Spekenbrink: “Hele goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour richten”

maandag 30 juli 2018 om 08:17
Spekenbrink: “Hele goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour richten”

Ploegmanager Iwan Spekenbrink is zeer te spreken over de prestaties van zijn Sunweb tijdens de afgelopen Tour. “Ik weet hoeveel energie we dit jaar in de Giro hebben gestopt, dat was ons hoofddoel. Dat we nu toch zo goed gereden hebben in de Tour, heeft me heel positief verrast en geeft veel perspectief voor de toekomst”, zegt de Nederlander tegenover NU.nl.

Dat Tom Dumoulin na zijn hoofddoel (Giro d’Italia, red.) nog zo sterk was in  La Grande Boucle stemt Spekenbrink hoopvol. “Het zou volgend jaar nog een stukje beter moeten gaan als we ons met Tom en de hele ploeg op de Tour gaan richten”, is de baas van de wielerploeg strijdvaardig.  “Wij zoeken het moment dat Tom en de ploeg er klaar voor zijn om zich met alle krachten op de Tour te focussen. Na deze tweede plek kunnen we zeggen dat dit moment heel dichtbij is. En ik geloof dat we dan een heel sterk blok hebben staan voor de Tour.”

Met de kritiek op de ondersteuning van zijn kopman kan Spekenbrink weinig. “We hebben al een keer een grote ronde gewonnen”, pareert hij de criticasters op de gebrekkige ondersteuning van Dumoulin. “En we zijn nu twee keer tweede geworden. Ik vind dat we de ploeg een groot compliment moeten geven voor deze Tour. We hebben Tom altijd goed beschermd en in de tweede Alpenrit hebben we het verschil gemaakt, doordat Sören Kragh Andersen in de afdaling Tom aan een gat hielp.”

Spekenbrink is erg trots op wat zijn team dit jaar heeft neergezet tijdens het grootste wielerevenement van het jaar en kijkt dan ook vol verwachting uit naar volgend jaar. “Sky had de Tour-winnaar al in huis, wij bouwen daarnaartoe”, aldus Spekenbrink. “Er is een heel goede kans dat we ons volgend jaar volledig op de Tour gaan richten. Stel je voor dat Tom nog wat beter gaat worden, dan hebben we heel goede hoop voor 2019. Want het verschil met Thomas was deze Tour al niet groot”, sluit hij strijdvaardig af.

Dit artikel delen:

64 Reacties

fietsvriend 30 juli 2018 om 10:34

Mollema?

Geit in mijn Kelderman 30 juli 2018 om 10:42

@mschuts. Vorig jaar deed Dumoulin niet mee. Dumoulin pakt in 9 van de 10 tijdritten tijd op froome en Thomas. Je dwingt daarmee Sky tot aanvallender koersen.

Vergeet overigens niet dat Froome volgend jaar al 34 is. Die jaartjes gaan wel tellen.

hjtimmer 30 juli 2018 om 10:43

Hoop dat sprekenbrink dit alleen zegt uit beleefdheid naar zijn renners toe. Als je objectief kijkt is het gat tussen sky en sunweb wel heel groot. De enige sunweb renner die sky op zou stellen is dumoulin. De rest is niet goed genoeg.

jacco4 30 juli 2018 om 10:48

Voor ons Nederlanders was dit natuurlijk een prachtige Tour. Kijk je er meer met een objectieve bril naar. Dan valt toch op dat er maar hooguit 5 a 6 etappes daadwerkelijk iets gebeurd. Ik vraag me af of je de jongere generatie hier warm voor krijgt. Een generatie die kritisch is en die niet zo maar iets aanneemt voor waar.

Mountainking 30 juli 2018 om 10:53

Als je met de kritiek op de ondersteuning weinig kunt kun je beter wat anders gaan doen dan ploegleider. Dankzij de klasse van Dumoulin is hij tweede geworden maar er had meer in gezeten. En je weet nooit zeker of deze kans zich nog een keer voordoet.

Jean Dumas 30 juli 2018 om 11:07

Volgens de hotelreserveringen van Velowire krijgen we een eerste week over de Oost, met Vogezenritten halverwege de week. Daarna nog veel onduidelijk, maar er is weinig ruimte voor een individuele tijdrit voor de Pyreneeën of Alpen.

ONCE 30 juli 2018 om 11:23

Veel onzin hier, met kelderman en oomen heb je gewoon ondersteuning van wereldformaat. En een ska is in potentie ook de meerdere van een castroviejo.
Menig ploeg is daar jaloers op. Als je kijkt naar de ondersteuning die Nibali mee kreeg met de izaguirres en pozzovivo, heb je met kelderman oomen en Ska echt niks minder.
Je kunt qua budget niet tegen sky op dus je kunt ook niet onredelijk 1 op 1 vergelijken.
Ik zou nog wel een aankoop willen zien als buchmann voor een bredere basis en omdat wielrennen meer dan de tour is.

Ultras100 30 juli 2018 om 11:32

Qua team vind ik Sunweb matig.
Wat ze goed hebben gedaan is een sterk team voor de TT deze Tour.
Daarmee hebben ze een minuut gepakt op mannen als Landa, Roglic, Zakarin etc.
Ze hebben enorm veel geluk (uiteraard wel zelf afgedwongen) met Tom.
Zonder de punten van Tom in Giro en Tour stond Sunweb bedroevend laag in de UCI ranking…
Er is geen 1 ander team dat zo afhankelijk is van 1 renner….
Dat is bijna altijd zo geweest…Kittel heeft t team op de kaart gezet… de rest van de succesen zijn gewoon aankopen geweest (Kelderman, Matthews etc.)…
Tuurlijk hebben ze af en toe leuke talenten (Oomen!) maar dat hebben andere teams (die op dit gebied minder hoog van de toren blazen) ook.. TLJ met Tolhoek, Groenewegen, BouwmanSky met Bernal, Ag2r met la Tour etc.
Ik zou Poels er graag bij zien voor volgend jaar in de Tour.

Covadonga 30 juli 2018 om 11:32

Rare opmerking dat je weinig kunt met kritiek. Daar kun je namelijk altijd iets mee.

Een klimknecht erbij volstaat al. Met Dumoulin, Oomen, Kelderman, Geschke, Kragh Andersen, Matthews en Arndt heb je al een beresterke ploeg in de bergen en in de ploegentijdrit. En met Matthews doe je ook mee in oplopende sprints en aankomsten heuvelop.
Mollema zou een mooie verstreking zijn (maar die is niet beschikbaar). Mollema kan dan in de Giro zijn kans gaan en in de Tour knechten. Dat het een Nederlander is, is ook leuk (ook al is de ploeg Duits). Gesink zou ook kunnen, alleen zal zijn prijs hoog zijn. Mollema zal niet veel goedkoper zijn natuurlijk…

Japsie 30 juli 2018 om 11:33

Tour 2019 krijgt twee lange individuele tijdritten, let maar op ;)

Geit in mijn Kelderman 30 juli 2018 om 11:36

@jacco4. Helemaal mee eens. Als je de chauvinistische pet even af zet was het helemaal niet zo’n boeiende tour. Op de internationale fora vindt iedereen het een tamelijk slaapverwekkende Tour.

vanuit de kantlijn 30 juli 2018 om 11:43

Gesink heeft net bijgetekend bij TLJ. Poels heeft nog een contract bij Sky… Valgren Andersen lijkt mij een mooie versterking. En daarnaast is er nog klimmer nodig.

boehoe 30 juli 2018 om 12:01

In de volkskrant lees ik van Dumoulin wat meer relativering. Tour doet ie alleen als het parcours hem ligt anders weer giro, en hij beseft zich dat dit ook weleens zijn beste prestatie geweest kan zijn. Het is niet gezegd dat het alleen maar beter wordt.

girardengo 30 juli 2018 om 12:02

@Geit in mijn Kelderman
Het valt nu al op dat de tijdrijders en tempobeulen de klimmers de moed en energie ontnemen. De trend wordt nog sterker als er een tijdrit bijkomt. Het is vooral leuk voor Sky en Sunweb.

ONCE 30 juli 2018 om 12:07

Ik lees overal poels maar die verdiend bij sky natuurlijk veel te veel. Die gaat niet voor minder geld knecht spelen.
Heeft nog 1 jarig contract ook bij sky

Schollekop 30 juli 2018 om 12:14

‘Met de kritiek kan ik weinig’ aldus Spekenbrink. Tja, dan schiet je toch echt tekort als ploegleider. Zelfs de grootste idioot kon zien dat Tom toch echt ondersteuning miste in de bergen. Het feit dat Tom uiteindelijk tweede werd, was niet dankzij de ploeg maar ondanks de ploeg.

Ultras100 30 juli 2018 om 12:28

Wat schollekop zegt….!

maklukzat 30 juli 2018 om 12:30

Als Poels de toezegging krijgt kopman te zijn in de Giro of Vuelta zal hij vast wel willen knechten voor Dumoulin tegen een iets lager salaris. Las ergens dat het budget van Sunweb richting de 20 miljoen gaat. Moet lukken dus. Dan maar een jaar wachten

Verder hebben ze nog :

Jai Hindley
Lennard Kämna
Martijn Tusveld
Louis Vervaeke
Michael Storer

Van deze jonge renners zal er volgend jaar vast wel 1 of 2 doorbreken.

boehoe 30 juli 2018 om 12:39

Poels kopman, wil hij dat dan? Hij heeft niet echt bewezen een stabiele drieweekse te kunnen rijden.

Koel 30 juli 2018 om 12:42

Ultras100 – 30 juli 2018 om 11:32
"Kittel heeft t team op de kaart gezet… de rest van de succesen zijn gewoon aankopen geweest (Kelderman, Matthews etc.)"

Je vergeet gemakshalve Degenkolb en Barguil nog, zeges in klassiekers en grote ronden….!
Kittel, op de kaart gezet door de ploeg ipv andersom, kon renderen dankzij een ijzersterke sprinttrein, net als b.v. Froome kan renderen dankzij een ijzersterke klimtrein.
En vwb aankopen van Sunweb, waar komen Groenwegen en Tolhoek vandaan….?
Sunweb heeft in ieder geval een eigen opleidingsploeg (+ dames- en veldrijden…)
En dan hebben we het nog niet gehad over Kragh Andersen, blijft gewoon mannen als Roglic voor in de tijdrit…….., nog geen 24jr., je zal maar zo'n knecht hebben op het vlakke….
@Maklukzat:
Vergeet Chris Hamilton niet, net 23jr. en klimt al behoorlijk op niveau.

maklukzat 30 juli 2018 om 12:44

@boehoe
Zei hij gisteravond zelf in de avondetappe. Was vorig jaar 6e in de Vuelta als knecht.

Geit in mijn Kelderman 30 juli 2018 om 12:56

@Girardengo. De afgelopen jaren is er geëxperimenteerd met amper tijdrit, dat werkte ook niet. Naast dat ik het gewoon onjuist vind (een klassementsrenner moet kunnen tijdrijden en klimmen) dwing je met een vroege tijdrit de Bardets, Landa’s, Lopezjes en Dan Martins tot aanvallen vanaf de eerste bergrit. Nu was de eerste bergrit er een voor spek en bonen.

rvb 30 juli 2018 om 13:07

Dat berekende gezwam allemaal, zo moe word ik ervan. Als Tom niet gaat om te winnen, wie dan wel???

girardengo 30 juli 2018 om 13:12

@Geit in mijn Kelderman
Ik vind ook dat ronderenners moeten kunnen tijdrijden, en ook, dat er 2 individuele tijdritten in de Tour behoren te zitten, een vlakke en een heuvelachtige (of af en toe een klimtijdrit). Daarnaast constateer ik dat de pure klimmers een groot probleem hebben in de huidige temposlagen die de Tours ook zijn. Bardet en Quintana worden min of meer stuk gereden. Als ze eenmaal achter staan kunnen ze wel aanvallen, maar dat helpt hen uiteindelijk niet veel.

hnac 30 juli 2018 om 13:14

Ik zou het geweldig vinden als van der Poel na een een veldrit seizoen meegaat naar de Tour voor Sunweb!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair