Sponsor Soudal over vertrek bij Lotto: “Ploeg toont nieuwe dynamiek, zij het iets te laat”

vrijdag 21 oktober 2022 om 09:21
Sponsor Soudal over vertrek bij Lotto: “Ploeg toont nieuwe dynamiek, zij het iets te laat”

foto: Cor Vos

Een van de grootste sponsortransfers van dit jaar is die van Soudal, dat vertrekt bij Lotto Soudal en hoofdsponsor wordt van het Soudal-Quick-Step van Patrick Lefevere. Dat de loterijploeg gedegradeerd is, doet de grote mannen achter de producent en leverancier van bouwmaterialen weinig. “Dat is een beetje zoals veranderen van auto. Ik zie daar geen personendrama’s achter”, zegt oprichter Vic Swerts.

“Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik daar gevoelsmatig niet veel mee heb, geen treurnis of vreugde”, aldus Swerts in gesprek met Het Laatste Nieuws. De huidige CEO van Soudal, Dirk Coorevits, deelt die mening. “Het ligt niet aan ons dat de ploeg nu degradeert.”

“Wij hebben ons best gedaan. We hebben alles betaald, we hebben de sponsoringinbreng naar het niveau van de Nationale Loterij gebracht, zodat betere renners konden worden aangeworven. En uiteindelijk hebben we voor de internationale expansie gekozen. Daar hebben we een andere ploeg voor nodig”, geeft Coorevits aan.

Het werd een vijfjarige deal met Patrick Lefevere en zijn Quick-Step-ploeg. “Toen de kans om de ploeg van Lefevere te sponsoren kwam, hebben we die genomen. We zijn niet tegen de huidige Lottoploeg. Ze tonen een nieuwe dynamiek, met De Lie en zo, zij het iets te laat. Over twee jaar gaan die het waarschijnlijk heel goed doen. Dat zal dan ook een beetje onze nalatenschap zijn”, denkt de CEO.

‘Lefevere is een ander type manager dan Sergeant’
Swerts geeft aan dat er geen ruzie is met Lotto Soudal. “Wij komen met iedereen overeen, we hebben met niemand ambras. Jij weet niet hoeveel werk wij hebben met Soudal. Dat andere is allemaal om te lachen. Wij hebben onze handen vol hé”, aldus de oprichter. “In essentie is dat wielrennen een belangrijke, positieve bijzaak. Wij bemoeien ons niet, zij kennen er veel meer van dan ik.”

Dus zal Soudal de verantwoordelijkheid voor het beleid in handen leggen van Patrick Lefevere. “Zo gemakkelijk is dat niet om hem te spelen. Die heeft ook al wat motten gekregen, hé. Patrick Lefevere is in ieder geval een ander type manager dan Marc Sergeant. Als mens is Marc Sergeant misschien een veel vriendelijker en lievere knaap, maar daar win je de koers niet mee. Of de oorlog”, zegt de 82-jarige Swerts.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Tisallemaalwat 21 oktober 2022 om 09:49

Dus de degradatie ligt niet aan hen en kunnen ze niets aan doen. Is dus niet hun nalatenschap. Maar als Lotto het over 2 jaar goed/beter dan is het wel ook een beetje hun nalatenschap

2
Vinyakke 21 oktober 2022 om 10:17

Was ik ook aan het denken. Vind dat wat flauw.

-1
Steven_E 21 oktober 2022 om 11:55

Zij hebben geld gegeven, maar niet gezegd wat ermee moest gebeuren. Lijkt duidelijk dat er veel in de jeugd is geïnvesteerd, en dat als die renners over 2 jaar doorbreken dat toch deels door de investeringen van Soudal gaat zijn.

1
11 na 11 21 oktober 2022 om 13:23

Ik lees hetzelfde als jij, maar zie niet in waarom daar sarcastisch zou moeten over gedaan worden. Zij zijn heel belangrijk geweest voor de Lotto ploeg als hoofdsponsor, maar voerden het beleid van de ploeg niet. Als de ploeg dus degradeert zie ik niet in waarom zij zich daarvoor verantwoordelijk moeten voelen. Zij hebben Degenkolb geen belachelijk contract aangeboden, zij hebben Gilbert geen belachelijk contract aangeboden, zij zijn niet diegenen geweest die jaren lang met een top-5 kandidaat voor de TDF met 0,0 renners in steun, overal zijn blijven de kaart trekken van hun sprinter omdat die dan 1 of 2 ritjes kon winnen. Zij zijn niet diegenen geweest die in de ploegleiderswagen de kinderlijk naïeve tactiek hebben bepaald, waar Lotto hun renners het werk liet doen en anderen met de overwinning liet gaan lopen, decennia lang.

Maar als er dan dus een renner doorbreekt, na een ommekeer in het beleid, die uit de opleiding komt waarvoor zij jaren betaald hebben, dan neem ik gerust aan dat zij dat wel als hun nalatenschap zien.

Stel dat jij het geld zou hebben, en je pompt een miljoen euro in een lokaal project om jongeren met psychische problemen te helpen, of een project in Afrika waar scholen worden gebouwd, of kinderen worden gevaccineerd… maar die organisatie wordt gerund door een incapabele mensen, die niet de juiste verzekeringen aanvragen, geen offertes aanvragen en veel te veel betalen voor bepaalde werken, waardoor de capabele mensen in de organisatie opstappen uit frustratie. En na een jaar gaat de organisatie waar jij één van de grote geldschieters was overkop. Zou jij dat als je nalatenschap zien, iets waar je geen invloed op had, of eerder het feit dat er met jouw geld op dat jaar tijd wel een schooltje is gebouwd waar nu 150 kinderen onderwijs kunnen volgen?

Dus ja, een perfect begrijpbaar verhaal.

2
Vinyakke 21 oktober 2022 om 15:12

@11 voor 11
Ben je nu serieus liefdadigheid over dezelfde kam aan het scheren als de melkkoe die een wielerteam voor zijn sponsors zou moeten zijn? Kun je totaal niet vergelijken hoor. Trouwens, als Soudal geen enkele inbreng had buiten hun geld vind ik ook niet dat je een talent als De Lie als pluim op je commerciële hoed mag steken. Dat geld is namelijk besteed (of net niet door naar de jeugd te laten vloeien) door dezelfde persoon die op zijn doos krijgt voor het aantrekken van Degenkolb.

-1
11 na 11 22 oktober 2022 om 00:33

Vinyakke, ik vergelijk het investeren van veel geld in een project waar je zelf de touwtjes niet in handen hebt, waar het beleid van het project faalt, maar desondanks positieve zaken zijn uit voortgevloeid.

Dat je je dan voor het falen van het beleid, waar je geen vat op hebt, niet verantwoordelijk voelt, lijkt me dan zeer logisch. Dat je dan het positieve dat met de inbreng van jouw geld gerealiseerd werd, wel als je nalatenschap beschouwt, is even logisch.

Vreemd dat je dat blijkbaar niet kan begrijpen en de context moet gaan verdraaien.

0
Cochise 21 oktober 2022 om 10:03

… aldus de 82-jarige Swerts.

Blij dat ze bij hln na lang graven een dankbare bron hebben gevonden voor wat half-kritische citaten in deze komkommertijd.
Minder blij dat wielerflits die citaten dan graag overneemt. Er is een reden waarom ik hln consequent links laat liggen.

2
Jaepa 21 oktober 2022 om 10:15

Na 8 jaar co-sponsoring van de ploeg heb ik nog steeds geen flauw benul van wat Soudal is of doet. En ik denk met mij 80-90% van de niet-Belgische wielervolgers.

0
Vinyakke 21 oktober 2022 om 10:19

Maakt niet uit, het gaat erom dat je het merk herkent wanneer je in de gamma voor een rek tec7 staat met daarnaast Soudal en je voor die tweede kiest omdat het vertrouwd in de oren klinkt.

3
Cochise 21 oktober 2022 om 11:05

Klopt. Voor je het weet eindig je in je nieuwbouw gezet door Wanty, met Deceuninck ramen en Gobert-bouwmaterialen, Quickstep vloer, Bora kookplaat en Segafredo koffiemachine in de keuken, kranen van Hansgrohe in de douche waar de Alpecin-shampoo op een rekje staat dat met Soudal-lijm is bevestigd aan de muur. Grenadier (voor jou, verzekerd bij Baloise) en Citroën (voor de vrouw, verzekerd bij Groupama of AG2R) op de oprit, Trek-racefiets en KTM-mountainbike in de garage, winkelen in de Jumbo tenzij je in Frankrijk bent dan ga je naar de Intermarché. Taallessen voor de kroost via EF. Enkel voor de reizen is het dan nog twijfelen tussen een B&B-hotelletje (als het geld op was en je moet rekenen op een Cofidis-kredietje) of toch maar Bahrein/Emiraten/Israël/Astana (als je de Lotto, Bingoal of FDJ hebt gewonnen).

15
Lalsacien 21 oktober 2022 om 13:38

Mooi geschreven, Cochise.

0
de adelaar van de adsteeg 21 oktober 2022 om 13:02

Dat Levebre bij Soudal moet bedelen om.zijn ploegje rond te krijgen zegt genoeg. Pure armoede,had veel meer internationale contacten bij hem verwacht.

-2
11 na 11 22 oktober 2022 om 00:23

lol, Lefevere zoekt tegenwoordig altijd naar Belgische hoofdsponsors, of dacht je dat het toeval was dat QS, Deceuninck, Soudal, Omega Pharma…. allemaal Belgische bedrijven zijn, en dat er al jaren lang geen buitenlandse sponsor in zee wil gaan met de meest succesvolle formatie van de laatste 20 jaar?

0
De Zeboe van de Zoncolan 22 oktober 2022 om 03:05

Als ie echt een maffiabaas is, betalen ze hem dat geld voor protectie, en is de wielerploeg zijn witwasproject

0

Headlines

Populair

Materiaalzone