Pogacar is klaar voor Lombardije: Sloveen snelt naar de zege in Tre Valli Varesine

dinsdag 4 oktober 2022 om 16:47
Pogacar is klaar voor Lombardije: Sloveen snelt naar de zege in Tre Valli Varesine

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar is klaar voor de Ronde van Lombardije van aankomende zaterdag. De Sloveen van UAE Emirates won dinsdag namelijk de 101ste editie van Tre Valli Varesine, door in een sprint af te rekenen met Sergio Higuita en Alejandro Valverde.

Het parcours van Tre Valli Varesine was in totaal 196,7 kilometer lang en kende 24 klimmetjes die goed zijn voor bijna 3.500 hoogtemeters. Na 45 kilometer bereikten de renners voor het eerst de finishstreep. Na acht lokale omlopen van 12,9 kilometer, met de beklimmingen naar Montello (2 km aan 5,2%, met uitschieters tot 10%) en de Casbeno (2,5 km aan 4,9%) als scherprechters, stonden er nog twee rondes van goed twintig kilometer op het menu. Met de beklimmingen naar Montello, Morosolo (1,6 km aan 7,8%) en Casciago (1,8 km aan 5%) beloofde het een pittige finale te worden.

Kopgroep met Hermans en Impey
Tien renners lieten zich niet afschrikken door het zware parcours en trokken al vrij vroeg in de aanval. En het waren zeker niet de minste namen. Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Mathias Vacek (Trek-Segafredo), Mark Christian, Davide Bais (EOLO-Kometa), Mattéo Vercher (TotalEnergies), Héctor Carretero (Equipo Kern Pharma), Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA) en Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè) sloegen de handen ineen en kregen de ruimte van het peloton.

Quinten Hermans maakte deel uit van de vroege vlucht – foto: Cor Vos

De voorsprong van de tien vluchters liep op een bepaald moment op tot goed drie minuten, maar veel meer ademruimte kregen de avonturiers niet. In het peloton zagen we al snel de mannen van AG2R Citroën, in dienst van Benoît Cosnefroy, op kop rijden. Ook het Spaanse Movistar – de ploeg van Giro dell’Emilia-winnaar Enric Mas en de afscheidnemende Alejandro Valverde – ging zich bemoeien met de achtervolging. Hierdoor liep de voorsprong rap terug: op goed zestig kilometer van de streep was het verschil nog maar anderhalve minuut in het voordeel (of nadeel?) van de vluchters.

Koplopers zijn eraan voor de moeite, finale barst los 
In de kopgroep was het kaf inmiddels van het koren gescheiden. Hermans besloot als betere klimmer door te trekken en alleen Bais, Vacek en Vercher konden hun wagonnetje aanhaken. Het bleek echter een laatste stuiptrekking van de vluchters, want met nog ruim veertig kilometer te gaan werden Hermans en co. bijgehaald en brak er een nieuwe fase aan in deze editie van Tre Valli Varesine. Alessandro De Marchi, de winnaar van vorig jaar, opende de debatten, maar raakte niet weg. Een poging van Jay Vine had meer om het lijf: de revelatie van de voorbije Vuelta sloeg een klein gaatje.

De Australische klimmer van Alpecin-Deceuninck bleek echter ook niet opgewassen tegen de verenigde krachten in het – inmiddels flink uitgedunde – peloton. We zagen met name UAE Emirates de boel controleren in dienst van topfavoriet Tadej Pogačar. Tim Wellens was echter niet onder de indruk van de spierballentaal van de ploeg-Pogačar en probeerde in zijn eentje iets te forceren. De Belgische rasaanvaller van Lotto Soudal, die na een moeilijke periode weer terug is in koers, bleef echter ook niet lang uit de greep van de favorieten. UAE Emirates koerste zeer attent en had alles onder controle.

Wilco Kelderman in het peloton – foto: Cor Vos

Met nog ruim twintig kilometer te gaan was het tijd voor de laatste ronde en konden we ons gaan opmaken voor een spetterende finale. Daniel Felipe Martínez, Jesús Herrada en Davide Formolo gooiden de knuppel in het hoenderhok, maar werden al vrij snel weer bij de lurven gegrepen. Ook een aanval van Aleksandr Vlasov werd al vrij snel weer onschadelijk gemaakt. Het bleek met andere woorden bijzonder moeilijk om nog iets te ondernemen richting de finish. Het was vooral Ulissi die met een strak tempo voor zijn ploegmaat Pogačar de groep stevig wist te decimeren.

Toch ging het voor een renner nog niet hard genoeg: Thomas Gloag. De 21-jarige Britse klimmer van Jumbo-Visma was duidelijk niet onder de indruk van de grote namen en koos brutaal voor de aanval. Dit leidde tot een tegenreactie van Mas, maar de twee aanvallers werden al vrij snel weer tot de orde geroepen. We leken zo met een elitegroep naar de streep te rijden, al had Vincenzo Nibali andere plannen. De Italiaan – die zaterdag na de Ronde van Lombardije een punt zal zetten achter zijn carrière – probeerde er nog vanonder te muizen. De Italianen werden gek, maar het bleek niet de winnende move.

Pogačar geeft signaal af richting Lombardije 
Movistar zette zich in de laatste kilometers namelijk kop van de eerste groep, in dienst van Valverde, die zich kansrijk achtte in een sprint. De 42-jarige Spanjaard werd in de voorlaatste koers uit zijn loopbaan echter geklopt door Pogačar, die de sprint naar zijn hand wist te zetten. De Sloveen versloeg de Colombiaanse kampioen Sergio Higuita en Valverde. De Fransen Pierre Latour en Cosnefroy vervolledigden de top-5. Bauke Mollema was de beste Nederlander op de zevende plaats.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

19 Reacties

Steve De Wolf 4 oktober 2022 om 18:28

Opnieuw top 5, zowaar een podiumplek, voor Valverde. Als je zijn resultaten van dit jaar bekijkt vraag je je af waarom ie eigenlijk een punt achter zijn carrière zet? Veel jongeren zullen in hun hele carrière niet behalen wat de 42-jarige Valverde in het afgelopen jaar haalde.

5
Murcia 4 oktober 2022 om 16:53

Is in orde voor Lombardije, mocht iemand daar nog aan twijfelen. De explosieve sprint na een afmattende koers blijft een extra wapen voor hem.

3
Jacco van Stierop 4 oktober 2022 om 17:13

Goede generale van Pogacar voor zaterdag, staat mooi op zijn palmares deze koers. Weinig verheffende finale, daarvoor was de controle van met name UAE te groot. Met zijn derde stek is Valverde de winnaar van de Trittico Lombardo geworden.

2
De Blindenloterij 4 oktober 2022 om 18:20

‘Staat mooi op z’n palmares.’ Op het 5e A4-tje?

-2
Monsieur Bendy 4 oktober 2022 om 18:44

Wat een top-10 zeg. Oei oei oei. Maakt het toch extra spijtig dat deze koersen nergens te volgen zijn. Allerlei obscure VPN methodes met tropisch commentaar niet meegerekend.

2
Ivanoviclover 4 oktober 2022 om 18:55

Je bent nog vriendelijk.

1
Alfred Issendorf 4 oktober 2022 om 18:58

Inderdaad absurd dat deze koers uitsluitend via allerlei trucages of illegale activiteiten te bekijken was. Gelukkig was Binche vandaag ook wel de moeite van het kijken waard, dat is dan weer een schrale troost…

1
Romāns Vainšteins 4 oktober 2022 om 20:12

Op deze manier zou hij potverdorie nog eens MSR zelfs moeten kunnen winnen joh. Volle, volle, volle bak met heel UAE op de Cipressa en Poggio, in de spurt de rest het nakijken..

2
Mwielerfan 4 oktober 2022 om 22:22

Vanaf de turcino gaan

0
LB108 4 oktober 2022 om 16:52

Nou ja, Valverde werd niet enkel door Pogi geklopt..

0
Man met de hamer 4 oktober 2022 om 17:04

Was toch Valverde die Gloag ging halen, niet Mas?
Mooi dat Mollema weer aan het front verschijnt, ben benieuwd wat hij kan in Lombardije.

0
ChefSpijker 4 oktober 2022 om 17:05

Was Mas…

2
Man met de hamer 4 oktober 2022 om 17:07

Ah, dan zag ik het verkeerd op mijn 480 pixel beeldje.

0
De Blindenloterij 4 oktober 2022 om 18:19

Twijfel eerst aan jezelf, voordat je met Mjölnir inhakt op je apparatuur.

1
goldone123 4 oktober 2022 om 17:33

Thomas gloag, word 12e zin in volgend jaar.

0
Mwielerfan 4 oktober 2022 om 17:33

Had ook zomaar de top 10 van wk kunnen zijn, of straks in lombardije

0
RodyTur10 4 oktober 2022 om 17:41

Heel knap van Gloag om in deze eerste groep te finishen. Zijn toch allemaal World Tour Plus namen waar hij tussen staat.

0
goldone123 4 oktober 2022 om 17:43

Ja totaal onverwacht wel, knap want hij had ook al 2 keer aangevallen.

0
Angelo Pauwels 4 oktober 2022 om 19:07

Pogi hou toch maar rekening met ene Julian voor Lombardije, want die is echt in vorm.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone