Steven Kruijswijk mikt op ritzege: “Tegenslag accepteren en weer verder gaan”

Steven Kruijswijk mikt op ritzege: “Tegenslag accepteren en weer verder gaan”

foto: Cor Vos

dinsdag 6 juli 2021 om 09:52
Interview

Steven Kruijswijk maakte niet eerder zo’n hectische eerste week van een grote ronde mee. Na negen dagen Tour de France is zijn klassement om zeep. Op de eerste rustdag blikte Kruijswijk terug op wat hij de voorbije dagen heeft gemaakt en hoe hij nu verder gaat.

Hoe heb je de eerste Tourweek beleefd?
“Het was een vrij hectisch begin voor de ploeg met de nodige tegenslag. We begonnen met een bepaald plan aan deze Tour. Al na drie dagen moesten we constateren dat het grotendeels om zeep was. Je moet dan wel even schakelen en andere doelstellingen bepalen.”

“Uiteindelijk moet je de tegenslag accepteren en weer verder gaan, want de Tour stopt niet. Maar het is lastig als je hier zelf ook met hoge verwachtingen en bepaalde intenties bent en het niet loopt zoals je had verwacht.”

“Als ploeg probeer je jezelf in de kijker te rijden en alsnog goede resultaten behalen. Wout van Aert heeft het goed gedaan in de eerste week en met Jonas Vingegaard staan we er eigenlijk nog mega goed voor met een klassementsrenner.”

“Persoonlijk ben ik weer op zoek naar het goede gevoel, het gevoel dat ik de eerste dagen had in de Tour, tot de val. Zeker na afgelopen weekend ben ik niet tevreden met hoe het nu gaat.”

Is het na zo’n eerste week nog leuk om de Tour de France te rijden?
“Met deze ploeg is het altijd leuk om de Tour te rijden. Alleen op dagen zoals zondag, met de regen en kou, is het wat minder. Dan is het wel afzien. Ook mentaal. In de Tour hou je toch minder rekening met deze omstandigheden omdat het vaak goed weer is.”

“Ik kwam zondag in een positie waar ik niet vaak in heb gezeten. In een van de laatste groepen. Dat maakt het mentaal ook een zware beproeving. Het rijden in de bus was wel een omschakeling.”

“Na het eerst uur voelde ik mij steeds slechter worden en voelde ik dat ik steeds minder kracht in de benen had. Dan weet je al dat je een zware dag tegemoet gaat. Het was daarna een kwestie van de juiste groep opzoeken en kijken wat er gebeurt. In de groep met Wout van Aert en Mike Teunissen ben ik toen naar de finish gereden. Op de slotklim was er geen angst of paniek om de tijdslimiet te halen. Dan is het proberen om zo fris mogelijk de finish te halen, hoewel dat op die eigenlijk onmogelijk is.”

“Ik heb ook weinig eerste weken meegemaakt die zo hectisch waren en waarin zo hard is gekoerst, ook al in die twee Alpenritten. Het is nog geen dag rustig geweest. Het is een heel lastige eerste week geweest, met voor ons helaas veel tegenslagen.”

Wat sleept jou toch door zo’n mentaal zware dag?
“Vooruitkijken. Vertrouwen houden dat de conditie goed is. De eerste twee dagen verloor ik weliswaar wat tijd, maar ik voelde mij ontzettend goed. Ook op aankomsten die mij normaal gesproken minder goed liggen, zoals de Mûr-de-Bretagne, zat ik goed mee. Ik hou me vast aan de gedachte dat het er gewoon in zit. Op zo’n brute dag als zondag moet ik helaas wel constateren dat mijn lichaam daar minder op reageert.”

foto: Cor Vos

Van welke blessures heb je op dit moment nog last?
“Van de vinger heb ik eigenlijk nooit last gehad. Het is meer vervelend. De hechtingen in de vinger zijn niet comfortabel. Het doet geen pijn, maar hindert bij het vasthouden van het stuur en bij het aanzetten. Verder heb ik geen fysieke schade. Ik heb wel drie keer op de grond gelegen.”

“Gelukkig valt het mee qua schaafplekken, maar je maakt toch drie keer een klap vanuit hoge snelheid tot stilstand. En vanwege de wond op mijn vinger zit ik aan de antibiotica, dat zijn zaken die niet meewerken als je 100% wilt zijn. Ik wil het zeker niet toeschrijven aan die vinger, maar dit weekend was gewoon ondermaats.”

Wat zijn je verwachtingen voor de komende dagen?
“Ik hoop goed te herstellen en ook dinsdag is waarschijnlijk voor ons een dag om goed door te komen. Misschien dat Van Aert in de sprint voor zijn kans mag gaan. Voor mij is het vooral uitkijken naar de etappes die lastig zijn, zoals die naar de Mont Ventoux en later in de Pyreneeën. Ik zal wat meer vrijheid krijgen, zeker nu ik ver achter sta in het algemeen klassement, om weer eens op een andere manier te koersen. En hopelijk heb ik dan de benen die ik vooraf verwacht had te hebben. Ik denk dat ik dan wel mee kan doen in de strijd om een ritzege.”

“Jonas gaat proberen zijn klassement te bewaken. Hij zal altijd de ondersteuning krijgen die hij nodig heeft. Voorlopig is het voor hem gewoon volgen en hoeven wij niet als ploeg de koers te dragen, zoals we dat met Primož Roglič hadden gedaan. Wanneer het nodig is zullen Sepp Kuss, Wout of ik hem altijd bijstaan.”

Hoe gaat er gekoerst worden nu de strijd om de gele trui mogelijk al beslist is?
“Ik voorspel veel vluchtpogingen. UAE Emirates kan bijna alles laten rijden omdat bijna niemand nog een bedreiging vormt. Zij kunnen zich volledig focussen op de gele trui en dat heeft ook de rest van het peloton in de gaten. Op zo’n dag als zondag wil iedereen mee in de kopgroep zitten, omdat er een heel grote kans aanwezig is dat ze voor de ritzege mogen gaan. Ik zie weinig ploegen nog controleren en een kopgroep terughalen als het geen massasprint is.”

“Tadej Pogačar moet iets heel vervelends tegenkomen, een val of ziek worden, om nog in gevaar te komen. Hij heeft laten zien dat hij er ver bovenuit steekt. Ik denk dat zelfs een heel sterke Primož een heel sterke tegenstander in Pogačar had gevonden, maar dat hadden we vooraf ook verwacht. Nu Primož weg is, zie je helemaal dat hij ver boven iedereen uitsteekt. Met de gele trui houden wij geen rekening meer.”

Je volgende doel na de Tour de France is de Vuelta a España. Speelt die ronde nu al in je achterhoofd?
“Ik ben daar in zoverre mee bezig dat ik daar ga starten. Nu ben ik eerst nog bezig om in de Tour de France zo goed mogelijk te rijden. En hopelijk beter te presteren dan in de eerste week. Ik focus mij nu op de ploeg en de Tour, pas daarna ga mij bezighouden met de Vuelta.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Wheely 6 juli 2021 om 10:12

Ik gun het Steven van harte. Het probleem is wel dat 90% van het peloton er zo over denkt dus het wordt een lastige opgave. Dat niemand Pogacar nog een strobreed in de weg gaat leggen maak het er voor ons volgers ook niet leuker op.

Renaissance 6 juli 2021 om 10:12

Kom op Kruijswijk! Klimmend ben je goed genoeg, dus nu alleen nog maar de juiste vlucht vinden en dat slim spelen.

CN 17 6 juli 2021 om 10:16

Antibiotica, nee dat gaat echt niet helpen om sterker te worden..

Jean Dumas 6 juli 2021 om 10:17

Het goede gevoel terugvinden in de tweede week, in dienst van podiumkandidaat Vingegaard. Van Aert zijn ding laten doen in vluchtgroepen en/of sprints.

Jvosje90 6 juli 2021 om 10:23

Als we het moeten doen met een knechtenrol van Kruijswijk voor een eventuele podiumplek van Vingegaard, dan haak ik af. Blijft toch een Nederlandse ploeg, lekker laten aanvallen

Elvs 6 juli 2021 om 12:07

@jvosje, het blijft bovenal een profploeg die gaat voor het hoogst haalbare (=podium in dit geval). Nationaliteit doet er dan niet toe.

Brabander 6 juli 2021 om 12:34

Ik zou juist afhaken als-ie Vingegaard niet zou helpen

Frits van Jumbo 6 juli 2021 om 12:46

Mensen als Jvosje90 haken sowieso alleen maar aan bij de tour en oei als er dan geen Nederlander strijdt om plek 7 of 8 in het klassement…

Jvosje90 7 juli 2021 om 09:46

Frits. Dat zijn uitspraken op niet gestoelde aannames. Die kloppen over het algemeen niet. Ik snap heus het professionele oogpunt, maar iemand als Kruijswijk laten knechten voor een plek 3/4/5 van Vingegaard blijft gewoon lelijk.

harryjohan71 7 juli 2021 om 10:11

JV heeft duidelijk gecommuniceerd dat Kruijswijk een vrije rol heeft en in deze rol in de vlucht van de dag mag zitten. Als dit niet lukt, dient Kruijswijk en Kuss Vingegaard bij te staan. Dit is niet meer dan logisch. Ook Van Aert heeft al aangegeven dat hij vandaag Vingegaard zo goed mogelijk gaat bijstaan. Zo werkt het gewoon in een team. Daar wordt niet gekeken naar nationaliteiten, maar wordt gekeken hoe kunnen we met deze renners het beste resultaat neerzetten.

mooiman 6 juli 2021 om 10:19

Ritwinst voor Kruijswijk lijkt mij om heel veel redenen een utopie

skylimit 6 juli 2021 om 10:22

Ja, zou hij dat zelf eigenlijk ook niet weten ? Alhoewel je weet nooit hoe een koe een haas vangt….

Natte spons 6 juli 2021 om 10:49

Mont Ventoux winnen, terwijl je in het weekend nog in de bus mee moest de bergen over en dan ook nog een finnish na een afdaling, ook niet echt zijn sterkste punt…

Tomasz 6 juli 2021 om 12:17

Enige optie voor Steven is meegaan in de vlucht vooruit. Niet te veel doen onderweg en dan gewoon overblijven waar anderen afvallen. Een ander scenario is met zijn kwaliteiten niet mogelijk.

Michelangelo 6 juli 2021 om 10:24

Prima interview.
Jammer dat hij keer op keer wordt afgefakkeld door zo’n beetje alles en iedereen. Ik denk dat Steven donders goed beseft dat hij het met een bak minder talent moet doen dan pakweg Roglic. En alles voor hem mee moet zitten wil hij weer in de buurt komen van het podium of zelfs een eindzege. Daar komt nog bij dat hij de explosiviteit heeft van een stuk gras, dus ook nooit in staat is om op het laatst nog even weg te poefen uit een groepje.

Ik geloof echt wel dat Steven in orde was voor de TdF. Wij roepen veel vanuit onze emotionele luie stoel; de ploeg neemt renners mee op basis van trainingsdata (tenminste dat neem ik aan). En als die niet goed genoeg zijn, blijft ook Steven gewoon thuis en gaat er iemand mee waarin op dat moment meer vertrouwen is. Maar als je een paar keer flink tegen de grond kwakt, tijd verliest en ook nog eens de kopman uit de koers ziet gaan, dan is dat niet motiverend. Zeker als je dan ook nog eens naar buiten kijkt en k#tweer ziet.

Probleem met Steven gaat zijn dat de kans op etappewinst ook gewoon nihil is. Kijk naar zijn erelijst, dat zegt genoeg. Hij zal eerst al de etappe met het juiste profiel moeten vinden, dan mee zitten in de goede vlucht (allebei nog wel haalbaar), en dan ook nog eens hopen op een Mohoric-scenario, waarin hij al van behoorlijk ver voor de finish alleen op pad is met desorganisatie daarachter. En dat is al een stuk lastiger, zeker in een TdF waarin heel veel ploegen nog helemaal niks hebben.

Tenzij iemand nog een renner kan noemen die van Kruijswijk verliest in een sprintje natuurlijk…

Petje 6 juli 2021 om 10:25

Als hij een etappe wint spring ik uit een vliegtuig

ti-raleigh 6 juli 2021 om 11:48

Die op de grond staat zeker.

Michelangelo 6 juli 2021 om 13:21

Van mij mag ie… spring maar eens uit een Boeing 747. Zelfs als die op de grond staat doet het nog au!

Silent Hill 6 juli 2021 om 10:33

Nog een geluk dat hij mooie rosse haren heeft, anders was het wel een heel kleurloos renner :)

Franco Ballerini 6 juli 2021 om 10:38

Ik had nog moeten zien wat er van het knechten voor Roglic terecht was gekomen. Knechten voor Vingegaard zie ik al helemaal niet gebeuren.

Westland95 6 juli 2021 om 11:03

Ik zie het graag gebeuren, maar ik zie het niet gebeuren. Haalt al tijden niet meer het niveau van 2019 en daarvoor. Daarnaast ook geen killer.

Johnny7 6 juli 2021 om 11:08

Heb al tijden het gevoel (sinds podium in de Tour) dat het hem allemaal niet zoveel meer boeit. Schikt zich in rol als knecht en spreekt geen ambitie meer uit. Zonde, zag hem nog wel goede resultaten neerzetten in grote rondes maar niet bij Jumbo waar hij moet knechten. Aangezien hij zijn contract heeft verlengt concludeer ik dat het hem dus niet veel meer kan schelen.

MeilinkJumbo 6 juli 2021 om 12:02

Helemaal mee eens. Het is klaar met Kruijswijk. Ik zie hem geen etappe meer winnen in een grote ronde….nooit meer dus!

lampje 6 juli 2021 om 12:03

Hij begon met belachelijke en onrealistische doelstellingen aan de tour. Nu weer met beide beentjes op de grond.

Scott Sunderland 6 juli 2021 om 13:04

Antibiotica maken je vorm niet beter nee. Ik denk dat de focus vooral zal liggen bij Vingegaard waar mogelijk ondersteunen. Steven heeft in zijn hele carrière één rit in lijn gewonnen. Een etappe in de ronde van Zwitserland 2011. Dus veel fiducie heb ik niet in het alsnog winnen van een etappe. Bovendien moet je ook voor het winnen van een etappe gewoon goede vorm hebben. Maar proberen mag hij het zeker en mocht het lukken dan gaat hier de vlag uit. Sympathieke jongen.

Headlines

Populair

Materiaalzone