Steven Kruijswijk verliest tijd: “Was te verwachten”

donderdag 11 juli 2019 om 18:17
Steven Kruijswijk verliest tijd: “Was te verwachten”

foto: Cor Vos

Steven Kruijswijk was niet in staat om de beste klimmers te volgen op La Planche des Belles Filles. De kopman van Jumbo-Visma verloor in de loodzware slotkilometer meer dan een halve minuut op Geraint Thomas. “Dit was te verwachten, maar er komt nog veel aan”, zo vertelde hij na afloop aan de NOS.

Kruijswijk wist lange tijd zijn wagonnetje aan te haken, maar in de absolute slotfase ging het licht uit bij de 32-jarige klimmer. “Ik kraakte op het grind”, zo begint hij zijn verhaal. “Het was vandaag schade beperken. Julian Alaphilippe werd perfect gebracht. Toen hij ging, wist ik dat ik niet mee zou kunnen.”

De Brabander verloor uiteindelijk 35 seconden op de winnaar van vorig jaar: Geraint Thomas. “Helaas, maar zijn er nog een aantal beter. Ik doe er niet dramatisch over, aangezien er nog veel komt. Ik had een mooie voorsprong opgebouwd door de ploegentijdrit, maar ik heb nu iets ingeleverd.”

“De Tour duurt nog lang”
Kruijswijk zakt in het klassement naar plek acht. Zijn achterstand op geletruidrager Giulio Ciccone is iets meer dan één minuut. “Het is wat het is, de Tour duurt nog lang”, blijft hij strijdvaardig. De Nederlander kon in finale nog rekenen op steun van een sterke George Bennett.

Dit artikel delen:

73 Reacties

Danny81 11 juli 2019 om 19:50

Valt mij ook lichtelijk tegen maar het is de eerste week en niet het etappe profiel dat hem goed ligt. Kortom het zegt ook niet heel veel.

Wel opmerkelijk dat Bennett niet op hem wachtte. Gister was Bennett ook al zo nonchalant dat hij niet wist op welke plek van Aert geëindigd was. Lijkt er met zijn hoofd niet bij.

Danny81 11 juli 2019 om 19:53

Ik lees nu net het nieuwe artikel dat het blijkbaar zo is afgesproken, dan heb ik niks gezegd.

leegloper 11 juli 2019 om 19:54

Ik zag Kruijswijk echt als podiumkandidaat, maar 35s verliezen in een kilometer is echt veel. Waarom die mildheid? Her en der wordt 35s verrekend met de winst van de ploegentijdrit om maar aan te tonen dat Kruijswijks klim niet zo zwak was. Tsja, hij zal nog wel relatief verbeteren en er komen klimmen die hem beter liggen, maar na het spetterende begin van Jumbo, plus wat Kruijswijk afgelopen dagen uitstraalde op de fiets, viel het me toch tegen.

maklukzat 11 juli 2019 om 20:02

Lijkt me een tegenvaller voor Kruijswijk. Hij verliest hier teveel. Een Kruijswijk in supervorm, zoals toen in de Giro 2016, was dit niet overkomen. Kan zijn dat hij een slechte dag had, maar vaak wordt in een rit zoals vandaag al de toon gezet.

VerstandOpNul 11 juli 2019 om 20:11

Toch kort achter de klassementsmannen.. de toekomstige knecht van Dumoulin geeft een prima visitekaartje af hier..

kleomantre 11 juli 2019 om 23:01

Ik zou met zijn mogelijkheden niet gauw knechten voor een Dumoulin, eerder de ronde rijden die Dumoulin niet uitkiest.

wiebipedia 11 juli 2019 om 20:22

Wat is er met de Plus eigenlijk? Die komt binnen op 14 minuten

Ultras100 11 juli 2019 om 20:34

Fantastisch gedaan door Kruiswijk.
Dit is niet helemaal zijn ding maar pakt hier toch al tijd op oud winnaars Niballi en Aru en op podium kandidaat Bardet!
Dit biedt zeker Perspectief, ook fijn dat hij als een van de weinige klassementsmannen tot het einde nog een knecht bij zicht heeft! :-)

fietsvriend 11 juli 2019 om 20:37

Bam! Glas half vol.

Ik had toch het idee dat Kruijswijk niet helemaal lekker zat – wel erg ver vanachter in het favo groepje in een eerdere fase van de finale. Leek me niet van luxe.
Maar goed, niet gek laten maken. Zeker niet voor de camera.

Gilberto 11 juli 2019 om 20:38

Nou, die de Plus

skylimit 11 juli 2019 om 20:45

Was te verwachten, typerende uitspraak. Duidelijk is wel dat Kruijswijk mede hierdoor deze Tour niet zal winnen. Hij mist t.o.v. de meeste klimmers explosiviteit en hij kan dit niet genoeg compenseren met zijn duurvermogen. Hij zal gewoon zijn wagonnetje moeten blijven proberen aan te haken bij de treintjes van Ineos en Movistar.
Die 2 ploegen lijken het sterkst in de breedte te zijn voor de bergetappes.
Het zal een heel gevecht worden voor een top-5 plaats, om over een podiumplaats maar even nog niet te spreken.

Pascal De Kooning 11 juli 2019 om 20:55

Ben wel benieuwt hoe de verhoudingen binnen de ploeg komen te liggen als Bennett in de eerstvolgende bergrit wederom beter is dan Kruyswijk. Ik vond hem toch licht tegenvallend vandaag. 35sec. verliezen op Thomas had ik niet verwacht.

Omhoog73 11 juli 2019 om 21:18

Simpel en gemakkelijk dat de meeste hier Kruijswijk al afserveren na het laatste steile stukje van 1 km. Hij zag er voor de laatste km relatief fris uit. En Steven is een duurklimmer en geen explosieve muur-poefer. Een 10000 meter loper kan je ook niet vergelijken met Usain Bolt.

stephano 11 juli 2019 om 21:47

Er is weinig dramatisch aan. Kruijswijk verliest een paar seconden terwijl aan het einde van de tour de verschillen in minuten gemeten gaan worden. Er wordt nog zoveel geklommen deze tour. Alle renners van Team Jumbo Visma zijn goed voorbereid deze tour. Kruijswijk komt er nog wel.

Denk dat het goede nieuws is dat ook Bennet goed is. Dat geeft speelruimte. En bovendien gunnen ze elkaar ook wat. Dat is ook goed nieuws.

De Speedies 11 juli 2019 om 23:24

Veel onzin berichten hier. Je kan hier nog helemaal niets aan aflezen, behalve dat hij niet heel slecht is. Vorig jaar tour, eerste klimfinish (mur de bretagne, dus een stuk korter) verliest hij 12seconden.. in de Vuelta de eerste x 25 seconden en in zijn geweldige giro de eerste x echt bergop 17 seconden.. daarnaast zit springveer alaphilippe er tussen, ook dat zegt wat. De Tour duurt drie weken; herstel en continuïteit zijn zoveel belangrijker voor een topklassering in het ak dan een eerste etappe met finish bergop.. Ik heb er vertrouwen in, cmon Steven!

Scott Sunderland 12 juli 2019 om 00:06

Hartverwarmend dat velen denken dat Kruijswijk wellicht het podium gaat halen. Hij is inmiddels 32 jaar en heeft in de 16 (!) grote rondes die hij reed nog nooit het podium gehaald.

En telkens komt men met de befaamde derde week van hem. Maar de enige grote ronde die hij bijna won (en uiteindelijk nog verloor) was de Giro van 2016. En juist daarin reed hij vanaf het begin super goed.

Ik ben niet aan het anti supporteren. Ik zou niets liever willen dan dat hij de Tour wint. Maar ik neig wel naar realisme.

Gilberto 12 juli 2019 om 00:10

Doe jij ze eens tellen voor mij, al die ‘velen’ die claimen dat hij podium gaat rijden… Valt volgens mij reuzemee namelijk

Groentje 12 juli 2019 om 01:33

Is geloven in het podium dan zo gek? Vorig jaar werd de Tour gewonnen door een 32-jarige Brit, die in zijn 12 eerdere GC-deelnames tweemaal op de vijftiende plaats was geëindigd en verder altijd lager. En ja, dat was veelal als knecht en waarschijnlijk is Thomas nét iets getalenteerder dan Kruijswijk.
Maar ik vind het best billijk om te geloven dat er mensen zijn die denken dat een renner die in zijn vorige twee GC-deelnames 5e en 4e werd, eenmaal heel dicht bij het winnen van een GC was, nu een parcours vindt dat geschikt lijkt naar zijn capaciteiten, een aantal voorname concurrenten niet mee ziet doen, een sterkere ploeg heeft dan voorheen én hopelijk nog andere marginal gains gevonden heeft, nu op het podium kan eindigen. Als je alleen maar in self-filfulling prophecies gaat geloven door statistieken uit het verleden vast te leggen in zekerheden (‘nog nooit top-3, dus komt tekort voor podium’), ga je voorbij aan de verrassingen en hoop die de sport kunnen bieden. Ik ben graag zo reëel mogelijk, maar hoop ook na vandaag nog steeds op een goede klassering voor Kruijswijk.

Scott Sunderland 12 juli 2019 om 10:55

Wat betreft Kruijswijk krijg ik heel graag ongelijk dat hij het podium niet kan / gaat halen. Ik zie dat niet gebeuren nee. Het zou ontzettend leuk voor deze jongen zijn natuurlijk en bovendien erg gegund. Er zijn gekkere dingen gebeurd in het wielrennen. Niet onmogelijk. Maar ik vrees wel onwaarschijnlijk.

Bulcke 12 juli 2019 om 11:14

Ik vind de waarschijnlijkheid van een podiumplaats voor Kruijswijk een stuk sterker beargumenteerd door groentje dan het tegendeel door Scott. Op basis van het betoog van groentje is het niet meer dan logisch dat Kruijswijk een goede kans heeft het podium te halen.

Eljorro 12 juli 2019 om 00:10

Een goede Kruijswijk eindigt altijd voor Bennett.

Sunrider 12 juli 2019 om 00:12

Realiteit is dat zijn achterstand op Thomas niet meer is dan 15 seconden en deze lastige beklimming achter de rug ligt. Dat hij hier wat minder was is te begrijpen, geen paniek.

Headlines

Materiaalzone

Populair