Sven Nys koning in de Antwerpse sneeuw
zondag 20 december 2009 om 16:01

Sven Nys koning in de Antwerpse sneeuw

Sven Nys heeft in Kalmthout de zesde manche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen. Op een compleet ondergesneeuwd parcours, waar inhalen na zo goed als onmogelijk was op het asfalt na, klopte de Belgische kampioen kampioen Zdenek Stybar en Niels Albert na een onvoorstelbare inhaalrace. In het WB-klassement komt Stybar op gelijke hoogte van Albert.

Na een halve ronde kwam een goed gestarte Nys ten val, en door problemen met de ketting verloor hij al snel tien seconden. Ook daarna had de Belgische kampioen problemen met de ondergrond, wat resulteerde in een achterstand van twintig seconden in de tweede ronde. Vantornout en Vanthourenhout, twee ploegmaats, namen de beste start.

In de vierde ronde vormde zich een kopgroep van zes: Vanthourenhout, Vantornout, Simunek, Albert, Stybar en Bina. Door een zware valpartij van Simunek op de trappen, bleef er vooraan nog een kopgroep van vijf over, waaruit Stybar even later wegsprong. Halverwege de wedstrijd vond Nys eindelijk opnieuw aansluiting bij die groep, die op dat moment op ruim tien seconden van Stybar volgde.

Een ontketende Nys deed in het slotkwartier alles wat hij kon om de kloof op de leider te dichten, en de voorlaatste ronde slaagde hij daar ook in. In de slotronde ontwikkelde hij zelfs zo een hoog tempo, dat Stybar hem moest laten gaan. Nys leek zegezeker, tot hij een slipper maakte en toch weer het gezelschap kreeg van Stybar en Albert. Doordat die twee mekaar echter hinderden tijdens een duel om het wiel van Nys te pakken, haalde Nys het toch met miniem verschil, voor de Tsjech en de wereldkampioen.

Uitslag
1. Sven Nys (Bel/Landbouwkrediet) 1u00m30s
2. Zdenek Stybar (Tsj/Fidea) + 3s
3. Niels Albert (Bel/BKCP) + 4s
4. Klaas Vantornout (Bel/Sunweb-Projob) + 9s
5. Sven Vanthourenhout (Bel/Sunweb-Projob) + 16s
6. Martin Bina (Tsj/Cyklo Team Budvar Tábor) + 42s
7. Bart Aernouts (Bel/Rabobank) + 50s
8. Francis Mourey (Fra/Française des Jeux) + 54s
9. Bart Wellens (Bel/Fidea) + 1m05s
10. Gerben de Knegt (Ned/Rabobank) + 1m09s

Laatste ronde

RIDE Magazine