.

Murcia 12 oktober 2021 om 14:39

Dat er wel een jurylid was vind ik niet zo relevant, voor hem/haar geen sportieve consequenties bij besmetting en/of quarantaine en deze persoon kan het aantal contacten met atleten tot praktisch nul terugbrengen. De enige verantwoordelijkheid is dan je eigen gezondheid. Dat ligt anders bij de renners/rensters. Yoeri die wel een risico wil nemen zegt iets over zijn persoonlijke insteek maar de bond moet wel het grotere geheel bekijken.

Koersmaniak 12 oktober 2021 om 16:41

De KWNU begint wel het lachertje van de klas te worden. Als de opdracht is om een driehoek te tekenen, dan doen zij zomaar iets anders.
Het wordt hoogtijd dat daar iemand komt die kon lezen en schrijven.
Zie ook met die farce van de wk-selectie bij de junioren

Maillot à Pois 12 oktober 2021 om 21:28

@redactie
Hoe zit het eigenlijk bij andere landen? Zijn daar ook toppers die het WK missen omwille van deze reden? En zo ja, is daar dan ook commotie rond?

vanSpringel 12 oktober 2021 om 23:07

Geeft andere landen dan NL ook kans op een gouden medallie.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone