Sven Nys over ‘moeizame’ relatie met Sven Vanthourenhout: “Na WK uitpraten”

vrijdag 29 januari 2021 om 09:58
Sven Nys over ‘moeizame’ relatie met Sven Vanthourenhout: “Na WK uitpraten”

foto: Cor Vos (archief)

Sven Nys en Sven Vanthourenhout waren jarenlang de beste vrienden, maar tegenwoordig lijkt er een kink in de kabel te zitten. Zo besloot Vanthourenhout als bondscoach Thibau Nys niet te selecteren voor het WK veldrijden in Oostende. “Na het WK moeten we dit eens uitpraten”, aldus Nys senior.

Vanthourenhout liet eerder in een interview met Het Nieuwblad weten dat de relatie wat is bekoeld. “Is er iets gebroken? Goh… Laten we zeggen dat we van mening verschillen over een aantal zaken. Het verhaal Thibau bijvoorbeeld. Toen ik nog een ploegleider was bij Telenet-Fidea was dat nog een echte ploeg.”

‘Team Thibau’
“Ondanks de concurrentie van Wout van Aert en Mathieu van der Poel stonden we elke week op het podium en wonnen we grote crossen met Toon Aerts, Lars van der Haar en Tom Meeusen op zijn beste niveau. Vandaag blijft van dat sterke blok nauwelijks nog iets over. Sven gaat mij dit kwalijk nemen, maar je ziet Baloise-Trek steeds meer evolueren naar Team Thibau.”

Ik zou niet op die manier te werk gegaan zijn. Idem voor de tv-serie en de individuele sponsors. Ze zullen dat zelf ontkennen, maar er wordt nu mede van thuis uit een enorm verwachtingspatroon gecreëerd. Ik geloof in Thibau, maar hij moet nog alles waarmaken.” Vanthourenhout en Nys komen tegenwoordig niet meer bij elkaar over de vloer. “Ergens vind ik dat wel spijtig, maar er is nog wederzijds respect.”

Vanthourenhout besloot Thibau Nys niet te selecteren voor de beloftenwedstrijd in Oostende – foto: Cor Vos

Geschrokken
Nys is geschrokken van de uitspraken van Vanthourenhout, zo vertelde hij donderdag in Extra Time Cross. “We hebben de voorbije jaren toch ook nog leuke dingen laten zien, met Toon Aerts en Lars van der Haar. En we pakten dit seizoen nog nooit zo veel publiciteit met Lucinda Brand. Ik probeer gewoon, ook zonder Sven, mijn best te doen en dat gebeurt met vallen en opstaan. Net zoals bij hem bij de bond.”

“Ik heb mij toch ook vragen gesteld bij zijn woorden”, aldus Nys. “Ik vond het ook jammer, want we hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Veel mensen denken dat Sven bij de bond zit dankzij mij, terwijl dat absoluut niet het geval is. Misschien wou hij aan de buitenwereld tonen dat hij ook onafhankelijke beslissingen kan nemen. Hij wou daar misschien een punt van maken en daar is Thibau dan het slachtoffer van geworden.”

Volgens Nys senior zijn er helemaal geen spanningen tussen hem en Vanthourenhout. “Maar als alles gaan liggen is na het WK moeten we dat toch eens uitpraten. Dat is nodig, vind ik.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Michelangelo 29 januari 2021 om 10:07

Persoonlijk vond ik dat het minst interessante stuk in Extra Time Koers. Het is in mijn ogen vooral een beetje extra olie op het vuur gooien door Sporza.

En al die extra aandacht is denk ik voor niemand goed. Niet voor Nys Sr en Sven Vanthourenhout. Niet voor Nys jr. En ook niet voor alle beloften die nu op het WK moeten presteren.

Ik zou het netter gevonden hebben om het gewoon te laten zoals het is. Voor de argumenten van Nys is wat te zeggen, en ook voor de argumenten van de bondscoach.

Maar ja…. sensatie over de rug van een paar 18-jarigen is vast goed voor de kijkcijfers!

Boomie1 29 januari 2021 om 10:54

Tsja. Sporza (lees Wuyts) kent maar enkele renners (Nys, Boonen, toen van Avermaet en nu vooral Van Aert).

Limal 29 januari 2021 om 11:19

Cancellara, de jonge Sagan, vdP… Wuyts is fanboy van iederéén die aanvallend koersen wint.

Gitan 29 januari 2021 om 11:26

In het veldrijden heb ik altijd het gevoel gehad dat Wuyts net veel lyrischer is over de artiest vdP dan over de ‘machtsmens’ (om er toch maar eens een Wuytsiaanse term tegenaan te gooien) van Aert.

FW07 29 januari 2021 om 11:55

Van der Poel heeft inderdaad al flink wat koosnaampjes gekregen van Wuyts. Maar denk toch dat zijn chauvinisme opspeelt, zodra het echt spannend gaat worden.

guyremgabdel 29 januari 2021 om 14:17

+1

Derrick 29 januari 2021 om 14:19

Altijd dat gezever over Sporza en Wuyts. Wees blij dat ze op Sporza een uur volledig wijten aan het Wk veldrijden i.p.v. te zeuren… Bij de NOS is het niet waar. Idem dito over Wuyts, zijn wielerkennis is ongezien en je kan hem toch moeilijk verwijten dat hij een boon heeft voor Van Aert. Hij is trouwens altijd lovend over Vdp en gisteren trouwens ook nog over Boom. Wat meer respect voor die mens is op zijn plaats…

Romāns Vainšteins 29 januari 2021 om 10:27

Get a room

Emergo 29 januari 2021 om 10:32

Sven moet er nog aan wennen dat niet alles meer om Nys draait.

S. Morgenstern 29 januari 2021 om 10:49
Quote:
Veel mensen denken dat Sven bij de bond zit dankzij mij, terwijl dat absoluut niet het geval is.

Ik vind dit een beetje een vies zinnetje. Nys onwaardig. Deze hele soap is verder nieuw voor me, en wat teleurstellend, aangezien ik hem altijd wel hoog heb zitten.

Gitan 29 januari 2021 om 11:06

Dat was ook gewoon hoe het grote publiek in België er altijd tegenaan keek/kijkt. Vanthourenhout had zogezegd zijn job te danken aan zijn grote vriend en was gewoon een stroman van Nys, die eigenlijk de touwtjes in handjes had.

Ik vind het net goed dat Nys dat hardnekkig gerucht eens benoemt en aangeeft dat het niet klopt. Het is hier ook relevant, want het kan net heel goed zijn dat de pittige woorden van Vanthourenhout er zijn gekomen om meer afstand te nemen van zijn voormalige buddy, om zo zelf wat meer serieus genomen te worden. Zeker nu hij ook bondscoach is van de wegrenners.

Oblomov 29 januari 2021 om 11:20

De beschuldiging dat die twee vier handen op één buik waren en dat de renners van Nys voortdurend werden voorgetrokken kon je te pas en te onpas lezen op fora en in de comments onder nieuwsartikelen. Vooral uit de hoek van Van Aert fans en natuurlijk de anti-Nys kliek van weleer.

Echt geen rare gedachtegang dat Vanthourenhout iets van een statement wilde maken met de niet-selectie van Thibau Nys. Is dat niet de zoon van Sven Nys, dan selecteer je hem altijd. Wereldkampioen bij de junioren met een geboortedatum in November die keurig meekomt bij de beloftes. Die moet je, met het oog op de toekomst, altijd de voorkeur geven boven een derde- of vierdejaars met vergelijkbare resultaten.

S. Morgenstern 29 januari 2021 om 11:30

Ja, exact! Hij benoemt een gerucht (eentje waarbij de kwaliteiten van de bondscoach niet zo serieus genomen worden) en presenteert het bestaan van dat gerucht als een mogelijke verklaring voor de keuzes van de bondscoach (waarmee hij zijn oude vriend dus twijfelachtige motieven aanwrijft). Ik vind dat een beetje vies.

Gitan 29 januari 2021 om 11:53

Valt wel mee vind ik, Nys probeert te begrijpen waar de stevige woorden vandaan komen en ik denk dat het stroman-imago van Vanthourenhout wel eens de juiste piste zou kunnen zijn.

De kritiek van Vanthourenhout dat Telenet evolueert naar Team Thibau was ook niet echt nodig om een niet-selectie te verklaren. Zou Vanthourenhout hetzelfde zeggen over een ander team? Of is deze sneer daadwerkelijk bedoeld om zijn eigen positie wat te versterken als bondscoach?

Dat Telenet geen sterk blok meer zou zijn, heeft niks te zien met Thibau Nys lijkt me. Aerts en van der Haar zijn gewoon niet opgewassen tegen Mathieu en Wout die er almaar meer bovenuitsteken t.o.v. enkele jaren terug, en Lucinda Brand is daarnaast gewoon de beste vrouw dit jaar.

S. Morgenstern 29 januari 2021 om 11:59

Dat de andere Sven ook sneue opmerkingen maakt zal best, maar die interesseert me minder en had ik sowieso al niet zo hoog zitten. Dat Nys zich tot die niveau begeeft valt me echter wel tegen. Dit soort uitspraken zijn gewoon vrij treurig en niet af te doen als een oprechte poging de keuzes te begrijpen.

Michelangelo 29 januari 2021 om 13:24

Ik vond dat ze bij Sporza ook wel lekker aan het voeren en aan het stoken waren. En dat hebben ze waarschijnlijk ook bij Sven V gedaan.

Dan moet je niet verbaasd zijn als je daarmee dit soort uitspraken ontlokt. Misschien niet goed doordacht, misschien een beetje uit zijn verband gerukt, misschien ook voor meerdere uitleg vatbaar.

Ik denk dat er gewoon een “en…en.. scenario” ligt. Ten eerste gewoon omdat Nys jr. op een aantal cruciale momenten een DNF liet noteren, en daarmee niet onbetwist beter was dan zijn concurrentie. En ten tweede omdat Sven V ook niet gebaat is bij de beeldvorming van “Vriendje van Nys”. En dat dit een goed moment was om te laten blijken dat als er bediscusieerbare keuzes te maken zijn (en dat is een selectie eigenlijk altijd), dat hij zelf die keuze maakt, en niet zijn kameraad.

En persoonlijk denk ik dat Nys jr. beter wordt van zijn niet-selectie. Maar niet van dit soort gezeik eromheen. Ook niet van de teleurgestelde papa.

Maar ja, da’s veldrijden in Vlaanderen….

Boomie1 29 januari 2021 om 10:55

Als je dit zo hoort en even de woorden van Vanthourenhout overdenkt zit er wel een kern van waarheid in zijn betoog.

SnellePelle 29 januari 2021 om 10:57

Ik kan mij goed verplaatsen in Vanthourenhout. Nys jr heeft een gefrustreerd jaar achter de rug en ik denk dat het heel goed is voor dat kereltje om thuis te blijven en weer op aarde te landen.

Dat de ploeg van Nys iets mist ben ik met hem eens, hoewel Nys deze week toegaf een corona strategie te hebben gevolgd die in mijn beleving niet goed heeft uitgepakt. Echt heersend waren ze niet in de aanvang van het seizoen, en in de media ging het vaker over die kleine snaak een beetje over Aerts en veelal over Lucinda. Daarmee doet de ploeg zichzelf te kort. Overige vrouwen hebben de luidsprekers van de tv, laat staan het beeldscherm niet bereikt. Dan gaat er iets mis.

Als dan wel alle flash interviews over Edit: Hou het netjes van de ploegbaas gaan kan ik de sneer van Vanthourenhout enigszins plaatsen.

Franco Ballerini 29 januari 2021 om 14:29

Wat die overige vrouwen betreft: ze hebben natuurlijk wel pech met de blessure van van Anrooij. Dat is natuurlijk een prima aanwinst en in goede doen had ik haar wel een paar keer om het podium zien strijden. Hopelijk volgend seizoen.

Mystery Rider 29 januari 2021 om 11:46

Tot zover de eerste reactie: ‘Jammer dat Thibau er niet bij is, maar we kijken al naar de toekomst’

En van zodra Nijs sr. de kans krijgt om op TV het opnieuw te grabbel te gooien voor het grote publiek, grijpt hij die kans met beide handen.

Net zo makkelijk om te zeggen op TV, het is al een tijdje geleden dat we nog eens bij mekaar over de vloer zijn gekomen, we praten het binnenkort uit als volwassenen, zonder er verder op in te gaan…

Ward 29 januari 2021 om 13:01

Er zijn natuurlijk wel de woorden van Vanthourenhout, waarbij er wat verwijten zijn richting kamp Nys. Nys zegt daar verrast over te zijn. Hij geeft ook aan dat de keuze van Vanthourenhout als bondscoach niet zijn verdienste is. Hij zegt verder dat hij het in alle luwte met Vanthourenhout wil uitpraten. Dit alles als reactie op de vraag van de journalist. Wat doet Nys hier precies verkeerd?

blix 29 januari 2021 om 13:05

Vanthourenhout heeft natuurlijk wel een punt (meerdere zelfs). De enige reden waarom Nys in het toenmalige Telenet-Fidea is gestapt, is om op termijn een ploeg rond Thibau te creëren. Daar is op zich niets mis mee. Zolang Thibau echter niet goed genoeg is om het ook waard te zijn dat een hele ploeg aan hem wordt opgehangen, is het niet meer dan logisch dat andere renners het uithangbord van de ploeg vormen. En dat is nu net niet het geval. Trek-Baloise is inderdaad meer en meer ‘Team Thibau’ aan het worden, en renners als Aerts en Van der Haar komen hoe langer hoe meer in zijn schaduw te staan.

Steven_E 29 januari 2021 om 13:29

Aan de reacties hier te lezen hebben de meesten het fragment niet eens gezien.
De interviewer vroeg “Sven jij wou daar nog iets over kwijt?”, waarop Nys “neen, eigenlijk niet”. Ik denk dus eerder dat op voorhand was gezegd “we gaan daar een topic van maken”, lichtjes tegen de zin van Nys.

Ik vond Nys er ook zéér voorzichtig en sereen over praten, niets verwijtend, eerder zalvend en zoeken naar verklaringen. Om dan 2x af te sluiten met te zeggen dat ze wel eens zullen spreken en meningen delen na het WK.

Dat Telenet-Fidea uitgroeit tot team Thibau vind ik ook niet geheel correct. Het budget is er relatief beperkt, en wat ben je met nog 3 extra renners van 25-30 jaar die strijden voor plek 11 tot 15 en af en toe eens 8e/9e zullen worden? Dan is hij slim geweest door met het budget van 2-3 dergelijke renners VdHaar aan te trekken en te investeren in Aerts en Brand. Verder was Thibau ten tijde 13 jaar ofzo, ik denk niet dat het met voorbedachte rade was om Thibau daar prof te maken want dan neem je toch wel een serieus financieel risico als dat de drijfveer is.

Gitan 29 januari 2021 om 13:49

Vond ook net dat Nys heel erg zijn best deed om zijn woorden te zoeken en met heel veel respect over de andere Sven sprak. Wellicht de aflevering zelf niet gezien inderdaad.

Arie den Blanken 29 januari 2021 om 13:56

Ik ken beide Svennen persoonlijk en vind het allebei toffe gasten. Toen ik een paar jaar geleden behoorlijk met mijn gezondheid sukkelde was , als ik hen los van elkaar ontmoette, het eerste wat ze vroegen hoe het met me ging. Ik schat van beide hun kwaliteiten c.q. als manager en bondscoach heel hoog in. Persoonlijk denk ik dat dit typisch een voorbeeld is van een storm in een glas water.

molovin 29 januari 2021 om 14:14

Erg opgeblazen situatie dit, zitten ze allemaal niet op te wachten. Maar dat hoort er in België soms nogal een beetje bij in de pers.

Vind zelf overigens dat Sven Nys altijd heel erg relativeert wat Thibau betreft met zijn verwachtingen voor hem. Dat hij zeker niet naar MvdP en WvA moet kijken maar zijn eigen weg moet volgen en eerst maar eens moet zien een deftige prof te worden wat al heel lastig is.

Michelangelo 29 januari 2021 om 14:38

Daarom had ik gisteren ook zo’n kromme tenen bij dit deel van de uitzending. Misschien dat Vlaanderen op dit soort relletjes zit te wachten, maar ik had liever iets meer voorbeschouwing gezien dan dit soort relnichterij.

Zeker ook omdat Nys normaal gesproken de eerste is die relativeert als het om zijn zoon gaat. Vond het ook niet sjiek dat Van Gucht hem in deze positie bracht.

Blackcanyon 29 januari 2021 om 18:36

Over en weer gekift dat nergens op slaat. Waarom moet een bondscoach zeggen dat Team Baloise-Trek steeds meer Team Thibau wordt. Dat is niet zijn taak om te beoordelen. Anderzijds moet Nys niet zeveren over de niet-selectie van Thibau en daar niet een speculatie aan verbinden dat t met een bekoelde relatie te maken heeft. Thibau’s resultaten zijn de afgelopen periode niet goed genoeg voor selectie.
Kortom, advies aan beiden: ga je eens volwassen gedragen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair