Staune-Mittet juicht voor Jumbo-Visma Development na val Van Belle in finale

woensdag 28 september 2022 om 16:24
Staune-Mittet juicht voor Jumbo-Visma Development na val Van Belle in finale

Johannes Staune-Mittet - foto: Cor Vos (archief)

Johannes Staune-Mittet heeft de openingsrit van de Ronde de l’Isard voor beloften gewonnen. De jonge Noor van het Jumbo-Visma Development Team kwam na 157 kilometer solo over de finish, nadat hij onderweg deel uitmaakte van een kopgroep die meer dan tien minuten voorsprong kreeg. Zijn ploegmaat Loe van Belle leek in de finale te winnen, maar Van Belle viel en zag de zege gaan naar Staune-Mittet.

Al vroeg na de start reed een kopgroep van veertien renners weg, met daarbij drie renners van de talentenploeg van Jumbo-Visma. Johannes Staune-Mittet, Lars Boven en Loe van Belle schoven mee in de vlucht. Een andere opvallende naam was die van Reuben Thompson van Groupama-FDJ U23, die de afgelopen twee jaar uitblonk in de Giro Valle d’Aosta.

Het was mede door de regenval en de straffe wind dat deze groep wegreed in de verder nagenoeg vlakke etappe naar Saverdun. De voorsprong van de kopgroep groeide tot boven de vijf minuten, terwijl Mattieu Lavignac en Antonio Nieto in de tegenaanval gingen. Zij zwommen lange tijd tussen de twee grote groepen in.

Het peloton kreeg geen vat op de veertien vluchters, die goed samenwerkten en halverwege de rit liefst tien minuten voorsprong pakten. Na het laatste kleine klimmetje van de dag werd dan ook gestreden om de ritwinst. Max Walker (Trinity) probeerde weg te rijden, maar Lars Boven counterde zijn aanval.

Van Belle neemt verkeerde afslag en valt
Het was het startsein voor een reeks aanvallen. Loe van Belle wist een gat van tien seconden te slaan met de rest en hield die voorsprong vast, mede door goed afstopwerk van zijn ploeggenoten daarachter. Van Belle reed in de laatste kilometer echter verkeerd en kwam ten val, waardoor hij de zege aan zijn neus voorbij zag gaan.

Geluk voor een ongeluk voor Jumbo-Visma was dat Staune-Mittet in de achtergrond optimaal had geprofiteerd van het werk van de concurrentie. De Noor, die in 2024 prof wordt bij Jumbo-Visma, rondde het af in Saverdun en greep de zege. De Fransman Gwen Leclainche eindigde als tweede, voor zijn landgenoot Enzo Paleni. De gevallen Van Belle kwam ruim zeven minuten later over de finish, als veertiende. Dat was nog ruim voor het peloton binnenkwam.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dario Koelkast 28 september 2022 om 16:43

Moet Loe dan niet dezelfde tijd krijgen als de winnaar, of als de groep erachter?

1
Wim Kruithof 28 september 2022 om 21:01

Geen voorbeschouwing of iets ook, deze mooie beloftekoers wordt overspoeld door non-nieuws.

1
Murcia 28 september 2022 om 22:10

Eens Wim, sommige artikelen kan ik nog begrijpen maar vandaag staat er een werkelijk debiele poll over wat wij een terechte transfersom voor Evenepoel zouden vinden. En dat soort ongein gaat dan boven de aandacht die een mooie koers als deze zou verdienen.

1
Poeksel 28 september 2022 om 16:26

Op pcs staat: 14 VAN BELLE Loe Jumbo-Visma Development Team 7:47

Als dit klopt, dan is er meer gebeurd dan alleen verkeerd rijden in de laatste kilometer?

Los daarvan sterke prestatie van Staune-Mittet!

Edit: val blijkbaar, die moet dan vrij heftig geweest zijn.

0
Sandy Casar 28 september 2022 om 16:28

Ik las dat van Belle is gecrasht de laatste KM. Dat verklaart meer het tijdverschil

0
Skywalker 28 september 2022 om 16:45

Was zijn val het gevolg van verkeerd te rijden?

0
Murcia 28 september 2022 om 16:45

Erg lullig voor Loe maar net als Staune-Mittet is hij hard op weg om straks bij de grote mannen van JV terecht te komen. De Noor is aan een ijzersterk seizoen bezig, de combi van een aantal wedstrijden bij de elite en de rest bij de beloften werpt voor hem vruchten af. Was al erg goed in de Toekomst ronde ook.

0
Samamba 28 september 2022 om 17:58

De vraag is natuurlijk of ze gaan blijven doorgroeien of gaan blijven hangen. Is een beetje moeilijk inschatten met jongens die al een heel jaar eigenlijk profwedstrijden rijden en hier en daar wat wedstrijden mee doen bij de beloften, waar de meesten dat nog niet doen. Kan goed zijn dat ze al meer van hun potentieel benut hebben dan de jongens waartegen ze rijden in die beloftenkoersen.

Al moet gezegd dat dat in Avenir geen steek houdt, daar deden heel wat andere jongens natuurlijk hetzelfde al.

Bij een Staune Mittet twijfel ik wel echt niet, bij zo een Hessmann daarentegen toch een beetje meer.

1
kelderfan 28 september 2022 om 17:15

Ja, dat lijkt mij ook. Die Van Belle is echt sterk bezig.

0
BoemBoemWvA 28 september 2022 om 17:34

Qua talenten zit het bij TJV ook wel goed. Kooij natuurlijk, van Dijke, deze twee mannen en Hessmann.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone