GP Oetingen afgelast wegens slechte weersomstandigheden

woensdag 8 maart 2023 om 09:26
GP Oetingen afgelast wegens slechte weersomstandigheden

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

Update

Slecht nieuws vanuit België: de GP Oetingen zal vandaag niet worden verreden. De 1.1-koers is vanwege de slechte weersomstandigheden namelijk afgelast.

“Om 11.00 uur zal de beslissing genomen worden of de wedstrijd kan doorgaan. We staan in contact met de weer- en strooidiensten. Het parcours zal meerdere keren worden gecontroleerd op gladheid. Na samenspraak met de organisatie, de veiligheidscoördinator, de UCI en één afgevaardigde van de ploegen zal de beslissing worden genomen”, klinkt het.

In gesprek met Belga geeft organisator Steven Christiaens nog meer tekst en uitleg. “Het is pijnlijk om zien, maar ook de streek van Oetingen ontsnapt niet aan de sneeuwval. We laten ons via allerlei kanalen informeren over het verdere verloop van de weersomstandigheden. Straks gaan we de toestand op enkele cruciale plekken bekijken. Is het er berijdbaar of niet?”

Plaatselijke ronde als alternatief?
“De kans dat we de vooropgestelde omloop zullen kunnen rijden met de kasseistroken en de hellingen, zoals de Congoberg in de eerste twee grote lussen, schat ik al klein in. Daarom ook dat we gisteren al een alternatief parcours uittekenden. Slagen we er niet in de wedstrijd te laten rijden over de voorziene 119,3 kilometer, dan kunnen we misschien terugvallen op zes plaatselijke ronden van elk 18 kilometer.”

“Iedereen is nog onderweg naar de permanentie. We hakken om 11 uur wellicht definitief de knoop door. We gaan natuurlijk geen enkel risico nemen, de veiligheid van de renners en volgers primeert”, aldus Christiaens.


Update 11.00 uur

De organisatie van de GP Oetingen ziet zich genoodzaakt om de koers af te gelasten. Door de hevige sneeuwval zijn de wegen te glad en is het voor de rensters te gevaarlijk om te koersen. Het bleek ook niet mogelijk om over te schakelen op plan-B en de rensters op een alternatieve, plaatselijke omloop van 18 kilometer te laten koersen.

“We kunnen niets anders doen dan de wedstrijd af te gelasten”, zegt koersdirecteur Ine Beyen. “We kunnen de veiligheid van de rensters en volgers niet garanderen. Een aantal mobiele seingevers is niet tot in Oetingen geraakt. Het is een emotionele beslissing, maar de enige echte en juiste. We hopen er volgend jaar opnieuw te staan met de GP Oetingen.”

Lorena Wiebes blijft zo nog een jaar langer de laatste winnaar van de Oetingen. De Nederlandse rekende vorig jaar in een sprint af met de Italiaanse vrouwen Chiara Consonni en Maria Giulia Confalonieri.

Dit artikel delen:

17 Reacties

guyremgabdel 8 maart 2023 om 11:45

Jammer maar terechte beslissing.
Hier bij ons in B ligt op de kleinere wegen nog steeds 2-3 cm.
Strooidiensten kunnen niet overal tegelijk zijn en bovendien moet er ook nog autoverkeer over om het zout open te rijden wat op die kleinere wegen nauwelijks gebeurd.

4
Wheely 8 maart 2023 om 11:50

Oet goet noet oen… :-(

4
the student 8 maart 2023 om 09:54

Ik zou de auto vast omdraaien als renner. Succes ermee!

2
katerkop 8 maart 2023 om 10:29

Iedereen is dus op weg naar de permanentie……?

0
AWestie 8 maart 2023 om 11:02

Bij het permanente krijg ik toch al meer hemelse associaties, maar die Vlamingen hebben overal verrassende namen voor hé

-1
FeitenZijnFeiten 8 maart 2023 om 11:27

En ja hoor; de Mrilqndertjes gaan alweer de denigrerende toer op, wat overigens mag van wat heet de redactie.

-4
Arie den Blanken 9 maart 2023 om 13:53

In Nederland heet het lokaal waar je je rugnummer ophaalt en waar de jury vooraf en nadien bijeenkomt ook gewoon permanence.

0
Poeksel 8 maart 2023 om 11:35

Jammer. Tweede koers die vandaag afgelast is, ook de tweede etappe van 2nd Trofeo Ponente in Rosa, "due to last minute no permission of the community".

0
Kopinkas 8 maart 2023 om 12:09

En dat op Internationale Vrouwendag…

0
Wheely 8 maart 2023 om 12:28

De weergoden zijn nou eenmaal niet zo feministisch ingesteld.

0
chasse patat 8 maart 2023 om 12:58

Hinault zit vast niet in de organisatie. Bikkel!
https://www.youtube.com/watch?v=0hO_tmbIKJ0

0
Federico Bahamontes 8 maart 2023 om 10:21

Het gemak waarmee de laatste jaren koersen worden afgelast/ingekort onder het mom van ‘veiligheid’ bij het kleinste beetje sneeuw/regen/wind is echt een verschrikking.

Maar wel met 50 km/h elkaar omver beuken bij elke sprintetappe, lol.

-1
Arie den Blanken 8 maart 2023 om 10:57

Dar is juist een goede ontwikkeling, We moeten ook in dit beroep af van arbeidsomstandigheden van een eeuw geleden.

3
Federico Bahamontes 8 maart 2023 om 11:07

Dan kan je net zo goed de hele sport opdoeken. Want 3 weken achter elkaar 150 tot 200km per dag fietsen, over bergtoppen en al, is eigenlijk al niet heel verantwoord qua arbeidsomstandigheden. Daarom is het ook topsport, dat is per definitie niet gezond.

1
Arie den Blanken 8 maart 2023 om 11:12

Wat niet wegneemt daar waar het kan het niet nog ongezonder te laten zijn. Conclusie: bij dit soort omstandigheden afgelasten.

3
FeitenZijnFeiten 8 maart 2023 om 11:18

Duidelijk nooit in de koers gezeten ! De UCI pas ook hier – terecht – haar Extreme Weather Protocol toe

4
mocca 8 maart 2023 om 12:22

Het is het werk van een brandweerman om brand te blussen en eventueel mensen uit de brand te redden.
Maar als de brand te groot is (of andere omstandigheden die het zeer gevaarlijk maken), zal vanuit commando besloten worden om niet te blussen/redden.

het werk van een wielrenner is om zo snel mogelijk van a naar b te komen, over een vooraf goedgekeurde (oa op veiligheid, al kan je er over discuseren of het goed gedaan wordt) wegen.
Maar als de omstandigheden ineens sterk veranderen waardoor het een stuk gevaarlijker wordt om hun werk uit te voeren. Kan de organisatie (of UCI, of zelfs burgemeester) besluiten om het niet te doen.

4

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone