Tadej Pogacar mag juichen op Jebel Jais, Tom Dumoulin moet vroeg lossen

woensdag 23 februari 2022 om 13:41
Tadej Pogacar mag juichen op Jebel Jais, Tom Dumoulin moet vroeg lossen

foto: Cor Vos

De eerste bergetappe in de UAE Tour is gewonnen door Tadej Pogačar.  Op de slotklim naar Jebel Jais, waar Tom Dumoulin al snel moest lossen, kwam het aan op een sprint van een selecte groep en rekende de Sloveen overtuigend af met Adam Yates en Aleksandr Vlasov. Pogačar is ook de nieuwe leider.

Nadat gisteren Stefan Bissegger de macht greep in de tijdrit en tussen de potentiële eindwinnaars de eerste verschillen gemaakt werden, stond er vandaag weer een belangrijke etappe op het programma voor de klassementsrenners. Het was namelijk tijd voor de eerste van twee aankomsten bergop in deze UAE Tour. Een vlakke aanloop van zo’n 160 kilometer zou gevolgd worden door de Jebel Jais. Deze inmiddels welbekende beklimming is ongeveer twintig kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van om en nabij de vijf procent.

Vroege vlucht krijgt grote voorsprong
De vroege vlucht bestond vandaag uit slechts twee renners: Jakob Egholm van Trek-Segafredo en Luca Rastelli van Bardiani-CSF-Faizanè. Het peloton beschouwde het duo niet als een gevaar en gaf ze een ruime voorsprong. Pas toen ze bijna acht minuten hadden, werd het tempo in de hoofdmacht door EF Education-EasyPost iets opgevoerd. Terwijl Mark Cavendish en Michael Mørkøv moesten terugkeren na een valpartij, waarbij vooral Cavendish zich bezeerde, slonk het gat langzaam maar zeker.

Mark Cavendish na zijn valpartij – foto: Cor Vos

Op veertig kilometer van de streep hadden Egholm en Rastelli even drie achtervolgers: Jasper Philipsen, Jonas Rickaert (beiden Alpecin-Fenix) en Dmitry Strakhov (Gazprom-RusVelo). Eerstgenoemde had de punten bij de tussensprint gepakt en reed in eerste instantie door met zijn kompanen, maar uiteindelijk liet het trio zich toch weer inlopen. Zodoende begonnen Egholm en Rastelli als eersten aan de slotklim. Ze hadden op dat moment slechts een halve minuut voorsprong, waardoor het ook voor hen voorbij was met nog achttien kilometer te gaan.

Tom Dumoulin moet al vroeg lossen
Op de klim naar Jebel Jais nam UAE Emirates over van EF Education-EasyPost. Eerst leidde Mikkel Bjerg, daarna trok George Bennett door. Door het tempo van de Nieuw-Zeelander werd het peloton beetje bij beetje meer uitgedund. Toen Bennett met nog 8,5 kilometer te gaan af moest geven en Rafał Majka doortrok, ging het een stuk sneller. Tom Dumoulin moest door deze versnelling gelijk lossen. Hij zou uiteindelijk minuten verliezen en is zodoende uitgeschakeld voor de eindoverwinning.

Majka was erg actief tijdens de slotklim – foto: Cor Vos

Het kraken van Dumoulin was het sein voor Tadej Pogačar om aan te vallen. Na een korte demarrage, liet de Sloveen zich echter weer terugzakken in de groep. Daarop waren er direct andere renners die het probeerden. Terwijl Bissegger moest passen en Filippo Ganna sterk standhield, reed er een groepje weg met onder ander Luke Plapp, Thymen Arensman en opnieuw Majka. De Pool was er ook bij, toen na het mislukken van deze poging een nieuw zestal wegreed. Chris Harper (Jumbo-Visma), Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost), Gino Mäder (Bahrain-Victorious), Andreas Leknessund (DSM) en Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) zaten ook mee.

Ganna grijpt net naast leiderstrui
Ook deze kopgroep was geen lang leven beschoren. De rest keerde terug, Taaramäe doortrok voor Jan Hirt. Toen de Tsjech overnam, ontstond er een groepje met de voornaamste favorieten voor de dagzege, onder wie Pogačar, Adam Yates en Aleksandr Vlasov. Het viel echter weeral stil, waardoor we met een groep van ongeveer twintig renners begonnen aan de laatste kilometer.

In die laatste kilometer probeerde Luke Plapp het van ver. Maar João Almeida en Majka zorgden ervoor dat de Australiër weer ingerekend werd, zodat Pogačar de mogelijkheid kreeg om voor de overwinning te sprinten. Die kans greep de Sloveen met beide handen aan. Met een indrukwekkend eindschot reed hij niet alleen naar de dagzege, maar veroverde hij ook de leiderstrui. Dat deed hij door de nummer twee van het klassement, de verrassend goed klimmende Filippo Ganna, op enkele seconden te sprinten. De Italiaan staat nu tweede, op twee seconden van Pogačar.

Dit artikel delen:

83 Reacties

Zwarte Panter 23 februari 2022 om 13:43

De toon is gezet

Michael_ 23 februari 2022 om 13:46

Ook te vroeg in vorm? ;)

BincheTournaiBinche 23 februari 2022 om 13:48

Niet indien je al meerdere grote rondes en monumenten op zak hebt. Dan wéét je dat er nog meer in de tank zit, véél meer.

Wheely 23 februari 2022 om 13:59

Pogi die hier niet in vorm aan de start verscheen was niet echt een optie volgens mij.

wimvl 23 februari 2022 om 14:23

@binche. Dan staat Dumoulin er niet al te best voor.

S'mon 23 februari 2022 om 13:46

Van het moment het duidelijk was dat het een sprint ging worden, wisten we denk ik allemaal dat Pogacar ging winnen.
Het is me dit jaar ook al opgevallen dat Vlasov toch een stap vooruit heeft gezet dit jaar. Ook Plapp was sterk vandaag, voor mij misschien toch de verrassing (?) van de dag. Al kan Ganna hier ook voor in aanmerking komen, die wordt toch ook elk jaar beter en beter bergop.

BincheTournaiBinche 23 februari 2022 om 13:47

Weer sterk van Vlasov. Tijdrit én bergop. Die heeft duidelijk enkele stappen vooruit gezet.

Gebruikersnaam 23 februari 2022 om 13:47

Ook zonder Plapp had Ganna wel dat handvol seconden verloren op Pogacar, Yates en co, maar toch geen al te handige actie.

Wheely 23 februari 2022 om 13:58

Vermoedelijk wel maar hij had wel een aardig eindschot nog, maakte een hoop goed de laatse meters. Maar goed op Jebel Hafeet gaat hij sowieso meer tijd verliezen.

Jean Dumas 23 februari 2022 om 13:47

Die jongen wordt alleen maar sterker, en is met een vlakke aanloop helemaal onklopbaar. Mooi wel die strijdende Ganna.

Bankzitter 23 februari 2022 om 13:48

Wat een verschrikkelijk saaie klim is het toch met die 4 baans weg.

Mystery Rider 23 februari 2022 om 13:56

Heb hem zelf al een paar keer gedaan, is een leuke klim voor een amateur, vooral de laatste drie kilometer (die ligt helaas nog na de aankomst) is iets steviger en dan is er nog een gravel uitloper tot op de grens met Oman!

Is vooral heel tof om naar beneden te knallen – wegens weinig verkeer :) en je kan lekker breed uitwaaieren !

Xevar 23 februari 2022 om 13:49

Lachwekkende wanprestatie van Dumoulin, en ook van Jumbo als geheel.
Maar dat past eigenlijk perfect in hun seizoen tot nu toe, wanneer ze een totale non-factor zijn. Blanco-tijden herleven dit.

ChefSpijker 23 februari 2022 om 13:51

Eén voordeel: nu kan Kooij de komende twee ritten de volle ondersteuning krijgen en kan Maassen niet weer beginnen over dat het belangrijkste in de vlakke ritten is om de klassementsmannen te beschermen.

Limal 23 februari 2022 om 13:53

In voorbereidingswedstrijden kan je natuurlijk nooit van een wanprestatie spreken…

Xevar 23 februari 2022 om 13:54

Edit redactie: Niet doen.

YogiBear 23 februari 2022 om 13:55

De reactie waarvan je wist dat hij zou komen. Als Xevar ook maar een halve mogelijkheid zit om met allerlei superlatieven Jumbo Visma af te kraken, zal hij die pakken. Begin me zo langzamerhand wel af te vragen wat het probleem is en of je niet gewoon een extreem grote fan bent met hele hoge verwachtingen die daardoor altijd teleurgesteld zal zijn.

John Bidon 23 februari 2022 om 13:57
Quote:
Maar dat past eigenlijk perfect in hun seizoen tot nu toe, wanneer ze een totale non-factor zijn.

Is seizoen dan al begonnen? Dacht dat Omloop dit weekend pas was

Xevar 23 februari 2022 om 13:59

@YogiBear
Dumoulin die op 5 min eindigt betekend dat ik veel te hoge verwachtingen heb? Lol, kan het nog doorzichtiger.

SOPJE 23 februari 2022 om 14:00

Edit redactie: Graag on-topic reageren.

horsm 23 februari 2022 om 14:02

Edit redactie: Graag on-topic reageren.

Wheely 23 februari 2022 om 14:02

Edit redactie: Graag on-topic reageren.

Panache 23 februari 2022 om 14:04

Speciaal voor Xevar: https://www.youtube.com/watch?v=VyX0d8Ll3FE
Later dat jaar werd Dumoulin 2e in de Giro en 2e in de Tour.

Al Phila 23 februari 2022 om 14:07

TJV geeft nog niet veel laten zien, maar ook zeer weinig gereden (i.t.t. bv. Quickstep en UAE). Maar van de 4 WT dagen hebben ze al wel een 3e en een 4e plek te pakken. Dat kunnen weinig andere ploegen zeggen.

Michelangelo 23 februari 2022 om 14:15

Denk niet dat Dumoulin blij is met deze prestatie, maar dat zowel hij als de ploeg daar niet echt heel wakker van zullen liggen. Doel is niet dit rondje door de woestijn, echte doelen liggen later. Zowel voor Dumoulin als de ploeg.

Edit redactie: Graag on-topic reageren.

peter s 23 februari 2022 om 14:18

Edit redactie: Graag on-topic reageren.

Marik 23 februari 2022 om 15:41

Edit redactie: Graag on-topic reageren.

Dave Dubbeldammer 23 februari 2022 om 17:50

Voor TJV is het wachten op Van Aert, dat wisten we toch al eventjes.

Zadelsnuffelaar 23 februari 2022 om 13:51

Hopelijk trekt Tom dit zichzelf niet te erg aan. Het seizoen is nog lang. Knap hoe Pogacar na het opvangen van enkele aanvallen van Hirt en co toch nog oppermachtig naar de overwinning sprint. Het gaat te makkelijk voor hem.

Anton van Valouwe 23 februari 2022 om 14:10

Afhankelijk van de reden zou ik dat wel doen na een pret stage in Colombia, zonder protocollen zoals iemand fijntjes aangaf.

Mystery Rider 23 februari 2022 om 13:53

Mooi van Ganna ! Die ging voor de leiderstrui, heel knap ! Jammer van die drie seconden!

En Dumoulin gisteren toch mooi opperen dat hij er goed voorstond voor het klassement … niet dus!

hjjanssen1973 23 februari 2022 om 13:53

Dumoulin finisht 5 minuten achter Ganna?

Michelangelo 23 februari 2022 om 13:54

Saaie rit, saai rondje. Voorspelbaarheid troef.

Hoed af en diepe buiging voor Ganna. Dat hij hier met de besten mee omhoog gaat vind ik werkelijk verrassend.

Pogacar met 2 vingers in de neus. Op dit soort aankomsten volgens mij enkel te kloppen door die andere Sloveen. Jammer genoeg ontlopen ze elkaar vaak in de voorbereidingskoersen.

lo squalo dello Stretto 23 februari 2022 om 14:02

Dus je vindt het voorspelbaar maar toch ook verrassend? Schattig.

bellevue 23 februari 2022 om 14:30

Powless stap gezet?

BincheTournaiBinche 23 februari 2022 om 14:44

@lo squalo dello Stretto

Ik zie daar geen contradictie in: de rit in zijn geheel is voorspelbaar, Ganna op zich daarentegen verrast.

tvm 23 februari 2022 om 13:55

Ganna morgen mee in de vlucht om wat boni’s te rapen.

Dikke Vrouw 23 februari 2022 om 13:58

Oh pogi wint m wat verrassend

horsm 23 februari 2022 om 14:03

Dumoulin zag er ook slecht uit. Hopelijk niet ziek ofzo.

Dave Dubbeldammer 23 februari 2022 om 15:41

Gewoon reality check

lo squalo dello Stretto 23 februari 2022 om 14:03

Benieuwd of Dumoulin er nog zin in heeft tegen dat het de Giro is. Moet je je als iemand met zijn status daarvoor in de winter afbeulen?

mooiman 23 februari 2022 om 14:04

Teleurstellend van Tom hoor, die had toch doel gemaakt van klassement en kijken hoe hij er voor stond t.o.v. andere toppers? Nou dat weet hij nu

Pietspeed 23 februari 2022 om 14:06

Ganna, geweldenaar. What a beast! Vreemd toch hoe die tijdsverschillen aan de meet worden berekend. Verschil tussen Pogacar and Yates ongeveer zo groot als tussen Vlasov en Querreiro ea. Uiteindelijk is er dan een resultaat van ’n Querreiro op 3 sec.

Romāns Vainšteins 23 februari 2022 om 14:09

transponders gewoon gebruiken en op 2 decimalen registreren die hap, het is 2022

KoekieDeBoer 23 februari 2022 om 14:08

..kijkt nu al uit naar de volgende TJV docu, jankende Dumoulin “dit is toch niet normaal meer, hoe moet ik die mannen kloppen, boehoe, huilie huilie..”

Romāns Vainšteins 23 februari 2022 om 14:10

Dumoulin liet vandaag dus lopen. Ergens wel jammer maar het zal vast een reden gehad hebben.

Zoals geen zin of zo, ik zou ook niet direct positieve prikkels krijgen van zo n eindklim als vandaag

Schollekop 23 februari 2022 om 14:16

De grote mannen al op de afspraak. Alleen Tom liet het schieten. Ben benieuwd naar zijn uitleg. Overigens wat een saai, desolaat landschap met hier en daar een verdwaalde toeschouwer. Vraag me echt af wat de lol hiervan is, behoudens het beschikbare geld.

Groetjesaandevoetjes 23 februari 2022 om 14:30

Landschap vind ik best mooi eigenlijk. Toeschouwers zijn er inderdaad niet.

Ben benieuwd of Dumoulin en Bouwman elkaar misschien net niet genoeg hebben geprikkeld in Colombia.

Michelangelo 23 februari 2022 om 14:18

Overigens leek Cav mij niet jofel uit zijn ogen te kijken na zijn valpartij. Bleef liggen, leek groggy. Maar nieuwe helm en doorfietsen… vraag me werkelijk af of dat een verstandige keuze is.

Westland95 23 februari 2022 om 14:19

Die Ganna die trapt hier een partij watts weg met zijn 80+ kilo.

horsm 23 februari 2022 om 14:22

Arensman stagneert een beetje, lijkt het.

Yeez 23 februari 2022 om 14:44

Vond ik vandaag goed rijden hoor! Paar keer attent mee aan het koersen

Anton van Valouwe 23 februari 2022 om 15:01

Duidelijk in dienst van Bardet, je zag hem voortdurend achterom kijken, ik had hem liever zelf door zien gaan.

meqadon 23 februari 2022 om 14:27

Maar Tommeke toch!

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Materiaalzone