Strijd om Belgische WK-plaats barst los
zaterdag 16 januari 2010 om 20:57

Strijd om Belgische WK-plaats barst los

De spanning rond de Belgische selectie voor het Wereldkampioenschap wordt stilaan groter. Met certitudes als Niels Albert, Sven Nys, Kevin Pauwels en ook meer dan waarschijnlijk Bart Aernouts en Klaas Vantornout, worden de andere Belgische crossers stilaan nerveuzer. Vooral Bart Wellens krijgt enige kritiek te verduren, onder andere van Erwin Vervecken en Sunweb-manager Jurgen Mettepenningen. Bij Sporza doen ze hun verhaal.

“De wedstrijd in Roubaix wordt cruciaal met het oog op een WK-selectie”, beseft Vervecken. “Ik hoop dat ik zondag kan bewijzen dat ik een selectie waard ben. Anders is dat een grote ontgoocheling en een domper op mijn laatste jaar. Maar ik voel mij goed. Ik heb deze week nog geconcentreerd naar de cross toegewerkt. En vooral: Roubaix ligt mij. Meestal ben ik goed als er druk op de ketel zit”, zegt hij.

Bovendien vindt Vervecken op het WK in Tabor een parcours dat hem naar eigen zeggen goed ligt. “Ik denk dat ik op een parcours zoals in Tabor altijd mijn mannetje kan staan en mijn sterke punten kan uitspelen. Anderzijds ben ik niet te beroerd om een landgenoot te helpen als ik in die positie zou komen. Ik dacht dat er maar een plaats zou overblijven, maar intussen vind ik dat Wellens niet het niveau heeft gehaald dat iedereen van hem verwachtte”, zegt de drievoudige wereldkampioen.

“Ik vind dat Sven Vanthourenhout zeker recht heeft op een plaats in de selectie”, verdedigt Mettepenningen dan weer zijn renner. “Ik vind het logisch dat Wellens zijn rentree maakte in de Wereldbeker. Maar een WK-selectie is nog wat anders. Die moet je verdienen met prestaties. En van Wellens zag ik er bijna geen. Meegaan naar een WK lijkt me dan ook onaanvaardbaar”, luidt het.

Maar Wellens laat de kritiek van Mettepenningen niet aan zijn hart komen. “Ik weet zeker dat ik mij zondag in Roubaix ook zal moeten bewijzen. Dat moet ik altijd en elk jaar. Ik heb inderdaad nog niet veel gekoerst, maar in de koersen die ik gereden heb met Sven, eindigde ik al vaker voor hem dan hij voor mij. En in het BK was ik even snel als Vanthourenhout, zelfs nadat ik een halve marathon had gelopen. Maar laat de bondscoach na Roubaix maar beslissen”, besluit Bart Wellens.

RIDE Magazine