Team DSM wil Ilan Van Wilder niet laten gaan

maandag 9 augustus 2021 om 19:49
Team DSM wil Ilan Van Wilder niet laten gaan

foto: Cor Vos

Team DSM gaat voor een mogelijk vertrek van Ilan Van Wilder staan. Het Belgische talent wil ondanks een doorlopend contract vertrekken bij de Duitse WorldTour-ploeg en is al bij meerdere ploegen aangeboden, maar Team DSM wil hem niet laten gaan. Dat vertelt hoofdcoach Rudi Kemna in een exclusief interview met WielerFlits, dat morgen op onze site verschijnt.

Kemna weet dat Van Wilder bij andere teams is aangeboden. “Zijn management speelt daar uiteraard een belangrijke rol in. Als ik Ilan zijn resultaten zie, zou ik ook interesse hebben. Als je dan een manager hebt die hem aanbiedt… Zo werkt het normaal niet, hé. Meer zelfs, het is totaal niet toegestaan”, aldus de coach van Team DSM.

“Wij zijn ook niet zinnens Ilan Van Wilder te laten vertrekken”, gaat hij verder. De 21-jarige renner ligt nog tot eind 2022 onder contract bij Team DSM. “Wij willen met hem verder werken. Maar zijn management maakt het moeilijk en dat zorgt voor extra druk. Dat is geen voordeel voor hen. Zeker niet voor Ilan. Maar wij zijn gemotiveerd om hem verder op te leiden.”


Onze journalist Nico Dick trok naar het Team DSM-hoofdkantoor voor een uitgebreid gesprek met hoofdcoach Rudi Kemna en ploegleider Matt Winston. Het eerste deel van dat interview, over Van Wilder, transparantie, de ‘regeltjes’ en de vertrokken kopmannen, lees je dinsdag op onze website.

Dit artikel delen:

55 Reacties

Jowinho 9 augustus 2021 om 19:53

Iedereen kan onder een contract uit. Voor het tegengestelde hebben ze een woord uitgevonden: Slavernij

klootje kriekeljon 9 augustus 2021 om 19:56

Ik heb meteen T-Mobile gebeld, ze waren het er niet mee eens.

Titaantje 9 augustus 2021 om 19:57

noemen we een arbeidscontract. Maar kan idd wel verbroken worden. Moet je soms wel voor betalen.

Maenhout 9 augustus 2021 om 19:59

Als het management maar wil betalen, maar dat gaat ten koste van eigen graaien.

ChefSpijker 9 augustus 2021 om 20:44

Lekker makkelijke gedachte. In dat geval kan een ploeg ook op elk moment een renner dumpen als ie een paar maanden niet presteert. Of moet de zekerheid van een contract slechts voor één kant gelden?

Koers 9 augustus 2021 om 20:59

Dat ligt natuurlijk wel wat ingewikkelder. Je zal maar als ploeg een heel team om 1 renner heen bouwen, die wil je niet kwijt. En het moet ook niet zijn dat die renner kan zeggen ik wil er €x bij of ik vertrek tijdens een lopend contract. Die macht heeft ie nu niet omdat er dan een flinke boeten tegenover staat.

Aart van Woud 10 augustus 2021 om 11:36

Jowinho: als je een salaris krijgt, maar aan een contract wordt gehouden dat je zelf hebt ondertekend, dan is dat geen slavernij hoor. Ik snap dat je dat woord nu overal hoort, maar dit is daarvan geen voorbeeld.

Yeez 9 augustus 2021 om 19:58

“Dat is geen voordeel voor hen, zeker niet voor Ilan”. Wat is dat voor dreigtaal?

Overigens wel voor het eerst dat DSM wat openheid geeft en ook een vroegtijdig vertrek lijkt tegen te houden.

kelderfan 9 augustus 2021 om 20:02

Ja, dat is jammer voor TJV, maar ja DSM wil na de verhuizing toch niet opzij gaan.
Ik had hem ook graag bij TJV zien rijden.

Maenhout 9 augustus 2021 om 20:02

Lijkt mij geen dreigtaal, maar een oude wijsheid. Vliegen vang je met stroop, niet met azijn.

Titaantje 9 augustus 2021 om 20:03

het is geen dreigtaal, het is gewoon realisme. Ilan is duidelijk alvast uit de Vuelta gehouden. Als ze zo stennis blijven schoppen, zal zijn programma volgend jaar vast ook suboptimaal zijn.

Wheely 9 augustus 2021 om 20:00

Mooi dat Wielerflits dit op tafel legt bij de ploeg.

Turtlehead 9 augustus 2021 om 22:03

Zeker mooi! Ben ook erg benieuwd naar de vervolg delen. Want dat het niet lekker loopt bij DSM en dat hun toekomstvisie ook steeds lijkt de wijzigen, dat is voor mij wel zeker.

Xevar 9 augustus 2021 om 20:04

Dit interview gaat smullen geblazen worden, mooi werk. Op basis van die paar quotes in dit stukje verwacht ik een interview met weinig zelfkritisch vermogen en ontzettend veel leugens om hun eigen straatje schoon te vegen.

Het klopt bijvoorbeeld al niet dat die Winston zegt dat het niet is toegestaan om van Wilder aan te bieden. Wat is dat voor onzin? Als manager mag je je renners uiteraard ten alle tijden bij elke ploeg aanbieden, ongeacht hun contractsituatie. Dat ze niet kunnen vertrekken zonder hun huidige contract te ontbinden of verbreken is dan weer een heel ander verhaal.

Wel weer typisch trouwens dat Kemna en Winston blijkbaar het woord moeten doen en Spekenbrink nog steeds in geen velden of wegen is te bekennen.

Martijn Arensman 9 augustus 2021 om 20:39

@Xevar
Artikel 21stelt dat renners niet aanboden mogen worden die in het vooruitzicht zijn van een lopend contract.

https://www.uci.org/docs/default-source/rules-and-regulations/part-ii-road/riders-agent-regulations.pdf

Xevar 9 augustus 2021 om 20:49

Lees het nog eens, dat staat er namelijk helemaal niet.

toiletduck 9 augustus 2021 om 20:53

@Martijn: bedankt voor het delen

toiletduck 9 augustus 2021 om 20:58

@xevar: ik denk dat Kemna idd niet op 21 doelt, maar op 31C:

“UCI licensed RAs have the following specific obligations: To respect the rights of the negotiating parties and third parties and in particular to refrain from involvement in encouraging any breach of contract.”

Floris81 10 augustus 2021 om 07:27

Nu jij weer Xevar

S. Morgenstern 9 augustus 2021 om 20:06

Goed dat er een uitgebreid interview zit aan te komen! Zeker ook voor DSM. Hoogste tijd dat de leiding daar van zich liet horen.

Wat betreft dit geval vooral een vervelende situatie voor Van Wilder. Hoewel hij daar zelf hoogst waarschijnlijk ook een grote rol in speelt. Ik ga er vanuit dat ze uiteindelijk wel een oplossing vinden, mocht hij echt weg willen, maar daar zal financieel wat tegenover staan (qua afbetalen) en daarnaast wordt hij nu al gefrustreerd in zijn ontwikkeling door het missen van de Vuelta.

Dat laatste is overigens tevens een duidelijk teken dat ze bij DSM niet echt gemotiveerd zijn om hem verder op te leiden en ze daar ook rekening houden met zijn vertrek

AdZ 9 augustus 2021 om 20:07

En zo maak je carrières kapot op de korte termijn en je eigen ploeg op de langere termijn. De boel ontploft binnen 1-2 jaar. Welk jong talent wil er nu immers nog naar DSM?

Verweggistan 9 augustus 2021 om 20:08

Hehe, eindelijk bijten ze bij DSM eens van zich af.

AdZ 9 augustus 2021 om 20:11

Zo werkt t niet he. Je stimuleert je werknemers of je hebt niets te zoeken op t speelveld. DSM is blijkbaar niet in staat tot het eerste…

Verweggistan 9 augustus 2021 om 20:18

Die andere renners lieten ze zonder slag of stoot gaan.

Onie 9 augustus 2021 om 22:25

Vind dat ook wel mooi. De meest recente voorbeelden Hirschi en Matthews die voortijdig mochten vertrekken hebben misschien een aantal managers/renners het idee gegeven dat een doorlopend contract niet veel waard is. Slecht van Sunweb/DSM dat ze dit beeld hebben gecreëerd, maar goed dat ze nu een keer duidelijk aangeven dat niet zomaar iedereen met een doorlopend contract de deur uit kan lopen.

AdZ 9 augustus 2021 om 22:57

Het gaat er natuurlijk om, waarom renners weg willen, terwijl ze nog een lopend contract hebben. Niemand maakt mij wijs dat geld hier de enige reden is. Je houdt werknemers vast, omdat ze voor je willen werken. Indien de wil er niet meer is, is een contract een set loze afspraken.

Wanneer gaat Kemna en zijn club dat inzien?

Pole Pole 9 augustus 2021 om 20:09

Wat een vreselijke groep is dat daar? Zo velen willen er weg!
Nu houden ze nog renners gevangen ook.
Niet helemaal jovel meer daar.

Covadonga 9 augustus 2021 om 22:02

Zonder hoor van de andere kant, kun je niet objectief oordelen. Wat op wf staat zijn wat (mogelijke) feiten, her en der opgeraapt. Niet te snel oordelen dus.

Turtlehead 9 augustus 2021 om 22:04

Ik dacht hetzelfde als Pole: het klopt dus dat er wéér eentje voortijdig weg wil daar.

JensV16 9 augustus 2021 om 20:19

Ik hoop dat hij naar Lotto gaat

Vinyakke 9 augustus 2021 om 20:28

Ik ook maar aangezien het zal kiezen zijn tussen blijven of afkopen en Lotto de financiële middelen daarvoor niet heeft vrees ik voor de typische dollarteams zoals UAE, Bahrein, ineos, jumbo, DQS of BORA.

koos1 9 augustus 2021 om 20:23

Vanuit de ploeg een begrijpelijke keuze om Van Wilder aan zijn contract te houden. contract = contract. Maar aan de andere kant voor beide waarschijnlijk een slechte keuze.
Kan me voorstellen dat als Van Wilder zelf weg wil hij weinig zin heeft om nog een jaar voor de ploeg te rijden. Tegen zij zin bij de ploeg blijven zal zijn ontwikkeling niet ten goede komen en DSM zal een jaar lang zitten met een renner zonder motivatie, waarvan ze al zeker weten dat hij na volgend seizoen vertrekt.
Bij het lezen komt wel de vraag wil of Van Wilder zelf weg wil of is het vooral zijn management dat hem bij andere ploeg wil aanbieden?

Koers 9 augustus 2021 om 20:56

Ik kan een heel eind met je verhaal meekomen, maar hij zal uiteraard wel een contract moeten verdienen. Als hij bij de pakken neer gaat zitten, kan hij een nieuw contract (waar dan ook) wel vergeten. Daarnaast is onduidelijk wie (hij of de ploeg) het probleem is. En een nieuwe ploeg zit niet op een risico te wachten.

Tram Bankink 9 augustus 2021 om 20:31

Natuurlijk zegt Kemna dit. De ontbinding zal nog wel lopen tussen DSM en advocaten. Dus tot er geen duidelijkheid is, vooral zeggen dat je nog erg graag met hem wil werken.

boody 9 augustus 2021 om 20:36

Misschien moet Kemna eerst bij zichzelf te rade gaan waarom Van Wilder niet dolgraag wil blijven rijden bij DSM. Een paar jaar geleden wilde iedereen graag voor Sunweb rijden. Wat is er sinds die tijd veranderd? Wat deed de ploeg toen zo goed en waarom lukt dat nu niet meer?

josi 9 augustus 2021 om 20:38

Ben wel benieuwd naar het interview, want er lijkt geen ploeg te zijn waar zoveel renners zo graag weg willen. Verder lijken in de zaak Van Wilder woord en daad toch een beetje in tegenspraak met elkaar. Je zou zeggen dat een optreden in de Vuelta goed zou zijn voor zijn ontwikkeling. Het feit dat ze hem daar niet opstellen, lijkt me geen besluit dat is ingegeven door de wil om hem verder op te leiden.

Murcia 9 augustus 2021 om 21:04

De spijker op zijn kop, ze willen verder met Ilan maar laten hem niet een grote ronde rijden wat voor zijn ontwikkeling noodzakelijk is. Rudie is hier weer eens de hork aan het uithangen. De wat dreigende taal richting renner en diens management is ook grappig want als dit echt op een juridisch gevecht uitloopt zijn verstoorde verhoudingen een prima punt om uit elkaar te gaan en met een contract van een jaar en geen topsalaris zou dat wel te overzien zijn voor Van Wilder.

Anton van Valouwe 9 augustus 2021 om 23:04

@murcia
"ze willen verder met Ilan maar laten hem niet een grote ronde rijden wat voor zijn ontwikkeling noodzakelijk is"

Het jochie is net 21jr. geworden.
Pascal Eenkhoorn b.v., 24jr. komt er zelfs nog niet aan toe…
laat v. Wilder eerst maar eens bewijzen dat hij een rondje van 1 week tot een goed einde kan brengen. Prima tijdrijdertje, maar wellicht met hetzelfde sop overgoten als Evenepoel!

S. Morgenstern 9 augustus 2021 om 23:16

Maar Koel, stel nou dat Murcia ook vindt dat het weghouden van Eenkhoorn (ondanks dat het een ander type renner is) uit grote rondes ook slecht is voor zijn ontwikkeling, wat zou dat gegeven dan veranderen aan zijn opvattingen over Van Wilder?!

Ik begrijp de toegevoegde waarde niet helemaal van het aanhalen van een enigszins vergelijkbare situatie bij een andere ploeg. Het weghouden van Van Wilder uit de Vuelta is daarmee toch niet opeens iets wat je anders moet bekijken?

Murcia 9 augustus 2021 om 23:38

@Anton
De vergelijking met Eenkhoorn vind ik een rare, want net als Morgenstern aangaf heb ik in het TJV forum al meerdere keren laten weten dat hem buiten de Vuelta laten een beslissing is waar ik het niet mee eens ben. Wil de ploeg en de renner dat hij volgend voorjaar stappen zet in de kassei klassiekers dan heeft hij de ervaring nodig van een grote ronde. Wat mij betreft had hij op de plek van Nathan moeten staan. Dus mijn argument voor Ilan (al is het een totaal ander type renner) geldt ook voor Pascal en is dus niet een gelegenheidsargument om DSM te bashen.

Wat het interview met Kemna duidelijk maakt is dat er wel degelijk sprake is van een conflict tussen renner en ploeg. Hoe men dat oplost is een zaak tussen beide kampen maar Wielerflits bleek toch goed geïnformeerd te zijn toen zij deze scoop eerder had.

Derierre de la course 10 augustus 2021 om 11:12

Ik vind in deze context IvW vooral klinken als een kind van 12 dat tegen zijn ouders zegt dat hij op Ichzelf gaat wonen omdat hij om 9uur naar bed moet.

Panache 9 augustus 2021 om 20:57

Team Giant/Sunweb/DSM staat wat mij betreft symbool voor het opportunistische denken van een bepaald aantal wielerfans. Het team heeft de afgelopen 10 jaar fantastische perioden meegemaakt. In 2016-2018 de parel van de sport (budget versus resultaten) en daarna op en af. Afzeiken 2019 en 2021 en ophemelen 2020 met een fanatisme waar Henny Vrienten geen brood van lust. Ondanks dat de prestaties dit jaar slecht zijn vind ik het te vroeg om te spreken over een patroon. Sowieso heeft dit team mijn gunfactor omdat het in alle lagen fairplay, schoon rijden en whereabouts voorop stelt. Dat zo’n ‘regeltjes’ zwaarder wegen dan het behouden van pak ‘em beet Hirschi kan ik waarderen.

Michelangelo 9 augustus 2021 om 21:11

Ik kan me daar volledig in vinden, Panache.

Verder heb ik het idee dat de voetbalcultuur steeds meer richting het wielrennen trekt. Makelaars die geld willen verdienen aan renners, en proberen ergens een beter contract te regelen. Op zich begrijpelijk, ware het niet dat dit een van de dingen is waar mij erg aan stoor in het voetbal. Zeker als transfers worden afgedwongen via een conflict.

Of DSM alle dingen helemaal goed doet? Geen idee, ik ben benieuwd naar hun kant van het verhaal. Maar ik krijg ergens ook wel het idee dat sommige jonge renners met een beetje talent in hun donder helemaal gek gemaakt worden door de prachtige contracten die hun leeftijdsgenoten (Evenepoel, Pogacar, Hirischi) kunnen krijgen. En dan de "dat wil ik ook" reflex krijgen.

Het zal de huidige jeugd wel zijn….

Titaantje 9 augustus 2021 om 21:38

precies michelangelo, want de generaties erboven, inclusief alle graaiende bankiers tussen 1995 e, nouja nog steeds nu, zijn totaal ongevoelig voor geld.

Pole Pole 9 augustus 2021 om 22:29

willen weg (2):
Kragh Andersen
Van Wilder

vertrek in onvrede (8):
Dumoulin
Hirschi (wou niet alle, alle, alle privé gezondheidsgegevens delen met werkgever)
Matthews (had z'n huiswerk niet mee en mocht openingsweekend niet rijden)
Storer (na wegsturen van kamp door #shampoo)
Hindley (na Giro debacle)
Kämna
Barguil
Kittel (niet selectie Tour)

beleefd negatief uitgelaten (4):
Vervaeke
Bakelants
Waeytens
Theuns

13 op 4 jaar + de beste sprinter van het laatste decennium na Cavendish.
Van patroon kan geen sprake zijn toch? Nee, geen vuiltje aan de lucht. Hup DSM!

Murcia 9 augustus 2021 om 21:24

DSM kan niet veel anders dan voorlopig de poot stijf houden aangezien een laten gaan van Ilan ook het management van andere renners op een idee kan brengen maar de verhoudingen zijn geweldig verzuurd. Van Wilder is ‘ziek’ en kan daardoor Denemarken niet rijden en de leiding hield hem eerder al buiten de Vuelta. De tactiek die de renner het meest onder druk zet is hem juist nu aan zijn contract te houden terwijl de ploegen met interesse hun plaatsjes aan het vergeven zijn. Als het straks eind september is gokt DSM er volgens mij op dat de Bora’s, DQS en Jumbo Visma’s van deze wereld hun ploeg al vol hebben zitten voor 2022 en redeneren dat ze volgend jaar wel opnieuw met een dan vrije renner kunnen onderhandelen.

beppe-saronni 9 augustus 2021 om 21:29

Tijd dat team DSM de poot eens stijf houdt. Renners opleiden en als ze een keer een scheet dwars zit willen ze weg. Kom op zeg. Wees een kerel en rij voor je werkgever. Als je goed presteerd heb je aan het eind van je contract een sterke positie elders

EricV 9 augustus 2021 om 21:47

Iwan en Rudi kunnen nog 3 jaar doorgaan met dit wanbeleid en dan zal een sponsor vinden wel erg lastig worden denk ik. Het wordt tijd dat ze eens openheid van zaken geven want een degeleijke renner/talent aantrekken wordt zo ook steeds lastiger met zo’n reputatie

A.M.M. Jonkers 9 augustus 2021 om 21:59

DSM zit absoluut niet te wachten op nieuwe feiten omtrent het falen van het complete managementteam van de wielerploeg.
Ook dat sponsorcontract kan worden opgezegd, DSM heeft geld genoeg om dat per direct te doen.

Bovendien:
Iwan Spekenbrink heeft niet voor niets al jarenlang een Duitse licentie want in Nederland hebben ze zijn vieze spelletjes allang door…..

Lalsacien 9 augustus 2021 om 22:18

Zo! Jij hebt inside information…

ghostwriter 9 augustus 2021 om 22:22

Misschien wil Jumbo hem ruiken voor Groenewegen. Die verdient het om zich in de Tour met de beste te mogen meten en die kans krijgt hij bij Jumbo niet meer.

platteprijs 10 augustus 2021 om 08:41

Een piepjonge Vlaming voor de enige Nederlander die regelmatig wint, Frits zou gek worden.

Gangmaker 9 augustus 2021 om 22:30

Wat voor zin heeft het om een renner tegen zijn zin in dienst te willen houden ??

Pole Pole 9 augustus 2021 om 22:36

Wat voor zin heeft een beleid waarin je beste renners systematisch willen vertrekken?

Napoleon 10 augustus 2021 om 04:36

Niet zoveel. Maar lopende contracten zonder compensatie verbreken is ook niet echt een strategie die toekomstbestendig is.

Headlines

Materiaalzone

Populair