Stefan Küng mist medaille op vier tienden: “Mijn tijdrit was medaillewaardig”

woensdag 28 juli 2021 om 12:49
Stefan Küng mist medaille op vier tienden: “Mijn tijdrit was medaillewaardig”

foto: Cor Vos

Stefan Küng moest op de individuele tijdrit van de Olympische Spelen genoegen nemen met de vierde plaats. Het verschil met de bronzen medaille van Rohan Dennis was vier tienden van een seconde. “Dat verschil kan ik overal zoeken”, reageert Küng na afloop bij de Zwitserse tv.

“Na een uur zit ik drie seconden van het zilver vandaag. Alles zat zo dicht op elkaar”, vertelt de Zwitserse favoriet. “Eigenlijk had ik Primož Roglič en Tom Dumoulin niet bovenaan mijn favorietenlijst staan. Maar in deze tijdrit blijf ik elke keer op dezelfde positie staan en draaien de anderen om mij heen in de tussentijden.”

Küng kan zichzelf niets verwijten. “Ik heb een topprestatie geleverd. Die was echt medaillewaardig. Als je de tijdrit goed indeelt, heb je het gevoel dat je niet aan je limiet zit. Al was ik dat natuurlijk wel”, vindt de Europees kampioen tijdrijden.

De olympische droom van de tijdritspecialist is nog niet voorbij. “Tot en met de volgende Olympische Spelen in Parijs zijn nog drie jaar. En de Olympische Spelen blijven de Olympische Spelen. Ik ga nog niet opgeven”, blijft Küng strijdbaar. Toch zal hij deze tijdrit snel willen vergeten. “Anders kan ik een week lang niet slapen”, grapt hij.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Sammysosa 28 juli 2021 om 12:54

Ongelofelijk zuur. 4e plaats is al de meest ondankbare van alle plekken, maar zo zeker.

Killco 28 juli 2021 om 12:57

Zo veel toppers op dit onderdeel tegenwoordig. Dat maakt de prestaties van de medaillewinnaars nog mooier.

Turtlehead 28 juli 2021 om 13:00

Hij is dichter gekomen dan ik had verwacht. Voor het WK toch maar weer meenemen als schaduwfavoriet…

Michelangelo 28 juli 2021 om 13:05

Tja, 4 tienden kun je al winnen in de start, door bij seconde 1 weg te gaan ipv bij seconde 0.
Die zal vannacht slecht slapen. Jammer wel overigens, want hij is al jarenlang een vaste waarde in deze discipline, en ik vind het ook een coureur die met zijn neus in de wind durft te koersen.

R. Ibbe - De Bie 28 juli 2021 om 17:26

Meten ze de tijd niet dmv het kastje dat onder hun zadel hangt en dat de tijd dan pas loopt zodra ze onder aan het podium zijn ofzo? Dat zou in dit soort gevallen wel eerlijker zijn iig

VespavanBern 28 juli 2021 om 20:50

Ja dat doen ze, de tijdswaarneming gaat ”gewoon” met transponder.

Charlie33 28 juli 2021 om 13:15

Herbert had Kung al helemaal afgeschreven (ik begrijp nog steeds die vent zat te bazelen)

Pizzi 28 juli 2021 om 13:24

Nooit maar dan ook écht nooit naar Herbert luisteren!

Twisted-D 28 juli 2021 om 13:35

Tja Herbert was weer eens ouderwets in vorm. Hij schreef Rohan Dennis ook al af bij het tweede tussenpunt waarbij hij 2 seconden trager was dan Dumoulin.

Ik luister wel naar Herbert. Kan zo nu en dan wel lachen om wat hij dan weer zit te bazelen.

Wheely 28 juli 2021 om 13:41

Ducrot was wel weer geniaal in zijn repliek, heel lulverhaal over een wat je allemaal wel niet met een berenhuid moet doen voordat je hem eindelijk mag verkopen.

Murcia 28 juli 2021 om 14:04

Dat Herbert nog vrij rond mag lopen is een raadsel gezien zijn verschrikkelijke commentaar hier bij de OS. Vandaag was het ook weer genant maar het gaat hier over Küng die zijn race goed had ingedeeld en hopelijk zich niet gaat afvragen waar hij vier tiende had kunnen pakken want dan wordt je gek lijkt mij. Uitstekende renner overigens die je het hele jaar ziet en dus veel meer kan dan tijdrijden.

Pathieu van der Moel 28 juli 2021 om 15:08

Herbert zei ook dat Van der Breggen geen kans had om nog voor Brown te finishen, waar ze vervolgens 7 tellen voor finishte.

Groetjesaandevoetjes 28 juli 2021 om 16:06

99% van de wielerflits volgers hier heeft meer verstand van wielrennen dan Herbert. Gewoon niet doorhebben dat Kung en Dennis continu op dezelfde tussentijden doorkomen en maar roepen dat een medaille zeker is voor Dumoulin, terwijl hij nog makkelijk 5e kon worden. Heeft ook nooit door wie welke renner is (toen Evenepoel Porte inhaalde of Asgreen Roglic weer had ingehaald). En dan zat die Herbert ook nog eens arrogant te doen tegen Roxanne Kneteman (werd ook al uitgekotst op twitter daarom).

Aerosolo 28 juli 2021 om 18:17

Na de finish hadden de commentatoren ook niet door dat er maar 0,4s verschil was met Dennis. Alles werd aan Dumoulin afgemeten. Dat past in de hele NOS-bril: zo’n hyperfocus op oranje, dat de sport naar de achtergrond dreigt gedrukt te worden.

nickdt 28 juli 2021 om 18:49

Om heel eerlijk te zijn: Ik ook, want was vergeten dat ie er ook nog reed lol.

VespavanBern 28 juli 2021 om 20:53

Vind het vooral heel bijzonder dat Herbert vroeger als junior verschrikkelijk goed was, maar nu praat alsof hij er geen pepernoot van snapt. Je hebt toch jarenlang in dat wereldje gezeten, dan weet je enigzins hoe de vork in de steel zit lijkt me.
Ducrot daarentegen altijd verademend naast Dijkstra, ook die engerd van een Joris roept hij vaak tot de orde en dat maakt veel goed.

Willem Kieft 28 juli 2021 om 14:01

Helaas Stefan, dat was je prestatie, op grond van de feiten, toch niet. maar zeker knap gereden. Ik had niet verwacht dat hij op zo’n zware ronde mee zou kunnen doen.

Krakowic 28 juli 2021 om 15:08

Was ook al tweede in de eerste tijdrit in de tour. Toch vaak net niet voor hem. Gun hem nog wel een keer een vette vis.

D.Koch 28 juli 2021 om 17:44

Als je de tijdrit goed indeelt, heb je het gevoel dat je niet aan je limiet zit. Wauw mooi verwoord en exact wat het is. Vind Kung een geweldige persoonlijkheid voor het wielrennen.

kleomantre 28 juli 2021 om 18:01

Heeft mij ook verbaasd. Reed gedurende de Tour toch wat minder soepel rond had ik het idee en geen parkoers dat direct bij ‘m zou passen. Schatte hem in op plek 7 a 8 en zeker niet dicht op de medailles qua tijd.

Maar het blijkt zeker nu wel hoe lastig het is om het veld op voorhand goed in te kunnen schatten door de weinige TT’s die er gereden worden, de niet goed vergelijkbare profielen en het weinige rijden van de toppers tegen elkaar met een vrijbrief om er vol voor te gaan.

Je kunt nu wel een paar (voorzichtige) conclusies trekken. Evenepoel is gewoon niet op het niveau, Dumoulin is de sterke motor van weleer niet kwijtgeraakt, Ganna heeft toch moeite met echt lange TT’s met een zwaarder profiel, Kung kan meer aan dan Belgische keienklimmetjes en vlakke koersen en Van Aert heeft geen onuitputtelijke motor.

Pietspeed 28 juli 2021 om 18:15

Erg zuur. Heeft al behoorlijk aantal maal misgegrepen. Lijkt af en toe in zijn mimiek en ook nu in zijn woorden dat hij dat niet kan geloven.

Headlines

Materiaalzone

Populair