Stefan van Dijk krijgt acht jaar schorsing vanwege ozontherapie

zaterdag 30 november 2013 om 11:56
Stefan van dijk

foto: Sirotti

Stefan van Dijk is door de Belgische wielerbond voor acht jaar geschorst. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De oud-Nederlands kampioen krijgt deze straf omdat hij begin 2011 ozontherapie onderging. Deze methode is verboden.

Naar blijkt is de Nederlander de eerste renner die ooit geschorst wordt voor dit soort doping. De Belgische dopingcommissie heeft de Van Dijk, die afgelopen jaar bij Accent Jobs – Wanty in Belgische loondienst reed, ook een boete van 10.000 euro opgelegd. Daarnaast moet hij zijn eigen proceskosten ten grootte van ongeveer 2.000 euro betalen.

Van Dijk is zich van geen kwaad bewust. Hij gebruikte de therapie op aanraden van zijn huisarts om te herstellen van de ziekte van Pfeiffer. “Die hinderde mij fel tijdens de trainingen, er waren op dat ogenblik geen wedstrijden. Ik heb geen ozontherapie gebruikt om sneller te fietsen, wel om sneller te genezen. In mijn optiek had ik helemaal niets verkeerds gedaan. Aan mensen van mijn ploeg had ik het ook gewoon verteld”, geeft hij aan. “Als ik toen had geweten dat het verboden was, had ik die therapie natuurlijk nooit ondergaan”, kijkt hij terug.

Ozontherapie bestaat al zo’n dertig jaar. Doordat hierbij bloed wordt afgetapt, met ozon verrijkt en weer ingespoten, valt het onder bloedtransfusies, die verboden zijn. Nochtans staat het niet expliciet op de dopinglijst. Bovendien mogen renners van de UCI tegenwoordig helemaal geen naalden meer gebruiken, iets wat volgens Van Dijk wel gebeurde.

Omdat het zijn tweede vergrijp is, na het eerdere missen van een dopingcontrole in 2005, valt de schorsing hoog uit. Op 7 november 2021 zou hij pas weer deel mogen nemen aan wedstrijden. De 37-jarige Van Dijk beëindigt per direct zijn carrière en stort zich op een maatschappelijke loopbaan.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone