Steven Kruijswijk: “We zijn veel te voorzichtig gestart”
foto: Sirotti
maandag 9 juli 2018 om 17:25

Steven Kruijswijk: “We zijn veel te voorzichtig gestart”

Steven Kruijswijk en LottoNL-Jumbo verloren in de ploegentijdrit van de Tour de France meer dan een minuut op de snelste formatie. Hoewel de Nederlandse ploeg een sterk tweede deel reed, gaf het in het eerste gedeelte meer dan veertig seconden toe. “We zijn veel te voorzichtig gestart”, oordeelt kopman Kruijswijk bij de NOS.

“Je hoopt op minder”, zegt Kruijswijk over het tijdverlies. “Maar je weet dat BMC heel sterk is en dat je altijd tijd gaat toegeven. Dat is geen schande. Gezien het tweede gedeelte dat we rijden, zijn we veel te voorzichtig gestart. In het tweede deel wilden we versnellen, maar misschien dat we daardoor te rustig van start gingen. Die tijd maak je niet meer goed natuurlijk. Als je aan het begin twintig, dertig seconden sneller kan…”

“Nu valt het misschien een beetje tegen, maar het tweede deel was goed en we hadden een paar sterke mannen. Dan moet je hier tevreden mee zijn”, vat de Brabantse klimmer het samen.

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2018 18:17
Ach Paris is nog ver ,zulle ze wel gedacht hebben
9 juli 2018 18:24
Je kiest de tactiek en dat voer je uit. Je gaat of voluit van start-- misschien waren ze bang met deze selectie mannen kwijt te raken (bv Tolhoek) wat ik kan begrijpen --- of je gaat voorzichtig van start met een negative split. Misschien staan ze ook wel gewoon op de juiste plek. Het moet allemaal nog groeien :-)
9 juli 2018 18:33
'Gezien het tweede gedeelte wat we rijden, zijn we veel te voorzichtig gestart' kan je ook omdraaien. Vanwege het rustig starten ben je in de gelegenheid om zo'n tweede gedeelte te rijden. Ze hebben zichzelf misschien wat onderschat en er had dus wat meer in gezeten. Hoewel ik geen fan ben van te veel voorzichtigheid had je denk ik meer verloren als je te snel was gestart en je vierde man had opgerookt bij het klimmetje. Persoonlijk vind ik het verlies van 1.15 niet zoveel maar goed is het niet. Zelfde tijd als EF was uitstekend geweest, in groepje van Bora tot Movistar was gewoon goed. Nu is het matig, geen reden voor slingers maar ook zeker geen reden voor het gehuil wat je hier soms leest.
9 juli 2018 18:36
Teleurstellend, ja. Heijboer heeft de hele ploeg echt verder gebracht in de ITT en nu is de opbouw van de TTT die hij voor ogen had niet goed uitgevoerd. Het is een beetje dom om dat Verhoeven en Zeeman aan te wrijven. Het kan aan het eind van de Tour een belangrijk verschil maken, maar nu de focus op de dag van morgen!
9 juli 2018 18:39
Niet zo aangebrand reageren jongens. Wat we de eerste dagen van TLJ zien ligt nog steeds in de lijn der verwachtingen. Plaatsje 8-12 voor Kruis of Roglic kan nog steeds en Groenewegen zou met een beetje mazzel een rit kunnen winnen wanneer het mee zit.
9 juli 2018 18:40
Tsja, ze zitten nog niet echt in de flow... ik ben niet zo van het 'de ploegleiders moeten allemaal weg!'-verhaal, maar als ik Verhoeven en Maassen voor de Tour hoorde kreeg ik er zelf al geen zin in, laat staan de renners. Het komt allemaal nogal blasé over. Een Grischa Niermann had hier niet misstaan.
9 juli 2018 18:41
Niet teleurstellend, dit is wat je van TLJ mocht verwachten. Wat ik WEL verrassend vind ik de prestatie van Tolhoek - ongelooflijk goed zeg!
9 juli 2018 18:46
Ik kijk op deze site nu enkele jaren naar de reacties op TLJ en heb tot vandaag geen behoefte gehad om zelf een reactie te plaatsen maar dit wil ik even kwijt.
Ik erger mij vreselijk aan de telkens weer foute beslissingen die deze ploegleiding maakt (zoals bijvoorbeeld bandenkeuze TT tour 2017, niet vooruit sturen renners op de laatste vrijdag Giro 2016 waardoor Kruijswijk alleen kwam te zitten na knuffelen sneeuwwand).
Ik denk daarom dat geen enkele topper met deze ploegleiding ooit een grote ronde gaat winnen.
9 juli 2018 18:51
@Rudolfo
Wie waren de dienstdoende ploegleiders toen Menchov de Giro won? Breukink, toch? Destijds werden zeer goede beslissingen genomen, waardoor Menchov met een slechte ploeg toch kon winnen.
9 juli 2018 18:57
Ze hadden toch zeker in staat moeten kunnen zijn om rond de tijd van de 7(!) Astana renners te eindigen, want die waren hun beste tijdrijder al kwijt voor de start...
9 juli 2018 19:13
@tendam - 9 juli 2018 om 18:40
Wellicht heeft Nico Verhoeven het van tevoren in het Engels uitgelegd....
9 juli 2018 19:15
@Rudolfo Het team wat Kruijs in de Giro mee had was te slecht om iemand mee te sturen. Kijk even wie daar reden. Roglic kwam toen bergop niet vooruit. En Menchov heeft, nadat hij het roze had, op het wiel van Di Luca gekoerst.. Als Kruijs welovereind blijft zijn het dan wel zeer goede beslissingen?

Maar wat ze vandaag laten zien is echt heel slecht. Ik snap niet dat je voorichtig kan beginnen in een TTT.. Er wordt nota bene geoegend op de TTT. Je zou bijna vragen gaan stellen over het materiaal.. Of hebben de LTJ renners te weinig gepiekt naar de Tour?
9 juli 2018 19:15
Ja ik had ook op meer gehoopt maar realistisch gezien is er niks aan de hand...
Natuurlijk hebben ze 15-25 seconden laten liggen door te langzaam te starten maar met eigenlijk maar 1 grote tijdrijder Roglic en natuurlijk een paar grote motoren zoals Gesink Kruiswijk Roosen hebben ze het redelijk gedaan.. vond Kruiswijk in het interview vrij relaxed en zei dat de benen goed waren...geloof ook 1 van de snelste tijden in de laatste sector dus...parijs is nog ver maar als Roglic 10 seconden tekort komt voor het podium zullen ze nog eens nadenken
9 juli 2018 19:18
Tolhoek op zich goed ja, maar als je stelt dat de ploeg als geheel het stuk tot het eerste meetpunt (rond 15,8 km?) Al zo veel inlevert op ploegen die zoals aan Sunweb te zien ook redelijk bedeesd startten dan kun je wel stellen dat de ploeg 20% of meer onder zijn maximum reed vrijwel de helft van de rit.
Dan is het niet zo gek dat Tolhoek erbij kan blijven.

Ik vind het teleurstellend als je ziet welke gehavende ploegen en ploegen zonder klassementsman of winstkansen en ambitie in deze TTT nog voor hen eindigden
9 juli 2018 19:53
Voor wie zich dat afvroeg: dit meesterbrein zat er dus achter! Mathieu Heijboer https://www.ad.nl/video/~vp43206
9 juli 2018 19:55
Kruijswijk "geschokt" toen die van de achterstand hoorde op eerste meetpunt. Dit alleen al is volkomen onbegrijpelijk. Hoe kan hij geschokt zijn? Wordt er niet bijgehouden hoe hard ze gaan? Hoe hard ze moeten om XYZ te winnen/verliezen? Waar is de ploegleiding mee bezig? Hadden ze geen commandocentrum deze tour? Misschien kunnen ze vanuit die auto misschien is wat naar de fuking renners roepen. Triest zooitje weer.
9 juli 2018 20:02
Jammer hoor. Maar uiteindelijk bepaalt het of hij achtste wordt in Parijs of negende. Zoiets. In het gunstigste geval. Top tien zou al mooi zijn. Een renner die hierdoor straks van het podium valt zal meer balen dan.
9 juli 2018 20:19
@Merijn bedankt voor de link. Duidelijk verhaal van Mathieu, helaas (blijkt achteraf)fout ingeschat. Spijtig omdat ze er wel heel serieus mee omgingen.
9 juli 2018 20:35
@Scott
En zo is het!
9 juli 2018 20:49
@Assen: Dan zijn wij het toch eens ?
Destijds was Breukink ploegleider van voorloper Rabobank en nu zijn het o.a. Verhoeven en Zeeman

@Diever : In die Giro waren meerdere niet klimmers van de ploeg Nibali al vooruit gesprongen op de eerste berg toen het peleton begon met een gezapig tempo.
Toen na de finish aan de leiding werd gevraagd waarom TLJ dit ook niet had gedaan was het antwoord dat de andere ploegen dit niet toe lieten en dat men het beter vond dat ze op de berg bij Steven bleven.
Helaas besloot Nibali het tempo omhoog te gooien waardoor toen al zijn ploeggenoten ver achter hem zaten.
9 juli 2018 20:54
Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: is kruijswijk tevreden?
9 juli 2018 20:58
@Rudolfo: Het lijkt er inderdaad op dat TLJ een fout heeft gemaakt vandaag, maar kan gebeuren. Het had echt geen halve minuut of meer gescheeld, misschien 15-20 s? Ok, dat is best veel, maar ja, kan gebeuren.
9 juli 2018 21:03
Komop zeg een rit van 35km.. knallen vanaf het begin zeker! Volle bak. Paar goede tijdrijders erbij. Nu dit? Blijf het zeggen. Amateuristische ploeg. Keer op keer.
9 juli 2018 22:24
Rustig brengen
9 juli 2018 22:36
Ja ze kunnen echt niet fietsen daaroh bij tlj. En die ploegleiders naaah stelletje amateurs.... ze hadden mij daar neer moeten zetten... nou dan kon je nog eens wat beleven, altijd maar voorzichtig daaroh.... hebben ze wel enig idee waar ze mee bezig zijn.... het lijken verdorie wel wielertoeristen.... en dan op 75% zo een ttt rijden... daar zakt mn zeembroek vanaf hoor, poeh poeh

Reacties zijn gesloten.