Taco van der Hoorn wint enerverende editie Brussels Cycling Classic

zondag 5 juni 2022 om 17:16
Taco van der Hoorn wint enerverende editie Brussels Cycling Classic

foto: Cor Vos

De 102e editie van de Brussels Cycling Classic is gewonnen door Taco van der Hoorn. De Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert maakte deel uit van een vroege vlucht, maar wist met zijn medevluchters uit de greep te blijven van een uitgedund peloton. Van der Hoorn was in een sprint der stervende zwanen nipt te sterk voor Thimo Willems en Tobias Bayer.

De 102de editie van de Brussels Cycling Classic, die vroeger bekend stond als Parijs-Brussel, stond vandaag op het programma. Waar er vroeger vaak werd gesprint in de Belgische hoofdstad, is een massasprint vandaag de dag geen sinecure. De organisatie besloot het parcours vorig jaar een grondige facelift te geven, met de Muur van Geraardsbergen (1,2 km aan 7,8%) en Bosberg (1,4 km aan 5%) als het kloppende hart van een lastige heuvelzone, die vooraf en achteraf werd gegaan door de Zavelstraat en de Congoberg. Daarna volgden nog de Brabantsebaan, de Rosweg en de Heiligekruiswegstraat.

Sterke kopgroep met Van der Hoorn en Wallays 
Maar eerst moesten de renners nog vertrekken vanuit Brussel voor de iets meer dan 200 kilometer lange (semi)klassieker. Het peloton zag al snel tien coureurs wegrijden, maar zag geen gevaar in deze vroege vlucht en liet dan ook begaan. Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Thimo Willems (Minerva), Jelle Wallays (Cofidis), Bram Welten (Groupama-FDJ), Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Axel Laurance (B&B Hotels-KTM), Arjen Livyns (Bingoal Pauwels Sauces WB), Gilles De Wilde, Runne Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) en Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) mochten acht minuten wegrijden.

In het peloton was er niet meteen sprake van paniek, ondanks de aanwezigheid van enkele erkende hardrijder als Van der Hoorn, Wallays en Herregodts. Het bleek een verkeerde inschatting, aangezien de voorsprong richting de eerste passage van het trio Muur-Bosberg-Congoberg maar bleef schommelen rond de acht minuten. De eerste passage van de Muur van Geraardsbergen zorgde meteen voor een flinke schifting in het peloton. Met Magnus Sheffield, Michael Matthews, Gianni Vermeersch en Quinten Hermans zagen we de grote namen op de voorste rijen. Ook Victor Campenaerts was zeer actief namens Lotto Soudal.

Grote namen laten zich zien
De betere renners probeerden de koers naar hun hand te zetten, maar ze konden niet verhinderen dat er na de Bosberg weer een hergroepering plaatsvond. En zo trokken we met een redelijk compact peloton naar de tweede passage van de Muur van Geraardsbergen. Op deze klim maakte de jonge Sheffield, die in het voorjaar al wist te verrassen met winst in de Brabantse Pijl, andermaal indruk. De Brit versnelde en alleen Tim Wellens bleek in staat om zijn wagonnetje aan te haken. Sheffield en Wellens waren er met z’n tweeën vandoor, maar besloten na de Muur te wachten op zes achtervolgers.

Met Sheffield, Wellens, Piet Allegaert, Axel Zingle, Florian Vermeersch, Ben Turner, Matthews en Gianni Vermeersch in de achtervolgende groep, werd de jacht geopend op de vroege vluchters. De aanvallers van het eerste uur verdedigden, met nog goed veertig kilometer te gaan, nog altijd een voorsprong van ruim anderhalve minuut. Van der Hoorn en co mochten nog altijd dromen van de overwinning. De acht achtervolgers kwamen nauwelijks dichter en werden na de laatste passage van de Congoberg toch weer opgeslokt door een, inmiddels flink uitgedund, peloton.

Dubbeltje op zijn kant 
Na de hergroepering in het peloton moest het vooral van de mannen van Lotto Soudal komen. De Belgische ploeg zette zich resoluut op kop van de groep en wist het verschil terug te schroeven tot een minuut. Reinardt Janse van Rensburg en Campenaerts namen het leeuwendeel van het kopwerk voor hun rekening en met nog ruim vijftien kilometer te gaan moest ook Florian Vermeersch zich gaan bemoeien met de achtervolging. Dat was ook wel nodig, het verschil met de tien vluchters bedroeg namelijk nog steeds een minuut. Het kon met andere woorden nog alle kanten op in de verregende finale richting Brussel.

Met nog goed vijftien kilometer te gaan kregen de renners met de Heiligekruiswegstraat nog een lastig klimmetje voor de wielen geschoven. Dit bleek de helling te veel voor Laurence en Wallays, waardoor we met acht koplopers begonnen aan de laatste tien kilometer. In de achtervolgende groep was Campenaerts inmiddels bezig aan zijn laatste krachtsinspanningen, maar het bracht weinig zoden aan de dijk. De tweede groep bleef hangen en moest in de laatste tien kilometer nog een gat van 45 seconden zien dicht te fietsen. Het begon er kortom alsmaar beter uit te zien voor de leiders.

Van der Hoorn zet alles op alles 
De achtervolgers kwamen in de laatste kilometers geen sikkepit dichter en dus zat de winnaar in de voorste groep. Met nog drie kilometer te gaan steeg de nervositeit bij de koplopers en werd er al voorzichtig naar elkaar gekeken. Onder de vod van de laatste kilometer trok Van der Hoorn vol door, maar Bayer zat meteen op het wiel. Willems wist ook nog op tijd te reageren, de overige vluchters keken vooral naar elkaar en waren geklopt. Willems, die in de finale last leek te hebben van krampen, had toch nog wat over in de laatste kilometer en leek Van der Hoorn en Bayer lik op stuk te geven.

Van der Hoorn is doodop, maar ook erg blij met zijn zege – foto: Cor Vos

Willems sprong weg bij Van der Hoorn en Bayer, sloeg een klein gaatje en leek stand te houden richting de streep. Van der Hoorn weigerde echter te plooien, wist op een reuzenverzet meter per meter goed te maken op Willems en wist een sprint der stervende zwanen toch nog in zijn voordeel te beslechten. Een balende Willems strandde op de tweede plaats, Bayer eindigde namens Alpecin-Fenix als derde.

Dit artikel delen:

85 Reacties

Murcia 5 juni 2022 om 17:19

De manier waarop Taco zijn zeges pakt blijven je altijd bij, Vandaag als een echte Vlaamse stoemper naar de zege gewerkt. Super knap!!
In het peloton vrij typisch gereden en dus het deksel op de neus, fijn om allemaal te kijken naar LTS maar daardoor ook je eigen kansen verkloot.

0
platteprijs 5 juni 2022 om 17:46

Nou doe je vooral Arkea onrecht aan.

0
Scott Sunderland 5 juni 2022 om 18:02

Als één ploeg gereden heeft is het Arkea wel ja. Ineos heeft ook behoorlijk meegewerkt.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 5 juni 2022 om 17:22

Dit was zowel één van de lelijkste als één van de mooiste sprints die ik in tijden heb gezien. Taco is geen stylist maar kan wel verdomd hard fietsen.

0
Oblomov 5 juni 2022 om 17:41

Sprint der stervende zwanen…

0
JayJay 5 juni 2022 om 20:25

Hey Oblomov. Een Nederlander die in Belgische loondienst een Belg verslaat?
Totaal geen drama voor de Belgen. Jij zou hélemaal gek worden niet :-)

0
Oblomov 5 juni 2022 om 21:51

Je verwart desinteresse met gek worden…

Maar in hoeverre een overwinning van Taco van der Hoorn mij als Waalse wielerliefhebber zou interesseren, is een goede vraag. Heb wel het idee dat Van der Hoorn ook internationaal een cultfiguur is.

Om echt sponsorwaarde op de thuismarkt te leveren, moet deze ploeg uiteraard De Lie in dienst zien te krijgen.

0
Alfons Haavers 5 juni 2022 om 17:22

Heerlijke zwoegende buffeloverwinning weer van Taco, als ie wint is het er eentje om in te lijsten. En wat een jaar voor Intermarché.

0
Merlinappa 5 juni 2022 om 17:22

Mooie koers, mooie laatste kilometer en prachtige winnaar! Dat hoofd van Willems als Taco opeens langszij komt is goud waard haha

0
Marik 5 juni 2022 om 17:22

Taco is de beste,
Hup Taco.

0
uitdewaaier 5 juni 2022 om 17:27

Dat is auw voor die belgen.

0
Maillot à Pois 5 juni 2022 om 17:41

Ik denk dat je weinig Belgen gaat vinden die het Taco niet gunnen. Schitterende renner.

0
Wheely 5 juni 2022 om 17:55

Grootste held op twee wielen wat mij betreft!

0
RLM 5 juni 2022 om 17:56

Enkel pure nationalisten. Ik had het iedereen in de groep gegund, en Taco won hem.

0
monsieur soixante pourcent 5 juni 2022 om 18:04

Helemaal niet, denk niet dat de doorsnee Belg dat kramp-manoeuvre weet te smaken.

Taco heeft ‘m niet gestolen en Alpecin had meer moeten werken in de achtervolging. Aldus, vreugde met de winst van Taco. De kers op een mooie wielernamiddag.

0
Scott Sunderland 5 juni 2022 om 18:04

En met een overwinning voor Wanty toch een overwinning met een Belgisch tintje.

0
Scott Sunderland 5 juni 2022 om 18:08

Van der Hoorn wint voor Wanty en de pelotonsprint winnen ze ook met Kristoff. De ploeg blijft het fantastisch doen. En nu een etappe in de Tour voor Taco !

0
Beer 5 juni 2022 om 21:47

Deze Belg heeft toch ook wel een zwak voor Taco, al van zijn pré-Jumbo-tijd. Jammer dat er bij Jumbo niet meer uitkwam, maar het is ook wel een renner die beter tot zijn recht komt in een kleiner team waar hij mag roffelen op z’n aanvalstrommel.

0
Dave Dubbeldammer 6 juni 2022 om 09:24

Ik gun het Taco meer dan Willems

0
Turtlehead 5 juni 2022 om 17:22

Is die rampzalige regisseur die de Giro deed hier ook actief?
Geen bal van te volgen en sprint 2e groep volledig gemist?

Edit: die sprint toch gezien, maar eerst een rare uitslag met Morkov op plek 10. Excuus.
Wel matige regie. Half uur alleen Lotto op kop peloton in beeld, daarna alleen kopgroep…

0
ChefSpijker 5 juni 2022 om 17:24

Sprint 2e groep was toch gewoon vol in beeld? Kristoff met paar fietslengtes voor Groves.

0
Murcia 5 juni 2022 om 17:25

De beste man zocht de hele dag vergeefs naar Remco en dat beïnvloedt de registratie enorm. Was inderdaad vrij droevig vandaag.

0
platteprijs 5 juni 2022 om 17:49

Volgens mij was in eerste instantie de uitslag vanaf plaats 9 verkeerd, dus dat heeft niets met de regisseur te maken. De VRT brengt wielerwedstrijden doorgaans uitstekend in beeld. Daar kan het bedrijf dat de Giro op tv bracht veel van leren.

0
xistnc 5 juni 2022 om 18:23

En dan staat hij langs het parkoers en missen ze hem compleet.

0
Jean Dumas 6 juni 2022 om 02:19

Logica is dat Herregodts hier wint, onder toeziend oog van Zijn Zoon.

0
Dikke Vrouw 5 juni 2022 om 17:23

Hup Taco hup wanty ! Die gozer die kramp veinsde won m nog bijna

0
Polleke 5 juni 2022 om 17:24

Lotto krijgt de MovistarAward, met afstand…

0
Kopinkas 5 juni 2022 om 17:30

Lotto Soudal is een andere ploeg dan Lotto Deliesol

0
Thoin 5 juni 2022 om 17:36

BEX was erger, die hadden zowel Groves en Matthews en die hebben amper 5km op kop gereden de laatste 30km.

0
Ronellenfitsch 5 juni 2022 om 17:48

Bike Exchange staan default ingeprogrammeerd op ‘op kop als Groenewegen meedoet, anders niet’

0
Jean Dumas 6 juni 2022 om 02:22

BEX staat onderaan in het degradatieklassement. En De Lie had hier moeten rijden.

0
Krist The Vanma 6 juni 2022 om 10:43

De Lie reed eergisteren en vandaag. Moet hij alle wedstrijden rijden misschien als neoprof?

0
Zwarte Panter 5 juni 2022 om 17:25

De Kasper Asgreen van de Benelux

0
Fifty 5 juni 2022 om 17:26

Man heb er een patent op. Leuvensgevaarlijk!

0
Westfalen 5 juni 2022 om 17:26

Leuke finale. Willems die doet alsof hij krampen heeft, maar er daarna vandoor gaat. Taco die er een tergend langzaam naar toe rijdt en Willems die toch beter even achterom had gekeken.

0
Tripodboom 5 juni 2022 om 18:12

Als hij dat had gedaan had hij een woedende Taco gezien. Krampveinzende renners mogen niet winnen dacht Taco waarschijnlijk. Een sprint rijden wat geen sprint is. Prachtige overwinning.

0
Ronellenfitsch 5 juni 2022 om 17:26

Mooie lelijke sprint. Het peloton had toch wel wat alerter kunnen zijn als je de samenstelling van de kopgroep icm de weersomstandigheden zag … dit scenario viel nu te verwachten

0
Kopinkas 5 juni 2022 om 17:29

Weergaloze laatste kilometer van Van der Hoorn. Je kan het niet eens sprinten noemen wat hij deed (dacht aan de passage uit 'De Renner' waar de sprint wordt vertraagd nagespeeld met twee blokjes kaas op een plankje) maar efficiënt was het wel.
Heerlijk gepoker in de kopgroep op het einde, en Taco die het zelf forceert.
Dom gereden door het peloton. Lotto eerst full-out dan enkel Campenaerts kilometers kop laten doen, maar voor wie? De Lie werd vandaag gemist, pijnlijke constatering. Bike-Exchange met twee snelle mannen haast volledig afwezig in de achtervolging en dan nog geen resultaat rijden.
Interessant hoe het parcours in de laatste 30 kilometer volgens Karl niet selectief genoeg zou zijn en hoe Evenepoel er op zijn eentje vorig jaar dan wel in slaagde om Campenaerts, Gilbert & co op 2 minuten te rijden, terwijl zij (zoals vandaag) door het peloton net niet ingelopen werden…

0
Maillot à Pois 5 juni 2022 om 20:07

Lotto schoot te kort vandaag, maar op welke manier werd De Lie gemist?
Hadden ze met hem erbij het gat wél dicht kunnen rijden?
Uiteindelijk een goede zaak dat hij gisteren en (hopelijk) morgen voor de zege kan sprinten en niet vandaag voor plek 9.

0
Kopinkas 5 juni 2022 om 23:20

Heeft Gilbert zich niet gespaard in de achtervolging? Wie was de aangewezen man voor de sprint bij Lotto? Vermeersch? Die wel in de aanval gereden heeft… Of toch Gilbert?
Met De Lie erbij zet je minstens Gilbert er nog bij in de achtervolging en laat je Wellens zich nog één keer het snot voor de ogen rijden ipv zelf nog een extra poging te doen, en dan geraken ze er op de valreep nog wel bij…

0
Guushovd 5 juni 2022 om 17:30

Taco is inmiddels gewoon een veelwinnaar aan het worden. En zoals mensen hierboven zeggen, hij wint altijd mooi/bijzonder.

Fijn dat ‘we’ zo’n renner hebben.

0
platteprijs 5 juni 2022 om 17:52

Daarvoor mag je Intermarché wel een dankbriefje sturen.

0
Muldriaen 5 juni 2022 om 17:31

Straffe zege van Taco! Heerlijke laatste kilometer. Zo bouwt hij toch maar een mooi palmares op. En als het hele peloton volledig op z'n tandvlees zit, dan is de koers op z'n mooist. Zo zie ik ze graag!

0
jarnovanwijk 5 juni 2022 om 17:31

Fantastische sprint van Winner Taco! En redactie: Sheffield is geen Brit maar een Amerikaan

0
RLM 5 juni 2022 om 17:58

Ik begrijp het wel, gezien Sheffield een Amerikaan is maar Sheffield in Engeland ligt

0
Lalsacien 5 juni 2022 om 18:33

@RLM Sheffield ligt ook in Australië en in de Verenigde staten van Amerika.

0
Wheely 5 juni 2022 om 18:41

Sheffield ligt ook nog eens in Nieuw Zeeland en Ierland.

0
Turtlehead 5 juni 2022 om 20:26

… niet in Ieralnd, maar wel in Canada en in Jamaica. Zo, dat zijn dan alle 6 de landen waar er een stad ‘Sheffield’ heet.

0
zacht 5 juni 2022 om 20:50

Sheffield ligt vandaag in Andorra. Of hij blijft vast in de buurt voor de ZLM Tour.

0
Kopinkas 5 juni 2022 om 23:09

Sheffield Wednesday in de ZLM Tour…

0
djerkson 5 juni 2022 om 17:33

Mooi zege, Lotto heeft gereden voor wat het waard was. Arkea en Alpecin vooral erg dom gereden.

0
Ronellenfitsch 5 juni 2022 om 17:57

Ja, makkelijk praten achteraf. Alpecin zat in de positie als Wanty, kon gokken op twee scenario’s, juist heel verstandig. Er kan er maar eentje winnen dacht ik, maar dan is de ander niet meteen dom.

0
monsieur soixante pourcent 5 juni 2022 om 18:07

Mja neen. Bayer is niet van het niveau van TVDH. Komt er dan nog bij dat Arkea en Lotto reeds 90% van de kastanjes uit het vuur gehaald hadden. Alpecin heeft even dom gekoerst als Arkea, Lotto en BE.

0
dynamo 5 juni 2022 om 17:34

feli taco leuke / goede zegen, leuke vent, winnaaars mentaliteit, mis ik beetje bij wilco k , maarjaa wat doe je eraan

0
Theo Vaessen 5 juni 2022 om 17:35

Prachtige zege. Taco pakt ieder jaar wel een mooie overwinning mee behalve de twee jaar dat hij bij Jumbo fietste.

0
SpeedyLegs 5 juni 2022 om 17:40

Kunnen we niet ophouden met gaan zitten of liggen na de finish door enkel de winnaar? De rest is toch ook buiten adem en moe!

0
Oblomov 5 juni 2022 om 17:45

Op zich gaat de winnaar natuurlijk nog net even ietsje dieper in het rood…

0
Muldriaen 5 juni 2022 om 17:50

Volgens mij zag ik ook iemand van Sport Vlaanderen Baloise nogal uitgepierd tegen een hek zitten, dus je verhaal gaat niet op.

0
Aerosolo 5 juni 2022 om 17:41

Heerlijk hoe hij nog de krampman kon kloppen met alles wat hij had.

0
Kelder is de Man 5 juni 2022 om 17:47

Niet verwacht. Net als de nog steeds spelende inlogproblemen na jaren.

0
Anton van Valouwe 5 juni 2022 om 17:53

Kracht en onverzettelijkheid! Het zoveelste bewijs wat deze man kan wanneer hij op de juiste manier wordt ingezet!

0
RLM 5 juni 2022 om 17:54

Als je "sprint van stervende zwanen" opzoekt is dit wat je krijgt. Jammer voor Willems die hier bijna de beste dag van zijn leven beleeft maar ja.

In het peloton heel wat teams met sprinters die iemand meehadden (Wanty en Alpecin), een team met Matthews en dat dus rondrijdt als een kip zonder kop en Lotto dat punten wilde sprokkelen en dit op de slechtst mogelijke manier probeert te doen. Nizzolo kon zijn teammaats niet laten rijden want die waren al gelost. Gewoon een vreemde koers, wel leuk om te zien.

Als laatst toch opvallend dat tot nu toe geen enkele reactie hier beweert dat het toch vreemd is dat Wanty weer wint. Of het ligt aan de nationaliteit van de winnaar laat ik in het midden

EDIT (sorry Murcia): om wat dieper daarop in te gaan: Natuurlijk is het vreemd dat iedereen nu zwijgt in alle staten met nog een Wanty-overwinning, maar dit is natuurlijk ook een typische wanty-zege van de voorbije jaren. Vroege vlucht en hopen dat je de sterkste blijkt, dus in dat opzicht is deze winst ook niet echt opmerkelijk. We zullen moeten wachten tot Rota of zo op deze manier een koers wint.

0
Murcia 5 juni 2022 om 17:56

In je post laat je dat toch helemaal niet in het midden? Zeg dan gewoon wat je denkt ipv te insinueren.

0
Lalsacien 5 juni 2022 om 18:34

@RLM je zwijgt in alle talen….

0
Merlinappa 5 juni 2022 om 19:10

13 zeges dit jaar tot nu toe, inderdaad reden om ze te gaan verdenken van doping ja. Laten we maar niet beginnen over de ploegen met meer zeges, die zitten natuurlijk allemaal dik aan de dope!

0
TheBigShow 5 juni 2022 om 19:34

Merlinappa

Het gaat niet alleen om het aantal overwinningen natuurlijk… Dat snap je zelf ook wel natuurlijk mag ik hopen.

Het lijkt mij ook vrij sterk dat in deze tijd ploegen zich nog bezighouden met georganiseerd dopinggebruik. Maar ja het blijft wielrennen, dus wanneer een team opeens 50% beter presteert zal dat nu eenmaal argwaan opwekken.

0
xistnc 5 juni 2022 om 19:46

Als ik het lijstje met zeges van Wanty erbij pak, dan valt mijn oog eigenlijk alleen maar op de drie kruisjes achter de naam van Hirt. Zo van ’tjonge, ik wist niet dat die dit kon’. En dan ook nog gedurende een best lange periode.

De rest is ofwel niet echt heel bijzonder (sprintjes, geslaagde vlucht) ofwel van een ontluikende topper (Grmay).

Wat zou een zege van Rota voor verschil maken? Die zit daar al langere tijd tegenaan te hikken, dus het zou helemaal niet vreemd zijn als het er een keer van komt.

0
FDJ 5 juni 2022 om 22:16

@de lama mwoah die zesde plek kwam vooral tot stand door een combinatie van factoren. Buiten de eerste 3 was het veld met klassementsrenners gewoon relatief zwak in de Giro. Nibali hadden we plek 4 ook niet meer van verwacht bijvoorbeeld. Hirt heeft in week 3 redelijk veel in de ontsnapping gezeten en daar veel tijd gepakt. Maar van eigenlijk alle renners van 4 tot 10 durf ik wel te beweren dat ze komende Tour die positief niet zouden behalen.

0
RLM 6 juni 2022 om 00:30

Het is toch vrij opvallend dat na de winst van Meintjes bijna 75% van de reacties ging over hoe IWG het nieuwe Bahrain was? Ik vind dat zelf lariekoek en ben blij dat ik (behalve bij mijn eigen reactie) hier niets over zag. Zie je in heel veel sporten, soms is een team opeens heel goed

0
Dayer Quintana 5 juni 2022 om 17:55

Ik had het hen allemaal gegund vandaag. Thimo Willems had Minerva en vooral zichzelf op de kaart kunnen zetten, maar Van der Hoorn gaat er op zijn geweldige eigen manier weer mee vandoor. Bijzonder leuke koers!

0
Krist The Vanma 6 juni 2022 om 10:44

Brussels Cycling is de laatste jaren toch wel een kijkstuk geworden, dat is waar.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone