Team DSM wil topsprinter aantrekken: “We beschikken nog niet over dé afmaker”
foto: Cor Vos
dinsdag 6 juni 2023 om 12:05

Team DSM wil topsprinter aantrekken: “We beschikken nog niet over dé afmaker”

Team DSM is momenteel op zoek naar een nieuwe topsprinter. In gesprek met De Telegraaf heeft Iwan Spekenbrink bevestigd dat de ploeg interesse heeft in onder meer Olav Kooij en Fabio Jakobsen, die beiden einde contract zijn. “Het klopt dat we op dit moment kijken naar een sprinter die al zeker overwinningen kan behalen”, zei de ploegmanager van het Nederlandse WorldTeam.

“We kunnen een geweldige sprinttrein neerzetten, maar beschikken op dit moment nog niet over dé afmaker”, aldus Spekenbrink. “Topsprinters zien ook dat onze renners elke keer onze sprinter afleveren op de plek waar ze zelf zitten of hadden willen zitten. Een samenwerking kan beiden veel brengen. Maar wel in het kader van die pure topsportbeleving; met gearriveerde renners, jonge renners, en alle andere professionals die met veel plezier beter willen worden, steeds willen blijven leren en het maximale uit zichzelf willen halen.”

Renners behouden
In het verleden liet Team DSM meermaals sterkhouders gaan, maar de ploeg beschikt nu over enkele renners en rensters die het graag wil behouden. “We hebben ook renners die we wel als afmaker voor de toekomst zien en die we zeker niet willen laten gaan. Denk aan Charlotte Kool, Juliette Labous en aan een sprinter als Casper van Uden, die we absoluut de tijd willen geven om een constante sprintfactor te worden.”

“Maar ook voor de klassementen hebben we met Max Poole en Oscar Onley renners binnen de ploeg die qua talent, persoonlijke eigenschappen, topsportbeleving en een heel pallet aan vaardigheden alles in zich hebben om de top te halen. Die hebben we dus wel heel bewust vroegtijdig voor de lange termijn vastgelegd. Dat er renners vertrekken als Thymen Arensman, Jai Hindley en Michael Storer betekent ook dat er ruimte komt voor andere renners. Want die ruimte geven wij jong talent altijd.”

Sportieve hoogtepunten vertrekkers 
Spekenbrink stelt dat je niet iedereen bij de ploeg kunt houden. “Dan hoef je ook niet te scouten naar nieuw talent en kun je geen gerichte versterkingen aantrekken; en dát doen we nu eenmaal erg goed, met een toegewijd team. Ik vind ook dat het niet zo heel vaak voorkomt dat renners na een verblijf bij ons nog hun sportieve hoogtepunt beleven.”

 
32 Reacties
Sorteer op:
Dainese en Leknessund vertrekken sowieso bij DSM. Ik zie Olav Kooij hier wel tekenen, en Jakobsen bij Bora.
  7 juni 2023 08:31
  Jakobsen zal gaan onder het motto "Waar Specialized gaat, ..."
6 juni 2023 12:38
Welsford zie ik toch wel als 1 vd absolute topsprinters van t moment op basis van dit seizoen. Moet het in de tour nog laten zien natuurlijk
  6 juni 2023 12:59
  In een bericht op de website van WielerRevue over de sprintersstoelendans staat dat zowel Dainese als Welsford weg gaan bij DSM.
  6 juni 2023 13:15
  Gaat die volgend jaar niet weer focussen op de baan?
  Welsford lijkt inderdaad niet in aanmerking te komen voor een nieuw contract. Dainese aanvankelijk ook niet, maar dat kan veranderen als het niet lukt om een topsprinter aan te trekken. Jakobsen zou inderdaad naar Bora gaan. Wat Kooij gaat doen is nog niet bekend, maar DSM lijkt afgevallen te zijn. Tot zover de geruchten:)
  6 juni 2023 13:29
  Inderdaad eerder gehoord dat Welsford zou gaan focussen op de baan i.v.m. de O.S.
  6 juni 2023 13:57
  Als Kooij niet naar DSM wil, dan ligt Ackermann voor de hand. Die kan met een sterke trein best nog eens goed voor de dag komen en zal graag een keer zijn Tourdebuut maken.
6 juni 2023 12:39
Ik vind Welsford ook een top sprinter, grossiert in ereplaatsen, maar zijn timing laat vaak te wensen over. Casper van Uden (21jr.) kan nog niet overtuigen, dit in tegenstelling tot de één jaar jongere Tobias Lund Andresen. v.w.b. klimtalent zijn Poole en Onley meer dan veelbelovend.
6 juni 2023 13:34
Lachertje zou ik niet per se zeggen, maar als je als buitenstaander ziet hoeveel renners daar ontevreden weg gaan zou ik als een Kooij zijnde toch wel twee keer nadenken voordat ik daar teken als ik ook nog andere aanbiedingen op zak heb.
  6 juni 2023 14:15
  Die bedenkingen zijn idd logisch en als renner moet je erg goed nadenken of je er heen wil. Maar bij een gelukkig huwelijk kan er wel meteen veel inzitten. Ik weet niet of zijn (vrome?) Numansdorpse inslag er lekker op aanslaat maar het kan zo maar. Ik heb er nog niet veel van een binkie in kunnen ontwaren zoals Groenewegen en Jakobsen dat elk op hun eigen manier wel zijn.
6 juni 2023 13:55
De laatste zin van Spekenbrink klopt als een bus...renners worden na vertrek echt zelden beter.
  6 juni 2023 14:07
  Arensman, Benoot, Hindley, Van Wilder, Kamna, Vervaecke …
  6 juni 2023 14:30
  Dat is wel een beetje kort door de bocht Steven. - Arensman is niet beter dan vorig jaar, toen werd hij ook al 6e in de Vuelta en won een rit - Hindley won op een haar na de Giro bij Sunweb (2e) - Benoot werd 2e in Parijs-Nice bij Sunweb
  6 juni 2023 18:04
  Vervaecke is nu gewoon een knecht die werd daar binnengehaald als talent om een klassement te rijden.
  7 juni 2023 08:34
  @Imbatido volgens mij zat Arensman in de Giro in een iets andere "dienende" rol. Vorig jaar Vuelta mocht hij op zoek.
6 juni 2023 17:13
als ploeg is 't natuurlijk logisch dat je eerder voor kooij gaat in plaats van jakobsen. niet alleen jonger, maar ook veelzijdiger, als 't erop aankomt momenteel ook gewoon duidelijk sneller én ook nog eens minder afhankelijk van een trein er spreekt weinig in 't voordeel van jakobsen in die vergelijking
6 juni 2023 12:33
Jakobsen vertrekt vrijwel zeker richting Bora, dus dan ligt het voor de hand dat Kooij sprintkopman wordt bij DSM. Mocht Kooij voor Arkea kiezen, dan wordt het wat ingewikkelder en kom je uit bij mannen als Ackermann of Bennett.
  6 juni 2023 13:15
  Bennett zou denk ik wel echt laatste keus zijn.
  6 juni 2023 13:35
  ik zou Total Direct Energie ook niet uitvlakken voor Kooij. Met Sagan + aanhang is er een aardige budgetvrijval (alhoewel Sagan ook veel persoonlijke sponsors bracht), dus die kunnen best Kooij + 2-3 man voor ondersteuning aantrekken.
  6 juni 2023 13:52
  Arkea zit ook achter Démare aan, Bouhanni vertrekt daar sowieso. Dat lijkt me een meer logische match dan met Kooij. Kan Bouhanni naar Total om te herenigen met z'n oude leadout Soupe.
6 juni 2023 13:28
Als ze een topsprinter willen moeten ze niet ineens in het tweede seizoen van die topsprinter daar hem laten rouleren met sprint kansen en de helft van de tijd leadouts laten doen.
6 juni 2023 17:38
Ze kunnen ook nog Cavendish overwegen.
6 juni 2023 12:10
Nu beschikt het team over enkele renners (m/v) die ze willen behouden? Met andere woorden: dat peloton aan voortijdige vertrekkers wilden ze eigenlijk toch niet behouden? Ik ben benieuwd wie de volgende voortijdige vertrekker gaat worden.....
  6 juni 2023 12:36
  Charlotte Kool naar UAE Team ADQ in 2025?
6 juni 2023 13:51
Welsford, Dainese, Mayrhofer, Andresen en Van Uden allemaal in de sprinttrein van Kooij, is dat wat? Of allemaal naar de giro en om de beurt mogen sprinten?
6 juni 2023 19:51
Zoeken topsprinter terwijl ze Welsford Dainese en Van Uden hebben…
6 juni 2023 12:21
Team DSM is op dit moment een van de lachertjes van het World Tour peloton. Hopelijk kunnen ze een grote naam aantrekken en in de toekomst meer overwinningen gaan boeken.
  6 juni 2023 12:31
  Daar ben ik het volstrekt mee oneens. Arkea en Astana zijn wat mij betreft de lachertjes. Ik vind AG2R eerder een lachertje dan DSM
  6 juni 2023 12:35
  De UCI Ranking is dat niet met je eens. DSM is zeker geen hoogvlieger in de World Tour, maar staat nog altijd boven Ag2r, Jayco, Arkea en het extreem wanpresterende Astana.
  6 juni 2023 12:55
  Lachertjes spotten is voor vervelende mensen. DSM is een wat apart team met hun starre protocollen maar hebben hele sloten gave coureurs voortgebracht en puike teamprestaties geleverd. Straks met inderdaad een Kooij of andere superspurter als speerpunt gaat ze dat opnieuw lukken. Die Spekenbrink kan echt wel wat.
  7 juni 2023 08:38
  Romāns Vainšteins zag ik jou vorige week niet een koffietje drinken op service koers DSM met Spekenbrink? Maar je hebt een punt met wat je zegt op Team DSM en laat Iwan en zijn team maar schuiven.

Reacties zijn gesloten.