Team dsm-firmenich verliest Henri Vandenabeele aan Lotto Dstny
foto: Cor Vos
donderdag 3 augustus 2023 om 11:18

Team dsm-firmenich verliest Henri Vandenabeele aan Lotto Dstny

Henri Vandenabeele zal vanaf volgend jaar weer in actie komen voor Lotto Dstny. Weer, want Vandenabeele genoot bij het Belgische team zijn opleiding van 2019 tot 2020. De jaren daarna kwam de jonge Vlaming uit voor het Nederlandse Team dsm-firmenich.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 23-jarige Vandenabeele heeft een contract getekend voor twee jaar bij Lotto Dstny. “Ik heb warme herinneringen aan mijn tijd bij de U23-ploeg en het is dan ook fijn om de volgende twee seizoenen voor het ProTeam uit te komen. Ik bleef Lotto Dstny steeds volgen en je merkt aan alles dat de ploeg mooie stappen heeft gezet, en daarnaast ook blijft investeren in de toekomst.”

“Zo geeft de evolutie van een renner als Maxim Van Gils – mijn oud-ploegmakker bij het Development Team – me enorm veel motivatie”, gaat Vandenabeele verder op de ploegsite. ““Na een seizoen van vrij veel pech, vooral door ziekte, had ik nood aan een nieuwe start. Ik ben blij dat Lotto Dstny me die kans geeft, maar tegelijkertijd ben ik Team DSM-firmenich ook dankbaar voor de afgelopen jaren.”

CEO Heulot: “Drie talentvolle Belgen”
Verder kondigt Lotto Dstny aan dat ook Lionel Taminiaux (nu Alpecin-Deceuninck) en Jenno Berckmoes (nu Flanders-Baloise) in 2024 en 2025 zullen uitkomen voor het ProTeam. CEO Stéphane Heulot geeft uitleg: “We zijn blij dat deze drie talentvolle Belgen zich engageren bij het Lotto Dstny-project. Met deze drie renners versterken we ons op verschillende terreinen.”

“Vandenabeele is een beloftevolle klimmer, Berckmoes is iemand voor de heuvelklassiekers en Taminiaux is een bewezen allrounder met een sterke sprint. Het zijn teamplayers, maar ook renners die hun eigen kans kunnen gaan. Ze passen perfect in onze plannen”, besloot Heulot.”

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2023 11:46
Vandenabeele is een breakeventransfer, als hij zijn talent kan omzetten in resultaten is hij een geweldige aanwinst. Door zijn mindere DSM jaren zal hij ook niet meer de prijs hebben van toen hij prof werd, wat ook mooi is meegenomen voor Lotto.
Taminiaux is een goede aanwinst in dienst van Menten en De Lie, overleeft lang en is snel.
Berckmoes is weer een typische Lotto-transfer. Belgisch en jong maar de 13de in een dozijn...
  3 augustus 2023 14:31
  Hier valt geen speld tussen te krijgen.
3 augustus 2023 12:06
De deur staat wagenwijd open bij dsm. Maar is dat wel zo'n slechte ontwikkeling? Laten we eerlijk zijn: ze presteren heel matig dit jaar, eigenlijk al jaren. Een grote schoonmaak is wellicht wel wat ze nodig hebben. Voorlopig lijkt de balans ingaand vs uitgaand in het voordeel van ingaand uit te vallen.
  3 augustus 2023 13:47
  Toch zijn het 3 van de 5 best presterende renners die vertrekken, plus de enige renner die de afgelopen 2 jaar in een grote ronde gewonnen heeft.
  3 augustus 2023 14:54
  Dus valt het behoorlijk mee met die scouting!
  Klein bier overigens in vergelijk met degene die bij deze ploeg de Giro heeft gewonnen en met veel bombarie naar elders vertrok om de TdF te winnen, het resultaat is bekend!
  3 augustus 2023 15:11
  @Anton: Waarom toch altijd zo defensief antwoorden en TJV er bij betrekken?
  3 augustus 2023 15:13
  Ja, dat heeft Spekenbrink goed voor elkaar gekregen: zijn beste renner zo over de zeik helpen dat er geen redden meer aan was.

  Maar er gaat dan toch Iets fout? Als je elk jaar een hele lading jongeren laat overkomen, en binnen 4 jaar zijn ze of vertrokken, of afgedankt? En dat terwijl de kwaliteit van de selectie met het jaar minder wordt?
3 augustus 2023 11:56
Jarenlang ben ik erg kritisch geweest op het transferbeleid van dsm. Onuitlegbare inkomende en uitgaande transfers.

Tot dusverre vind ik ze voor komend jaar goed bezig. Kleurrijke en aanvallende renners erbij, onvoldoende presterende en ploegvullende namen eruit.

Heb steeds meer zin om ze komend jaar te zien koersen.
  3 augustus 2023 13:02
  Ik snap jou beeld niet goed. Tot dusver gaan er bij DSM officieel alleen renners weg waaronder toch een aantal jongens die voor echt succes hebben gezorgd.

  Dainese is niet de beste sprinter maar wint wel mooi een giro etappe en rijd een aantal andere prima resultaten.
  Mayrhofer is jonge gast maar heeft zich meermaals al laten zien inclusief een worldtour overwinning.
  Leknesund heeft ook een dijk van en giro gereden.

  In het weeral magere jaar van DSM zijn dit toch de jongens die de eer enigzins hoog houden voor de ploeg.

  In mijn beeld verliest de ploeg dus een aantal rijders met veel potentieel op resultaten en daar tegenover krijgen ze nog niks. De komst van Barguil en Jakobsen is voor een ploeg met een laag budget pas zeker als er een echte handtekening staat natuurlijk.

  Wat betreft de andere namen die er vandoor gaan, dat zijn idd jongens met onvoldoende prestaties/kwaliteit om in een worldtour team te houden.
  3 augustus 2023 13:39
  Onvoldoende presterende en ploegvullende namen eruit? DSM's enige WorldTour overwinningen dit jaar zijn van Mayrhofer en Dainese. Juist twee namen die nu gaan vertrekken.

  Zou ik niet meteen onvoldoende en ploegvullende renners willen noemen in een dergelijk matige ploeg die tegen degradatie uit de WT zal moeten vechten de komende jaren.
  3 augustus 2023 13:59
  Van de pakweg 20 'talenten' die Sunweb/DSM de afgelopen jaren 'vrijwillig' heeft laten gaan, zijn er 2 die daarna nog beter zijn geworden: Gall en Kämna. Van de rest bleek dat ze precies op tijd de deur uit zijn gezet, of dat ze in ieder geval niet echt gemist werden.
  Zo'n Dainese is gewoon sprinter nummer 4 in de ploeg, en Mayrhofer heeft na z'n toevalstreffet ook niks meer laten zien.
  Doorselecteren dus, inderdaad.
  3 augustus 2023 14:37
  Dus gewoon niet zo talentvol als gezegd toen ze kwamen. Matige scouting derhalve.

  Daarbij zijn er ook nog een aantal die wel presteren, maar die wisten niet hoe snel te vertrekken.
3 augustus 2023 11:28
Verliest DSM niets aan.
  3 augustus 2023 11:40
  Dat zal moeten blijken.
  Dat dachten ze van Gall namelijk ook, toen ze hem richting uitgang duwden ;-)
  3 augustus 2023 13:46
  Hij heeft veel pech gehad en daardoor nauwelijks gepresteerd, maar "verliest aan" is in dit verband een beetje suggestief en lachwekkend!
3 augustus 2023 11:33
Prima stap voor hem, misschien komt hij op een niveau lager wel tot bloei.
  3 augustus 2023 11:38
  Ik snap het steekje maar uiteindelijk rijden beide teams hetzelfde programma en lijkt het ene team me zeker niet professioneler/hoger dan het andere
  3 augustus 2023 11:47
  Alsof DSM zo een wereldploeg is haha
  3 augustus 2023 11:48
  Ze rijden letterlijk een niveau lager, maar ze rijden in het rood-turkoois een stuk meer dichte uitslagen bij elkaar.
3 augustus 2023 15:03
Benieuwd wie er dan buiten vliegt bij het PRO team eind 2023
  3 augustus 2023 15:24
  De volgende renners zijn einde contract bij Lotto:
  Frederik Frison
  Reinardt Janse van Rensburg
  Eduardo Sepulveda
  Michael Schwarzmann
  Rudiger Selig
  Harry Sweeny

  En dan is er nog de situatie met Ewan, plus een gerucht dat De Buyst zou vertrekken.
3 augustus 2023 15:07
Nieuwe Lotto aanwinsten zijn alle 3 nog vrij goedkope renners denk ik
3 augustus 2023 15:28
Kwestie van de tering naar de nering zetten, niet iedere ploeg beschikt over een suikeroom, al dan niet met zwart geld!
TJV heeft Dumoulin overgenomen uit medelijden? In de Vuelta werd hij meteen aan zijn lot overgelaten. "je bent mee of je bent niet mee" sprak professor Zeeman! Dumoulin gaf aan dat hij aan het eind van zijn latijn was, maar hij moest door, tot het te laat was en het is nooit meer goed gekomen, de "tompouchen" bij de Jumbo konden in de kliko!
Overigens komen er twee ex TJV renners richting de ploeg, zijn dat ook lieden waardoor de kwaliteit van de DSM selectie minder wordt?
3 augustus 2023 11:39
Hoeveel renners houden ze bij DSM over? Elke dag verliezen ze er meerdere. Ik weet dat Jakobsen komt, maar dit is wel een exodus
  Inderdaad. Renners bij wie het contract afloopt bij dsm lijken die meestal niet te verlengen. Een hele lijst vertrekkers weer.
  3 augustus 2023 11:53
  Iedereen die goed presteert lijkt bij Dsm te vertrekken, de enige die er volgend jaar zitten met kwaliteit zijn Jakobsen en Bardet. Barguil, Onley en Poole zijn ook wel goed , maar ik vind het geen World Tour waardige ploeg meer. Poole en Onley zullen binnenkort ook wel weer vertrekken, toch jammer dat dit elke keer zo is.
  Een mooi voorbeeld is Leknessund. Hij rijdt een hele goede Giro, zijn contract loopt af en weg is hij.
  3 augustus 2023 13:05
  Max Poole heeft recent nog verlengd tot 2027. Lijkt een grote te kunnen worden.
  3 augustus 2023 13:15
  Er gaan vooral veel renners weg die de ploeg prima kan missen, dus dat is gewoon doorselecteren. Het vertrek van Dainese en Welsford kan prima worden opgevangen door de veel betere Jakobsen en dan hebben ze ook nog Van Uden en Lund Andresen. Het vertrek van Leknessund is natuurlijk wel jammer, maar Barguil is een adequate vervanger. Verder is het vooral uitkijken naar de ontwikkeling van Onley en Poole, alsmede Brenner, die nog maar 20 is.
  3 augustus 2023 13:59
  Misschien moeten ze Arensman terughalen, want ik heb niet het gevoel dat hij erg op zijn plaats is bij jouw favoriete ploeg.
  Voor je het weet wordt dat zo'n "Laurens De Plus" verhaal en dat gun ik hem niet!

Reacties zijn gesloten.