Sven Nys pleit voor minder wereldbekercrossen in België

zaterdag 24 oktober 2015 om 11:10
Sven Nys pleit voor minder wereldbekercrossen in België

Sven Nys vindt dat de kalender in het veldrijden drastisch op de schop moet om de sport internationaler te maken. De wereldbekercross in Las Vegas is volgens de 39-jarige Belg een stap in de goede richting, maar er zijn meer veranderingen nodig.

“We moeten afwijken van drie wereldbekermaches in België”, vertelt Nys aan Veldritkrant.be. “In de ideale wereld heeft elk land één, maximaal twee proeven.” Hij verwacht dat zijn woorden niet bij iedereen in goede aarde zullen vallen. “Ik weet, ik spreek tégen onze eigen organisatoren. Maar als je de sport wil promoten, moet je de vleugels spreiden.”

Nys, bezig aan zijn laatste seizoen, deelde zijn visie deze week in Brussel bij een vergadering van de UCI-commissie veldrijden. “In de wereldbeker in Las Vegas stonden veel nieuwe nationaliteiten aan de start. Landen die we hier nooit te zien krijgen. Blijkbaar is Amerika voor sommige landen beter te bereiken dan Europa. Ik heb het onder meer over China, Japan, … Dat is iets om over na te denken.”

Ook in Montreal zou dit seizoen een wereldbekercross zijn, maar de Canadese organisatie haakte op het laatste moment af. “Verschrikkelijk jammer”, vindt Nys. “Laat het duidelijk zijn dat Canada geen tweede kans meer krijgt. En terecht. Dergelijke situaties moeten we vermijden. Er wordt met veel potentiële organisatoren gesproken, maar als puntje bij paaltje komt… Toch zullen er kandidaturen voor de komende jaren zijn waar we over na moeten denken.”

[poll id=”137″]

Dit artikel delen:

23 Reacties

Cadellie 24 oktober 2015 om 11:23

Mee eens

NumberSeventeen 24 oktober 2015 om 11:52

De Belgen die het voor het zeggen hebben willen juist meer in België. Kijk naar wat Telenet nu doet met de zendrechten. Ik ben het helemaal met hem eens maar zolang hij blijft starten in wedstrijden die in het Buitenland niet te volgen zijn maakt hij meer kapot dan hij denkt.

Spartacus 24 oktober 2015 om 11:54

Goed dat hij het zegt, maar waarom niet al jaren eerder? Wel apart dat hij het pas ter discussie stelt in zijn laatste jaar; terwijl dit al jaren speelt. Misschien omdat de startcontracten toch al rond zijn?

SolerEritrean 24 oktober 2015 om 12:09

In onderstaande link het volledige interview, waar hij ook zijn kijk geeft op waarom hij het al dan niet toch een goede zaak vindt dat Telenet in de wielerwereld stapt:

http://veldritkrant.be/scherpe-blik/2015-10-23/scherpe-blik-sven-nys-we-moeten-af-van-drie-belgische-wereldbekermanches

@Spartacus Nys heeft zich altijd bezig gehouden met mondialisering en is ook natuurlijk gewoon meer matuur geworden. Als 25-jarige denk je enkel aan je eigen prestaties, als 38-jarige aan de toekomst van je sport.

ChefSpijker 24 oktober 2015 om 13:02

Die wereldbekercross in Milton Keynes vorig jaar was schitterend. Zowel qua parcours als qua sfeer langs de kant. Jammer dat die niet terugkeert dit seizoen. Misschien wel een financiële kwestie. Tenminste, dat mag ik hopen. Anders is de UCI gek geweest om die cross weer uit de wereldbeker te halen.

achtpuntzes 24 oktober 2015 om 13:09

ik heb het hele stuk gelezen, maar zegt Nijs zich in te zetten voor internationalisering en veroordeeld hij dan weer niet het telenet-probleem? beetje raar.
ja, in Amerika moet je over het algemeen betalen voor sport, maar dat is niet exclusief voorbehouden aan een bepaalde tv-aanbieder, en ook zorgen ze er voor dat je de sport buiten Amerika kan volgen. dit in tegenstelling tot de telenet kwestie.
neem NBA basketball. als Nederlander kan ik me daar gewoon op abonneren, en dan kan ik elke NBA wedstrijd kijken op mijn PC, zonder een of ander tv-pakket te moeten aanschaffen waar ik helemaal niet op zit te wachten.

Verweggistan 24 oktober 2015 om 13:10

De UCI heeft al grote problemen om genoeg WB wedstrijden op de kalender te krijgen.
Er is helaas geen land dat een WB wil/kan organiseren. Landen als Spanje, Italie, Duitsland, Zwitserland en Tsjechie zijn in de laatste jaren afgehaakt. MiltonKeynes is er dit jaar uit omdat het terrein dit jaar niet gebruikt kon worden.

klootje kriekeljon 24 oktober 2015 om 13:24

Je kunt moderniseren en mondialiseren wat je wilt. Mensen die offroad spektakel op de fiets willen zien op andere plekken in de wereld kijken toch gewoon veel eerder naar MTB of BMX? Waarom zouden ze bijv. in de VS gaan veldrijden?
Ik vind het echt knokken tegen beter weten in altijd. Net als met lange baan schaatsen… is gewoon een grote sport in eigen land en dat zal het altijd blijven. Als je de boel in een nieuw jasje wilt steken kom je al snel bij shorttrack uit.

Verweggistan 24 oktober 2015 om 13:32

@klootje: Moet je eens op de veldritkalender kijken naar het aantal wedstrijden in de V.S. Dus daarheen gaan is niet onlogisch.

billi 24 oktober 2015 om 13:32

in de VS worden er juist wel veel wedstrijden georganiseerd, een heel eigen circuit maar wel onder de uci
beetje vergelijkbaar met de cont.ploegen uit de vs

moa 24 oktober 2015 om 13:33

@kk
Duidelijk nog nooit gehoord van de Amerikaanse veldritscene. Ontzettend populair

achtpuntzes 24 oktober 2015 om 13:35

WB wedstrijden in andere landen slaat toch nergens op. alleen in Belgie en in mindere mate Nederland is de sport groot genoeg om er van te kunnen leven. wat heeft het voor zin om een vracht buitenlandse semi-profs of amateurs toe te voegen aan de startlijst die toch alleen maar in de achterhoede eindigen?
waarom zou je als land een wereldbeker organiseren als die toch maar wordt gedomineerd door een rits Belgen en twee Nederlanders?

tendam 24 oktober 2015 om 13:37

@klootje
In de VS doen ze natuurlijk allang aan veldrijden, maar het is daar meer een soort cultsport. Hoe groot BMX is vind ik moeilijk in te schatten, een aantal van de beste BMX-ers ter wereld komt uit Nederland en hier is het nou ook niet echt een grote sport.

De veel gemaakte vergelijking met schaatsen gaat niet op, dat zul je de komende Spelen wel merken als de Russen en de Polen meer gaan winnen dan de Nederlanders ;)

Wheely 24 oktober 2015 om 13:38

Het lijkt me toch niet onmogelijk om voor 6 a 7 wedstrijden een semi internationaal programma samen te stellen. Nederland en België ieder twee en dan nog Amerika, Engeland en een wisselland. Zou suf zijn als ze dit niet voor elkaar krijgen.

klootje kriekeljon 24 oktober 2015 om 13:41

Ik kan er naast zitten, maar ik vermoed toch niet dat veldrijden ooit groter zal worden dan de hippere xtreme-sports varianten. Ook al trekt het vast veel mensen, kleine jongetjes in Amerika die massaal gaan veldrijden ipv X-games? Het zou mij verbazen hoor.

billi 24 oktober 2015 om 13:58

voorbeeld:
dit weekend:
dccx1 op zaterdag
dccx2 op zondag
(veel crossen in de usa duren 2 dagen)
zie programma
https://www.bikereg.com/dccx2015
het leeft echt wel aldaar

SolerEritrean 24 oktober 2015 om 14:50

Veldrijden kan je wel ‘populair’ noemen in USA, het leeft er wel in een bepaald mate. Dat zag je ook in het WK in Louisville, er was daar volk. België, Nederland en zeker ook Frankrijk is de bakermat van de cross. Dat EKZ – circuit (allemaal C1 koersen) brengt terug leven in het Zwitserse veldrijden en de ToiToicup is er ook nog altijd. Dit jaar zijn de crossen in de Coppa Italia Ciclocross ook terug op C2-niveau. Spanje daareentegen haakt wel af (maar dat is een algemene trend in het wielrennen)

Culnamo 24 oktober 2015 om 15:14

Waarom zoeken ze niet gewoon een zuidelijk werelddeel op? Ik kan me voorstellen dat de winters in Nieuw-Zeeland of Argentinië (in Patagonië is fietsen populair), misschien in Zuid-Afrika, prachtige koersen op kan leveren en daarmee kan het seizoen verlegd worden (en verlengd, eventueel, waardoor niet zoveel koersen achter elkaar in België gehouden hoeven worden). Van oktober tot maart in het Noorden en van april/mei in het zuiden ofzo. #brainfart .

tendam 24 oktober 2015 om 15:22

@solereritrean
Het is wel zo dat veldrijden alleen in Vlaanderen echt serieus wordt genomen. Nederland is het een-na-grootste veldritland, maar als je hier de mensen op straat vraagt wie Sven Nys is vrees ik dat je zult worden teleurgesteld.

Wheely 24 oktober 2015 om 15:36

In de VS is er wel degelijk een scene natuurlijk, wellicht wat cult maar dat dat is juist goed voor de sport, maaky het wat meer sexy. Kijk maar eens hoeveel toffe cyclocross fietsen daar gemaakt worden.

Spruch 24 oktober 2015 om 22:48

@Spartacus
Je bijt niet in de hand die je voedt. Nys was de afgelopen jaren afhankelijk van deze organisatoren voor zijn inkomsten en durfde zich dus niet kritisch uit te laten, want dat zou minder inkomsten betekenen. Nu het programma voor het laatste jaar is gemaakt en de startgelden vastliggen is er voor Nys niks meer te verliezen en durft hij dit soort stoere uitspraken te doen. Dat had hij natuurlijk al veel eerder moeten doen. Het veldrijden is op leven na dood nu steeds minder crossen ook in het buitenland te volgen zijn, gaat het echt richting folklore. Jammer, maar waar.

girardengo 24 oktober 2015 om 23:55

@Spruch
Ja, jammer. Er is een tijd geweest dat het veldrijden nog behoorlijk internationaal was. Denk aan Wolfshohl, Thaler, Longo, Zweifel, Frischknecht, Dufraisse en anderen.

djoriana 27 oktober 2015 om 22:47

als de andere landen nu in de rij zouden staan voor te organiseren. maar dat is echt niet het geval er vallen steeds meer landen af. nog minder wedstrijden dus dan. dat komt het hele spel toch helemaal niet ten goede

Headlines

Materiaalzone

Populair