Stybar sprint naar zege in Koksijde
zaterdag 28 november 2009 om 16:05

Stybar sprint naar zege in Koksijde

Zdenek Stybar heeft de vierde Wereldbekercross van het jaar, in Koksijde, gewonnen. Na een zeer genietbare cross was hij de beste in de sprint, voor Sven Nys en Klaas Vantornout. Niels Albert, de leider in het WB-klassement, moest vrede nemen met een vierde stek. Gerben de Knegt was de beste Nederlander, hij werd zevende.

Na een mindere start van kon Albert pas in de tweede ronde helemaal vooraan komen aansluiten. Net op dat moment plaatste Nys een eerste versnelling, maar meer dan een eerste test was dat niet. In de derde ronde ging Stybar dan versnellen, en die demarrage had meer succes: hij sloeg meteen een kloof van een tiental seconden. Maar onder impuls van Albert volgde aan het eind van de vierde ronde een hergroepering.

Halverwege de wedstrijd ontstond een kopgroep van zeven: Nys, Stybar, Albert, Vantornout, Aernouts, Mourey en de Knegt. Zij bleven lange tijd samen, tot Albert in de zevende ronde zijn duivels ontbond. Door zijn versnelling moesten Aernouts, Mourey en de Knegt de rol schijnbaar definitief lossen, maar doordat het tempo vooraan stil viel, kon het geloste trio toch weer terugkeren.

De laatste ronde werd ingezet met een aanval van Aernouts, die echter meteen werd geneutraliseerd. Stybar ontwikkelde daarna een verschroeiend tempo, waardoor Albert zich op één van de zanderige heuvels vastreed. Daardoor leken Stybar, Nys en Vantornout gaan vliegen, maar toch slaagde de wereldkampioen er nog in samen met Mourey terug te keren. In de sprint had hij echter geen verhaal tegen Stybar, die van ver aanging en standhield tot op de streep.

Uitslag
1. Zdenek Stybar (Tsj/Fidea)
2. Sven Nys (Bel/Landbouwkrediet)
3. Klaas Vantornout (Bel/Sunweb-Projob)
4. Niels Albert (Bel/BKCP)
5. Francis Mourey (Fra/Française des Jeux)
6. Bart Aernouts (Bel/Rabobank)
7. Gerben de Knegt (Ned/Rabobank)
8. Erwin Vervecken (Bel/Baboco)
9. Sven Vanthourenhout (Bel/Sunweb-Projob)
10. Kevin Pauwels (Bel/Fidea)

RIDE Magazine