Stybar wint in de Baskische modder

zondag 6 december 2009 om 16:17

Zdenek Stybar heeft in Igorre de vijfde Wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Tsjechische kampioen was op een zeer lastig parcours na een betwiste slotronde de betere van Niels Albert en Sven Nys. Gerben de Knegt is opnieuw de beste Nederlander, op de zevende plaats.

In de beginfase gingen de topfavorieten vrij rustig van start, op Stybar na: in de tweede ronde al ging hij er al vandoor. Zijn aanval werkte op Albert als een rode lap op een stier: de wereldkampioen ging samen met Sven Vanthourenhout meteen in de achtervolging, en even later volgde Nys zijn voorbeeld.

Even voor half koers kwamen de twee Belgen bij Stybar. Hoewel Albert het soms lastig had om het tempo van zijn twee kompanen te volgen, leek hij in de tweede helft van de cross te verbeteren. Achter het koptrio streden Vanthourenhout, Wellens, Vantornout, Pauwels, Aernouts en de Knegt voor de dichtste ereplaatsen. De koerssituatie bleef zo ongewijzigd tot in de slotronde.

Halverwege de laatste ronde ontbond Stybar zijn duivels. Nys leek zijn aanval te kunnen opvangen, tot hij bovenop een heuvel gehinderd werd door een gedubbelde renner. Daardoor sloeg Stybar meteen een kloof van een zevental seconden, die Nys niet meer kon dichten. Albert deed alles wat hij kon om nog op het wiel Stybar te geraken, maar strandde op zes seconden. Een gedesillusioneerde Nys moest tevreden zijn met de derde plaats.

Uitslag
1. Zdenek Stybar (Tsj/Fidea) 1u02m12s
2. Niels Albert (Bel/BKCP) + 6s
3. Sven Nys (Bel/Landbouwkrediet) + 33s
4. Klaas Vantornout (Bel/Sunweb-Projob) + 43s
5. Bart Wellens (Bel/Fidea) + 50s
6. Bart Aernouts (Bel/Rabobank) + 59s
7. Gerben de Knegt (Ned/Rabobank) + 1m03s
8. Jonathan Page (VSt/Planet Bike) + 1m17s
9. Radomir Simunek (Tsj/BKCP) + 1m19s
10. Erwin Vervecken (Bel/Baboco) + 1m22s

Wedstrijdverslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone