Sterke Lucinda Brand wint Wereldbeker Namen voor vierde keer op rij
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 19 december 2021 om 14:35

Sterke Lucinda Brand wint Wereldbeker Namen voor vierde keer op rij

Lucinda Brand heeft voor het vierde jaar op rij de Wereldbeker veldrijden in Namen gewonnen. De wereldkampioene van Baloise Trek Lions maakte in de eerste ronde het verschil en hield daarna knap haar voorsprong op Denise Betsema vast. De talentvolle Puck Pieterse maakte het Nederlandse podium compleet in de Waalse klimcross.

Op de loodzware omloop rondom de Citadel van Namen, die er enorm zwaar bij lag, was de kopstart voor Lucinda Brand. De wereldkampioene kreeg Denise Betsema en Puck Pieterse achter zich aan. Daarachter moesten de jarige Annemarie Worst, Eva Lechner, Helene Clauzel, Inge van der Heijden, Ceylin Alvarado en Fem van Empel in de achtervolging. Geen Marianne Vos in Namen; de winnares van Rucphen liet deze Wereldbeker schieten.

De verschillen waren na de eerste ronde al flink. Betsema volgde op ongeveer vijftien seconden van Brand, terwijl Pieterse op een halve minuut volgde. De eerstvolgende groep met achtervolgers gaf al meer dan een minuut toe op de wereldkampioene, die op de macht haar leidende positie behield.

foto: Cor Vos

Brand vs. Betsema
Het werd een vrouw-tegen-vrouwgevecht, met Betsema die als enige Brand onder druk wist te zetten. Pieterse, leidster in de Wereldbeker voor beloften, was daar niet toe in staat. Zij moest wel oppassen dat de achtervolgende groep niet te dichtbij kwam. Blanka Kata Vas had haar dag niet, reed rond buiten de top-20 en gaf uiteindelijk op in de derde ronde.

Bij het ingaan van de vierde ronde (van de vijf) was verschil tussen Brand en Betsema ruim vijftien seconden. Daarachter volgde nummer drie Pieterse al op ruim een minuut. Ondanks kleine foutjes bij de koploopster en haar achtervolgster, bleef het gat hangen tussen de tien en twintig tellen. Brand imponeerde en gaf Betsema niet de hoop dat er iets te halen viel. Zonder te veel risico te nemen stevende de renster van Baloise Trek Lions af op haar vierde overwinning in Namen.

Na 2018, 2019 en 2020 voegde Brand ook de 2021-editie van de Citadelcross toe aan haar palmares; Betsema werd tweede. De strijd om de derde plaats werd in de slotronde toch nog spannend: Van Empel en Alvarado legden nog flink wat druk op Pieterse, maar het verschil was te groot om nog te overbruggen in de finale. Al juichend kwam de talentvolle renster van Alpecin-Fenix over de streep.

Wereldbeker veldrijden in Namen
Uitslag vrouwen
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema
3. flag-nl Puck Pieterse
4. flag-nl Fem van Empel
5. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
6. flag-fr Hélène Clauzel
7. flag-nl Inge van der Heijden
8. flag-nl Shirin van Anrooij
9. flag-it Silvia Persico
10. flag-ca Maghalie Rochette

 
40 Reacties
Sorteer op:
19 december 2021 14:39
Deze omloop is te zwaar voor de dames. Dit zag er niet uit, het tempo ligt laag en op de vele loopstroken wordt er meer gesjokt dan gerend.
  19 december 2021 15:01
  Waar ik me vooral aan irriteer is dat ze echt de tijd nemen als ze een afdaling in duiken. Vooral bij Betsema ziet dat er altijd uit alsof ze op een toertocht een onbekende afdaling in gaat.
  19 december 2021 15:32
  Gewoon een prachtig parcours dit. Voor de heren en de dames. Vooral niets aan veranderen mijns inziens
  19 december 2021 15:39
  Ach Deo, ik zie het nu ook bij de mannen gebeuren. Zo snel mogelijk op de fiets springen om dat me tv 2km per uur de afdaling in te rollen. Het zal vast nodig zijn, Hermans liet zich net heerlijk opjagen door Tom en ging gelijk het bos in.
  19 december 2021 16:04
  @Dikke man Zet de beelden eens naast elkaar, is echt in niets te vergelijken. Ik weet niet hoe het komt, maar op techniek is alsof Liverpool tegen een team 3e klasse zaterdagamateurs speelt. Het gebrek aan vermogen is biologisch gezien vrij logisch te verklaren, maar waarom de techniek zo ver achter blijft is mij een raadsel.
  19 december 2021 16:09
  En toch moet het vooral zo blijven. Namen is een absoluut hoogtepunt in het crossseizoen. En waarom te zwaar? Ze rijden toch gewoon uit? Het is pas te zwaar als niemand de finish bereikt
  19 december 2021 17:03
  @Brabander Het is uiteraard subjectief, maar naar mijn mening laat dit parcours zien dat het niveau dramatisch is. Ik krijg het gevoel dat ik naar een stel ploeterende amateurs zit te kijken en niet naar profsport. De makkelijkste oplossing is natuurlijk gewoon niet kijken, en dan doe ik dan ook weinig, af en toe geef ik het een kans. En als anderen er wel van genieten is dat natuurlijk helemaal goed.
  19 december 2021 17:17
  @reusjen Ik spreek als Dikke Man niet als primaire bron, maar als je in ronde 4 met hartslag 189 bovenaan de afgrond staat kan ik me goed voorstellen dat je lichaam uit reflex even op z’n Jochem Myers om een seconde rust smeekt voordat je weer als een kamikazepiloot naar beneden sjeest. Zelfs met een feilloze techniek is een foutje snel gemaakt.
  19 december 2021 17:41
  Ik zie natuurlijk ook wel het verschil, maar mij stoort het absoluut niet. Vrouwencross meestal zeer onderhoudend.
  19 december 2021 17:58
  @reusjen: fijn dat de liefhebbers van de damescross in ieder geval jouw zegen hebben. Maar waarom dan negatief reageren als je het sowieso al niets vindt? Ik heb vorige week op aandringen van vrienden naar de F1 gekeken en viel al na vier rondjes in slaap. Vandaag idem dito: na 15 minuten Feyenoord-Ajax sukkelde ik al weg. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt F1 of voetbal te gaan bekritiseren op een F1 of voetbalforum.
  19 december 2021 18:20
  Dat ik me had geïrriteerd was misschien onnodig om te uiten. Ik kijk er uiteindelijk graag naar maar meer als fan denk ik dan, je moet tijd goed maken maar dan blijf je het op wel heeel erg safe spelen.
  19 december 2021 18:27
  Je moet vrouwen in de sport in de meeste gevallen niet met mannen vergelijken.
  19 december 2021 18:30
  @Lalsacien: en liefst buiten de sport ook niet. Maar dat zal wel weer niet woke genoeg zijn...
  19 december 2021 23:28
  @Franco Ballerini Ik kan vrouwenwielrennen en soms vrouwenveldrijden wel waarderen als het parcours zo is dat je niet ziet het niveau een stuk lager is. Dat ze gemiddeld langzamer rijden is nog niet zo'n probleem, maar als je ziet dat de beheersing van de fiets gewoon niet daar is dan haak ik inderdaad af. Ik zie niet echt in waarom het niet oké is om dit op te merken op een wielerforum. Tegelijkertijd kan ik mij ook storen aan dat er net gedaan wordt of het vrouwenveldrijden beter is dan de wedstrijd bij de mannen, dus misschien is dat ook een oorzaak van mijn kritiek. Mogelijk is de sport nog niet ver genoeg ontwikkeld en komt het nog. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met hockey dan is het ook bij de vrouwen van hoog niveau en heb je niet het idee dat je naar de b-garnituur zit te kijken, ook al rennen ze minder hard. Het kan dus wél.
  20 december 2021 09:28
  @reusjen: je hoort mij niet beweren dat het damesveldrijden beter is dan de heren. Ik vind het wel vaak vermakelijker. Daarnaast is het zeer interessant om te zien hoe het niveau elk jaar stukken omhoog gaat. Zowel qua snelheid als beheersing. Ieder zijn ding, zullen we maar zeggen.
19 december 2021 14:43
genieten van wuyts die kwaakt over alvarado en hoe zij de enige is die zoiets zo snel kan *kijkt ondertussen naar van empel die in hetzelfde beeld aan de andere kant alvarado veel efficiënter en sneller voorbij gaat*
  19 december 2021 14:52
  @chippen Kan nog vele malen erger als je zoals ik naar Eurosport kijkt en moet aanhoren hoe Traksel het heeft over de niet aanwezige vloek van de 'regenbui' bij Brand. Je zou het cult kunnen noemen maar ik vind het schrijnend dat een commentator de Nederlandse taal niet beheerst.
  19 december 2021 16:14
  Tja, die Traksel. Ik heb al eerder beweerd dat hij waarschijnlijk een zak geld meebrengt om commentaar te mogen leveren, want anders begrijp ik werkelijk niet wat ze bij Eurosport aan het doen zijn. Gisteren was hij ook weer lekker op dreef om de kijkers meerdere malen te attenderen op de spannende laatste ronde terwijl er nog twee ronden te gaan waren. Ik heb me aangemeld voor het zogenaamde Eurosport panel en geef al jaren aan dat ze Traksel moeten lozen als ze serieus the Home of Cycling willen worden. Tot dusverre helaas tevergeefs.
  19 december 2021 17:01
  @chippen, Wuyts kwaakt wel meer. Die vindt Cant ook nog steeds technisch begaafd, terwijl die zowel conditioneel als technisch aan alle kanten overvleugeld is door al het jonge spul. Zelfs Marianne Vos is gewoon een stuk behendiger dan Sanne. En ik zag een aantal rensters rond de top 10 positie die gewoon op heel moeilijke stroken gewoon nog met 2 voeten ingeklikt waren. Wuyts zit in mijn ogen vast in zijn "stokpaardjes". Als iemand ooit iets heel moois heeft laten zien op een fiets, dan is die voor een heel leven lang technisch vaardig. En dat maakt hem blind voor alles wat er verder nog te zien is.
  19 december 2021 17:29
  Jarenlang werd Wuyts zowel in België als in Nederland als veruit de beste commentator beschouwd, maar met nog een maand of twee te gaan voor zijn pensionering kan hij klaarblijkelijk geen goed meer doen... Ik luister nog steeds het liefst naar het duo Wuyts/de Cauwer en aangezien zij beiden openstaan voor een transfer om samen commentaar te blijven geven heb ik Eurosport al verzocht hun een contract aan te bieden en Traksel en van Belleghem eruit te gooien.
  19 december 2021 17:36
  @Michelangelo Ik ben het met je eens, maar sta me toe dat ik toch even moet glimlachen als jij het over een ander zijn stokpaardjes hebt. De man die ongeveer elke cross schrijft dat het bij Cant toch niet meer je dat is, en geen reactie over Vanthourenhout kan schrijven zonder toch even nog even de gebruikelijke sneer naar Iserbyt te geven. Over dat andere stokpaardje is hier al genoeg gezegd de laatste dagen, die laat ik achterwege.
  19 december 2021 18:08
  @Franco, tot een jaartje of 4-5 geleden vond ik Wuyts (zowel met De Cauwer als met Hereygers) echt wel OK. Maar de laatste jaren begint hij steeds meer op Mart Smeets in zijn nadagen te lijken: te weinig aandacht voor het beeld en de sport zelf, vooral met mooie zinnen willen strooien, veel van de actie missen, en eigenlijk zelf centraal willen staan. Met daarbovenop af en toe een ongezond toefje nationalisme. Erg jammer, want Wuyts is (net als Smeets) echt wel een icoon in de wielersport. @Maillot, Ook ik heb mijn stokpaardjes. Maar ik ben slechts een zolderkamer-toetsenbordridder, en wordt niet betaald om voor miljoenen mensen verslag te doen. Ik zeg ook niet dat ik het beter zou kunnen, maar ik denk wel dat er op dit moment een aantal zijn die beter commentaar kunnen geven dan Wuyts in zijn nadagen....
  19 december 2021 18:15
  "de laatste jaren begint hij steeds meer op Mart Smeets in zijn nadagen te lijken: te weinig aandacht voor het beeld en de sport zelf, vooral met mooie zinnen willen strooien, veel van de actie missen, en eigenlijk zelf centraal willen staan. Met daarbovenop af en toe een ongezond toefje nationalisme." Beetje zoals jij eigenlijk dus.
  19 december 2021 18:26
  @Michelangelo: ik ben het met je eens dat zijn commentaar in het verleden beter was. Maar zo heel erg nationalistisch vind ik hem nou ook weer niet. Logisch dat hij zijn belangrijkste publiek bedient door op mooie resultaten van Vlamingen te wijzen, en wie kan er niet genieten van wat van Aert presteert? Maar ik zie ook dat hij een grote fan is van van der Poel, van Baarle, en zelfs van Riesebeek. Ook in het veldrijden heeft hij mooie woorden over voor de Nederlandse dames en heren als van der Haar, Kamp of Ronhaar. Zet dat eens af tegen bijvoorbeeld een van Belleghem die de naam Evenepoel in één op de drie zinnen benoemt, of hij nou meedoet of niet.
  19 december 2021 19:14
  wuyts is niet nationalistischer dan anderen wuyts is één van de weinigen die regelmatig een doelgroep bereikt die breder is dan enkel eigen landgenoten, waardoor het bij hem dan ook regelmatiger wordt opgemerkt. en hij probeert daar zowaar nog rekening mee te houden, wat hij helemaal niet moet doen.
  19 december 2021 19:29
  Vorig jaar overdreef Wuyts gigantisch, het was niet zo zeer het klinken als de voorzitter van de van Aert fanclub maar vooral dat onnodige opstoken van het vuurtje in het Roglic/TJV dwarsbomen Wout complotverhaal dat zijn dieptepunt kende tijdens het WK. Overigens deed Vannieuwkerke daar net zo hard aan mee. Daar zullen zeker nog wat woorden over zijn gevallen bij de VRT en dit jaar was het gelukkig al grotendeels afgelopen met die onzin. Wel was hij dit jaar opvallend vaak stekelig naar De Cauwer wat misschien te maken heeft met het mogen aanblijven van de laatste als commentator/analist. Persoonlijk heb ik liever Renaat die veel minder de alwetende uithangt dan Michel.
  19 december 2021 20:05
  +1 met Murcia, volledig mee eens.
  19 december 2021 20:28
  Dat er bij de VRT woorden gevallen zijn over het commentaar op Roglic is een aanname die nergens op gebaseerd is en hier aangevoerd wordt om de eigen overtuiging wat kracht bij te zetten. Jij vond het onzin; ik niet.
  19 december 2021 20:38
  Dat mag je vinden Beer maar gezien jouw gebruik van aannames werkelijk de pan uit rijst hier op deze site mbt Matthieu, AF, Adrie, De broertjes Roodhoofd, en de onfortuinlijke hypo's van Lefevere ben jij wel de laatste om hier te doen alsof jij de feitenkoning bent en een neutrale partij in discussies. Gezien de opvallende draai in het commentaar over Roglic dit jaar van Wuyts en het feit dat deze coureur niet is veranderd blijf ik bij mijn stelling.
  19 december 2021 21:20
  ik merk nauwelijks verschil met betrekking tot roglic. van zodra er opportuniteiten zijn, trekt wuyts nog steeds graag de passiviteit-kaart. alleen was er dit jaar minder aanleiding. lijkt me weer een voorbeeld waar men begint met de mening en daarna aanleidingen gaat zoeken waarop de mening gebaseerd zou zijn. zou ook niet weten waarom er daarover woorden zou zijn gevallen bij de vrt. op basis van wat?
  19 december 2021 21:22
  Welke aannames van mij Murcia? Zeker die over de hypo van Lefevere wil ik wel eens lezen. Verder gaat het hier over wat jij in deze topic bazelt, niet over wat ik ooit ergens over iets helemaal anders geschreven zou hebben.
  19 december 2021 21:46
  edit wf: niet doen
  19 december 2021 21:49
  Beer je geheugen laat je toch echt in de steek want bv over de rugblessure van MVDP wist je in elk artikel daarover te melden dat die vast niet zo erg was en dat het bedoeld was om zand in de ogen van de anderen te strooien. Aangezien jij niet de arts van Matthieu bent is dat een aanname over een blessure en geen feit. Ik kies er wel voor om dan de medici van de ploeg te geloven. Over die veelbesproken uitzending met Patrick en zijn 'hypo' die daar alternatief werd behandeld door een diabeet telkens met rode wijn bij te schenken nam je de verklaring van Patrick meteen over. Dat mag natuurlijk maar is ook gewoon een aanname en het vreemde is dus dat bij een renner/ploeg die je niet mag de verklaring van de ploeg voor jouw reden is om wantrouwend te zijn maar bij een bevriende ploeg/leider/renner gaat het erin als Gods woord bij een ouderling. Dat vind ik hypocriet en is dus geen aanname maar een mening en verder vind ik termen als gebazel over reacties en posters die het niet met je eens zijn getuigen van een zwakte om met kritiek om te gaan.
19 december 2021 14:44
In de zwaarste cross van het jaar wint de beste veldrijdster van dit moment. Brand heeft het vermogen en de onvermijdelijke foutjes deren haar niet want ze trapt er daarna vrolijk weer wat seconden bij. Betsema met een degelijke race en daarachter zie je hoe goed de jonkies nu zijn. Puck en van Empel zijn nu al in staat om voor podiumplekken te knokken met alle toppers aanwezig. Vas eerder uitgestapt dus de pauze heeft haar ritme wat gebroken en Alvarado en Shirin reden een goed ingedeelde race.
19 december 2021 14:55
Brand ook op zo'n zwaar parcours de beste. De youngsters Pieterse en Van Empel weer heel sterk.
  19 december 2021 16:15
  Ja, echt genieten van die twee jonkies. Van Anrooij lijkt ook weer goed op de weg terug.
  19 december 2021 17:33
  Bijna vergeten, maar Inge van der Heijden is ook zeer goed bezig. Prachtig hoe zij op het WK een paar jaar geleden de topfavoriet een loer draaide, en gelukkig ook bij haar steeds meer progressie te zien.
19 december 2021 16:26
Al die lieden hier op dit forum die het zo goed weten, vraag me af of ze ooit wel een op een crossfiets gezeten hebben.Of er ooit mee gereden te hebben. Ze weten het beter dan de beste crosser van dit moment. Als ze een rondje met deze dames gaan fietsen komen ze niet eens aan de meet.
  19 december 2021 16:42
  Helemaal mee eens, Pol. Ook de damescross is topsport.
  19 december 2021 17:06
  Klopt Pol, ze worden allemaal keihard gedubbeld, zeker op dit parcours. Ik ook overigens.

Reacties zijn gesloten.