Sunweb-manager Spekenbrink: “We wisten dat we een goed jaar zouden draaien”

zondag 15 november 2020 om 11:08
Sunweb-manager Spekenbrink: “We wisten dat we een goed jaar zouden draaien”

foto: Cor Vos

De verwachtingen rondom Team Sunweb waren niet hooggespannen, maar de WorldTour-formatie kan terugblikken op een uitstekend wielerseizoen. “Wij wisten dat we een goed jaar zouden draaien”, zo citeert de NOS teambaas Iwan Spekenbrink. “Dat is achteraf makkelijk praten, zou je zeggen. Maar eerlijk is eerlijk: het bewijs is er.”

Team Sunweb moest zichzelf opnieuw uitvinden na het vertrek van sterkhouder en klassementskopman Tom Dumoulin en dat deed de formatie door nog meer in te zetten op de jeugd. Met Marc Hirschi (22), Jai Hindley (24) en Casper Pedersen (24) wist de ploeg meerdere successen te boeken.

Ook midtwintigers als Cees Bol, Wilco Kelderman, Søren Kragh Andersen en Tiesj Benoot waren succesvol in 2020. En dan heeft Team Sunweb ook nog de beschikking over jongelingen als Thymen Arensman (20), Alberto Dainese (22), Mark Donovan (21), Nils Eekhoff (22), Ilan Van Wilder (20) en de 23-jarige Max Kanter.

Tom Dumoulin-lookalike 
Spekenbrink besloot uiteindelijk geen vervanger te zoeken voor Dumoulin. “Tom is natuurlijk een geweldig goede wielrenner, maar we wilden juist geen lookalike van Tom vastleggen. Iemand die in dat profiel past, want er zijn niet veel renners die zomaar beter zijn dan Tom op dit moment. Dan werken we liever aan verbetering, omdat dat ons uiteindelijk dichter bij onze grotere doelen brengt.”

Marc Hirschi – foto: Cor Vos

Hirschi wist dit jaar uit te groeien tot een absolute wereldtopper. Het begon allemaal met een ritzege en twee podiumplaatsen in de Tour de France, gevolgd door een bronzen medaille op het WK in Imola, winst in de Waalse Pijl en een tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik. Hirschi was echter niet de enige Sunweb-renner met succes.

Essentie
Spekenbrink: “Of ik dit verwacht had? Uiteraard zaten er uitschieters bij die wij niet hadden voorzien. Dat je met twee man bij de beste drie van de Giro eindigt, is niet iets wat je direct verwacht. Maar we merkten vorig jaar al dat iedereen weer echt met de essentie bezig was. Mensen gaven elkaar energie. Dan weten wij wel dat er een goed jaar aan gaat komen.”

“En we hebben het vertrouwen dat die trend zich nog wel even zal doorzetten. Er komen ook nog meer talenten aan”, aldus Spekenbrink, die ook nog een keer terugkomt op de voorbije Giro d’Italia. Team Sunweb eindigde met twee renners op het podium, maar na afloop was er veel te doen over de keuze van de ploeg om Hindley niet te laten wachten op Kelderman.

Hindley en Kelderman – foto: Cor Vos

Over Giro-aanpak: “Ik sta nog steeds achter die keuze”
“Ja, ik sta nog steeds achter die keuze. We zouden nu weer hetzelfde doen. Er waren op dat moment nog een aantal bergritten te gaan en we wisten dat Tao Geoghegan Hart eigenlijk net iets sterker was dan Wilco. En dat als Wilco vroegtijdig zou moeten lossen, we Jai in het wiel van Hart moesten houden. Hij zou als een anker werken. Hart zou niet vol gas doorrijden met Jai in het wiel.”

“Je kunt achteraf nooit weten hoe een ander plan zou hebben uitgepakt. Als Wilco die laatste zaterdag superbenen had gehad, had hij een marge kunnen hebben om te winnen. Maar het is gegaan zoals het is gegaan. En van de 176 renners hadden we er wel twee op het podium.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

ti-raleigh 15 november 2020 om 11:37

Ben echt reuze benieuwd naar Bardet volgend jaar. Ik verwacht dat hij terug aan de top komt.

Kwibus 15 november 2020 om 13:17

Bardet was op niveau tot hij crashte

Groetjesaandevoetjes 15 november 2020 om 14:44

Ben echt fan van deze ploeg en hoe ze elke keer weer nieuwe parels naar de top brengen en vast houden aan hun eigen visie, maar vind het toch bizar dat ze Bardet hebben gehaald. Lijkt me dat Bardet wel een van de beste salarissen krijgt van deze ploeg. En in die zin hebben ze toch eigenlijk een soort van vervanger van Dumoulin gehaald op klassements gebied (niet op tijdrit gebied).

Klein Verzet 15 november 2020 om 11:45

“Er waren op dat moment nog een aantal bergritten te gaan en we wisten dat Tao Geoghegan Hart eigenlijk net iets sterker was dan Wilco.”

Uhh, elke dag en iedere rit is opnieuw een momentopname. Geef mij ook zo’n glazenbol. Bovendien, puur op basis van de klimtijden was Kelderman over de gehele Giro genomen de beste. Zij nog opgemerkt dat niet Hart, maar de tandem Dennis-Hart beter was dan de afzonderlijk en voor eigen winst rijdende Hindley en Kelderman.

Tussen Stelvio en Torri de Fraele lagen Keldermans eenzaamste en langste kilometers. Zelfs een kleefbidon kon er niet af, meneer Spekenbrink.

Maar Kelderman kan zich vastklampen aan “Waar je niet dood aangaat, maakt je sterker.” Hij gaat een fantastische winter tegemoet in de ambiance van een nieuw team.

Panache 15 november 2020 om 13:32

“Tussen Stelvio en Torri de Fraele lagen Keldermans eenzaamste en langste kilometers. Zelfs een kleefbidon kon er niet af, meneer Spekenbrink.”

Hij ging er niet dood aan, dan maakt hem dat toch sterker? Vreemd dat we dat in de laatste bergrit niet gezien hebben… Kan ook dat de uitspraak van Nietzsche (die zelf 11 jaar krankzinnig is geweest, wat hem niet sterker maakte) slechts in heel beperkte setting werkt.
Een type Nibali zie ik wel kracht halen uit negativiteit. Een type Kelderman raakt daar juist door van slag. Als je Kelderman het beste wilt wensen dan heb je daar een familiare omgeving voor nodig zonder valpartijen.

Groetjesaandevoetjes 15 november 2020 om 14:47

Spekenbrink was niet aanwezig in de Giro toch? Roberts had dat mandaat in de Giro toch? Lijkt me niet handig om Roberts een maand later nog publiekelijk aan te vallen op zijn keuze’s (ook al zou Spekenbrink een andere mening hebben).

Fast Freddy 15 november 2020 om 11:53

Ik gun het Kelderman van harte om volgend jaar de Sunweb ploeg op een hoop te rijden, in welke ronde dan ook.

SnellePelle 15 november 2020 om 14:46

Hahahaha, Tjv en Ineos gaan rondjes om Wilco fietsen. Die komt niet aan rancune richting Sunweb toe.

Groetjesaandevoetjes 15 november 2020 om 14:49

Ik hoop dat hij de Tour laat voor wat het is en voor de Giro en Vuelta. Winst in de Giro of Vuelta is ‘makkelijker’ te behalen dan podium in de Tour. Buchmann kan dan voor de Tour gaan.

VerstandOpNul 15 november 2020 om 12:07

Wat een merkwaardige uitspraken weer..

Waar is dan het bewijs dat ze dit van te voren al verwacht hadden? Een analyse van KPMG ofzo?

En weer die theorie over ‘ankers’.. Ik geloof niet dat Rohan Dennis zich ook maar 1 seconde door Hindley belemmerd heeft gevoeld..

Lefevere 15 november 2020 om 14:11

Ze hebben vanaf het moment dat Dumoulin vertrok vertrouwen uitgesproken in die jongere generatie en geen opvolger binnen gehaald. Terwijl iedereen ze voor gek verklaarde met o.a. de tour selectie. Welk bewijs wil je dan hebben? Een analyse van KPMG ofzo?

Franco Ballerini 15 november 2020 om 14:22

Inderdaad zeer merkwaardig. Hoe kun je nu van tevoren bewijs hebben dat je een goed seizoen gaat draaien?

VerstandOpNul 15 november 2020 om 14:48

@Lefevere, ja dat klopt wat je zegt. Ze hebben een enorme gok genomen (ik denk overigens deels uit nood geboren) die gelukkig voor hen goed uitpakte.
Maar in het artikel pretendeert hij dat hij het allemaal al zo voorspeld had en dat hij dat kan bewijzen. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Charlie33 15 november 2020 om 12:17

Ik denk dat Sunweb nooit meer echt iets significants gaat winnen. Ze kunnen niet omgaan met vedettes en ronderenners. Hetzelfde probleem gaat DQS met Remco krijgen, dus ze zijn niet de enige met dit probleem.

Brabander 15 november 2020 om 13:12

Wat bedoel jij met ‘significant’ eigenlijk? Ik heb Søren Kragh Andersen 2 Touretappes zien winnen, Marc Hirschi 1 Touretappe en de Waalse Pijl. Maar dat is niet significant genoeg?

peterwinnen 15 november 2020 om 20:22

Lachwekkende opmerking. Ik denk juist dat Sunweb de komende jaren heeeeeel veel gaat winnen, nog meer dan dit seizoen zeg maar.

Kelder is de Man 15 november 2020 om 12:23

Mensen gaven elkaar energie..
Het zal best zo zijn, maar in die na Giro docu kwam dat anders op me over. De kleedkamerpraat van Luke Roberts deed je toch de motivatie in de schoenen zakken.

Murcia 15 november 2020 om 13:00

Je hebt gelijk, al moet ik er ter verdediging van Roberts bij zeggen dat ik in alle filmpjes van diverse ploegen mbt hun teambesprekingen voor en na nergens een geniale invalshoek heb gezien. Veel Come on guys, stay up front and fight together cliche’s en niet echt inspirerende mensen die die teksten bezigden.

Kelder is de Man 15 november 2020 om 13:30

Heb niet zoveel daarvan gezien, maar wel eens Verhoeven in de bus en idd.. was een beetje van hetzelfde.

Panache 15 november 2020 om 13:43

Good job guys.
Great performance today.
But there is no time to rest.
Keep up the fight.
By the way, it’s also important to fight for strong hair.
Also for you.

Kelder is de Man 15 november 2020 om 13:59

Panache
By the way, it’s also important to fight for a nice holiday.
Het haar gedeelte is nu aan de Roodhoofden.

NDI22 15 november 2020 om 14:42

Enorm verschil met die TJV documentaire van de Vuelta inderdaad. Dat was een stuk scherper, vol met duidelijke afspraken plus zinnige aanwijzingen over het parcour of de finish ondanks dat er zoveel in geknipt was.

jan jansen 15 november 2020 om 12:58

Hij staat nog steeds achter de keuze van de giro-aanpak?
Natuurlijk gaat hij de vuile was niet buiten hangen. Hij praat voor zijn clubje en laat zijn collegae niet vallen, behalve Kelderman natuurlijk. Bah.

Chaba 15 november 2020 om 13:19

Makkelijk praten achteraf inderdaad. Maar hij heeft vanwege de resultaten gewoon gelijk. Meer dan een goed seizoen voor Sunweb. Alleen hij komt weer heerlijk betweterig over maar past misschien ook wel weer bij zijn karakter. Want natuurlijk hebben ze fouten gemaakt, zeker in de Giro en het zou mooi zijn als hij daar op in zou gaan.

Joaquim Agostinho 15 november 2020 om 14:29

Vermeende fouten, kunnen alleen gemaakt worden wanneer je niet als ploeg als een dief in de nacht de Giro verlaat…

john 15 november 2020 om 13:41

Alleen Spekenbek ,je zal eens een keer de waarheid moeten durven te vertellen Als Kelderman niet je ploeg zou verlaten hadden jullie dan ook zo dom gekoerst .Denk het niet
En dan heb je geluk dat in de tour je renners niet in het klassement voor kwamen en mochten winnen ,en de pech dat Alaphilippe in Liege je renner van de overwinning afhield

Edit redactie: Geen namen verbasteren aub

Jungle Man 15 november 2020 om 14:21

Er zijn ook wel wat minpunten te benoemen; Sam Oomen hebben we weinig van gezien bijvoorbeeld.

Joaquim Agostinho 15 november 2020 om 14:26

Waren wel wat verzachtende omstandigheden natuurlijk, maar hij mag zich nu elders gaan bewijzen als waardig vervanger van Laurens de Plus.
Overigens dezelfde Sam Oomen die teleurgesteld was dat hij geen TdF mocht rijden, terwijl hij graag nog een keer om de witte trui had willen strijden, iets waarvoor hij hier veel bijval oogstte…..

S. Morgenstern 15 november 2020 om 14:29

Dat wist Spekenbrink natuurlijk ook al van te voren..

Oomen die het overigens slechts jammer vond om dit jaar toch niet te debuteren in de Tour en vond dat hij een heel mooi alternatief programma had gekregen. Verstandig en genuanceerd, zoals we hem kennen, of kende voor degene die zijn mening langzaam omdraait zodra een renner van shirtje verandert.

LeDouche 15 november 2020 om 14:43

Nooit gedacht dat ze zo zouden oogsten. Hulde. Maar die passie voor de koers staat vrij ver van de bedrijfsmatige benadering met alle KPMG-gelul, 'in je kracht staan', de docu van laatst tot de klinische inrichting van Spekenbrink z'n huis in het NOS-filmpje. Buiten beeld heeft 'ie vermoedelijk nog de 4i's op z'n muur laten schilderen.

I Langof 15 november 2020 om 15:34

Vanaf het moment dat Dumoulin vertrok ging met Sunweb veel better.
Ook bij de Vuelta presteerde TJV better zonder Tom. Tom lijkt elk team negatief te beïnvloeden. Hij is geen teemplayer,

Hij was zelfs te moe om het team te feliciteren na Vuleta , ondanks dat hij deel uitmaakte van de oorspronkelijke 8 rijders. Tom is hellas “fehl am Platz” als ik taal van Sunweb mag gebruiken.

peterwinnen 15 november 2020 om 20:24

Een team met meer dan gemiddeld veel visie. En ik hoop dat ze de manier van rijden komend seizoen doorzetten: erin kletsen, niet rijden voor 1 kopman, maar proberen om met vijf man voorin te zitten, en dan maar zien wie het sterkste is. Het rijden van Sunweb was dit seizoen een waar genot. Ik vond de Tour voor het grootste deel erg saai, maar Sunweb maakte het somtijds tot een spektakel.

Gala 16 november 2020 om 08:40

Dat is gemakkelijk gezegd als het jaar om is.

Headlines

Materiaalzone

Populair