Sportpsychologen vergelijken Evenepoel en Van Aert: “Impulsief versus iets gereserveerder”

dinsdag 11 augustus 2020 om 13:23
Sportpsychologen vergelijken Evenepoel en Van Aert: “Impulsief versus iets gereserveerder”

© Cor Vos

Rudy Heylen en Jef Brouwers, twee gerenommeerde Belgische sportpsychologen, vergelijken de persoonlijkheden van Remco Evenepoel en Wout van Aert. En verklaren hun grote populariteit in België.  “Sport heeft nood aan kleurrijke figuren. Ze beantwoorden allebei aan dat profiel”, klinkt het.

Rudy Heylen, al jaren de mental coach van Wout van Aert, maakt een duidelijk onderscheid tussen de twee toppers. “Remco, iets jonger nog, heeft echt lef en zelfbewustzijn te koop”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws. “Dat hoor je in zijn interviews. Hij maakt gebruik van zijn impulsiviteit. Wouts persoonlijkheid heeft meer nood aan afstand, gereserveerdheid. Hij kijkt de dingen even aan, analyseert en geeft dán pas zijn bevindingen.”

Toch is het van allebei smullen, zegt Heylen. “Koers, en sport in het algemeen, heeft nood aan kleurrijke figuren. Mensen zijn er dol op. Niels Albert was ook zo’n hart-op-de-tongtype. Fijn om naar te luisteren, toch? Het mag gerust iets meer zijn dan ‘ja euh, ik had goeie benen en euh, ik heb hard getrapt en euh, ik heb gewonnen’.”

Arrogant
“Ongetwijfeld zijn er die bij Remco denken: ‘Amai, arrogant mannetje, zó hoog van de toren blazen, rustig aan.’ Maar hoe jammer is het om zo te reageren? Kijk daar doorheen, omarm jonge krijgers die zich willen profileren. Dat mógen ze doen, op basis van hun resultaten.”

Brouwers ziet twee toppers met een zeer duidelijke visie over hun leven. “Dat leven is sport. Wielrennen. Waarin ze een grote mentale assertieve onafhankelijkheid nastreven. De buitenwereld komt niet of nauwelijks bij hen binnen. Ze controleren hun potentieel zonder dat de omgeving daar impact op krijgt. Dit typeert toppers. Onafhankelijke geesten, die hun eigen ding doen en zich niet vergelijken met anderen. Wie vergelijkt, verliest.”

Evolutie
Tezelfdertijd behouden ze volgens Brouwers hun essentie: ‘gewoon’ blijven. “Ook zíj moeten naar de supermarkt als er geen eten in huis is. Net zoals u en ik. Dat vlees-en-bloedgehalte maakt dat het volk zich vlot met hen associeert. Het zijn mannen wiens status en ego kleiner is dan hun prestaties. In casu Van Aert en Evenepoel zijn die prestaties gigantisch. Dan mag dat ego daar gerust nét onder liggen.”

“Remco en Wout zijn overigens ‘serial winners'”, gaat Brouwers voort. “Die al op zeer jonge leeftijd wereldkampioen werden en het gewend zijn om te gaan met enorme aandacht.” Het maakt dat het voor een type als Evenepoel volgens Brouwers geen moeite kost om zijn imago te verzorgen. “Die jongen is gewoon écht. Herbekijk zijn interviews bij de junioren: what you see is what you get. Tóen al.” Dat gaat ook op voor Van Aert, vindt Heylen. “Al heeft Wout daar een duidelijke evolutie in gemaakt. Zíjn interviews zijn anno 2020 beduidend beter dan vroeger. Omdat hij zijn persoonlijkheid verder heeft ontwikkeld. Zolang er niet gefaket wordt en het niet ‘blasé’ overkomt: mijn complimenten, jongens. Goed zo! Het getuigt van een gezonde dosis zelfkennis.”

Dit artikel delen:

82 Reacties

Murcia 11 augustus 2020 om 13:40

Vermakelijk om te lezen, maar eigenlijk niets anders dan een juichverhaal over twee succesvolle sporters. Persoonlijk vind ik het veel interessanter als deze twee psychologen iets konden vertellen over de duistere kanten van het bestaan als topsporter. In Nederland bv pleegde Ilona Lucassen een talentvolle judoka zelfmoord en werd door haar moeder onthuld dat zij kampte met depressies en dat door Corona haar hele structuur werd weggenomen. Dat soort stukken vind ik veel relevanter dan dit soort reclame voor twee absolute toppers.

Michelangelo 11 augustus 2020 om 13:58

Helemaal eens.

En als je toch al iets “psychologisch” zou willen schrijven over 1 van deze twee, maak dan een mooi stukje over “de verafgoding en wat dat doet met jonge sporters”. Voorbeelden genoeg buiten de wielersport, en verschrikkelijk vergelijkbaar met wat Evenepoel nu meemaakt. Of over “het effect van de juiste (topsport) omgeving op lichaam en geest” als je kijkt naar Wout. Kijkend naar de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt als sporter en als persoonlijkheid sinds de rechtszaak met Nuyens. De parallel met bijv. Rohan Dennis, Tom Dumoulin.

Voor mij is dit artikel weinig diepgaand, en een vergelijking van 2 verschillende persoonlijkheden. Verschil in karakter, verschil in afkomst, verschil in loopbaan, verschil in leeftijd en in (levens)ervaring. Enige overeenkomst is de fiets onder hun kont.

Maar goed voor de clicks…

Angry Lou 11 augustus 2020 om 14:17

Tja, dit interview komt uit Het Laatste Nieuws, dan valt er nauwelijks enige diepgang te verwachten, deze twee ‘gerenommeerdheden’ lijken mij hier eerder te spreken als fan dan als psycholoog.

kelderfan 11 augustus 2020 om 14:29

Juist leuk om te horen dat juichverhaal, want het zijn wel de smaakmakers in het huidige wielrennen.

Mille 11 augustus 2020 om 14:49

Vind ik ook Kelderfan. Ja, het is een juichverhaal, zoals er hier al veel verschenen over bv MVDP. Toen las ik nergens deze kritiek. Beetje sneu om dan bij een artikel over REV en WVA met deze opmerking te komen. Los daarvan goeie suggesties van Murcia en Michelangelo om het wat diepgravender te maken.

Panache 11 augustus 2020 om 15:19

In de titel staat “psychologen”. Aristoteles beschreef het al mooi duizenden jaren geleden: logos, ethos en pathos moeten de luisteraar/lezer overtuigen. Een psycholoog is een van de weinigen die ze alle drie combineert, waardoor je diepgang, betrouwbaarheid en juistheid verwacht, echter lees je een interview tussen fans die uiteraard in jubelstemming zijn na de mooie overwinningen van de laatste tijd.

ervee 11 augustus 2020 om 18:01

@Mille:
Ik ging enkel de reacties even bekijken om te zien wanneer MvdP er bij betrokken zou worden en wanneer er werd vergeleken met de reacties op het forum. Gelijk in de eerste reactie, je stelt met niet teleur.

Maar alsjeblieft, laat het nu eens los…

Mille 11 augustus 2020 om 19:09

@ervee, ook nog iets inhoudelijks te melden?

Michiel De Rooij 11 augustus 2020 om 13:45

Ja echt jammer als we Remco een arrogante baasje noemen

john 11 augustus 2020 om 14:41

Ja verwenden kwaal klink beter

Frank V 11 augustus 2020 om 13:46

hear hear

“Ongetwijfeld zijn er die bij Remco denken: ‘Amai, arrogant mannetje, zó hoog van de toren blazen, rustig aan.’ Maar hoe jammer is het om zo te reageren? Kijk daar doorheen, omarm jonge krijgers die zich willen profileren. Dat mógen ze doen, op basis van hun resultaten.”

Lalsacien 11 augustus 2020 om 14:13

“Dat mogen ze doen op basis van hun resultaten” . Dat impliceert dat anderen met mindere resultaten het niet mogen doen? Dat vindt ik flauwekul. Iedereen mag zich profileren.

Frank V 11 augustus 2020 om 14:14

Dat staat er niet.

Lalsacien 11 augustus 2020 om 17:08

Volgens mij staat het er toch echt en kijk ook even naar mijn vraagteken, dat staat er niet voor niets…..

HoofdIsVrij 11 augustus 2020 om 13:58

Het lijkt mij in ieder geval niet makkelijk om Evenepoel te zijn en de last van een hele natie op je schouders te moeten dragen. Hopelijk zorgt zijn karakter en bravoure er juist voor dat hem dat niet deert en hij niet een VDB wordt (die daar ook een handje van had).

Tot nu toe heeft alles altijd meegezeten, maar ooit gaat het ook eens tegen zitten. Hoe gaat hij daar mee om?

Van Aert heeft wat dat betreft al enorme stappen gemaakt met het vechten tegen Mathieu en fysieke tegenslag, maar ook de klucht rond Nuijens.

Een mooie parallel tussen beide karakters vind ik het BK veldrijden in 2014 waar Van Aert een valse start had en daardoor uit koers werd genomen. Vol frustratie ging hij toen toch starten (om na een halve ronde toch te stoppen). Dat doet mij denken aan de Evenepoel van nu. Van Aert gaat daar momenteel (en zes jaar later) denk ik op een hele andere manier mee om.

Frank V 11 augustus 2020 om 14:25

Bij DQS hebben ze gelukkig tonnen ervaring met de moeilijke kanten van megasucces tijdens de Boonenjaren. VDB hebben ze in gratie terug aangenomen en alles geprobeerd om hem te rehabiliteren. Ze zijn tot het einde van de wereld gegaan voor Frank maar hij had zichzelf veloren. Dat gaat Evenepoel niet overkomen. Een dip komt er sowieso. Je kan niet altijd altijd altijd top zijn. En daar gaan ze goed mee omgaan.

boenk 11 augustus 2020 om 14:50

De reden waarom Evenepoel mentaal zo sterk is, is omdat hij dat soort tegenslagen al gehad heeft bij het voetbal. Zat ook 3 of 4 jaar bij een gastgezin, werd bijna uit de ploeg gepest door zijn jeugdtrainer bij Anderlecht etc

Maar ok, hier loopt het toch vol met kenners die het allemaal beter weten, dus why bother.

Panache 11 augustus 2020 om 15:09

“Anderlecht heeft me mentaal een beetje gebroken” is nu dus een uiting van mentaal sterk zijn? Vreemd.
Ik denk dat de wielrenner Evenepoel nog niet de kans heeft gehad om te tonen dat hij mentaal sterk is, net zoals hij nog niet de kans heeft gehad te tonen wat hij waard is over drie weken. Als volger maken wij dan een inschatting (soort van verwachting). Of de ene verwachting een kenner is en de andere verwachting een beterweter, dat is jouw taxatie en niet de mijne.

Michelangelo 11 augustus 2020 om 15:21

@Boenk,
Misschien hebben we verschillend beeld van “tegenslagen”.

Wonen in een gastgezin om je droom na te jagen is geen tegenslag, maar een keuze. Het wordt pas een tegenslag als je gastouders je daar het huis rondslaan of andere dingen met je uitspoken die je niet met kinderen hoort te doen.
En als je wordt weggepest (of niet wordt opgesteld) door je trainer, is dat dan ook een tegenslag? Ja, misschien wel. Of ben je gewoon niet goed genoeg?

En als reactie op die laatste tegenslag is Remco maar gaan fietsen, toch?

Voor mij zijn “tegenslagen” toch net wat zwaarder of heftiger dan wat jij beschrijft, Boenk. Van ouders die in de scheiding liggen, dierbaren die je verliest, een zware blessure die je oploopt, een kneiterharde valpartij, een hele dikke vette prijs die je misloopt door dingen buiten je controle, etc.

Nu weet ik niet wat Remco daar al van heeft doorstaan; daarvoor volg ik hem niet lang genoeg. Maar wat ik nu van zijn fietscarriere zie is dat het nog altijd een zondagskind is, en dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Echte tegenslag heb ik daarin nog niet gezien (die lekke band op het WK junioren dat hij toch nog wint noem ik geen tegenslag).

Ik neem het hem niet kwalijk als hij nog nooit echte tegenslagen heeft gehad. Past bij zijn leeftijd. Ik ben vooral benieuwd hoe het met hem zal gaan als ineens niet alles wat hij aanraakt in goud verandert. Hangt hij dan de fiets aan de haak naast zijn voetbalschoenen en gaat hij driebanden, dammen of darten, of komt hij keihard terug…

Ik heb daar nog geen kijk op…

Mille 11 augustus 2020 om 15:21

Als Anderlecht hem mentaal gebroken heeft en je ziet waar hij nu staat in de sportwereld, dan lijkt met dat toch een bewijs van mentale sterkte. Hij heeft die tegenslag op jonge leeftijd in elk geval goed overwonnen en verteert.

Dirty Derrick 11 augustus 2020 om 15:44

In de Ronde van Romandië vorig jaar heeft hij toch wat zwarte sneeuw gezien.

Michelangelo 11 augustus 2020 om 16:16

@Mille,
Is het mentale kracht of toeval dat hij wielrenner is geworden? In mijn ogen het laatste. Voor hetzelfde geld was hij na zijn tegenslagje bij Anderlecht gaan hardlopen. Toch?

In mijn ogen zou mentale kracht zijn dat hij zou vertrekken bij Anderlecht en bij Club Brugge het ongelijk van de Anderlecht-coach zou bewijzen. Want wat is er in jouw ogen mentaal sterk aan “gaan wielrennen als je het als jonge voetballer niet meteen schopt tot Anderlecht 1”?

(afgezien van het feit dat wielrennen een sport is, en voetbal een spelletje ;-))

Mille 11 augustus 2020 om 17:43

Hij had gebroken en gedegouteerd kunnen stoppen met topsport. Hij koos er echter voor om het roer om te gooien en zijn droom in een andere sporttak na te jagen.

boenk 11 augustus 2020 om 18:35

Nog geen bewijs gehad van mentale sterkte? Crashen, meer dan 2 minuten verliezen op het WK en terugkomen, winnen met anderhalve minuut. Terwijl je uitgesproken favoriet bent en weet dat niemand in het peloton het je cadeau gaat doen. Vergelijk het gerust met het WK veldrijden, waar van der Poel en van Aert in elkaar verstrengeld raken, en enorm veel tijd verliezen. Van der Poel ging toen kopje onder, van Aert werd wereldkampioen.
Een mechanisch defect hebben op 30km van de finish, vlak voor de voorlaatste klim in San Sebastian, het versplinterde peloton bergop voorbij moeten steken, in de vallei aansluiten en meteen aanvallen, de laatste klim alleen bovenkomen… en winnen.
Crashen, met zijn gezicht tegen de gevel van een huis kwakken, minutenlang bewusteloos blijven liggen, ambulance erbij, wakker worden, fiets opspringen, rit uitrijden, de etappe de volgende dag winnen.

Nee, die kerel heeft nog niet laten zien dat hij mentaal sterk staat.

Geeuw.

Michelangelo 11 augustus 2020 om 18:52

Boenk,
Dan hebben zowel een ander beeld van “tegenslag” als van “mentale sterkte”. En da’s op zich prima.

Ja, ik vind het knap dat hij op het WK voor juniors zijn fiets weet op te rapen en iedereen voorbij weet te fietsen. Maar dat is voor mij meer een staaltje van “veel harder kunnen fietsen dan je leeftijdsgenoten” dan dat het echt wat zegt over de weerbaarheid bij tegenslagen.
En een mechanisch defect en dan een wedstrijd winnen… “goh, me fiets is stuk, dat ik de grootste tegenslag uit mijn leven. Nu ga ik terug iedereen voorbij fietsen…”. Ook daar, petje af voor de fietsprestatie, maar zegt mij wat minder over mentale weerbaarheid en jezelf terug vechten naar een tegenslag.

Maar een blessure zoals WvA bedoel ik met tegenslagen. De stuiterpartij van Stybar een jaar of 3-4 geleden. Of wat minder dramatisch: het WK veldrijden in Luxemburg, waar je in jouw allerbelangrijkste wedstrijd van het jaar en als verreweg de sterkste genekt wordt door meerdere lekke banden. Op weg zijn naar een olympische titel en een doodsmak maken. Bekkenbreuk, vader die overlijdt, overtraindheid.
Dit soort dingen een plek geven en van zoiets terugkomen, dát is wat mij betreft mentale sterkte.

Ik neem Evenepoel niet kwalijk dat hij dit allemaal nog niet meegemaakt heeft. Hij is nog jong, fietst nog maar net mee, en dit gun je niemand. Maar het vormt wél je karakter. En dat doet een lekke band in een juniorenwedstrijd imo een heel stuk minder. Dat maakt het vooral extra heroisch, en niet dramatisch.

Voor mij heeft hij zijn sterke benen laten zien… zijn mentale sterkte moet nog blijken.

Mille 11 augustus 2020 om 19:15

@Michelangelo, de sterkste in Luxemburg was diegene die de gepaste, tragere, groene banden door de stenen geduwd kreeg.

Wat Evenepoel betreft, je probeert halsstarrig ‘iets’ te zoeken waarin hij niet goed zou zijn. Mentale sterkte blijkt nu al één van zijn sterke punten te zijn. Ooit zal ook jij dat moeten toegeven.

klootje kriekeljon 12 augustus 2020 om 09:23

Dat opengetrokken blik Calimero’s begint me goed de keel uit te hangen. Wat is het hier veranderd zeg. Goed voor WF, killing voor de community.

Marik 12 augustus 2020 om 10:15

@Klootje, ik heb ook het idee dat het er steeds meer worden, ongelofelijk. Maar het zal wel iets te maken hebben met Ying Yang. Als er kritiek komt, dan komt er ook tegenkritiek. Mensen zien hun helden graag als foutloos en hebben er echt moeite mee als anderen wel kritisch zijn. (Gebeurt aan de andere kant trouwens ook met bijvoorbeeld MvdP)

klootje kriekeljon 12 augustus 2020 om 10:23

Marik,

Neem Italië, daar worden sporthelden ook voornamelijk Kritiekloos bejubeld.
Kan je nog zo hard fietsen, alles word op zijn merites beoordeeld. Dat is even wennen waarschijnlijk.

En idd. neem Niki Terpstra of WF’s running gag Stroetinga. Nederlanders die vaak de wind van voren krijgen.
Het is zo ontzettend sneu, dat minderwaardigheidscomplex-gedoe. Maar het ligt aan alle buren.. niet alleen de Ollanders.

Kosmonaut 11 augustus 2020 om 14:02

“Belgische sportpsychologen, vergelijken de persoonlijkheden van Remco Evenepoel en Wout van Aert. En verklaren hun grote populariteit in België. “Sport heeft nood aan kleurrijke figuren. Ze beantwoorden allebei aan dat profiel”, klinkt het.“

Wat een gelul, het volk is gewoon blij als er iemand wint die hetzelfde paspoort heeft als henzelf. Alsof men meer of minder op de banken had gestaan als Aimé De Gendt MSR had gewonnen, Tim Wellens San Juan, Algarve, Burgos en Polen of in Nederland Kelderman de Giro ipv Dumoulin.

Deo 11 augustus 2020 om 14:12

Ach je hoeft geen psycholoog te zijn om hetzelfde te kunnen zeggen.

Bob 11 augustus 2020 om 14:12

Sportpsychologen verkopen alleen gebakken lucht en mensen betalen er nog voor ook.

Japsie 11 augustus 2020 om 14:23

Wat een onzinartikel dit, huiveringwekkend voer voor fanboys en haters.

Marik 11 augustus 2020 om 14:24

Grappig dat velen bij Evenepoel aangeven het leuk te vinden dat hij zich stevig uitspreekt en diezelfde mensen verguisen Groenewegen vanwege zijn arrogantie. Bijzonder.

Frank V 11 augustus 2020 om 14:27

Wie doet dat dan? Volgens mij gooi je vanalles op een hoop.

Marik 11 augustus 2020 om 14:30

Lees de berichten van afgelopen 2 weken en je weet wat ik bedoel.

Frank V 11 augustus 2020 om 14:36

Nee nee, je moet preciezer zijn. Wie hier heeft Groenewegen arrogant genoemd en daarna geschreven dat het goed is dat Evenepoel een tweet had?

Wie?

Marik 11 augustus 2020 om 14:38

Frank beste kerel, ik moet helemaal niets. Als je het per se wilt weten dan mag je zelf het archief in. De vaste volgers en reageerders weten precies om wie het gaat.

Frank V 11 augustus 2020 om 14:41

Wat u doet is vanuit een troebel geheugen eventjes twee verschillende stellingen van twee verschillende mensen bij elkaar gooien en daar dan algemeen een verwijt over maken. Dat is onzin van de bovenste plank.

Marik 11 augustus 2020 om 14:50

edit wf: niet doen

Mille 11 augustus 2020 om 14:51

Wie heeft dat geschreven Marik? Volgens mij trek je verschillende zaken bij elkaar.

boenk 11 augustus 2020 om 14:54

Wat vooral grappig is is dat velen hier Evenepoel een arrogante kwal, eng mannetje etc noemen, maar Groenewegen in bescherming nemen. Je draait de feiten om. Zoals wel vaker.

Marik 11 augustus 2020 om 14:55

Omgekeerd gebeurt het ook da’s waar. Maar boenk begrijp ik dat uitgerekend jij mijn stelling ontkent????

Marszzz 11 augustus 2020 om 15:02

Er is toch een verschil in hoe Groenewegen en anderen die ambities uitspreken en brengen, met wat (Amsterdamse) bravoure, dus aan andere kant moet je het ook niet al te serieus nemen. Maar Evenepoel die brengt het anders, heel serieus, en ja dat jeukt, dat komt niet anders dan arrogant over.

Panache 11 augustus 2020 om 15:12

Het zou Marik en Boenk beiden netjes staan om man en paard te noemen. Wie beweert bewijst.

Marik 11 augustus 2020 om 15:17

#Panache, de redactie vindt het niet fijn als er op de man gespeeld wordt. En het kan niet kwaad om daar ook eens rekening mee te houden.
Jaja ik weet dat ik dat vaak doe, maar nu eens niet gewoon.

Panache 11 augustus 2020 om 15:21

Codetaal mag wel. Is het onder andere die vieze hoofdinspecteur van Harry Klein? Wat weer rijmt op een hol brein?

Samirdurran 11 augustus 2020 om 15:23

Marik, als je een grote bek opzet, zou het ook fijn zijn dat je het met bewijzen staaft. Zomaar dingen beweren zonder bewijzen is nogal laag bij de grond.

Marik 11 augustus 2020 om 15:29

@panache, je kent ze wel, de nationalisten van onze zuiderburen.

#Samir, kusje voor jou

vocsnor 11 augustus 2020 om 18:53

Ik dacht dat Groenewegen om andere redenen dan een ongelukkig interview kritiek kreeg

Deel Koeper 11 augustus 2020 om 19:06

Persoon A komt met een stelling en als persoon B dat in vraag stelt en vraagt waarop dat gebaseerd is, dan moet persoon B die onderbouwing maar gaan opzoeken. Iedereen die deze logica aankaart, krijgt een nietszeggende platitude of een hautaine oneliner als antwoord.

Vermakelijk, maar niet om de juiste redenen.

Marik 11 augustus 2020 om 20:01

Deel Koeper in andere situaties zou je volkomen gelijk hebben. Echter sinds de vreselijke val van Jakobsen is dit forum volgezet met anti teksten over Groenwegen, over hoe arrogant hij wel niet is. Dat waren geen 2, 3 of 4 comments, nee dat waren er tientallen. Elke frequente volger van deze site weet precies wat ik bedoel en daarom is mijn oorspronkelijke bericht voldoende van informatie.

Romāns Vainšteins 11 augustus 2020 om 20:17

Het heeft anders wel de lichte schijn dat je het zelf eigenlijk ook niet meer 100% precies weet of het nou wel of niet zo is.

Marik 11 augustus 2020 om 20:24

Ach dat zij dan maar zo RV

Mille 11 augustus 2020 om 20:37

+1 Deel Koeper

Panache 11 augustus 2020 om 14:26

“Sport heeft nood aan kleurrijke figuren. Ze beantwoorden allebei aan dat profiel.”

Dat houden ze dan wel goed verborgen. Ik zie maar één grote reden voor hun populariteit: het winnen van wedstrijden op aantrekkelijke wijze.

"Onafhankelijke geesten, die hun eigen ding doen en zich niet vergelijken met anderen. Wie vergelijkt, verliest."

Ook zo'n rare redenatie. Wielrennen is buiten het tijdrijden een sport waarbij je met de neus in de wind tot zo'n 5% extra energie verbruikt. Je bent dus gedwongen om te anticiperen, te profiteren van anderen en het juiste moment te kiezen. In een tijdrit wint 90% van de keren de beste renner, in een etappe of klassieker kan je door slimmigheid, tactiek en bluf je slag slaan – juist dat is het kenmerk van wielrennen. Je vergelijkt en kijkt constant naar anderen, zelfs de sky/Ineos trein fietst niet met de blik op oneindig (enkel de focus op je zelf).

"Het zijn mannen wiens status en ego kleiner is dan hun prestaties."

Niet te meten, dus niet te concluderen. Iedereen heeft daar zijn eigen mening over.

Blaudzun 11 augustus 2020 om 14:54

Het is een illusie om te denken dat de mental coach van Wout in de media een open boekje gaat doen over de processen die hij doormaakt. Wat mij betreft dan ook geen nieuwswaardig artikel.

Merlinappa 11 augustus 2020 om 14:56

'Belgen bejubelen twee Belgische veelwinnaars in het wielrennen' was een betere titel geweest.

Ook een grappig citaat: "Die jongen is gewoon écht." Als je je zegegebaren blijkbaar moet oefenen, doet dat mijns inziens wel afbreuk aan 'echt' zijn. Whatever 'echt' mag betekenen uit de mond van Belgische sportpsychologen annex Remco fans.

Marik 11 augustus 2020 om 14:59

Hahaha

Man met de hamer 11 augustus 2020 om 15:06

Haha, authentiek ingestudeerde gebaartjes.

Man met de hamer 11 augustus 2020 om 15:07

En ik maar denken dat Bram Bakker al erg is.

Lord Melchett 11 augustus 2020 om 15:26

De reakties op dit nieuws en andere berichten laat zien dat er hier een gebrek aan Wielerflitspsychologen is.

Romāns Vainšteins 11 augustus 2020 om 16:03

Een groot slap kwijlverhaal van het type dat immer opborrelt wanneer renners succes hebben. Het is snoeihard het paard achter de wagen spannen want omdat ze winnen is de hele psychoshit ineens uitmuntend en geweldig. Kijk alleen naar Dumoulins blessureperiode en MvdP s wat mager Italiaans tweeluik om te weten hoe ze er mentaal uitkomen wanneer het minder gaat, als topsporter is het een eerste kwaliteit om dergelijke lulkoek onbekeken naar de vuilbak te schoppen.

Marik 11 augustus 2020 om 16:13

Eens

wielrenner 11 augustus 2020 om 16:52

Nu nog 2 juichpakken voor de heren en het is compleet.

stalle 11 augustus 2020 om 18:26

Ja verwenden kwaal klink beter

Traduction……

girardengo 11 augustus 2020 om 19:40

Dat mentale aspecten, in samenhang met de lichamelijke gesteldheid, een rol spelen mag toch wel duidelijk zijn. Dat toonde de sportjournalist Joris van den Berg (niet de huidige Joris) al aan in “Mysterieuze krachten in de sport’ en ‘Te midden der kampioenen’. Of de huidige sportpsychologie veel verder is dan Van den Berg is mij overigens onduidelijk.

Romāns Vainšteins 11 augustus 2020 om 20:18

Dan moet je het vooraf doen. Achteraf vaststellen dat winnaars best blij zijn kan iedere vul maar in.

girardengo 11 augustus 2020 om 20:21

Ja natuurlijk. Het moet te controleren zijn wat je beweert en dat kan alleen door voorspellingen die uitkomen.

user5697 11 augustus 2020 om 23:40

Eindelijk vakkundige en verstandige commentaren van beroepsmensen. Die ingaan tegen de vele verzuurde reacties van gefrustreerde commentatoren op dit forum. Hoe komt het dat we dergelijke laakbare en soms hatelijke opmerkingen niet of nauwelijks lezen op Engelstalige forums. Cyclingnews, Innerring e.a. Waar over koers gedebatteerd wordt, waar geen renners of ploegleiders de grond ingeboord worden, waarin de leden respectvol met elkaar omgaan. Hatelijke commentaren zoals we die hier regelmatig lezen, worden door de leden daar niet aanvaard. Noch door de redacties. Ik herken aan de inhoud en de stijl op die Engelstalige forums ook soms mensen die ook op WF actief zijn. Ik vermoed zelfs dat er daar ook mensen actief zijn die zich hier op WF slecht gedragen. Maar dat op Cyclingnews of Innerring niet durven (wegens de grote sociale druk).

klootje kriekeljon 12 augustus 2020 om 00:10

Eh. Omdat ze geen NL spreken heel misschien?

Romāns Vainšteins 12 augustus 2020 om 07:29

Klinkt uitermate boring allemaal.

Marik 12 augustus 2020 om 09:29

User, dat klinkt alsof je op de Engelstalige sites een stuk gelukkiger bent. Nou, onderneem de meest logische acties zou ik willen adviseren.

Murcia 12 augustus 2020 om 00:41

Het vermoeden van het slechte gedrag van forumleden hier op buitenlandse fora is volstrekt irrelevant bij dit artikel en bovendien vind ik het vreemd dat sommige users menen dat zij mogen bepalen wat dit slechte gedrag dan inhoudt, hier bepalen de mods hoe ver je kan gaan. Bovendien is een poster die anderen met een andere opvatting als hemzelf neerzet als onwetenden nou niet bepaald het voorbeeld van goed gedrag.

Paul Boudreaux 12 augustus 2020 om 02:18

MVDP is a lot more interesting than either of these guys. Literally wins bike races (Cross, MTB and Road) 12 months/365 days a year at the very highest level. He’s a maverick – doesn’t need, or want to join a “super” road team like JV or DQ – willing to take all the pressure on his own shoulders and is willing go into the “unknown” every time he lines up. WVA and Remco are great riders, but are taking the standard, “safe” path. Amazed at how folks on this site don’t appreciate MVDP when he gives you top level racing 12 months/year.

Romāns Vainšteins 12 augustus 2020 om 07:35

We are Dutch and Flemish, we nag and bitch, that’s us.

Marik 12 augustus 2020 om 09:06

Hear hear! Nice approach Paul, I didn’t looked at it that way yet.

Coureurs du Courage 12 augustus 2020 om 08:21

Waarom wordt MvdP meermaals aangehaald in de reacties? Dit stuk gaat daar toch helemaal niet over?

Het is nogal wiedes dat de huispsycholoog van WvA hem veren in zijn reet steekt als het over zijn mentale weerbaarheid gaat.. zou anders nogal slecht in zijn vak zijn.

Over WvA: het is zeker lovenswaardig dat hij na het gedoe met Nuijens en zijn zware blessure weer zo snel op niveau is. Voor Evenepoel moet zijn mentale weerbaarheid nog maar bewezen worden tbh.

user5697 12 augustus 2020 om 09:18

@Vainsteins
Zoals steeds geen inhoudelijke reactie. Zo kennen we je al langer.

user5697 12 augustus 2020 om 09:40

@Murcia
Begrijpend lezen is o zo moeilijk. Er is nauwelijks of geen onaanvaardbaar gedrag op (niet op buitenlandse, wel op) Engelstalige sites. Forumleden die op WF uitblinken door het voortdurend afbreken (soms in de goorste termen) van sommige renners, ploegleiders, commentatoren, blijven op WF of houden zich gedeisd op Engelstalige sites. Net omdat dergelijk laakbaar (maar ook puberaal) gedrag daar niet aanvaard wordt. Er wordt vanuit de gemeenschap gereageerd (iets wat hier op WF veel te weinig gebeurt). En anders door de redactie.
Voor alle duidelijkheid. Het gaat hier niet om het hebben van een andere mening, of om het voeren van een pittige discussie. Maar wel om het voortdurend omschrijven van renners of ploegleiders als dwerg, lelijk ventje, mafioso, opgeblazen, arrogant, hautain, crimineel (tenzij dit door feiten gestaafd wordt, zoals onlangs bij Groenewegen) en nog tientallen bedroevende omschrijvingen. Dopinginsinuaties zijn er steeds, maar dan enkel voor renners van de andere nationaliteit. Of voor renners die niet voor een eigen nationale ploeg (cfr Jumbo-Visma) fietsen. Algemeen kunnen we stellen dat we hier te maken hebben met projectie. Al beseffen de “daders” dit uiteraard niet. De termen die ze gebruiken om de renners, ploegleiders en commentatoren te schofferen, zijn vaak op henzelf terug te brengen.
Dus nogmaals een oproep om het voortaan enkel over wielersport te hebben, en alle aspecten die hiermee te maken hebben. Om respectvol met elkaar en met de renners e.a om te gaan (tenzij die zich objectief bezondigen aan wandaden). Om de eng nationalistische praatjes te laten varen.
Maar ongetwijfeld volgen nu opnieuw enkele zure opmerkingen zoals in het verleden vaker het geval was. Wie eerst ?

Murcia 12 augustus 2020 om 09:51

Met mijn begrijpend lezen is niet zoveel mis, dank voor de bezorgdheid, Je blijft maar vastzitten in je eigen gelijk bijvoorbeeld door te stellen dat het hier zo verschrikkelijk is op dit forum en het op de buitenlandse fora zoveel beter. Dat is een subjectieve mening aangezien ik denk dat genoeg deelnemers op dit forum er anders over denken. En nogmaals jij bent voortdurend diegene die anderen de maat neemt en ze neerzet als onwetenden. Dat is ontzettend neerbuigend en in mijn optiek niet nodig. Je verschilt van mening met anderen? Prima, maar die anderen hebben net zoveel recht op hun mening als jij.

user5697 12 augustus 2020 om 10:59

@Murcia
Je hebt het weer niet goed gelezen en al zeker niet begrepen. Ik ben een absolute voorstander van vrije meningsuiting, uiteraard ook op dit forum. Hoe meer meningen, hoe beter. Kunnen we een fijne discussie hebben. Waarop ik steeds scherp reageer, is op het afkraken, kleineren en omschrijven, met de meest gore en hatelijke bewoordingen, van renners, ploegleiders, commentatoren en andere forumgangers.
Maar goed, ik noteer dat dit voor jou valt onder “subjectieve mening”. Weten we dan ook weer. Maar ik blijf dit “not done” vinden, en een zwaar minpunt voor WF (of toch voor het “soort” publiek dat dit forum schijnt aan te trekken). In schril contrast met de Engelstalige forums. Sommige Franstalige forums kunnen er ook wat van. Op l’Equipe weet je soms niet wat voor negatiefs en hatelijke opmerkingen je leest.

Headlines

Materiaalzone

Populair