Sterke Tadej Pogacar slaat dubbelslag in Tirreno-Adriatico
foto: Cor Vos
donderdag 10 maart 2022 om 16:52

Sterke Tadej Pogacar slaat dubbelslag in Tirreno-Adriatico

Tadej Pogačar heeft nog maar eens zijn klasse laten zien in Tirreno-Adriatico. De Sloveense klimmer van UAE Emirates won vandaag op overtuigende wijze de vierde etappe naar Bellante. In een sprint bergop bleek er niemand opgewassen tegen de tweevoudige Tourwinnaar. Pogačar neemt tevens de leiderstrui over van Filippo Ganna.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na twee relatief rustig dagen waar de sprinters hun ding mochten doen, moesten de klassementsrenners vandaag weer bij de les zijn. De vierde etappe, zich afspelend tussen Cascata delle Marmore en Bellante, konden we gerust bestempelen als een typische ‘Tirreno-Adriatico-rit’. De renners trokken vandaag door de Apennijnen en werden onderweg getrakteerd op iets meer dan drieduizend hoogtemeters. Het hoogste punt, de top van de Torre Fuscello-Pas (1.115 meter), lag al in de beginfase, maar ook de finale was niet van de poes. De plaatselijke lus rond finishplaats Bellante kende namelijk een stevige slotklim (3,8 km aan 7%) als afsluiter.

Sterke kopgroep 
Rond het middaguur klonk het startschot en klikten de renners in hun pedalen voor deze niet te onderschatten etappe. Tien renners besloten het avontuur op te zoeken en vormden daarmee de vlucht van de dag. De namen: Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Jhonatan Restrepo (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Diego Rosa (EOLO-Kometa), Diego Rubio (Movistar), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Tsgabu Grmay (BikeExchange-Jayco), Chris Hamilton (Team DSM) en Quinn Simmons (Trek-Segafredo).

Warren Barguil in de aanval – foto: Cor Vos

Een sterke kopgroep en dus was het geen verrassing dat er in het peloton goed werd doorgereden. De maximale voorsprong van de tien vluchters bedroeg op een gegeven moment zes minuten, maar Jumbo-Visma (in dienst van Jonas Vingegaard) en UAE Emirates (voor, hoe kan het ook anders, Tadej Pogačar) wisten het verschil weer terug te brengen richting de lokale ronde in en rond Bellante. Eenmaal op de lokale omloop spatte de kopgroep uiteen. De piepjonge Simmons, afgelopen zaterdag al knap zevende in Strade Bianche, bleek duidelijk over de beste benen te beschikken en ging er alleen vandoor.

Simmons gaat er alleen vandoor 
De voor Trek-Segafredo uitkomende Simmons wist zijn medevluchters al snel op achterstand te fietsen, maar het peloton zat niet ver en dus leek de eenzame Simmons bezig aan een kansloze missie. Met het verstrijken van de kilometers nam de nervositeit toe in het peloton en op goed dertig kilometer van de streep zagen we zelfs een verrassingsaanval van Filippo Ganna, Pogačar en Remco Evenepoel, de nummers één, twee en drie in de algemene rangschikking. De drie kleppers reden even voor het al flink uitgedunde peloton uit, maar werden ook al snel weer bijgehaald. Het gevaar was voor even geweken.

Simmons bleef ondertussen stevig doortrappen en wist ook de tweede bergsprint voor zijn rekening te nemen, waardoor hij al zeker was van de bergtrui. De Amerikaan was echter op zoek naar meer, al was zijn voorsprong inmiddels wel geslonken tot iets meer dan een halve minuut. Dat kwam mede door het beulswerk van de mannen van Jumbo-Visma: de Nederlandse formatie had duidelijk veel vertrouwen in zijn Deense kopman Jonas Vingegaard. Met nog twaalf kilometer te gaan kwam er een einde aan de dappere aanvalspoging van Simmons. Het bleef echter onrustig aan kop van de koers.

Spektakel op de slotklim 
TotalEnergies wilde niet wachten op de slotklim en besloot met Valentin Ferron de aanval te zoeken. De 24-jarige Fransman reed vijftien seconden weg van het peloton, maar bleek kanonnenvoer en werd nog voor de voet van de klim van Bellante (3,8 km aan 7%) weer tot de orde geroepen. Bij het opdraaien van de klim ging het tempo nog maar eens omhoog en dit was het sein voor Romain Bardet om te versnellen. De demarrage van de Franse klimmer had echter meer weg van een losse flodder. Een daaropvolgende aanval van Miguel Ángel López had meer om het lijf, maar ook de Colombiaan raakte niet weg.

Ook Wilco Kelderman probeerde het op ruim twee kilometer van de meet, maar de Nederlander werd vrijwel meteen gecounterd door Evenepoel. De wittetruidrager wist de groep met zijn demarrage op een lint te trekken, maar echte verschillen bleven uit, al ging het wel duidelijk te hard voor olympisch kampioen Richard Carapaz en wereldkampioen Julian Alaphilippe. De slotklim bleek echter niet lastig genoeg om de groep der favorieten echt uit te dunnen en dus reden we met een groep van een dertigtal renners onder de vod van de laatste kilometer. Een sprint bergop moest beslissen tussen winst en verlies.

Pogačar liet zich in de laatste kilometers ‘rustig’ meevoeren en wachtte overduidelijk op de eindsprint. De Sloveen liet in de laatste honderden meters nog maar eens zijn klasse zien, zette op het juiste moment aan en reed zijn tegenstrevers zonder pardon uit het wiel. De kopman van UAE Emirates was goed voor een dubbelslag, aangezien hij ook de leiderstrui wist over te nemen van Filippo Ganna. Jonas Vingegaard kwam als tweede over de streep, Victor Lafay werd derde en Remco Evenepoel moest genoegen nemen met de vierde plaats.

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
Durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben echt verschrikkelijk Pogacar-moe. Hij is zó veel beter dan de rest dat dat elke koers waar hij start eigenlijk bij voorbaat al van alle spanning is ontdaan. Met een beetje pech kijken we hier nog 10 jaar naar.

En dan heb je ook nog zijn ploeg vol dubieuze figuren, dat werkt ook niet echt mee...
    10 maart 2022 16:56
    Jep. Volledig mee eens.
    10 maart 2022 16:57
    Hoezo dubieus?
    10 maart 2022 16:59
    Ik zie het probleem niet. Als u geen zin hebt om te kijken, kijk dan niet. Pogacar is de beste en het is het eerlijkste als de beste wint.
    10 maart 2022 17:00
    Prachtig om te zien toch zo'n geweldenaar? We leven in het tijdperk van de jonge kannibaal. Dat we dit bewust mogen meemaken is toch bijzonder?
    10 maart 2022 17:01
    Wie in sprookjes wil geloven, is daar vrij in natuurlijk.
    10 maart 2022 17:01
    Tja, die ploeg is een beetje jammer, zeker nu ze met zijn allen gaan winnen, maar die jongen is toch wel een fenomeen. Er komt altijd weer een nieuwe ster, hopelijk duurt dat geen tien jaar.
    10 maart 2022 17:03
    Het is wachten tot de Tour voor het gevecht van het decennium. Het is dan of nooit voor Roglic.
    10 maart 2022 17:23
    Een top-Roglic/Vingegaard in de tour is wel een geduchte tweetrapsraket. Altijd opletten met voorspellingen, zie Sagan, die ging de klassiekers ook domineren, uiteindelijk staan er 'maar' 1 PR en 1 RVV op het monumentenpalmares.
    10 maart 2022 17:25
    1-2-3'tjes van Jumbo vind je vast wel normaal?
    10 maart 2022 17:42
    10 jaar? Dat dachten we van Bernal of Sagan ook, viel alles mee.
    10 maart 2022 17:49
    Yeah is not normal.
    10 maart 2022 18:16
    Er moet iemand de beste zijn. Alleen jammer dat zelfs zijn zwakke momenten (vorig jaar in de Tour met Vingegaard) nooit overtuigen en de indruk geven dat het eerder om matig of in ieder geval berekend acteerwerk gaat.
    10 maart 2022 18:27
    Bernal heeft nooit zo gedomineerd als Pogacar
    10 maart 2022 19:20
    Helemaal eens met eerste post: onvoorspelbaarheid en strijd zijn afwezig als poga meefietst.
    10 maart 2022 20:34
    Zijn eerste vuelta was ik op voorhand van doordat ik hem als underdog zag. Nu een paar jaar later begint het saai te worden. De man zonder verval
    10 maart 2022 21:08
    De échte nieuwe Merckx he.

    En inderdaad... voor de komende 10j

    Maar is hij nu de limiet bij wat een mens kan in wielrennerij?
10 maart 2022 16:55
Tadej ziet er aan de finish weer uit alsof hij even op en neer naar de supermarkt is gefietst.
10 maart 2022 16:56
"which jersey is the blue one?" XD XD !!!
    10 maart 2022 17:09
    Ik vraag mij ook elke maandag ochtend af voor welk bedrijf ik werk :-D
    Eigenlijk niet ok dat hij dat niet weet..
10 maart 2022 16:57
Netjes van Arensman!
    10 maart 2022 20:01
    Neerlands hoop in bange dagen.
10 maart 2022 16:57
Interviewer: You are closer and closer to the Blue jersey
Vingegaard: which Jersey is the blue one?
Interviewer: It's the leader's jersey
vingegaard: Ok
    Met Roglic als voorbeeld en mentor kon het ook niet lang duren voordat Vingevaard net zulke droge interviews ging geven.
    10 maart 2022 17:13
    Prachtig! Vingegaard lijkt toch in vorm te zijn. Wat is er misgelopen in die tijdrit?
    Ook Hart lijkt terug te zijn op het niveau dat hem toebehoort. Misschien kunnen zij en Evenepoel toch enige spanning inbouwen voor plek 2 in het eindklassement. Jammer dat Carapaz duidelijk nog niet 100% is.
    10 maart 2022 20:00
    Geniaal inderdaad, mooie vent.
10 maart 2022 16:58
U...
A...
E...
10 maart 2022 16:59
Zo werkt Kelderman weer gestaag aan zijn record aantal top10 plaatsen zonder overwinning. Nu ook top 10 in het klassement.
10 maart 2022 16:59
Het scenario kon je uittekenen, de aanval van Pogacar was de rest te machtig. Jonas sterk al vind ik hem in de aanloop iets te bescheiden, pak gewoon dat wiel van Tadej en laat je niet door anderen wegdrukken. Of hij hem anders bij had kunnen houden waag ik te betwijfelen. Remco goed qua punch en JuJu is nog lang niet hersteld van zijn val van vorige week. Lafay opvallend sterk!
    10 maart 2022 17:03
    Alaphillipe had toch ook al wat werk verricht voor Evenepoel terug in stelling te brengen had ik de indru.
10 maart 2022 16:59
Vignegaard helemaal Total loss aan de streep, kan geen normaal woord uitbrengen en dan Pogi lekker asn de wandel en babbel na 1 minuut….

Overigens moet iemand eens die finish-praatjes van Vignegaard compileren, die zijn echt hilarisch.
10 maart 2022 16:59
Ik had liever Kelderman of Vingegaard zien winnen. Saai en voorspelbaar om Pogacar steeds met overmacht te zien zegevieren.
    10 maart 2022 17:45
    Saai en voorspelbaar....
    11 maart 2022 00:36
    Ik had liever Arensman zien winnen, maar saai vond ik het zeker niet
10 maart 2022 17:01
Wat een gemak. Hij moest zich heel de klim echt inhouden om niet al weg te rijden.
    10 maart 2022 17:03
    Dan gaat het wel heel erg opvallen he?
    10 maart 2022 17:46
    Opvallen dat jij geen wielerfan bent, maar alleen een fan van bepaalde renners/personen bent? Ja, dat valt inderdaad al een tijdje op. Beetje zielig als je dit soort uitslagen niet aan kan. Is echt niet de eerste keer in de wielerhistorie dat renners dominant zijn.
    10 maart 2022 17:50
    Ik volg het wielrennen al lang genoeg Theo. Je kent me niet, dus hou gewoon je mond over wat ik volgens jou ben of niet ben. Ik ben inderdaad sceptisch over hem ja. Het is allemaal te mooi om waar te zijn, zeker omdat hij aan de finish nooit geen spoortje vermoeidheid vertoont. Volgens mij mogen we gewoon allemaal een mening hebben. Ook jij mag dat. Maar aanvallen op de persoon is heul erg kleinzielig. Dat niet iedereen je mening deelt zul je vast vaker tegenkomen.
    10 maart 2022 18:00
    @Aart van Woud
    Op de man spelen doe je zelf toch ook. In al je posts vind je het nodig te insinueren dat Pogacar allesbehalve clean rondrijdt. Ik zou zeggen kom gewoon met keihard bewijs als je wat roeptoetert.
    10 maart 2022 18:04
    Want jij hebt bewijs dat hij wel clean rondrijdt? Mooi: deel maar dan! We zullen het vanzelf zien. Ik vertrouw hem niet, op basis van wat ik in het 42 jaar volgen van de wielersport allemaal heb gezien. Wat te mooi was om waar te zijn, bleek vrijwel altijd ook te mooi om waar te zijn. Als jij wel fan bent, goed voor jou. Dat is prima en daar heb ik geen moeite mee.
    10 maart 2022 18:22
    De wereld op z'n kop; moeten bewijzen dat je clean bent. Zo werkt het niet Aard.
    10 maart 2022 19:25
    Ik zou me geruster voelen zonder zo een Gianetti in zijn entourage, maar tot bewijs van het tegendeel is Pogi de man.
    10 maart 2022 19:58
    Waar het om gaat is dat jij je ergert als jij persoonlijk wordt aangevallen maar tegelijkertijd mag jij roeptoeteren over een ander wat je wilt. Loop dan ook niet te neuzelen als iemand iets van jou vindt.
    10 maart 2022 20:44
    @aart
    De dominantie van Jumbo en de evolutie van Wout en Mathieu zou je bij momenten ook als te mooi om waar te zijn kunnen bestempelen.

    Ik ben er zelf van overtuigd dat het hedendaagse wielrennen niet clean is, maar ga geen uitspraken doen over wie al dan niet te vertrouwen is, want ik weet het niet
10 maart 2022 17:01
die uitspraak op de vraag "who where you watching?"

"my mates pulling in the headwind"

leek me een beetje Armstrongiaans arrogant
    10 maart 2022 17:10
    Dat was ook onzin, hij zat te kijken waar Ganna zat. Spielerei vind ik niet zo erg maar als je veel wint slaat de balans al sneller door naar het negatieve bij het grote publiek. Die zien altijd liever een Rocky Balboa dan een russische boksmachine om maar een vergelijking te gebruiken. Te makkelijk winnen zonder ooit tegenslag roept weerstand op. Overigens niet bij mij, ik geniet van de zeges zonder uit het oog te verliezen dat je voor niemand in topsport je hand in het vuur moet steken. Dat kijkt ontspannender.
    10 maart 2022 17:20
    "Dat was ook onzin, hij zat te kijken waar Ganna zat."

    Hoe weet jij dit zo zeker? Zonder bewijs doe ik deze uitspraak af als onzin.
    10 maart 2022 17:24
    Dat mag jij onzin vinden en geloven dat hij naar zijn ploeggenoten zat te kijken maar de logica zelve is dat de leiderstrui spotten iets is wat zin maakt om je aanval te timen. Waarom zou je een lange aanval plannen als je het nu met een korte inspanning kunt doen als je gezien hebt dat Ganna al achteraan bungelt op een kilometer.
10 maart 2022 17:04
Pogi zou ongelooflijke bloedwaarden hebben dat is wetenschappelijk onderzocht
10 maart 2022 17:07
We zullen moeten wachten tot Pogacar in Vlaanderen Van Aert tegenkomt, of in Frankrijk Roglic, vooraleer enige spanning in deze sport terugkeert. In alle andere situaties kun je de winnaars al optekenen.
    10 maart 2022 17:10
    Vlaanderen is echt niet om ter hardst maar wel ervaring en een constant gevecht voor positie daar is hij echt kansloos
    10 maart 2022 17:15
    Milaan sanremo starten ze ook beiden. Kan misschien vroeger spannender worden.
    10 maart 2022 17:17
    Deze Pogacar is nergens kansloos. Als dat nog niet duidelijk, dan weet ik het ook niet meer. Enige die hij een beetje serieus neemt is Roglic, de rest zijn figuranten.
    10 maart 2022 17:19
    Overschatting loert altijd om de hoek, ook voor godenkinderen.
    10 maart 2022 18:34
    Bwah niet helemaal mee eens dikke vrouw

    Tuurlijk is dat belangrijk, maar een topper kan op een klim nog behoorlijk opschuiven. Zie van der Poel bijvoorbeeld vorig jaar in de rvv en in de E3 toen quik-step begon te knallen, zat ie ergens halverwege; aan het eind van de klim reed ie op kop...
    10 maart 2022 20:18
    Eens met dikke vrouw dat het een hachelijk gedoe wordt qua positionering etc en dat hij op enorm veel plekken de koers verliezen kan zonder echt zijn kracht te kunnen tonen. Maar daar moeten ze dan Trentin voor gebruiken als lijfwacht die hem richting de finale brengt, eenmaal daar is het ne gevaarlijke.
    10 maart 2022 20:48
    maarja met goeie benen zet hij hem gewoon int 2de wiel en pareert alles

    zoals vandaag

    en dan 10 meter pakken op 5 second

    LOCO
10 maart 2022 17:18
Hoe goed zou hij wel niet zijn als hij bij jumbo visma had gereden??
    10 maart 2022 17:21
    Hoe bedoelt u ?
    10 maart 2022 18:46
    @Dikke Vrouw

    Volgens mij bedoelt Alto de angliru dat, indien Pogacar voor Jumbo-Visma zou rijden, hij op dit forum heel veel positieve commentaren zou krijgen. Niet de dopinginsinuaties die hij nu krijgt, zie bovenaan deze reeks commentaren.
    10 maart 2022 19:52
    Zoals hij het vandaag deed, gas geven en wegwezen, heb ik regelmatig Roglic zien doen, dan staat ""iedereen"" op de banken....
10 maart 2022 17:24
Sterkste renner ter wereld, met voorsprong. Maar laten we ook niet overdrijven dat er 0 spanning meer is; hij won vorig jaar ook niet in het Baskenland of de Spelen en op het WK was hij ook vrij onzichtbaar. Hij gaat echt niet elke koers winnen waaraan hij deelneemt, pech/ziekte/mindere dagen kent hij ook.
10 maart 2022 17:30
15 zeges voor uae , 12 voor de quickies nog niet vaak gebeurd dat die niet op 1 stonden
    11 maart 2022 06:07
    Het straffe is dat ze het doen zonder 'topsprinter' - Gaviria staat op 2, Jakobsen staat al op 6, Cav ook op 2!
10 maart 2022 17:36
Wat een overmacht. Ik zie het nu al somber in voor Roglic wat betreft de TdF. De beste kans op winst is al geweest
    10 maart 2022 17:43
    Met Vingegaard kan je wel op 2 paarden gokken.
    10 maart 2022 17:44
    Eerste beide de tour maar eens halen.
    10 maart 2022 19:26
    Weer een keer een beste ploegentijdrit erin gooien. Daar kan Jumbo heel veel tijd pakken op UAE als ze met Roglic, Van Aert, Vingegaard, Dennis, Laporte o.a. starten.
    10 maart 2022 19:58
    Ik vermoed dat Roglic het hem wel moeilijk kan maken, zal een boeiend schouwspel worden!
10 maart 2022 17:46
Tactisch niet echt slim van Remco om in de laatste KM niet in het wiel te zitten van Pogacar. Leg je het sowieso af qua explosiviteit, maak dan tenminste dat je al niet voorafgaand verder gepositioneerd bent.
    10 maart 2022 17:55
    Idd. Foutje van remco. Ondanks zn gebrek aan explosiviteit is hij nog van 10-15e positie opgeschoven naar de 4e plaats. Toch nog heel sterk gefinished dan!
    Hopelijk houdt hij de podiumplaats vast in de komende dagen.
    10 maart 2022 17:56
    Ik denk dat Remco gewoon de kracht niet meer had om zich te positioneren.
10 maart 2022 17:52
Remco spaart zich voor morgen.
Remco is de beste, hup Remco
    10 maart 2022 18:18
    Woordjes gevonden voor een extra zinnetje? Sterk!
    10 maart 2022 18:24
    Hij pakt het in elk geval zuinig aan deze week in tegenstelling tot z'n eerste 2 rondjes dit jaar. Daar kreeg hij toen veel kritiek voor, maar blijkbaar weet hij het wel.
    11 maart 2022 06:17
    Nog een haiku:

    Remco op plek vier
    Remco zat echt wel te ver
    Spaart zich wel of niet?
10 maart 2022 18:14
Bij UAE lachen ze zich te barsten om rennertjes als Koentje, Seppie en Toshie die namens JV denken dat ze de boel wel even kunnen controleren... Bedankt voor jullie hoogmoedigheid...
    10 maart 2022 19:28
    Wat is hoogmoedigheid?
    10 maart 2022 19:37
    @kelderbelg

    Ik denk hoogmoed. Misschien is hoogmoedigheid een neologisme, misschien ook niet.
    10 maart 2022 19:49
    Een bestaand woord, iets minder zwaar wegend dan hoogmoedswaanzin.
10 maart 2022 18:26
Alle andere pogingen ten spijt,
is ‘t prijs waar ook den Pogi rijdt
    11 maart 2022 06:12
    In Haiku vorm:

    Waar Pogi ook rijdt
    Alle pogingen ten spijt
    Nergens is er strijd

    :)
10 maart 2022 18:26
Iets meer aandacht voor het rijden van Arensman op deze Nederlandse site had niet misstaan !!
    10 maart 2022 18:32
    Kom er maar in, Martijn!
    10 maart 2022 18:39
    Dat mocht inderdaad wel, want ondanks dat het klimmetje niet erg zwaar leek staan er in de top-25 bijna uitsluitend klimmers met faam.
10 maart 2022 18:56
Pozzovivo zat er gelukkig ook weer bij (12e )
Het was dus niet Rota zoals Karsten Kroon dacht.
10 maart 2022 19:12
Mooi dat Wilco weer van de partij is.
    10 maart 2022 19:27
    Hij kwam zeker sterk over! Lijkt dus weer goed herstelt van zijn malheur.
    11 maart 2022 08:02
    Ik had hem niet opgemerkt, maar dat betekent dus dat 'ie goed is :-D

Reacties zijn gesloten.