Sporttribunaal CAS halveert schorsing Rusland

donderdag 17 december 2020 om 17:55
Sporttribunaal CAS halveert schorsing Rusland

foto: WielerFlits

Het WADA besloot in 2019 Rusland voor vier jaar te verbannen van de Olympische Spelen en alle andere internationale wedstrijden, maar sporttribunaal CAS heeft de vierjarige schorsing nu gehalveerd.

Concreet betekent dit dat Russische atleten (en dus ook wielrenners) de komende jaren niet onder Russische vlag aan wereldkampioenschappen en de komende twee Olympische Spelen in Tokio (2021) en Peking (2022) mogen deelnemen. Ook Russische overheidsfunctionarissen zijn de komende twee jaar niet welkom bij sportevenementen.

Vanaf december 2022 kunnen Russische atleten weer onder de eigen vlag uitkomen. Het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) besloot vorig jaar Rusland voor vier jaar te weren, maar het land ging vervolgens in beroep bij het CAS. Het was aan het hoogste rechtsorgaan in de sport om een definitief oordeel te vellen.

Neutrale vlag
Ook mag het land nu niet deelnemen aan toernooien die door sportbonden, waaronder ook de UCI, worden georganiseerd. Voor Russische sporters die kunnen aantonen dat ze van onbesproken gedrag zijn, is er een mogelijkheid om onder neutrale vlag toch mee te doen aan internationale toernooien en dus ook de Olympische Spelen.

Het is nog onduidelijk hoeveel sporters een dergelijke behandeling krijgen. Eind november werd bekend dat een onderzoekscommissie van het WADA Rusland voor vier jaar wilde verbannen van de Spelen en alle andere internationale wedstrijden. De commissie vond dat er bewijs is van manipulatie in een dopinglaboratorium in Moskou.

Dit artikel delen:

7 Reacties

David Janssens 17 december 2020 om 18:51

De schorsing van Rusland zou helemaal opgeheven moeten worden! Deze schorsing gaat in tegen alle normale omgangsvormen en zelfs wetten. Omdat iemand toevallig uit Rusland komt moet hij of zij aantonen onschuldig te zijn? Als iemand verdacht wordt van een misdrijf is deze persoon altijd onschuldig tenzij het tegendeel wordt bewezen, maar omdat het nu iemand uit Rusland is geldt het omgekeerde. Dat is toch gewoon pure discriminatie? Als inwoners van een bepaald land vaak banken overvallen met goedkeuring van hun regering gaan we toch ook alle houders van paspoorten uit dit land toch ook niet opsluiten? De wereld is te klein in zulke gevallen. Maar voor Russische sporters vindt men het allemaal maar gewoon….

0
Merlinappa 17 december 2020 om 19:30

Ik zou even de docu ‘Icarus’ kijken. Zeer leerzaam.

0
Arie den Blanken 17 december 2020 om 19:55

@David Janssens: Helemaal mee eens.

0
Merlinappa 17 december 2020 om 19:32

Bizar dat de schorsing verkort is. Een land wat letterlijk tientallen jaren een staatsdopingprogramma had, bewust potjes urine omwisselde in oa Sotsji en dat stoïcijns blijft ontkennen hoort niet thuis op de OS wat mij betreft.

Voor de goedgelovigen: ga de docu Icarus kijken.

0
Murcia 17 december 2020 om 19:41

Ook een aanrader: ARD (Hajo Seppelt) „Geheimsache Doping: Wie Russland seine Sieger macht“
Droevig dat Rusland straks weer mee kan doen terwijl alle mechanismen nog steeds aanwezig zijn. Op naar het volgende schandaal.

0
Merlinappa 18 december 2020 om 08:01

Thanks, ik schrijf m op.
Ik moet ook altijd zo lachen op die schaatscommentatoren als die Russen weer belachelijk hard schaatsen. Alleen maar complimenten. Doping is in de schaatswereld misschien nog wel meer taboe om over te praten dan in wielrennen.

0
Schollekop 30 december 2020 om 10:37

Belachelijk. Staatsdoping rechtvaardigt een nog strengere straf dan ze kregen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone