Sprintzege Caleb Ewan in derde etappe Tirreno-Adriatico, Olav Kooij derde

Sprintzege Caleb Ewan in derde etappe Tirreno-Adriatico, Olav Kooij derde

foto: Cor Vos

woensdag 9 maart 2022 om 17:23

Caleb Ewan heeft in Terni de derde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. Na een etappe van 170 kilometer, die nog werd gekleurd door een demarrage van Tadej Pogačar en Julian Alaphilippe, was de kopman van Lotto Soudal de beste in de massasprint. Hij bleef Arnaud Démare en Olav Kooij voor. De leiderstrui blijft in handen van Filippo Ganna.

Een dag voor Taco van der Hoorn?
Taco van der Hoorn had weer een dag uitgekozen om in de ontsnapping te gaan. De Nederlandse rasaanvaller van Intermarché-Wanty-Gobert schoof mee in een vlucht met vijf Italianen: Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Mattia Bais, Edoardo Zardini (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Mirco Maestri en Davide Bais (EOLO-Kometa). Zij kregen al snel zes minuten voorsprong van het peloton.

Davide Bais, die dus samen met zijn broer Mattia van voren reed, zat puur mee om zijn bergtrui te verdedigen. Hij won dan ook de eerste bergsprint na 35 kilometer en liet zich vervolgens uitzakken in het peloton, waar Alpecin-Fenix en BikeExchange-Jayco het tempo bepaalden. De sprintersploegen brachten het verschil al snel weer terug richting de twee minuten.

foto: Cor Vos

Pogačar pakt bonificatieseconden
Op vijftig kilometer van de meet schudde UAE Emirates op een ongecategoriseerde klim flink aan de boom. De achterstand op de kopgroep verdween als sneeuw voor de zon en zo kregen we op 46 kilometer van de finish een hergroepering. Een kleine twintig kilometer later bleek waarom: kopman Tadej Pogacar wilde bij de tussensprint drie bonificatieseconden pakken. UAE Emirates zette een complete trein op en zette de kopman ideaal af.

Ondanks een poging van Julian Alaphilippe om secondes weg te grissen voor zijn kopman Remco Evenepoel, was Pogacar de snelste aan de tussensprint. De Sloveen komt daardoor in het algemeen klassement tot op drie seconden van Evenepoel. Na de oplopende sprint lieten Pogacar, Alaphilippe en Marc Soler zich echter niet uitbollen; zij trokken juist door. Tao Geoghegan Hart en Mikel Landa gingen in de tegenaanval, maar alleen de Brit kon daadwerkelijk aansluiten. Voor Landa ging het te hard.

De aanval van Alaphilippe, Pogačar, Soler en Hart strandde – foto: Cor Vos

Ewan is sneller dan Démare en Kooij
Die aanvalspoging van de vier klimmers dwong de diverse sprintersploegen tot achtervolgen in de laatste 25 kilometer. Het verschil was al snel een halve minuut, maar het parcours sprak in het voordeel van het peloton. In licht dalende lijn waren de jagers sneller dan de koplopers, waardoor op twaalf kilometer van de meet de aansluiting een feit was. Daarna ging het over vlakke wegen richting finishplaats Terni, waar de sprint moest uitwijzen wie de etappe zou winnen.

Jumbo-Visma toonde het initiatief in de slotfase, met Edoardo Affini en Tosh Van der Sande in dienst van Olav Kooij. Ook Quick-Step-Alpha Vinyl meldde zich in dienst van Davide Ballerini, waarna ook de andere treintjes naar voren kwamen.

Arnaud Démare ging vervolgens als eerste de sprint aan op de kasseitjes die in de laatste 250 meter lagen. De Fransman ging echter te vroeg aan, want vanuit zijn wiel kwam Caleb Ewan er met overmacht overheen. Démare werd nog wel tweede, terwijl Kooij het moest doen met een derde plaats. Nacer Bouhanni werd vierde en Tim Merlier, die dinsdag de tweede rit won, eindigde als vijfde.

Dit artikel delen:

26 Reacties

quickstep_wolfpack 9 maart 2022 om 17:27

Wat is er met Cavendish?

kiekske 9 maart 2022 om 17:51

Is gestart met bronchitis zonder koorts

zacht 9 maart 2022 om 17:30

Lekkere rammelsprint. Mini-Champs-Elysees.

Gebruikersnaam 9 maart 2022 om 17:30

Wel relax als je kan sprinten als Ewan. Nog 100 meter… nah nog niet, nog 75 meter …. nah nog te vroeg, nog 50 meter, vooruit dan, ik zal maar even een jump plaatsen. En hij had waarschijnlijk nog 20 meter kunnen wachten.

Moet je natuurlijk niet bij iedereen proberen, maar bij Demare weet je dat je er wel vlot over gaat.

Mystery Rider 10 maart 2022 om 05:14

Samen met Sagan toch wel de sprinter die zichzelf een weg kan banen door het peloton in het heetst van de strijd!

De sprinttrein van Quikstep is echt een kunstwerk op zich, Ewan heeft ook een sprinttrein maar werkt het toch vaak af op een andere manier met heel wat kamikaze moves!

Murcia 9 maart 2022 om 17:34

Afgetekend voor Caleb die zich thuis moet voelen in dit soort finishes met bochten en kasseitjes. Demare kon het niet volhouden en Kooij weer op het podium. Voor de rest viel vooral Ackermann in negatieve zin op, die moet echt serieus aan de slag want hij wordt wel tragisch zo.

Posterix 9 maart 2022 om 17:37

Zeker geen verkeerd podium om op het derde plekkie te staan!
Demare ook weer eens gezien!
Lekker wielerdagje zo

williams 9 maart 2022 om 17:37

En gisteren gans de rit fluitend over de bergjes en op het einde nergens te bespeuren.

Mystery Rider 10 maart 2022 om 05:01

Nadat ze een ganse dag op kop gereden hadden om de vlucht terug te pakken … Ewan heeft bij het avondeten waarschijnlijk een uitbrander van jewelste gekregen, maar het is niet PatLev, dus dan is het niet nieuwswaardig :)

horsm 9 maart 2022 om 17:40

Kooij heeft wel echt een stap gemaakt.

Ivanoviclover 9 maart 2022 om 17:49

wel bizar hoe Ballerini zijn snelheid totaal is kwijtgespeeld.

kiekske 9 maart 2022 om 18:06

Zijn eerste wedstrijd dagen na Corona besmetting

Ivanoviclover 9 maart 2022 om 21:07

ow dat verklaart veel

IlPirata 9 maart 2022 om 17:52

Snelste sprinter ter wereld strikes again.

kiekske 9 maart 2022 om 18:07

Voor mij zijn er 2.

BigApple 9 maart 2022 om 18:33

Dat was eergisteren in Parijs-Nice

Zadelsnuffelaar 9 maart 2022 om 17:58

Wanneer wint Kooij nu eindelijk eens?

Craig Vanderswag 9 maart 2022 om 20:29

Dat gaat niet lang meer duren.

djerkson 9 maart 2022 om 18:04

Demare doet het klinkergewijs goed. Dark horse voor MSR!

Kopinkas 9 maart 2022 om 19:26

Ewan heeft precies dezelfde klinkers als Démare, al heeft die nog een extra accent in de aanbieding.
Maar ‘t is Ewan die hier een klinkende overwinning boekt…

Man met de hamer 9 maart 2022 om 18:59

Taco gaat Parijs-Roubaix winnen. Training gaat lekker.

Lennimator 9 maart 2022 om 19:21

Hoe staat het met Dekker Jr. eigenlijk? Of is Kooij hem al voorbij in de rangorde?

joowii 9 maart 2022 om 19:43

Dat eerste weet ik niet, maar dat laatste denk ik zeker! Is ook een stuk jonger.

bellevue 9 maart 2022 om 19:52

wie eindigde eigenlijk voor Kooij?

Ivanoviclover 9 maart 2022 om 21:08

Ewan / Démare

Mystery Rider 10 maart 2022 om 04:56

Nu is het echt wel een top 10 van ’topsprinters’ – enkel Kristoff (14) en Cavendish missen we in dit peloton waarvan je van beiden toch zou verwachten dat ze top10 sprinten!

Dus proficiat aan Kooij, die staat daar toch weer mooi op de derde plek!

Hopelijk komt hij de heuvel/berg etappes goed door en kan hij in San Benedetto del Tronto een gooi doen naar de ritzege! Van harte gegund!

Headlines

Populair

Materiaalzone