Stybar blijft bij Deceuninck-Quick-Step: “Ik hoop er mijn carrière ook af te sluiten”

woensdag 20 oktober 2021 om 12:00
Stybar blijft bij Deceuninck-Quick-Step: “Ik hoop er mijn carrière ook af te sluiten”

foto: Cor Vos

Teambaas Patrick Lefevere liet begin oktober in zijn wekelijkse column voor Het Nieuwsblad al weten dat Zdeněk Štybar ook volgend jaar zal uitkomen voor Deceuninck-Quick-Step, maar nu heeft de Tsjech ook zelf gereageerd. Štybar is vanzelfsprekend erg blij met zijn contractverlenging. “Ik ben de ploeg zo ontzettend dankbaar, ook gezien de situatie waar ik in verkeerde.”

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De ervaren Štybar, die in december zijn 36ste verjaardag viert, kende een seizoen met ups en downs. De klassiekerspecialist leek na goede prestaties in de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem klaar voor de Ronde van Vlaanderen, maar bij een controle kwam een hartritmestoornis aan het licht. Na een geslaagde ablatie kreeg hij weer toestemming om te fietsen, maar het had allemaal behoorlijk veel impact op Štybar.

“Dit jaar kwam ik sterk terug na mijn knieproblemen in 2020, maar kreeg ik last van hartproblemen. Ik moest echt weer vanaf nul beginnen. Ik mocht na verloop van tijd weer koersen, maar kwam vervolgens ten val in Dwars door het Hageland. Het was lastig om weer terug te komen. In de Vuelta kon ik gelukkig de benodigde stappen zetten richting het WK wielrennen.” Op het WK eindigde Štybar vervolgens keurig als zevende.

Ambitieus 
De voormalig winnaar van onder meer Omloop Het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic hoopt nu een goede winter te draaien om zo met een schone lei te beginnen aan het nieuwe seizoen. Štybar barst, ondanks zijn leeftijd en de interne concurrentie binnen Deceuninck-Quick-Step, nog altijd van de ambitie. “Natuurlijk richt ik me volgend jaar weer op de voorjaarsklassiekers. Ik hoop ook weer aan de start te staan van de Tour de France.”

Štybar staat dus te trappelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen en is ook nog niet van plan om te stoppen. “Ik heb nog geen datum in mijn hoofd. Het schiet af en toe wel eens door je hoofd om te stoppen, maar dat is op andere momenten weer niet het geval. Ik zal sowieso altijd blijven fietsen. Als ik niet op mijn fiets zit, mis ik het. Er komt wel een keer een moment waarop ik voel dat het genoeg is geweest, maar dat is nu nog niet het geval.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Martino87 20 oktober 2021 om 12:19

Stybar heeft een mooie erelijst, maar ik vind het toch opvallend hoe relatief weinig grote zeges hij heeft. Hij rijdt al jaren bij het sterkste voorjaarsteam en was ook jaren daar een van de beste kopmannen. Als je dat vergelijkt met de erelijst van Terpstra, dan komt de Nederlander er toch beter uit.

0
Alfons Haavers 20 oktober 2021 om 12:36

Ik denk dat Terpstra gewoon nog een tikkeltje beter was. Bij zijn winst in Roubaix had hij wel wat meeval (terwijl Stybi er in ‘15 en ‘17 bv. net naast greep), maar in ‘18 was Terpstra gewoon de beste man van het Vlaamse voorjaar. Zo’n seizoen heeft Stybar toch nooit gehad.

Verder was Terpstra in de lange klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen toch vaak net iets taaier, terwijl Stybar meer het explosief type is.

Hun palmares ontloopt elkaar nu ook weer niet zó veel vind ik, alleen heeft Terpstra er 2 absolute topkoersen op staan. Stybi won toch ook een Tour-rit, Vuelta-rit, Strade, E3 en Omloop.

0
bloemist 20 oktober 2021 om 12:56

Niki Terpstra kon met kleine voorsprong kilometers lang een groepje achtervolgers voorblijven, zoiets was Stybar minder zijn ding, De overwinning in Roubaix 2014 had Niki dan wel voor een stuk aan Stybar te danken,
Zdenek was toen als enige van de ploeg mee op Carrefour met Cancellara, Vanmarcke, en Sagan maar nam niet over en het tempo stokte vooraan,
Zo kon Niki met Boonen en Wiggins terug komen en in de laatste kilometers ook nog sterk wegrijden naar winst,

0
Steven_E 20 oktober 2021 om 13:03

In 2019 was ie echt top, en ook op het juiste moment in vorm, maar toen werd hij enkele dagen voor de Ronde ziek … De manier waarop hij de Omloop en ook de E3 toen won was echt sterk.

0
KnightBiker 20 oktober 2021 om 13:38

Ander type renner: Stybar heeft niet de motor om consistent een lange solo uit de benen te schudden, maar komt er door mede dankzij het feit dat hij handig is, goed op de wielen kan rijden en tempowisselingen goed kan verteren.
Terpstra is een baanrenner, en kan daardoor op een hoge trap frequentie constant een hoog vermogen leveren, (handig met tegenwind) en was daardoor een paar jaar (met Boonen net daarvoor) gewoon de beste renner ter wereld als het ging om waaier rijden en in wind koersen. Stybar was/is wel wat explosiever in bochtige situaties…

0
Chaba Jimenez 20 oktober 2021 om 14:08

idd Steven E in 2019 was ie favoriet voor de Ronde.

0
Chippen 20 oktober 2021 om 15:44

denk niet dat terpstra sterker was, maar wel meer koersintelligentie had. voelde altijd het perfecte moment aan om weg te rijden, waarbij het altijd net stil viel nadat hij was vertrokken en hij dus tientallen seconden gratis kreeg.

en hij maakte uiteraard beter gebruik van de numerieke overmacht van de ploeg, altijd als eerste vertrekken, vóór die brave stybar die telkens gevangen zat in ploegtactiek. lijkt me geen toeval dat stybar dat zijn klassiek topjaar meteen had nadat hij bevrijd was van terpstra.

0
Wheely 20 oktober 2021 om 12:55

Ik heb Styby erg hoog zitten. Dat hij en Flip het zo naar hun zin hebben bij deze ploeg doet me beseffen dat het echt allemaal niet zo zwart-wit is als het lijkt met Pat en de wolfjes.

0
Pietspeed 20 oktober 2021 om 13:05

Dat de teamgeest, collegialiteit of hoe je het ook noemen wilt, bij DCQ goed is, lijkt me evident. Niet zo zeer door de vele overwinningen, maar meer het warme familiebad dat er kennelijk is. Zou het de frituur of de pint zijn? Mee eens overigens wat betreft Stybar. Zo terug komen na een ablatie, chapeau!

0
Michelangelo 20 oktober 2021 om 14:25

Is zeker niet zwart wit. Stybar is 1 van de wolven die ik graag zie fietsen / hoor praten, komt altijd erg sympathiek en down-to-earth over.

Wolfpack is intern altijd heel collegiaal, en hangt erg aan elkaar. Naar buiten/anderen toe is het een ander verhaal. Het is niet voor niets dat ik het wel eens vergelijk met een sekte: van binnenuit kijk je daar anders tegenaan dan van buitenaf.

Ik ben overigens erg benieuwd wat een renner als Evenepoel en de klassementsambities uiteindelijk gaan doen met deze samenhang. Want tot nu toe kreeg iedere wolf die startte (muv werkmier Tim) eigenlijk ook wel een kans om voor eigen succes te gaan als de koers zich zo ontvouwde. Zelfs als er een minderde DQS god in de vlucht zat, dan werd er gewoon afgestopt. Maar met een klassementsrenner in de ploeg zal dit toch fundamenteel anders gaan zijn. Ik verwacht dan ook niet zozeer problemen rondom de kasseiklassiekers, maar wel rondom de ardennenklimmers en sprinttrein. Nu hebben zelfs types als Stybar vaak allerlei kansen in overgangsritten, maar met een klassementsman wordt dat toch een ander verhaal lijkt me.

0
Peterke 20 oktober 2021 om 16:20

Ik zie het probleem niet dat Stybar niet kan meeschuiven in een vroege vlucht in ritten waarvan je op voorhand weet dat het peloton een snipperdag neemt.
Ik zag Woutje ook al meerdere ritten winnen terwijl zijn kopman voor het klassement keurig over de meet werd geloodst door de rest van de ploeg.
Of hoe alles toch maar over Evenepoel moet gaan bij jou he Michelangelo
Het is overigens DQT. Waar de T voor team staat en niet voor Step
Doei

0
Michelangelo 20 oktober 2021 om 16:38

Peterke,
Van Aert heeft heel vaak aan de leiband moeten lopen van Roglic. Afgelopen TdF lag Roglic er al heel snel uit, waardoor Wout kansen kreeg. En ze wilden nog niet alle ballen op het klassement van Vingegaard zetten. In de jacht op geel geven ze pas vrijheid als ze zeker weten dat het geen kwaad kan om iemand vooruit te sturen.

En hetzelfde zal ook gewoon gebeuren met Evenepoel. Klassementsploegen rijden nou eenmaal veel behoudender dan ploegen met rittenkapers. En dat betekent dus gewoon minder kansen (da’s overigens niet gelijk aan “geen enkele kans) voor types als Stybar, Asgreen, Cavagna etc.

0
KnightBiker 20 oktober 2021 om 16:35

Zou graag zien dat Stybar afscheid neemt door nog een (paar) seizoen te crossen, al is hij die stiel wel een beetje verleerd intussen…

0
Thijs E 20 oktober 2021 om 17:27

Een seizoen en hij heeft het wel terug

0
Arie den Blanken 20 oktober 2021 om 18:33

Een drievoudig WK pakt dat zeker heel snel weer op. Ik hoop dat hij dat ook weer gaat doen. Dat past ook bij een halve Belg.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone