Spanning tussen Sweeck en Vanthourenhout loopt in Otegem verder op: “Dit is zielig”

maandag 16 januari 2023 om 18:47
Spanning tussen Sweeck en Vanthourenhout loopt in Otegem verder op: “Dit is zielig”

foto: Cor Vos

Een nieuwe rel in veldritland? Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck waren zondag al niet de beste vrienden na een veelbesproken BK in Lokeren, maar twee nieuwe incidenten tijdens de cross van Otegem drijven het conflict nog verder op de spits.

Terug naar het Belgisch kampioenschap veldrijden in Lokeren. Laurens Sweeck reed er lange tijd op kop samen met Michael Vanthourenhout. Hij moest echter een gaatje laten ten opzichte van Vanthourenhout, nadat hij bij de wisselpost in de fiets haakte die net door de Europees kampioen was afgegeven. “Ik ben ontgoocheld, omdat het denk ik niet helemaal sportief is verlopen”, was de duidelijke analyse van Sweeck na afloop van de nationale titelstrijd.

Een dag later stonden beide mannen aan de start van de cross van Otegem. In de derde ronde ging het opnieuw mis tussen de twee kemphanen. Sweeck en Vanthourenhout reden zij aan zij naar de materiaalpost. Die eerste maakte zich breed, waardoor Vanthourenhout gedwongen was om de post binnen te rijden. De wissel van de Europese kampioen was echter niet gepland, waardoor hij enkele seconden moest wachten op een nieuwe fiets.

Sweeck was zich na afloop van de cross van geen kwaad bewust. “Ik kwam wat rap de bocht uit. Ik kon nog net de post ontwijken, maar Michael moest daardoor wel binnenrijden. Meer was er niet aan, denk ik. Echt? Geen fiets? Dan zijn ze weer in de fout gegaan, de mechaniekers”, citeert Het Laatste Nieuws.

Pirouette in de post  
Het bleef niet bij één incident in de materiaalpost. Sweeck, die op overtuigende wijze naar de zege wist te soleren, maakte in de laatste ronde nog een pirouette in de pits, al spottend na wat er allemaal is voorgevallen op het BK. Vanthourenhout kon er na afloop niet mee lachen. “Ik vind het zielig hoe hij erover doet. Het schijnt dat Laurens in de laatste ronde nog eens is rondgedraaid met zijn fiets in de post. Zoals hij zondag zogezegd door mijn fiets moest doen, heeft hij nu een toertje gemaakt voor mijn mechaniekers. Heel zielig.”

“Als hij zo verder wil, is dat goed voor hem. Voor mij is het hoofdstuk afgesloten – het is goed zo. Dat het blijkbaar heel diep zit? Het kan bij hem heel diep zitten. Voor mij is het gepasseerd, ik kan de tijd niet terugdraaien. Erover praten? Neen. Ik vertrek dinsdagmorgen naar Spanje en dan ben ik in mijn eigen wereld. Wat hij doet, maakt me niet uit. Ik leid mijn eigen leven.”

Ook Sweeck voelt niet meteen de behoefte om het uit te praten. “De plooien gladstrijken? Goh ja, die dingen zijn gebeurd en zullen niet meer omgekeerd worden. In die zin zullen de plooien er altijd zijn.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

VerstandOpNul 16 januari 2023 om 18:55

Wanneer keert Wout weer terug het veld in eigenlijk?

3
Cochise 16 januari 2023 om 20:00

Dit dus. Dit soort genante akkefietjes zouden het “nieuws” nooit halen als ze in de strijd voor de 4e plaats plaatsvinden.

-5
Rufusvb 17 januari 2023 om 02:28

Lekker om na een uurtje in de modder te crossen er nog even mee te gooien… ;-)

2
illu 17 januari 2023 om 10:03

Leuk rellen in veldrit land :)

Niet helemaal top van Sweeck natuurlijk (al zou het mooi zijn als hij op adrenaline en boosheid revanche neemt), maar ik vind vooral het gebrek aan zelfreflectie van Vanthourenhout teams storend. Ze hebben toch een directe concurrent gehinderd in volle strijd om de titel, kun je best even aangeven dat het niet bewust was maar wel je excuses aanbieden. Nu zegt Vanthourenhout… het is zo wel genoeg. Maar dat is makkelijk zeggen als jij degene bent die de titel gewonnen hebt op een toch wat discutabele manier door toedoen van jou team.
Mettepeningen maakt zichzelf dan weer helemaal belachelijk door het incident van een paar weken geleden bij te halen. Alsof een renner die zelf bijna valt en daarbij iemand anders onderuit haalt ook maar enigzins te vergelijken is met (bewust?) gehinderd te worden door een mecanieker van je directe tegenstanders.

Ach… uiteindelijk moeten de Belgische kranten ook wat te schrijven hebben natuurlijk :)

1
Grote Plateau 16 januari 2023 om 22:52

haha zelfde link, die in Diegem moet je pas zien! Laurens' Streeck! Dat is een De Clercqske x 3!

Geinig, die kleingeestigheid in de zandbak.

0
girardengo 17 januari 2023 om 00:16

Als hij het bij de pirouette had gelaten – dat was wel grappig – had ik het leuker gevonden. Dat hinderen moet hij niet doen.

0
FeitenZijnFeiten 17 januari 2023 om 00:46

Wie heeft hij dan gehinderd? Hij zit meer dan eenfuetslengte voor en doet gewoon de deur toe. Perfect binnen alle regelgeving !

0
Limal 17 januari 2023 om 07:25

Meer dan een fietslengte voor? Feiten zijn duidelijk niet altijd feiten ;-p
https://sporza.be/nl/2023/01/16/vete-tussen-sweeck-en-vanthourenhout-bereikt-nieuw-kookpunt-na-duw-en-pirouette-sukkelaar~1673891107099/

Ik had enkel het laatste deel van de wedstrijd meegepikt en zonder de rest te kennen vond ik dat pirouetje in de post fantastisch (zoals ik ook zei onder het artikel met de uitslag). Na het zien van deze actie en het venijn in zijn interviews nadien sluit ik me nu aan bij girardengo en anderen die vinden dat Sweeck de 'moral highground' ondertussen wel verloren is.

Maar ach, het is allemaal slechts een storm in een glas water die vooral ook door de pers aangewakkerd wordt.

0
FeitenZijnFeiten 17 januari 2023 om 09:39

@limal we gaan je aks niet kenner van het veldrijden ff helpen: je moet iets verder terug, naar waar Sweeck zijn actie inzet (en dat is niet aan de vlag van de materiaalzone)

0
Romāns Vainšteins 17 januari 2023 om 08:44

Sweeck lijkt op basis van het ‘hijbegon’-principe alle remmen los te gooien op een cocktail van boosheid & aandachtshonger. Dat geijl met die boxen eergisteren werpt bij de vraag op: was dat werkelijk de eerste x dat men zoiets doet? Zal toch niet.

0
FeitenZijnFeiten 17 januari 2023 om 09:40

On die boxen? Echt wel tenzij ene Maria De Clercq het hem ooit heeft voorgedaa´

0
Romāns Vainšteins 17 januari 2023 om 09:48

Ik zie het toch als een slim genomen maas in het net: dat van box wisselen. Wanneer je weet dat niemand er op let eens geinig om te proberen. Sweeck helemaal confused, driekleur mee naar huis. Aanlopen tegen wat beukwerk en een pirouette te Otegem is prima wisselgeld.

0
toiletduck 17 januari 2023 om 08:52

Het grootste probleem is toch dat de mechaniekers van VTH geen fiets klaar hebben staan? Wat nou als hij lek had gestaan, een bocht voor de posten?

0
Jean Berben 17 januari 2023 om 12:08

Sweeck kreeg zondag niet 1 keer maar 2 keer de fiets van M. VTH in de zijne gehaakt in de materiaalpost, telkens moest hij een gat dichten, ging dat de eerste keer nog vrij comfortabel dan moest hij de tweede keer diep gaan, wellicht krachten verspelend die hij nodig had om nog een gooi te kunnen doen naar de titel. Ik begrijp zijn ontgoocheling dus wel, een M. VTH moet niet flauw doen, wellicht waren hij en Sweeck zondag tot op de streep aan mekaar gewaagd, hij moet dus niet gaan beweren dat Sweeck moet toegeven uiteindelijk ietwat de mindere te zijn….Bovendien heeft hij makkelijk praten met 2 truien op zak….Sweeck staat uiteindelijk met lege handen. Wat Sweeck gisteren deed (deur dicht) vind ik helemaal niet erg (zeker niet hoe M. VTH er over doet), tenslotte was vrij duidelijk dat hij gisteren verre de betere was van de Belgische en Europese kampioen.

0
Marcus Aurelius 17 januari 2023 om 12:59

Je mag de beelden honderd keer bekijken en je ziet het nodig niet met die frontcamera, of en wat er dan wel zou zijn kunnen gebeurd. De gevolgen waren bovendien zeer miniem. De reactie van Sweeck was er alleszins ver over. Zijn eerste pirouette, zijn tweede pirouette, zijn interview, zijn onsportief rijgedrag etc …

0
SpeedyLegs 16 januari 2023 om 20:06

Graag een aparte rubriek: DKDD: de koers draait door.

-6
Gebruikersnaam 16 januari 2023 om 19:11

Sweeck is zo wel een beetje de sympathie of toch de “moral high ground” aan het verliezen

-12
LeoR 16 16 januari 2023 om 19:27

Vind je?

ik wou net hetzelfde zeggen maar dan over Vanthourenhout..

Sweeck reageert net vrij matuur op een al of niet onsportief incident. Enerzijds door vandaag te antwoorden met de benen én te winnen. Anderzijds door een knipoog met zijn pirouette in de materiaalpost.
Dat Vanthourenhout dat "zielig" vindt, zegt vooral iets over hem.

9
Gebruikersnaam 16 januari 2023 om 19:53

Ik vind het nogal kinderachtig. Op zich had Sweeck, zeker gisteren, een punt om over te klagen, maar als je die jongen bezig hoort in interviews… zelfs als hij inhoudelijk gelijk heeft, brengt hij het altijd zo puberaal jankerig aan

Maar goed, je hebt hier een anti-Pauwels Sauzen groep die een kant heeft gekozen en hun mening sowieso nooit zal bijstellen, ongeacht wat Sweeck doet. Dan heb ik het niet over jou, maar over de anonieme minnetjesbrigade.

-7
Boomie1 16 januari 2023 om 20:43

Twee “vechten”, twee schuld. Beiden onsportief. Enige juiste wat Sweeck gedaan heeft was vandaag demonstreren. Laat hem nu de WB en SP maar winnen.

1
ken dcq 16 januari 2023 om 21:15

@leor16, ik weet niet echt de er matuur aan het gedrag van Sweeck was. Een concurent bewust van het parcours dwingen zodat hij moet uitwijken naar de materiaalzone is eerder belachelijk. Dat hij erna nog een grap maakt omdat hij zich benadeeld voelt is nog oké, maar de combo van die twee maakt (imho) van hem de grootste eikel van de twee… Misschien kan hij beter ook stoppen met interviews want hij zeurt ook bijna altijd omdat hij vaak misnoegd is over ‘iets’.

0
Grote Plateau 16 januari 2023 om 22:45

Ik las eerst mietjesbrigade maar ok, anonieme minnetjesbrigade, even goed. ^^

Heb nu na 6 maanden niet echt het idee dat het wat toevoegt, dat het wat verbeterd heeft of dat het überhaupt door velen structureel gebruikt wordt.

Het heeft vooral het volgen van een beginnend draadje moeilijker gemaakt.

-11
FeitenZijnFeiten 17 januari 2023 om 09:35

Ok zou niet weten waarom Sweeck aan sympathie zou verliezen. Integendeel. Het was hoog tijd dat hij eens van zich afbeet.

3

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone