Team SD Worx contracteert 19-jarige Kata Blanka Vas

dinsdag 13 april 2021 om 11:13
Team SD Worx contracteert 19-jarige Kata Blanka Vas

Team SD Worx heeft het 19-jarige supertalent Kata Blanka Vas gecontracteerd. De Hongaarse verdedigt vanaf 1 juni 2021 voor de periode van twee jaar de kleuren van de Nederlandse vrouwenploeg. Blanka Vas behoort tot de wereldtop in het veldrijden, maar heeft inmiddels ook al op de weg en op de mountainbike bewezen bij de grootste talenten van de wereld te horen.

Op de afgelopen twee WK’s veldrijden voor beloften (onder 23 jaar) eindigde Blanka Vas respectievelijk als tweede en derde. In het wereldbekerklassement eindigde de tiener afgelopen winter tussen de elite-vrouwen knap als vijfde. Op het WK mountainbike voor beloften in 2020 werd ze tweede, terwijl ze als zesde op het EK voor beloften op de weg eindigde.

“Wij willen met de ploeg het hele jaar zichtbaar zijn”, geeft sportief manager Danny Stam van Team SD Worx aan. “Met Kata Blanka Vas kunnen we ons in de wintermaanden in het veldrijden profileren. Daarnaast heeft ze gezien haar leeftijd al goede resultaten op de weg gerealiseerd. Daardoor past ze goed in het team. Tenslotte wordt ze ook nog gezien als een van de grootste talenten in het mountainbike. Zo kan ze zich dit jaar nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo. Deze discipline is voor onze materiaalsponsor Specialized belangrijk. Daardoor staan wij ervoor open dat ze zich op deze drie terreinen blijft ontwikkelen.”

Zelf was Kata Blanka Vas verrast dat Team SD Worx bij haar aanklopte. “Ik hield een goed gevoel over aan mijn eerste gesprek met Danny Stam”, vertelt de Hongaarse. “Ik vind het gevoel een belangrijke raadgever wanneer je een keuze maakt voor een nieuwe ploeg. Het team geeft me de vrijheid om de drie disciplines te combineren. Ik weet nog niet of het veldrijden, mountainbike of de weg mij het beste ligt. Dat hoop ik de komende jaren te ontdekken. Wat dat betreft is Mathieu van der Poel een goed voorbeeld voor mij. Hij laat zien dat je je tot een zekere leeftijd deze drie disciplines kunt combineren en jezelf zo verder kunt ontwikkelen en naar de wereldtop groeien. Het voelt voor mij als een eer dat grote kampioenen als Anna van der Breggen en o.a. Chantal Blaak straks mijn ploeggenotes zijn.”

Blanka Vas hoopt zich nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo komende zomer. “In maart werd ik teruggeslagen door Covid-19, maar inmiddels voel ik me iedere week weer sterker worden. In mei moet ik in Hongarije nog een kwalificatiewedstrijd rijden, waarna de Hongaarse bond een keuze maakt wie geselecteerd wordt voor Tokyo. Ik heb goede hoop hierop. Daarna richt ik me op het veldrijden. Ik hoop komende winter tussen de elite-vrouwen mee te strijden voor de podiumplaatsen in de Wereldbekers.”

Kata Blanka Vas in actie als veldrijdster. foto: Cor Vos

De afgelopen drie seizoenen kwam Blanka Vas uit voor de Belgische wielerploeg Doltcini – Van Eyck Sports-Proximus. “Natuurlijk is het jammer dat we zo’n groot talent uit ons team zien vertrekken”, geeft Jan Morre namens Doltcini–Van Eyck Sports-Proximus aan. “Blank is ontdekt door Marc Bracke en vanuit onze Development Team doorgegroeid naar het Continentaal Team. De filosofie van het team is echter om jonge rensters een kans te geven om zich te ontwikkelen om vervolgens de overstap te maken naar een van de topploegen. Wij zijn dan ook trots dat Team SD Worx zich voor Kata Blanka Vas heeft gemeld. Zij is een allroundster en een van de grootste talenten in het vrouwenwielrennen. De parallellen met Mathieu van der Poel zijn groot.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Murcia 13 april 2021 om 11:21

Slim van de ploeg en geweldig nieuws voor een absoluut toptalent. Geeft ook aan dat ze niet alleen ambities heeft voor het veld maar ook stappen wil maken op de weg en MTB.

Steven_E 13 april 2021 om 12:22

Het is uiteraard “Van Eyck Sports” ipv “Van Ecyk Sports” (2 maal)

lo squalo dello Stretto 13 april 2021 om 12:39

Toptalent! Benieuwd naar haar verdere progressie

Verweggistan 13 april 2021 om 13:12

Lijkt mij voor beiden een goede zet.

tendam 13 april 2021 om 13:47

Zij leek in januari echt bij de wereldtop te kunnen gaan aansluiten. Daarna viel ze toch redelijk ver terug, zo ver zelfs dat ze niet eens het WK U23 won. Ik denk dat SD Worx haar misschien wel kan helpen om die pieken wat beter te leggen.

Theo Bovengemiddelkamp 13 april 2021 om 14:08

Zou goed gepast hebben in het omni-concept van de Roodhooft Bros. Maar SD Worx is natuurlijke een prachtige ploeg voor dit talent. Wie weet investeren ze nog wel meer in het veldrijden, zodat er eindelijk eens Nederlandse rensters voor Nederlandse teams gaan rijden?

Ik kijk al uit naar haar interviews.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair