Teamsprinters maken kwartet compleet, vrouwen pakken brons

Teamsprinters maken kwartet compleet, vrouwen pakken brons

foto: Tim van Hengel

Door Tim van Hengel
vrijdag 14 december 2018 om 23:15

De successen van de Nederlandse teamsprinters blijven maar voortduren; de wereld- én Europees kampioenen zijn namelijk na vier rondes nog altijd ongeslagen in de Wereldbeker baanwielrennen. In Londen werd vandaag gastland Groot-Brittannië opzij gezet in de strijd om het goud. Ook bij de vrouwen was er Nederlands eremetaal; Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw pakten namelijk brons op de teamsprint. Ook de finales van de ploegenachtervolging stonden op het programma.

Ploegenachtervolging – mannen
Na de winst in de eerste twee Wereldbekers en een tweede plaats in Berlijn wisten de Denen de ogen op zich gericht. Ze kwamen er echter niet aan te pas; er werd ternauwernood gekwalificeerd voor de eerste ronde en daarin plaatsten zij zich niet voor de finale. Dat deden het commerciële Huub Wattbike Test Team en België wél. De Belgen openden sterk, maar moesten daarna steeds tijd prijsgeven. In de laatste ronde besliste de Britse ploeg dan de strijd in haar voordeel.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb Huub Wattbike Test Team
flag-nr2 flag-be België
flag-nr3 flag-gb Groot-Brittannië


Ploegenachtervolging – vrouwen
Bij de vrouwen was Groot-Brittannië op papier het te kloppen team en de Europese kampioenes maakten hun favorietenrol meer dan waar. In de kwalificaties waren zij liefst zeven seconden sneller dan nummer twee Italië en in de eerste ronde werden de Zuid-Koreaanse vrouwen opzij gezet. Daarop plaatsten de Britse vrouwen zich voor de finale tegen de Verenigde Staten. Die confrontatie werd in Brits voordeel beslist toen de Amerikaanse vrouwen werden gelapt.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb Groot-Brittannië
flag-nr2 flag-us Verenigde Staten
flag-nr3 flag-it Italië


Teamsprint – mannen
Het is oranje wat al wekenlang de klok slaat in de teamsprints van de Wereldbeker baanwielrennen en dat was vandaag niet anders. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland stapten opnieuw met zevenmijlslaarzen door het toernooi om een finaleplaats te verwerven tegen gastland Groot-Brittannië. Hoewel de Britten iets sneller openden, werd die scheve situatie snel rechtgezet en de vierde gouden medaille op rij binnengehaald.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Nederland
flag-nr2 flag-gb Groot-Brittannië
flag-nr3 flag-de Duitsland


Teamsprint – vrouwen
Ook bij de vrouwen was er succes; na vierde plaatsen in Milton en Berlijn werd er ditmaal brons gepakt. Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw kwalificeerden zich als tweede, waarna Lamberink zich vervolgens met Shanne Braspennincx ten koste van Rusland plaatste voor de bronzen finale. Daarin waren de Franse vrouwen de tegenstander. Een snelle opening en een even goede tweede ronde volstonden voor de derde plaats.

Uitslag
flag-nr1 flag-cn China
flag-nr2 flag-de Duitsland
flag-nr3 flag-nl Nederland

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair