Spekenbrink: “Hele goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour richten”

maandag 30 juli 2018 om 08:17
Spekenbrink: “Hele goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour richten”

Ploegmanager Iwan Spekenbrink is zeer te spreken over de prestaties van zijn Sunweb tijdens de afgelopen Tour. “Ik weet hoeveel energie we dit jaar in de Giro hebben gestopt, dat was ons hoofddoel. Dat we nu toch zo goed gereden hebben in de Tour, heeft me heel positief verrast en geeft veel perspectief voor de toekomst”, zegt de Nederlander tegenover NU.nl.

Dat Tom Dumoulin na zijn hoofddoel (Giro d’Italia, red.) nog zo sterk was in  La Grande Boucle stemt Spekenbrink hoopvol. “Het zou volgend jaar nog een stukje beter moeten gaan als we ons met Tom en de hele ploeg op de Tour gaan richten”, is de baas van de wielerploeg strijdvaardig.  “Wij zoeken het moment dat Tom en de ploeg er klaar voor zijn om zich met alle krachten op de Tour te focussen. Na deze tweede plek kunnen we zeggen dat dit moment heel dichtbij is. En ik geloof dat we dan een heel sterk blok hebben staan voor de Tour.”

Met de kritiek op de ondersteuning van zijn kopman kan Spekenbrink weinig. “We hebben al een keer een grote ronde gewonnen”, pareert hij de criticasters op de gebrekkige ondersteuning van Dumoulin. “En we zijn nu twee keer tweede geworden. Ik vind dat we de ploeg een groot compliment moeten geven voor deze Tour. We hebben Tom altijd goed beschermd en in de tweede Alpenrit hebben we het verschil gemaakt, doordat Sören Kragh Andersen in de afdaling Tom aan een gat hielp.”

Spekenbrink is erg trots op wat zijn team dit jaar heeft neergezet tijdens het grootste wielerevenement van het jaar en kijkt dan ook vol verwachting uit naar volgend jaar. “Sky had de Tour-winnaar al in huis, wij bouwen daarnaartoe”, aldus Spekenbrink. “Er is een heel goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour gaan richten. Stel je voor dat Tom nog wat beter gaat worden, dan hebben we heel goede hoop voor 2019. Want het verschil met Thomas was deze Tour al niet groot”, sluit hij strijdvaardig af.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Barend 30 juli 2018 om 13:25

Ik lees hier veel over Poels, maar heeft die niet gewoon nog een jaar contract bij Sky?
Tot wanneer loopt een contract in het wielrennen uberhaubt? Loopt dat gelijk met de wielerkalender?

hugenholz 30 juli 2018 om 14:01

Ze zouden eens goed de taktiek van Sky onder de loep moeten nemen. Dat ingecalculeerd de bergen opstomen waarbij de Skyrenner in een soort afvalkoers elkaar aflossen om Thomas en Froome tot aan de laatste km’s zoveel mogelijk energie te laten sparen is een vak apart die veel training, inzicht en regie vereist. Eigenlijk moet Sunweb nu al een plan uitstippelen met welke coureurs ze de “Sky-aflossings-ploeg-indebergen-concept” kunnen kopiëren. In de winter en op hoogtestage hier zoveel mogelijk op trainen. Als Dumoulin zoveel mogelijk energie kan sparen tot aan de laatste km’s in een bergetappe dan zijn Froome en Thomas kansloos.

EddyB1958 30 juli 2018 om 14:27

OK Roglic heeft vrijdag de rit gewonnen, gelukkig maar,anders was al dat werk van Geesink,die dag interim helper bij Sky voor niets geweest.
Poels is gewoon een plaats naar achteren geschoven,ten voordele van Bernal.
Bij Sky zal Poels nooit kopman zijn.
Bij Jumbo of Sunweb zie ik dat ook niet gebeuren.
Dus dat wordt gewoon verder knechten bij Sky.
En als ze volgend jaar bij Sky ook nog Tao Geoghan Hart meenemen,dan zakt Poels nog een plekje.

snoep de hond 30 juli 2018 om 14:40

@Barend,
Contracten lopen normaal gesproken gelijk met een kalenderjaar. Daardoor krijg je wel eens situaties dat eind december een renner nog in het shirtje van zijn oude ploeg moet rijden, terwijl hij al met zijn nieuwe ploegnoten aan het trainen is.

@hugenholz,
Volgens mij overdrijf je een beetje. In principe is die hele Sky-trein niet zoveel anders dan een aantal toprenners die zo sterk zijn dat ze in staat zijn de vluchters en het peloton te controleren. Het is eigenlijk precies de formule die Lance ook toepaste.

Sunweb hoeft dit echt niet letterlijk te kopiëren om de Tour te kunnen winnen. Wat echter wel nodig is, zijn een paar renners die bergop Dumoulin lang bij kunnen staan. Je wilt namelijk voorkomen dat Dumoulin makkelijk geïsoleerd kan worden.
Deze tour is dat nooit echt een issue, omdat Tom niet degene was die in het geel reed of er het beste voor stond. Tom was daarentegen zelf degene die moest aanvallen.

Naar mijn menig heb je al genoeg aan 2 renners die bij de beste 20 bergop horen en een stuk of 5 bij de beste 50. Met Kelderman, Oomen, Geschke, Ten Dam, Kragh Andersen en Matthews kom je al een heel eind in de richting. Waar Sunweb vooral voor moet gaan zorgen is backup voor dit team, want buiten deze namen houdt het snel op.

snoep de hond 30 juli 2018 om 14:46

@Eddy,
Poels zou graag kopman willen zijn in een grote ronde. Zover ik het heb begrepen hoeft dat niet perse de Tour te zijn. Het lijkt mij dat er zowel bij TLJ als bij Sunweb toch wel ruimte voor Wout zou zijn om als kopman te starten in de Giro of de Vuelta.
Poels heeft echter nog een contract voor volgend jaar, dus deze hele discussie rond Wout is nog niet van toepassing op volgend jaar.

Jovic 30 juli 2018 om 15:16

Ik vind Sunweb een stel amateurs wat de leiding betreft.
Zo ongeveer alles doen ze fout, zie afgelopen zaterdag met het tijdrit pak van Tom.
Kwijt, hoezo kwijt? hoe kan dat?
Parcours verkennen niet nodig gewoon even op You Tube kijken dat is genoeg.
Ten Dam kwam verrot uit de Giro, ach plak de Tour er even aan vast, ja we hebben niemand.
Het seizoen begint nog even de ploeg presentatie doen.
We gaan op hoogte stage helaas heeft Lotto Jumbo het enige hotel al gereserveerd. In de Giro
De belangrijkste concurrent (Froome) rijd weg, niet nodig om te volgen.
Gewoon wachten op andere ploegen, Hoezo goed geregeld?

jp.vanoosterhout 30 juli 2018 om 15:19

dumoulin had gewoon de pech dat hij op iets te veel achterstand stond na de muur van Bretagne,als hij dan binnen 30 sec had gestaan dan had of thomas en froome toch iets meer aan moeten vallen i.v.m de tijdrit,dan had tom kunnen verdedigen !

dikkechaap 30 juli 2018 om 15:29

Met Kelderman erbij (20 sec in ploegentijdrit, begrop beter dan Ten Dam) en zonder pech naar Bretagne was Dumoulin al heel dichtbij gekomen dit jaar.

dikkechaap 30 juli 2018 om 15:41

@snoep de hond
Op dit moment denk ik dat zowel TLJ als Sunweb echt niet op Poels zitten te wachten als kopman, het jaar erna al helemaal niet.
TLJ heeft Kruiswijk, Roglic, Bennett die alledrie recentlijk hebben aangetoond beter en/of constanter te zijn dan Poels, en hebben met Groenewegen een topsprinter in huis die ook ondersteuning nodig heeft.
Sunweb heeft Oomen, Kelderman, Dumoulin die alledrie top10 hebben bewezen en afwisselend als meesterknecht/kopman kunnen worden uitgespeeld (TD alleen als kopman). Ik vermoed volgend jaar Kelderman de Giro en Oomen de Vuelta als kopman, maar het kan ook andersom.

snoep de hond 30 juli 2018 om 16:16

@dikkechaap,
TLJ en Sunweb zijn geen Sky hoor. Kijk alleen maar naar TLJ deze Tour. Daar zijn ze gestart met 2,5 kopman (Groenewegen, Kruijswijk en verdekte kopman Roglic). Dus ik zou niet weten waarom ze bij TLJ en Sunweb niet met twee kopmannen naar een Giro of Vuelta kunnen gaan.

Zeker als je het over Sunweb hebt, want ik zie nu ook nog niet zoveel reden om Kelderman en Oomen boven Poels te plaatsten. Kelderman eindigde vorig jaar heel knap 4de, maar Poels werd die ronde 6de, terwijl hij in de tussentijd ook nog voor Froome heeft geknecht. En Oomen is nog nooit een grote ronde gestart als kopman. Überhaupt heeft hij nog maar 1 grote ronde uitgereden. Dus ik vind het nogal kort door de bocht om te zeggen dat er bij Sunweb geen ruimte is voor Poels om een eigen ronde voor eigen kansen te mogen rijden.

Nu zijn mijn verwachting wat betreft Poels als kopman in een grote ronde niet heel hoog, maar hij heeft ook nauwelijks een echte kans gekregen bij Sky. Eigenlijk alleen een halve kans vorig jaar in de Vuelta en toen werd hij toch netjes 6de.

Koel 30 juli 2018 om 16:25

Poels zou een welkome aanvulling zijn, sterke klimmer, vrolijke loyale jongen en sfeermaker.
Dan maar afkopen dat contract.

tendam 30 juli 2018 om 16:49

@koel
Kittel heeft die ploeg een niveau verder gebracht. Eerst reed in zijn plaats Van Hummel, dat scheelt nogal. Maar hij was eigenlijk meteen de snelste sprinter van allemaal, min of meer bij toeval. Dat komt niet per se door Skil. Net als dat TLJ er toevallig achter kwam dat Roglic kon tijdrijden.

Koel 30 juli 2018 om 17:06

tendam – 30 juli 2018 om 16:49
Daar denkt toch Merijn Zeeman toch anders over..
Wat ik wil zeggen is, dat bijna alles opgeofferd werd om Kittel te laten renderen, de sprinttrein was bijna perfect en zonder deze zou Kittel minder gewonnen hebben.
Wat jij schrijft is eigenlijk zoals Kittel het ook ziet en dat heeft er toe geleid dat zijn ego momenteel veel groter is dan zijn prestaties.
Bij Giant zijn ze zo beschaafd geweest om de vuile was niet buiten te hangen maar ze waren blij dat ze van hem verlost waren. Bij Katusha zijn ze er met gestrekt been ingegaan in de hoop dat hij vertrekt, maar geen haar op Marcel's hoofd die daar aan denkt, hij kan goed rekenen en blijft lekker zitten!
Je zou om minder hoofdschilfers krijgen…

Sajarano 30 juli 2018 om 19:31

Spekenbrink zit nog steeds in de ontkenningsmodus. Toon toch eens wat meer ambitie, verdorie. Het gaat om winnen, niet om tweede plaatsen! Zou toch eeuwig zonde zijn als het talent van Dumoulin hier verkwanseld wordt. Maar goed, daar is hij zelf ook nog bij. Wie slaat er daar eens met de vuist op tafel?!

Headlines

Materiaalzone

Populair